Šta je novo?

LAN preko modema

moze na jednom namestis da prima dolazeci poziv a prego drugog zoves ga preko dial-upa.Ja sam tako probao da igram wrcraft 3,i odlicno je radilo.

mozes samo ja mislim da se igras i treba ti dve razlicite telefonske linije i non stop ce biti zauzete veze. tako da ti to ne preporucujem nego se lepo otvori za dve mrezne i kabal to je jeftinije od telefonskog racuna :)

Oi, oi! :) Moja greska. Zaboravio sam da kazem da su oba kompjutera u jednoj sobi, a ja nemam dve linije. Zato sam i rekao "LAN".

Cuo sam pre da je to izvodljivo, da l' bese preko nekog programa, il' sta vec? Mora da postoji nacin. Uostalom, ja nemam blage veze oko umrezavanja...

Sto bi se zezao sa modemima?Lepo uzmes dve mrezne i kroslink kabl i eto ti mreze!
imam ako oces da ti prodam isa mreznu.

Kakva ISA! Nemam slot na ploci. Razmotricu mrezne. Koji model da uzmem? Sve jedno, zar ne?

Da vam kazem nesto - MOGUCE JE. Ali jos uvek nisam provalio kako da nabudzim Dial Up server da radi kako treba.

Telefonski kabl ubodes u Line In (ili Wall) ulaz na modemima, i time si ih umrezio. E sada samo treba da softverski prevaris modeme.

Klasican nacin je sledeci:
1 racunar Dial/up server, drugi dial up konekcija. ALI, sta tu ne valja? Kada je server podesen, on ima samo "monitoring", odnosno ceka RING signal. Ili naravno "ATA" komandu.

Tu smo - mene interesuje kako da upalim terminalski prozor i iskoristim ATA komandu uz dial Up server?

Inace, povezivanje preko Hyper Terminala ili bilo kog drugog terminalskog sistema je prosto. Jedan podesis da okrene neki broj, (nebitno koji posto ce uvek da dobije pravi :mrgreen:), a na drugom ukucas "ATA" i stisnes "enter". Time se ovaj odaziva i povezivanje je gotovo. Mreza radi ko bonbona.

A kako naterati da radi preko Dial/Up servera, to je druga prica na koju nemam odgovor :(

P.S. Apsolutno ti nije potrebna telefonska linija. Ko j... PTT :D

BTW, verovatno je moguce direktno iz igre "pozvati" drugi komp; ali pod uslovom i da igra sama po sebi ima terminal. Ja na zalost nemam takvu igru :(

Darko, kralju, nemam reci. Svaka cast. Ja sam razmisljao o tom principu Line in-Line in, ali ni meni nije bilo jasno koji broj da okrenem, a hteo sam preko Phone Dialer-a :confused:

Postoji jedna igra: Quake 3. Cuo sam davno neku pricu da su klinci povezali dva kompa preko modema, ali treba neko extra-yebeno setovanje da se izvrsi u samoj igri. Stotinu nekih caka i zamki za "glup" softver. A sve u cilju da mreza proradi :happy: !

Jos nesto: koja je max. brzina protoka kroz takvu "custom" mrezu?

Brzina je onolika koliko ti je brz najsporiji modem. Znaci, ako imas klasicne 56K modeme, koji mogu da rade upload brzinom 33600, onda ce ti to biti brzina "mreze".

Mislim da je vredno dati tih desetak € i koristiti za mrezu ono sta je za mrezu i namenjeno.

thunderchase je napisao(la):
Darko, kralju, nemam reci. Svaka cast. Ja sam razmisljao o tom principu Line in-Line in, ali ni meni nije bilo jasno koji broj da okrenem, a hteo sam preko Phone Dialer-a :confused:

Jedan pametan student tehnike mi je jednom rekao da je sa kompjuterima sve moguce - sve se moze povezati, iskoristiti, srediti... Samo treba znati. ;)

Silveru, da ne znas mozda kako da emuliram RING signal na "server" racunaru?

Ako ne, onda cu morati da uzmem delfi pod prste i da se bacim na resavanje... :rolleyes:

silverglider je napisao(la):
Mislim da je vredno dati tih desetak € i koristiti za mrezu ono sta je za mrezu i namenjeno.
E... Ali ovako je interesantnije, zar ne?
Osim toga, i modem je "mreza", a za igranje bez laga vecine igara je dovoljno 28.8 *pod uslovom da je kabl OK*. Probao sam sa serijskim kablom, koji je radio cini mi se 14.4k (57600) i sve je radilo kako treba u Diablu 2, Warcraftu, NFS-u, Comanche VS Warewolf, itd... Sa 28.8 ili 33.6 (115200) ce tek da leti.

Naravno, LAN je LAN i 10/100 Mbita je 10/100 Mbita ;) ali za komotno igranje vecine igara je modem sasvim dovoljan.

Meni licno nije intersantnije.
Snalazio sam se i ja tako sa razno-raznim kablicima, sam ih pravio i slicno - ali pre 10 godina. Mozda bi i vredelo zezati se da mrezne karte stvarno nisu dzabe danas (dolaze vec i na skoro svakoj maticnoj ploci sada). Za te (nikakve) pare mogu da napravim normalnu mrezicu, delim diskove, stampace i ostalo, bez da uopste razmisljam da li i koji OS ima potrebne protokole ili servise, da li ce to biti dovoljno brzo, razmisljam oko kabla, itd. Sta ako treba da udje u kombinaciju i treca osoba? Jos jedan modem? :)
Znaci, nije u pitanju samo dovoljna brzina u igrama ili ne - za nikakve pare dobijam mnogo, mnogo vise. Tako da je meni interesantnije da postavim nesto sto je ok i ne razmisljam vise o tome. U krajnjem slucaju, mrzilo bi me da vadim kablove iz modema i ubadam u zidnu telefonsku uticnicu kada hocu da skinem mail.

