Šta je novo?

LAN na 180m

• Začetnik teme SATAN
  • Datum pokretanja
S

SATAN

Guest
Pozdrav. :d
Znam da ovde postoji thread sa nazivom lan na 200m,ali sta meni treba je sledece:
Moj prijatelja i ja smo na udaljenosti mereno kablom(razvlacili smo konopac :whip: ) maksimalno 180m(ima jedna mnogo zeznuta varijanta za kacenje kabla na jedno drvo koja bi nam ustedela oko 30m pa bi onda bilo 150).
Zanima me sledece obojca imamo integrisane mrezne(on ima neku asus plocu za celeron,a ja imam Epox 8k9a71)karte,da li mozemo da sa sledecim svicevima "PLANET SW-801, 8xUTP 10/100Mbps, DeskTop Switch"(cena:14.10 e),znaci da on stavi jedan na njegovom kraju,a ja jedan na mom pa da ih povezemo sledecim kablom "UTP Wall cable cat. 5"(cena:0.15e m) ili "UTP Fly cable, cat. 5"(cena:0.19e m) (koji je bolji za spolja?).
Takodje zanima me ako je neko povezao Lan na slicnim udaljenostima neka mi kaze na kojima i sa kojom opremom.Hvala unapred.I jos me zanima da li je to 100mb/s.

Btw ovo mi je nekako "mala hica" posto planiramo da se povezemo negde oko 10.1.2005

P.S.
Molim vas nemojte mi govoriti da se povezem wireless,jer nam to suma izmedju nas nedozvoljava,takodje nemojte da mi predlazete bridge modeme zbog njihove "privlacne cene"(~70e komad!!!!!!! :mad: ).

Poslednja izmena:
uzmes kupis 2 straight kabla od po 100m. i jedan switch...sto jeftiniji i onda lepo uzmes i u crevu vuches kabl za lan i 220v i kad dodjes do 100m nabodes switch i gurnes ga u tu struju...sve to zapakujes u kutijicu od sladoleda :D i furas dalje do kolege. ja bi tako radio....mada mnogo ti se vise isplati da se nebi patio- neki wireless :D

Pazi ethernet moze da radi i na 150 metara, ako te usere signal da imas, tako da ono probaj, ako ne ovo sto je bgillegal rekao je najbolje resenje.
poz

Ja se licno ne bi igrao za razvlacenjem 220v do nekog tamo drveta. Ko zna, mozda nekoj deci svasta padne na pamet kad se veraju po drvecu :)
U svakom slucaju, moraces da obezbedis buzir (bgillegal ga zove crevo, ali postoji specijalan buzir za te svrhe) za kablove protiv kise, snega... a pogotovo za tu kutiju gde bi stojao switch + uticnica za struju). Pretpostavljam da je najlogicnije resenje da se kutija postavi bas na drvetu...

Iako si rekao ne wireless, ja bih ipak podigao dve kantene (preko sume ako je ikako moguce). 150m je bas malo, tako da vam i suma pretpostavljam ne bi mnogo smetala. Nista dok se ne proba, nazalost...

Bilo bi zanimljivo i da slikas lokaciju, pa da vidimo sta je najbolje...

Poz!

p.s.
Da li sa kablom od 150m opada signal pa ce jednostavno biti ostvaren manji protok, ili definitivno pada signal na 100+ metara. Ako neko zna, bilo bi korisno da lepo razjasni.

Poslednja izmena:
petre bre ko je lood da razvlaci 220 bre jednsotavno produzis kabl od adaptera do switcha, i dobijes napon adaptera koji ide kroz buzir taj :DD to meni uspesno radi na 90 metara a posto nemroas tacno na 100 m stavi na 90 ili 80 cak i eto :DDD
Znaci uzmes adapter ubodes kod sebe u struju i onaj kabl sto ide ka switchu iseces i produzis na duzinu koju zelis.
pozdrav

Blah :D
Sigurno si cuo za POE (power over ethernet). Znaci, nemoguce je 10-ak V na koliko radi switch, produziti kabl adaptera na ~100m i da napon ostane konstantan.
Za tako nesto postoje POE uredjaji.

E sad, kako si ti uspeo da postignes odredjeni napon na 90m, ne znam...da ti neko ne uduvava elektrone na tih 90m? ;)
Ozbiljno sada, cudno bas...bilo bi korisno da izmeris napon na 90m.

Hmmmmm.I pretpostavio sam da ce ovako biti.Pazite ja mozda jesam luckast :p ali blesav nisam.Pa nisam izgoreo po mozgu da razvlacim kabal od 100m koji ima napon 220v!Sta ako neko dobije ideju retardirane prirode i isece kabal?Pa da idem zbog defekta u tvorza(ili nedaj boze neko dete da uzme da se "igra").
Wireless nije moguc iz terenskih razloga nikako u kucama na prizemlje smo a izmadju nas suma topola!!!!!!!!
Molim vas jos jednom ako je neko imao ikakvo iskustvo neka mi odgovori na gorepomenuto pitanje jer sam ovakve slicne ideje i sam razradjivao pa kad sam video da su nemoguce postovao sam ovde u nadi da cu pronaci pravi odgovor.
Ajd pa da mi pomognete. :type:

Pa eto odgovorismo ti, premda me Iron zbuni skroz :)
Ako na ~100m imas napon dovoljan za rad switcha, onda produzi kabl adaptera za switch. U protivnom ti ne gine investiranje u POE uredjaj (koji upravo sluzi tome da "razvuces" ~10V na velike razdaljine). Ako gresim, neka me neko ispravi jer ovo pricam samo iz teorije... ;)
Poz!

