Šta je novo?

Lan over internet ?

petarst

Čuven
Učlanjen(a)
24.05.2002
Poena
619
Cao svima,

Da li neko zna kako bih mogao da kazem programu konkretno igrici da racunari nisu na internetu negu su u lanu. Da li postoji neko takvo resenje ili je to samo pusta zelja moja?

unapred zahvalan,
P.

a sta konkretno oces da postignes?
ak igrica oce na net mozes firewallom da joj zabranis
ako joj bas treba mrezna probas sa microsoft loopback adapterom
ako ti treba server i klijen na istoj masini to moze bez problema jer obicno rade na razlicitim portovima
ajd sad ti objasni sta ti ustvari treba pa ce se naci neko pametniji da ti objasni

Cao,
Obzirom da je nase trziste cuveno po novim naslovima igara mi jesmo osudjeni
da kupjemo i dalje takozvane demo naslove.
Znaci obzirom da posto nemam ispravnu legalnu igru moram da se zadovoljim
istom nelegalnom ,a ona nedozvoljava da igram online rezim.
Znaci jedino mi predstoji jos LAN rezim koji radi savrseno kad su racunari u mrezi.
Medjutim posto mi je brat sad u inostranstvu mi vise nismo u workgroup-i ili domenu nego smo razdvonjeni na posebnim sabnetovima itd...

Da li je jedino resenje VPN ili postoji neko drugo koje bi mi omogucilo da se startovanjem igara na mom i njegovom racunaru vide racunari kao host i guest tj. kao da su umrezeni.Eto nadam se sad da je malo jasnije.

Mora VPN.

pogledaj OpenVPN. ja ga koristim bas da bih se nakacio na kucnu mrezu... odlicno radi i besplatan je.

Da, da OpenVPN. Treba ti 5 minuta da ga podesis i obe strane rade. Extra je jednostavan.

Jedno pitanje, pošto me ovo interesuje: dovoljan uslov je da obe strane imaju fiksni IP? Da li OpenVPN radi i ako je jedna od mašina (ili obe) NAT-ovana?

radi... nekad ne, nekad da...

Poslednja izmena:
Jos nesto. Zavisi kako je multiplay koncipiran u samoj igri. Ako je broadcast u pitanju, radice samo u okviru istog domena IP adresa. To je bio slucaj npr. sa nfsu2, a s druge strane npr. CS nije.
Poz!

violinista je napisao(la):
Jedno pitanje, pošto me ovo interesuje: dovoljan uslov je da obe strane imaju fiksni IP? Da li OpenVPN radi i ako je jedna od mašina (ili obe) NAT-ovana?

OpenVPN radi na klijent-server principu tako da je dovoljan uslov da jedna masina (server) ima fiksni (tacnije javni, moze biti i dinamicki) IP. Klijenti mogu biti povezani na internet i preko NAT-a.

npetar je napisao(la):
Jos nesto. Zavisi kako je multiplay koncipiran u samoj igri. Ako je broadcast u pitanju, radice samo u okviru istog domena IP adresa. To je bio slucaj npr. sa nfsu2, a s druge strane npr. CS nije.
Poz!

Ovo je totalno netacno. Ako se povezu 2 racunara preko OpenVPN-a, njihove IP adrese ce biti iz istog opsega. To ti je dovoljno da nateras sve igre da rade u multiplayer mod-u (ako ga naravno imaju :D )

Btw, OpenVPN ima i bridge mod (koji ja koristim), tako da se mozes imati isti subnet mask kao i cela udaljena mreza... ali da ne duzim sad ovde, imas sve na sajtu...

Ok sve to kad mozes da menjas IP adrese. Moja konstatacija se odnosila na ono sto je Violinista pomenuo NAT. Tako npr. ja ne mogu da menjam svoju lokalnu IP adresu dobijenu od provajdera.

npetar je napisao(la):
Ok sve to kad mozes da menjas IP adrese. Moja konstatacija se odnosila na ono sto je Violinista pomenuo NAT. Tako npr. ja ne mogu da menjam svoju lokalnu IP adresu dobijenu od provajdera.

Ne znam kako to zaista utice na celu pricu... Ako si iza NAT-a, kacis se na OpenVPN server, i time dobijas novu mreznu konekciju na kojoj mozes da postavis bilo koju adresu iz opsega OpenVPN servera, totalno nezavisno od IP adrese koju ti je ISP dodelio. I na taj OpenVPN server moze da se kaci koliko god hoces racunara i svi ce biti u istoj mrezi...

Jedino ako si ti hteo da se preko OpenVPN-a nakacis na ISP-ovu mrezu, onda bi verovatno bilo odredjenih problema (u zavisnosti od toga sta ISP dozvoljava), ali ne znam kome bi takva suluda kombinacija uopsete i trebala.

Ne vidim razlog zašto i kroz NAT ne bi radilo iniciranje konekcije na VPN server. Jedino ako provajder nema firewall koji ne dozvoljava protokole GRE(protokol 47) i IPENCAP(protokol 4), kao i konekciju na udaljeni TCP port 1723. Te tri stvari ne smeju da budu filtrirane i sve će raditi kako treba.
Podrazumeva se da VPN server treba da ima statičku javnu IP adresu. Takođe ni sa njegove strane (servera) ne smeju biti filtrirani protokoli GRE(protokol 47) i IPENCAP(protokol 4).

ponovo cu da hvalim OpenVPN 2 :D njemu treba samo jedan (bilo koji) port (bilo UDP bilo TCP protokol)... mislim da ISP nema sanse da filtrira ovo :smash:

Alo ljudi, ne treba vam fixni IP. Treba vam samo javni/ne-natovani IP.
Dinamicki DNS, radi sav posao dalje. Recimo www.no-ip.com.
Imacete domain, kojem updatujete rekorde clientskom aplikacijom, koja se podesi da radi kao servis, koju posle ne primetis.

Nazad
Vrh Dno