Meni licno nije intersantnije.
Sta ako treba da udje u kombinaciju i treca osoba? Jos jedan modem? :)
U krajnjem slucaju, kako i sam kazes - mogu se koristi dva modema u makini. Jedan bi bio povezan sa prethodnim racunarom, drugi sa sledecim. Komp bi i dalje imao fiksan IP, a mreza bi funkcionisala i sa vise racunara - lanac!
Mozda moze i sa jednim... Novi ne mogu sigurno, ali stari bi mozda mogli (ne iskljucuju phone izlaz po povezivanju)... Treba probati...

Nije tu fora samo povezati kompjutere - to moze svako dete. Ubode kabl, instalira protokole, ukljuci sharing i gotovo. Fora je uraditi nesto originalno. Zamisli da imas recimo neki laptop, bez mrezne karte, ima modem, a ti pri sebi nemas diskete. I hoces da mu snimis nesto mizerno sa svog kompa? E da, nemas ni telefonsku liniju pri ruci. Ni IR port. Ni Bluetooh, niti 100 ostalih cuda. Samo modem?

Izvini, ali po mom misljenju ovo nije 'uraditi nesto originalno', nego mazohizam. Prvo mi je cudno raditi 'nesto originalno' u situaciji kada imas daleko prihvatljivije/brze/bolje/standardnije resenje koje je vrlo pristupacno i jeftino. Da se radi o situaciji kada takva alternativa ne postoji i tim svoji 'originalnim' pravis resenje situacije i nesto sasvim novo, nesto sto predstavlja prakticno jedan od malobrojnih izlaza iz situacije, onda podrzavam 101%. Medjutim, u ovom slucaju vidim to kao korak unazad i samim tim gubljenje vremena na neki nacin. Radije bih da ubodem provereno, optimizovano i izuzetno jeftino resenje i dobijeni visak vremena utrosim konstruktivno na svoji rad, nego da se bavim ponovo izmisljanjem tocka da bih se provozao kolima. Razumes?

Da imam laptop sa modemom i bez icega, iskoristio bih modem jer nemam drugog izbora u tom trenutku. Ali posto generalno imam izbora, i ako bih imao potrebe da cesce nesto kopiram, osigurao bih se da mu uzmem mreznu kartu, a ne da mi to "u nuzdi" bude default postavka stanja.

Glede vise modema u masini... ne bi imao i dalje fiksan IP, nego bi imao onoliko IP adresa koliko imas modema u masini. S tim sto bi svaka masina sa vise modema morala istovremeno da glumi i bridge spajanjem dva ili vise segmenta (u zavisnosti od broja modema), kao i neki protokol koji bi omogucavao da se krajnje masine korektno i brzo vide posto nisu direktno spojene, nego se nalaze u razlicitim segmentima - bas kao sto ti treba EthernetOver1394 protokol za lancano umrezavanje preko FireWire kontrolera, na primer.

E, cekaj da se ja "ubacim": da je interesantnije - jeste. Ali, meni je problem bio sto sam imao u kuci moj komp, koji nema mreznu i jedan 486 sa Win95 koji isto nije imao mreznu, a ni CD. Ali OBA su imala MODEM. Zato mi to trebalo, a trebace mi jos. E, TO je jeftinije!

Da, mama... ;)
Pazi, sve ja to znam. Ja vec imam LAN konekciju. Sto se tice vise modema - teoretisao sam, nisam probao pa ne mogu nista da tvrdim.

Slazem se u potpunosti da je pametnije uloziti ostatak vremena u konstruktivni rad, ali zar ne mislis da bi bilo bolje raditi nesto konstruktivno umesto igrati se na kompjuteru, ili visiti po kaficima? ,)

Svako ima svoj vid zabave. Bas si partibrejker :mrgreen:

Aj, pozdrav! Idem da lomim glavu kako da moduliram RING signal. Prijavicu uspeh (ili neuspeh)... cheers

Ma, nasla deca novu igracku. Neka ih malo... pusti ih. Izgustirace oni to pa ce namestiti pravu mrezu.

E bas sam danas probao da umrezim dva kompa preko modema zato sto nemam kabl za mreznu kartu...
Podesio sam na jednom kompu (winxp) dial-up server i na drugom (win98se) konekciju koja ce da se nakaci na njega. Kompove sam spojio modemskim kablom iz line-in u line-in. A u phone uticnicu na server kompu sam ukacio telefonsku liniju. Kako je server "cekao" konekcije trebalo je dovesti ring signal na njega, i to sam ucinio pozivom na kucni broj sa mobilnog :) i cim je modem na serveru odgovorio, na onom drugom kompu sam kliknuo na "connect" i modemi su poceli da se dogovaraju oko konekcije. Ali... nista od toga. Mislio sam da ce se oni lepo povezati i da cu otkaciti kabl sa telefonskom linijom kada se uspostavi veza. Sve u svemu, bilo je uzbudljivo na momenat, moglo je da uspe na glupu foru. Dalje i necu da pokusavam, kao sto rece silver , to je gubljenje vremena. Zasto sam ovo ispricao, ko zna, mozda nekom zatreba (Darku), a i nece da skodi...

Nazad
Vrh Dno