Šta je novo?

LAN + Internet

drloc

Slavan
Učlanjen(a)
27.08.2004
Poena
301
2 PC-a vezana LAN-om, na jednom je kablovski modem i na njemu sve radi savrseno ali problem se javlja kod drugog. Naime prog. koji koriste socks ( 4 ili 5 ) nerade, ne bas svi ali vecina neradi ( neradi kazaa, winmx a radi recimo mIRC i ICQ ) i neke igre koje zahtevaju odredjene portove ( CS, Warcraft itd. ). Sta preporucujete od programa, da li koristiti proxy ili ipak nesto drugo???
Poz
P.S. Problem se javlja usled koriscenja Win Gate-a.

Ja imam istu kombinaciju, 2 PCa u lanu i kablovski net. Ne krostim WinGate, vec samo internet connection sharing. Na drugom kompu radi shareaza, i jedino sto treba je u firewallu otvorio portove za taj program koji radi na drugom kompu.

kupi neki p1 za 20e i instaliraj neki linux na njega - podesi firewall i nat na njemu i uzivaj
imas cak i gotove distroe tipa clarkconnect ili censornet pa ne moras znati linux ni malo - sve se administrira iz web interfejsa
imaces i proxy a i taj drugi komp ti nece biti ukljucen stalno
i sve legalno

Poslednja izmena:
Koji kablovski operator?
Na mom cable modemu ima jedan UTP i jedan USB . Jedan comp na usb ,drugi na lan karticu i sve radi bez problema. Vide se medjusobno.

@mitar1982
Nesto ne gotivim Windows-ov internet connection sharing a i ko zna da li ce to raditi sa ovim SP2. Hvala u svakom slucaju.

@rodiger79
SBB je provajder. Da da modem ima i UTP i USB vezu.

@Filo
Da znas da cu to i uraditi. "Server" nismo gasili vec mesec dana tako da je to i najbolje resenje.

Jos nesto. Kako da vidim koje portove koristi program/igra? Da li preko nekog firewall-a ( ZoneAlarm, Kerio ... ) ili jednostavno iz cmd-a sa netstatom, koji prijavljuje nekih 20-tak portova tako da se zbunim nacisto :).
Poz

netstat -b

Najbolje resenje je da uzmes neki ruter.
Onda ce ti obe masine biti na netu ravnopravno bez da obe rade + imas u ruteru firewall koji konfigurises kako ti odgovara.
I da, to vise nije tako skupo. imas Pheenet-ov mali ruter za oko 35e, a mozes ga koristiti i kao mali switch(4 porta) uz standardnu funkciju za internet.

Jedine prednosti jeftinog hardverskog rutera u odnosu na jeftin stari pc sa linuxom je sto trosi manje struje, i donekle manja buka. Ja licno butujem celeron 566 mhz sa 64 MB CompactFlash kartice, dakle konfiguracija bez hdd-a, i nisam ga gasio pola godine a radi ko sat. Da ne pominjem prednosti tipa proxy server, firewall sa logovanjem, zatim svetsko cudo poznato kao openvpn, ili ako neko voli ipsec vpn, openswan/freeswan/strongswan... Vise volim linux nego leba da jedem :)

Ili uzmes router sa open firmwareom i izbacis defaultni, a fleshujes neki open firmware; kao u slucaju npr Linksysa WRT54G(S) - linksysovo djubre napolje, a unutra nesto alternativno, recimo sveasoftov ili wifiboxov firmware; imas shell i sve ostale zafrkancije.

silverglider je napisao(la):
Ili uzmes router sa open firmwareom i izbacis defaultni, a fleshujes neki open firmware; kao u slucaju npr Linksysa WRT54G(S) - linksysovo djubre napolje, a unutra nesto alternativno, recimo sveasoftov ili wifiboxov firmware; imas shell i sve ostale zafrkancije.

Zanimljivo resenje.....probao?

Yap...

Sta se time dobije ?

Dobro bre hardverasi, da pojednostavimo stvar - u cemu je razlika izmedju Abitovog SoftMenu BIOSa i BIOSa na nekoj Intel ili AssRock ploci?

Ko se imalo bavio wifi routerima zna za probleme sa firmwaretima uopsteno - neki imaju bagove koji nikako da se isprave, neki imaju opcije koje su krute ili ogranicene (recimo max 10 ulaza sa port forwarding, losa DMZ implementacija, WPA nema i TKIP i AES algoritam, kilavi VPN, itd), neke stvari su obecali kroz update, ali to nikada nije stiglo (poznata stvar sa nekim Netgear proizvodima kojima i na sajtu stoji vec maltene godinu i po dana da ce doci podrska za WPA, pa nikako ne dolazi), itd, itd.
U ovom slucaju, umesto ogranicene podrske vendora, moze da se ubaci novi linux firmware koji ima ispravljene bagove, stvari koje su obecane, a nisu ispunjene, nove dodatne stvari i slicno. Recimo, dobija se podesavanje jacine signala (do 84mw) koje "prezivljava" i reset/reboot rutera. Dobija se biranje moda - client/repeater. Dobijaju se svi algoritmi enkripcije i zastite koji su nedostajali. Razlicite vrste logovanja dogadjaja. Menadzment propusnog opsega prema konekcijama. Load balancing u kombinaciji sa ostalim povezanim ruterima. Mislim xy stvari koje su falile, do onih naprednijih za sladokusce, kao sto je recimo ssh server.

recimo: www.sveasoft.com

Edit: i uvek mozes nazad da flesujes originalni vendorov firmware.

Poslednja izmena:
mitar1982 je napisao(la):
, i jedino sto treba je u firewallu otvorio portove za taj program koji radi na drugom kompu.

Mitre moze li neko krace uputstvo kako si to uradio. Ja imam 1xp racunar na kome je instaliran wireless internet sa zone alarm firewall-om i 10 98se racunara u lokalnoj mrezi koji ne mogu da pristupe internetu zbog firewall-a.
Hvala :wave:

Mislim xy stvari koje su falile, do onih naprednijih za sladokusce, kao sto je recimo ssh server.

Meni je ssh osnovna stvar. Znaci zato sam se toliko ugojio :D :D :D

rodiger79 je napisao(la):
Na mom cable modemu ima jedan UTP i jedan USB . Jedan comp na usb ,drugi na lan karticu i sve radi bez problema. Vide se medjusobno.
A ova opcija?? Covek kaze da ovo radi iako u uputstvu za modem stoji da ne smeju istovremeno da budu utaknuti u modem i RJ45 i USB kabl.
Meni bi ovo bila najednostavnija, a i sasvim dovoljna funkcija.

dzzel@ je napisao(la):
Mitre moze li neko krace uputstvo kako si to uradio. Ja imam 1xp racunar na kome je instaliran wireless internet sa zone alarm firewall-om i 10 98se racunara u lokalnoj mrezi koji ne mogu da pristupe internetu zbog firewall-a.
Hvala :wave:

Davno sam se cimao sa Zone Alarmom. Da bi radio net u mreži ako imaš Zone Alarm potrebno je da u Advanced Settings, staviš da je taj komp sa xp-om gateway, samo ubaciš adresu 192.168.0.1 . Zatim treba nekom sistemskom procesu dozvoliti da radi kao server (svchost.exe, lsass.exe, spoolsv.exe , nisam siguran koji ali bez toga neće raditi). Ja mislim da je to dovoljno. Najbolje ti je da prvo isključiš firewall, proveriš da li radi net, a onda kad ga uključiš proveravaš redom koji od ovih procesa ti je neophodan.
A ove portove za emule i shareazu sam otvarao u windows-ovom firewalu.

Vrh Dno