Šta je novo?

LAN u linuxu

Sauron

Čuven
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
619
Dakle zanima me, kako ja mogu ( i da li mogu) iz linuxa da sheruejm stvari u windows mrezi...

stvarima iz mreze pristupam OK preko lin neighbourhood-a, al nisam provalio kako ja njima da sherujem stvari (NTFS particije)

ima li neko reshenje? tnx unapred

SilverGlider spava...

Izgleda da ces ostati bez odgovora (osim ovog mog koji i ne predstavlja pravi odgovor) jer je nas Linux_boy tzv SilverGlider izgleda prevideo tvoje pitanje.....FX

Odgovor je jednostavan: instaliras Samba server. Dolazi uz svaku distribuciju sigurno, a neku dokumentaciju mozes da pogledas recimo ovde http://samba.mirror.ac.uk/samba/samba.html

E sad, da ne bude zablude, nisam ja Linux_boy. Prvo, malo sam mator da budem "boy" (a i hetero sam :D). Enivej, ovde ima malo ljudi sa iole vecim prakticnim iskustvom u linuxu, pa se potrudim da tu pripomognem. Mozemo i o windowsu da pricamo danima, ali racunam da ovde (nasuprot linuxu) ima dosta ljudi koji mogu da pomognu za win, pa ne moram ja (nisam ni ja Tetka Saveta da moram na svako pitanje da odgovorim).

Ma da...Samba rulz. I ne samo da je moguce share-ovati windows particije, Samba server u potpunosti moze da zameni NT server (2K server jos uvek ne, ali samba 3 ce imati ugradjenu podrsku za aktivni direktorijum).

A kako ja da usaglasim mrezu u XPu i win 98... recimo cale moze da pristupi mom kompu (ja sam u XPu) ali ja ga ne vidim u mrezi i (naravno) nema nacina da mu pristupim...

Zato ja silverg predlazem da otvorite Linux sobu...:)

Geek_master je napisao(la):
A kako ja da usaglasim mrezu u XPu i win 98... recimo cale moze da pristupi mom kompu (ja sam u XPu) ali ja ga ne vidim u mrezi i (naravno) nema nacina da mu pristupim...

Cale ima netbeui i tcp/ip a ti samo tcp/ip. Doinstaliraj netbeui na XPu, ili binduj protokole tako da je primarni na win98 tcp/ip a ne netbeui. Ili denistaliraj netbeui na win98, dodeli racunarima ip brojeve i sve ce raditi.

salac je napisao(la):
Cale ima netbeui i tcp/ip a ti samo tcp/ip. Doinstaliraj netbeui na XPu, ili binduj protokole tako da je primarni na win98 tcp/ip a ne netbeui. Ili denistaliraj netbeui na win98, dodeli racunarima ip brojeve i sve ce raditi.

Netbeui sam skinuo jos odavno :), tamo imam IPX i TCP/IP kao i kod mene. Naravno da su protokoli bindovani, pa nisam ja tamo neki amater ;). Moracu da probam sa rucnim IP brojevima, ali ne vidim kakva je razlika jer mi je do sada sa bilo kojim kombinacijama win98/ME uvek radilo kako treba.

Izgleda da XP ima drugaciju politiku oko orgranizovanja workgupova (naravno svi su u istoj, zato me cale i vidi) ali nije mi jasno sto su tako napravili da ja ne mogu da vidim njega.

Vrh Dno