Poslednja izmena:
idi na tih 150m, uzmi 3com mrezne karte, mada mislim da ce raditi 100% ako oboris mrezu na 10mbpsa.

A što ne pozajmiš iz neke firme 150 metara ukrštenog kabla i probaš tu najkraću varijantu? Ljudi po forumu kažu da su postizali dobar mrežni saobraćaj i do 200m kablova. Samo uzmi CAT 5e kablove i isprobaj, ako možeš uzmi na revers, to bi ti bila najbolja varijanta.

Ja sam uvek pre za kabl, gde god može, u odnosu na wireless.

ma uzmi i overklokuj LAN kontroler :D haha....salu na stranu. Imas jedno veoma dobro reshenje. Skoro je decko na elitesecurity forumu probalio sledecu stvar. Uzeo je 2 wireless kartice i umesto antene nakacio je obichni telefonski kabl i tako je povezao 2 te wireless kartice. Rezultat je bio signal 100% na preko 200 m. Ja iskreno ne znam kako je to uradio ali on bi to mogao da ti objasni lepo a ako ti znaci nesto njegov nick je Neelix. poz

Kao sto rece violinista pitacu ako neko moze da mi ucini uslugu u nekoj firmi,pa da 150m kabla poveze izedju 2 switcha i da vidimo jeli radi,jer isto je 150 metara kabla koji je zamotan ili koji je razvucen.
A sto se tice wireless kartice i telefonske parice to je opipljiv i nezahvalan posae(probano,radi,ali se baguje do j**a).
Anyway tnx,ako ista uspem napravicu neki "how to".cy :wave:

Pa kako je krimpovao taj telefonski kabl? Na RPSMA konektor ili kako?

Ne znam koliko vam je bitna brzina od 100M, ali ako nije, što ne probate sa "BNC" konekcijom? Ona po defaultu dobacuje 185m. Mrežne karte su takoreći džaba a za kabl mogu da se raspitam...

Sta je BNC bas me zanima? ajde malo objasni idaj neki link/br fona od firme koja to prodaje plz. :type:
A sto se tice brzine ocemo da igramo igre u lanu i da mogu od njega da prekopiram film znaci najgora slolucija o kojoj smo razmisljali su one kartice od 1mb/s u netiksu. :crash:

Poslednja izmena:
ma bnc ti je ona matora vrsta umrezavanja sa koaksijalnim kablovima.... smesno....to bi samo lud covek sad radio.

BNC je standard za 10Mbit mreže, koje su pregažene vremenom... Teško imaju i da se nađu kartice, kablovi takođe. Mislim da ti je najbolje rešenje da probaš da pronađeš ukršteni kabl ili možeš isti da uzmeš na revers u Netiksu pa da ga vratiš ako ne funkcioniše. Tako sam ja uradio za wireless opremu, ali na svu sreću nisam vratio - sve je prošljakalo iz prve :D

Puno sreće i javi šta si uradio.

:wave:

e koliko se para izgubi kad se uzima na revers? ja sam razmisljao da uzmem nesto opreme pa ako ne radi da im vratim :D aj mi pojasni koliko evrica mi uzmu ako vratim robu?!

Ne gubi se ništa, ostaviš kintu u vrednosti robe, i ako vratiš robu u ispravnom stanju-oni ti vrate kompletan iznos. Dobiješ revers i potvrdu o datom iznosu novca, koju pokažeš prilikom (eventualnog) vraćanja novca. Za sve ostale informacije - kontaktiraj ih direktno, da ne bude posle...

ja sam mislio da uzmu neki procenat jer ja npr neki pheenet izvadim iz kutije kesice pojma nemam i bukvalno to vise nije novo... tako da mi to chudno malo :D al ajde :D bas cu da ih pozovem da uzmem jos informacija

kao sto su vec neki rekli , probaj da povezes preko ukrstenih cat5e kablova wall warijanta ( pune zice ). Inace stawljanje switcha na sredinu nema nikakav povoljan uticaj , posto on sam po sebi ne pojacava signal samo ga prosledjuje , tj ne produzava preporucenu duzinu od 100m , a to vazi i za vise sviceva povezanih . Pozdrav

nemoj da pricas gluposti.... sta mislis zasto se onda kaci na 220v? da bi svetlele one diodice? :)

Jasta!
Pa cemu switch ako ne svetle diodice? :)

bgillegal je napisao(la):
nemoj da pricas gluposti.... sta mislis zasto se onda kaci na 220v? da bi svetlele one diodice? :)
svaki switch ima adapter koji ima drugaciju izlaznu voltazu, a ne tih 220v... zar ne?

Svrha adaptera (koji moze biti i ugradnjen u kuciste switcha , koje se tada spaja na 220v ) za switch nije da bi svetlele diode , niti on obavlja funkciju pojacavanja signala , on ga samo prosledjuje odredjenom mreznom adapteru kome je namenjen . I ne pricam gluposti , sa mrezama radim vise od 4 godine intenzivno .
Pozdrav

Nazad
Vrh Dno