Šta je novo?

Lan i XP

shku

Čuven
Učlanjen(a)
22.03.2003
Poena
620
Pokusao sam preko searcha ali nista nisam uspeo konkretno da pronadjem.
Naime imam XP i realtek integrisanu kartu i nece da mi radi mreza uopste,dok na 98 radi normalno.Na svim racunarima je isti problem
Mislim da su driveri pa ako neko ima link ili zna sta treba da se radi neka mi kaze jer sam skinuo par r azlicitih ali sa svima je isti problem.

Pa ja imam slican problem:na jednom compu XP na drugom 98SE i mreza uglavnom ne radi ili samo sa 98ice vidim XP a u pocetku (kad sam instalirao XP) sam samo sa XP-a video 98icu i mislim da je problem u mreznim kartama (kod mene D-Link 10e komad) a i kad nekim cudom proradi to je na 10Mbit/s. Nisam ti dao konkretan odgovor ali sam podelio tvoju muku i nadam se da ti je lakse :)

pa pazi meni karte rade odlicno kad su na 98,sto naci da su samo driveri u pitanju.

I ja imam isti problem, racunar na kome je 98-ca mreza radi dobro, ali zato iz XP-a nemogu nikako da pristupim na 98.

Sisman je napisao(la):
I ja imam isti problem, racunar na kome je 98-ca mreza radi dobro, ali zato iz XP-a nemogu nikako da pristupim na 98.
napravi neki bezveze login na 98 (dakle to je ono sto svi mi preskacemo kad se starta 98) i seruj nesto pa probaj tako..

i znaci niko ne zna??
e ne mogu da verujem...

1. Iskljuci firewall na XP
2. Postavi fiksne IP adrese na oba u TCP/IP properties , npr 192.168.100.100 i 192.168.100.200
3. Mozes i da postavis istu grupu

Ako nista ne pomaze potrazi na forumu i FAQ

Izbriši sve protokole, a onda podigni samo TCP/IP.

Sisman je napisao(la):
u kom smislu "nikako ne mogu da pristupim 98"
start->run->\\ime_win98_masine(enter)
ne radi?
firewall?
system32/drivers/etc/hosts?

na 98-ici mora user da postoji i svaki pot kada se upali racunar pita za usera za networking, i posle toga kaze da kao nema domena koji je registovao pasword, to zaobidjes. neznam zasto vam neradi, do sam dosta puta radio (bas komb xp i 98) u stvari samo jednom nije radilo :) i jos uvek neradi. uglavnom stavljam obtain ip autamaticaly.

probaj da u nekom adress baru kucas \\ip xp masine
To MORA da radi, a to sto xp ne vidi 98 vidjam svaki dan. Ako ovo radi idi na add network place i to je to :)

cvijovic je napisao(la):
na 98-ici mora user da postoji i svaki pot kada se upali racunar pita za usera za networking, i posle toga kaze da kao nema domena koji je registovao pasword, to zaobidjes. neznam zasto vam neradi, do sam dosta puta radio (bas komb xp i 98) u stvari samo jednom nije radilo :) i jos uvek neradi. uglavnom stavljam obtain ip autamaticaly.
Molbica:upotrebi ponekad gramatiku i pravopis i eventualno interpunkciju

Resenje!!!!!!!!!

Imao sam potpuno isti problem . Cak mi ni administrator nije mogao pomoci. Problem su drajveri. Ali posto ja nisam mogao da nadjem drajvere instalirao sam opoerativni sistem ponovo XP i on je u toku instalacije prepoznao sve parametre mreze i automatski sve podesio. Samo mora da ti mreza bude ukljucena za vreme instalacije mislim kabal u mreznoj. Problem ja nastao zato sto XP ne moze da podesi prave IP adrese za mrezu zato sto nema odgovarajuce drajvere za mreznu a rucno ne dozvoljava. A nije lose da sredis masinu pre kacenja na mrezu...Pozdrav!!!! Instalacija OS ce sve da sredi

da bi bilo kojoj drugoj windows masini pristupio sa win98 potrebno je da na njoj napravis account identican onom na koji se logujes na samoj win98 masini, to je namerno tako odradjeno (skinuta je mogucnost upotrebe w98 u mrezi) da bi za vecu mrezu morao da nabavis skuplji nt 4.0 (u to vreme, a sada naravno w2k, tj wxp).
obe masine moraju da budu clan iste workgroup. setuj im i ip adrese iz privatnog ranga (192.168.0.1 i 192.168.0.2 recimo) i onda ces moci bez problema da pristupas svim fajlovima obe masine, uz upotrebu netbios imena (osim ako ovo nisi deinstalirao nekom prilikom).
pre toga, ako si zabrinut za hardverski status network adaptera, otvori device manager i pogledaj properties istih.
kada ovo setujes, otvori cmd i pinguj ip adresu druge masine. ako odgovori, budi siguran da sve lepo radi.

ako ne odgovori, onda je najpametnije da proveris prvo kabl, potreban ti je crossover utp kabl, pretpostavljam da to znas. moguce je da taj koji sada imas ne radi, ili da je pogresno napravljen.

Vrh Dno