Šta je novo?

LAN sa 200m kabla

vlapet

Čuven
Učlanjen(a)
18.02.2004
Poena
604
Drugar i ja planiramo da se umrezimo LAN-om, dakle samo njegov i moj komp direktno. On zivi preko puta mene. Razmatrali smo opciju wireless medjutim covek iz jedne firme za prodaju opreme za umrezavanje je rekao da je mnogo brza veza putem kabla. Kaze da do 600m ne gubi signal, tj. propusnu moc, koja je oko 100mb/s. Nama treba 200m. Interesuje me da li je to stvarno tako i o kom se modelu kabla zapravo radi?

hmmm lan kabl koliko ja znam ima "domet" 100m tj 100m bez ikakvih pojacanja. sad mozda se tu radi o necemu o cemu nemam pojma. uglavnom trebalo bi da na oko 100 m tj na polovini tog kabla stoji neki switch koji ce da pojaca signal :)

doticni "covek iz firme za prodaju opreme" verovatno hoce da proda krsh "specijalnog" kabla pa posle da te odere i za neki "specijalni" switch, posto ti "specijalni" kabl ne moze sprovesti signal jer imas cvoriste podzemnih voda tacno na polovini puta izmedju tebe i njega, pa se tu prekida sva komunikacija :p

poenta je...ne daj da te zavrne....UTP radi DO 100m...ni milimetar dalje...a cesto se desava da ni toliko ne mozes da dobacis (zavisi od kategorije kabela, kako je krimpovano, da li postoje energetske smetnje uz put itd itd)...najsigurniji nacin je da na nekih 100 m (ili koji metar manje, ako je moguce) stavis switch, pa od njega nastavis do drugara...
takodje, obrati paznju i na kabl..moja preporuka je 5E (uobicajena pojava u danasnje vreme) ali STP (u prevodu, Shielded Twisted Pair...a taj shield moze koliko-toliko da znaci u atmosferskim uslovima)...obavezno gledaj da ti kabl nije "zategnut", odnosno, da je labav...jer moras racunati i na razlike u temperaturi i samim tim i na skupljanje-istezanje (toplije-hladnije vreme u odnosu na ono kada stavljas)....idealno bi bilo da ako vec treba da ide kroz vazduh nekim delom, da taj isti deo ojacas sajlom (nista fensi..moze i ona oblozena za vesh :d ) i, ako imas priliku, da to sve ("viseci deo") provuces kroz bastensko crevo...
ako ti je STP skup, onda idi na UTP...isto 5E...
eto...nadam se da sam ti pomogao...pozdrav

Poslednja izmena:
kalky je napisao(la):
poenta je...ne daj da te zavrne....UTP radi DO 100m...ni milimetar dalje...
ni milimetar? da li se 70 metara racuna kao milemtar? malo si se presao, ja gledao likove kako su na 170m povezali... i radi...

decku je problem da postavi switch ili ripiter na pola puta ako ce celim delom kabl ici kroz vazh... nije bas lepo da switch visi na 30metara visine :)

***a miroslave...ja samo prenosim svoja iskustva...sto ne znaci da sam 100% u pravu....vise volim da mi sigurno radi nego da kilavi i da ne znam sta se desava...a ovo za levitaciju switch-a...u pravu si :D
mada, moram da priznam da bi bilo interesantno videti izvodjenje toga :eyebrows:
pa jos kad golub sleti na isti :cigar: :d :d :d

UTP kablom kategorije 5e koji je trenutno najzastupljeniji može se ići do 100m bez gubitaka, što naravno ne znači da na većoj udaljenosti neće raditi, radiće ali uz gubitke. To naravno za ozbiljne korisnike računarskih mreža nije prihvatljivo, pa se zato i kaže da UTP ne može da "dobaci" više od 100m.

...a mozes i da razvuces vise od 100 metara UTP-a i da smanjis brzinu na 10MBit-a. To bi moglo da pomogne. U principu, bolje da radi 10MBit-a sa kontinualnim protokom nego na 100 uz gubljenje paketa

haha ako ti je cim paz ovo.. nisam ja smislio...neki lik sa elitesecurity-a je tvorac ovoga...uzmes 2 wireless kartice...najgore... i 200 m telefonsog kabla. i tel kabl koristis tako sto ces da nakacis na kartice sa obe strane i signal ce uvek da bude 100% a protok ce ti zavisiti od toga koju si karticu uzeo...

kalky je napisao(la):
mada, moram da priznam da bi bilo interesantno videti izvodjenje toga :eyebrows:
pa jos kad golub sleti na isti :cigar: :d :d :d

To i ja isto jedva cekam da vidim. Ceo kraj ce da se zabavlja. Narocito ovo lokatori kod STR-a :bottle:

Izglea da ce najbolje resenje ipak biti wireless

bgillegal je napisao(la):
haha ako ti je cim paz ovo.. nisam ja smislio...neki lik sa elitesecurity-a je tvorac ovoga...uzmes 2 wireless kartice...najgore... i 200 m telefonsog kabla. i tel kabl koristis tako sto ces da nakacis na kartice sa obe strane i signal ce uvek da bude 100% a protok ce ti zavisiti od toga koju si karticu uzeo...

jel' to neko u praksi isprobao???? :d :d :d

hvala

Hvala za pomoc.

1. Mislim da je varijanta sa telefonskim kablom i 2 wairless kartice najbolja samo ne znam da li on moze da stoji napolju? Da li neko ima iskustva sa tim?

2. Mozda da jedan switch stavimo na pocetak kabla ili na kraj pa da pojacam signal?
Oko 70m do 90m bi bilo u vazduhu pa ima varijanta i za switch. Prvo smo hteli wairless ali smo odustali jer je protok samo 5.5mb/s a ovako nam je ovaj tip rekao da je izmedju 100mb/s i 128mb/s.

Tip prodaje wairless opremu i on nam je rekao da je bolji kabal jer razdaljina nije velika. Tako da nema price oko uvaljivanja nekog skupog ili krs kabla.

Imate li kakvih ideja kako da se umrezimo?

Da li bi posle mogli i net da delimo? Planiramo da se nakacimo na neki wairless net i da delimo link. Da li je to moguce ako smo u LAN-u?

Pozdrav

Vladan

Nije problem samo u slabljenju signala kroz 200m kabla. Ogranicenje od 100m je postavljeno zbog nekih drugih stvari, konkretno zbog vremena propagacije signala kroz 200m bakra. Kako ethernet koristi CSMA/CD (carrier sense multiple access / collision detect), uz bitsku brzinu od 100Mbps se uz malo matematike dolazi do toga da je granicna distanca izmedju 2 uredjaja 100m - ukoliko se stavi duzi kabl, bice mnogo kolizije i retransmisije, pa bandwidth opasno pada. Sto je kabl duzi, situacija je gora.
Dakle postavljanje switch-a na pocetak 200m nece resiti problem, ali ako mozes da postavis neki hubcic/switchic negde na polovini kao sto si uostalom i hteo(dakle pre dela od 70-90m kroz vazduh) dobio bi upotrebljivu stvar.
A wireless ko wireless - sta god pisalo na karticama (11, 54 ili turbo-mod na 108mbs), efektivni protok je uvek polovina deklarisanog, takva je tehnologija.
Btw kabl moze da stoji napolju, niko te nece hvatati za gusu zbog toga, samo je problem sto ako tako razapinjes kablove kroz vazduh i desi se jako elektricno praznjenje u blizini (rokne grom), mogu se u kablu indukovati jake struje koje ce sprziti kartice a mozda i racunare. To vazi i za klasican telefonski i za UTP kabl. Verovatno postoje varijante sa dobro zasticenim i uzemljenim kablovima koji se bez frke razapinju kroz vazduh, raspitaj se.

Au mnogo mi je ovo cudno - kroz obicnu bakarnu paricu gurati signale na 2.4 ili 5 giga? Jel to sigurno isprobano i radi?

Moje iskustvo:

Najeftiniji wall UTP kabel 5e, pun presek zica.
125m, izmedju 2 jeftina svica 100mbps full, tj. oko 10MB/s protok.

Obavezno kupujte wall kabel za spolja. Sajebite sva FTP i ostala ******... Bacanje para. Radi mi preko godinu dana bez greske.

Pozdrav.s

to sa telefonskim kablom je isprobano i radi super. cak je i testirano za 200 m kabla i signal je bio 100%

Zar nije bolje resenje kupiti neku bolju LAN karticu kao 3com koja ima vece izlazne voltaze i tako dobiti 100mbps koji su sertifikovani. BTW, jeftine wireless kartice ce crkavati ko blesave zbog SWR-a tog kabela...

salac je napisao(la):
Dakle postavljanje switch-a na pocetak 200m nece resiti problem, ali ako mozes da postavis neki hubcic/switchic negde na polovini kao sto si uostalom i hteo(dakle pre dela od 70-90m kroz vazduh) dobio bi upotrebljivu stvar.

Veraovatno cemo tako nesto i da uradimo. Na putu izmedju zgrada se nalazi jos jedna koja je otprilike na polovini. Na nju cemo na krov da postavimo jedan switch koji ce valjda da odradi posao. Jedini problem ce biti napajanje switcha/huba, ali se nadam da cemo to srediti

Imas i varijantu bridge modema koji preko telefonskog kabla ide do 600m,
prosle nedelje sam ih postavio u firmi na 50 godina staroj instalaciji. Veza cak
ide preko lemova i buksni u duzini od 500 m i sve sljaka na 128Mbit/s.
Imas ih u netiksu a dve mane su sto nisu bas jeftini & dosta su osetljivi, tako
da el. instalacije zaobilazis u sirkom luku... ali bi ti u kombinaciji sa necim sto
bi ih drzalo & zastitom 99% odradili posao.
I da se nadovezem na komentar o ogranicenju 100m utp, netacan je,
tj. zavisi od opreme koja se koristi. Ja vec dve pune godine
dohvatam drugu zgradu od moje, obicnim ftp kablom kat. 5e, punih
160 m bez ikakvog gubljenja paketa. Izmedju nema patch panela, ne koristim
uzemljenje, obicni sobni 8. portni gigabyte svicevi, kabl je inace bacen kroz
sumu ili bolje reci vrzinu raznoraznih ovo i onozemaljskih antena po krovu bez dodatne zastite a u nekim delovima je "samonoseci" do duzine od 3m. i visi niz obe 5. spratne zgrade. U ovom stanju izdrzava sve ovo vreme a temperature
su se preko godina kretale od -25 do 40. I na 32-bitnom pingu daje 100%
komunikaciju sa kompovima preko i naravno odande se vuce istom brzinom ko
i od komse ispod do kojeg nema ni 15 m.
Dok sam, sa druge strane, imao problema s poteskocama i na duzinama do 70m utp, (bnc egzibicije su za mikijev zabavnik) a pored opreme itekako ima
veze kuda provlacis kabl, ne mislim na "podzemne vode", naravno...

Poslednja izmena:
XXL je napisao(la):
Imas i varijantu bridge modema koji preko telefonskog kabla ide do 600m,
prosle nedelje sam ih postavio u firmi na 50 godina staroj instalaciji. Veza cak
ide preko lemova i buksni u duzini od 500 m i sve sljaka na 128Mbit/s.
Imas ih u netiksu a dve mane su sto nisu bas jeftini & dosta su osetljivi, tako
da el. instalacije zaobilazis u sirkom luku... ali bi ti u kombinaciji sa necim sto
bi ih drzalo & zastitom 99% odradili posao.

Moze li malo detaljnije o tih 128 mb/s preko tel kabla? El to znaci da ja bi mogao da se umrezim sa ortakom koja je zgrada do mene samo ako to boznem u komp pa u postojacu tel instalaciju i on isto tako?

ovo i mene zanima, imam ortaka na istoj centrali... koliki je novac u pitanju, i da li sam dobro razumeo da se preko bridge modema "parazitira" na postojećoj telefonskoj instalaciji? :D

Nazad
Vrh Dno