Šta je novo?

LAN Gaming

raven2005

Slavan
Učlanjen(a)
28.09.2005
Poena
350
4 kompjutera su povezana na ruter koji se preko pppoe konekcije povezuje na adsl modem. E sad radi to sve, ali se igraci :) zale na lag. Lag postoji, pre neki dan sam kopirao folder od 14gb(ima i vecih i manjih fajlova) sa mog kompjutera na drugi a usput sam igrao WOT i ping je skocio na 400-500, kad sam pauzirao kopiranje nekoliko puta ping je padao na 50. Kada bih kompjutere povezao prvo na switch, pa na ruter, pa na modem da bi imali ti kompovi i net. Da li bi nestao lag? Ili bi bilo bolje da uzmem gejmerski ruter? Ustvari da li bi ruter smetao switchu ili obrnuto, posto bi na wifi bili zakacena 2 laptopa? :)

Uvek ces lag imati ako zauzmes citav protok rutera. E sad nisi rekao koji ruter imas? Bilo koja jeftinija spravica ima da se ugusi kada mu kroz mrezu povuces previse podataka. Jedino resenje je QoS u tom slucaju ili da nabavis jaci ruter.

A lag sto imas dok samo igras bez kopiranja fajlova to je vec 90% slucaj do provajdera od koga uzimas net.

Nema potrebe da vezuješ prvo na switch jer ništa nećeš postići. Čim si rekao da su 4 kompjutera već povezana na "ruter", to znači da ta kutija već ima switch u sebi, pa nema potrebe da vezuješ još jedan nadajući se povećanju performansi.

Druga stvar, ako si kopirao film izmedju dva racunara na kojima nije radila igra, taj saobraćaj nema nikakve veze sa ruterom. To je lokalni saobraćaj koji prolazi samo kroz switch. Danas su čak i najjeftiniji switchevi wire speed, tako da 100% opterećenje ta dva linka ne bi trebalo da ima skoro nikakvog uticaja na gaming. Ovo pričam pod pretpostavkom da su računari povezani kablovima.

Ako su ti računari povezani na jedan "ruter" preko wifi, zaboravi na kopiranje i gaming u isto vreme bez mnogo ozbiljnije opreme.

Napiši detaljnije koji računar je kako povezan (kabl ili wifi, 100M ili 1G, wifi N ili wifi G...)

Ruter je Tp-link WR641G/642G svi kompovi su preko UTP kabla, dva laptopa na wifi koji se ne koriste se za igranje :) Ako npr dodam switch povezem cetiri kompa i sa petim kablom povezem ruter da bi imali net. Ako kreiram nesto za LAN igranje zar ne bi trebalo samo preko switch-a da ide, drugo je kada bi isli na online igranje znam da bi to zavisilo od provajdera.

A lag sto imas dok samo igras bez kopiranja fajlova to je vec 90% slucaj do provajdera od koga uzimas net.

Lag u WOT-u se ne pojavljuje dok god nekrenem da kopiram nesto na jedan od kompova, onda ne bi trebalo da je do neta. Sestrin muz radi sa mrezama, ima i cisco sertifikat (malo se hvalim :) ) kaze da kada bi pre rutera stavio switch... sve sto kreiram ili kopiram u lanu opterecivalo samo switch a ruter bi bio cist izlaz za net. Nesto sam se jos setio, da probam da stavim 100mbps full duplex umesto auto.

Ali ces ti svejedno opteretiti maksimalno switch dok bude trajalo kopiranje, tako da bez obzira sto je internet link rasterecen, tebi nece moci interent saobracaj da prodje do korisnika zakacenog na switch. Dobio bi recimo da ti je komp koji treba da surfuje zakacen direktno na ruter a ovi lan igraci i ovi sto kopiraju na switch. Tad ne bi imao problem sa lagom na surfu ili online igranju.

Zavisi šta ti izaziva lag.

Da li lag imaš samo na računarima sa / na koji se kopira ili na sva 4 računara? Ako je samo na onim koji učestvuju u kopiranju, moguće da ti jednostavno guši igrice konstantni rad hard diska, pogotovu ako je gomila sitnih fajlova koje antivirus skenira dok se kopiraju što može pilično da uspori računar. Takođe, da li je server za igricu na nekom od računara koji učestvuje u kopiranju?

U svakom slučaju, možeš da računare povežeš preko gigabitnog switcha koji ćeš povezati na ruter. To će ti prilično ubrzati lokalni LAN, pogotovu kopiranje. Za tvoje potrebe je dovoljan TP-Link TL-SG1005D, mada bih ja išao na TP-Link TL-SG1008D čisto ako posle poželiš da dodaš još neki računar.

Sa gigabitnom mrežom ja nikad nisam imao problema sa zagušenjem, u isto vreme kopirao 200GB (~70MB/s) filmova sa računara na NAS, igrao WoT, žena pričala preko Skype-a i klinci gledali crtane sa YT na TV-u i nije mi se menjao lag u WoT-u, niti su YT i Skype seckali. Doduše, meni i net tako nešto dozvoljava (26/13mbps kod TT).

Takođe, kopiranje ovih 200GB na NAS ide sa hdd-a u računaru, dok su igre i OS na SSD-u - ne postoji usko grlo praktično.

Poslednja izmena:
^^
HDD igra veeeliku ulogu kod kopiranja, i moze da bude usko grlo ( pogotovo u danasnje vreme gigabitnih mreza, ukoliko se koriste nesto stariji diskovi ).
Koliko sam razumeo,kopiranje i igranje se istovremeno desavalo na jednoj masini i mislim da je u tom slucaju vise nego normalno da se oseti lag lag jer je verovatno maksimalno opterecenja postojeca konekcija izmedju dva kompjutera. Ono sto ja nisam video od postavlajca teme je koja LAN brzina je u pitanju .

Sa druge strane ruter verovatno ima ne bas sjajan bandwith i ubacivanje switcha koji ima 2gbps po portu bi sigurno sprecilo ikakve probleme u komunikaciji u okviru lokalne mreze ( a i prilicno je future proof izbor ). Naravno, uz sve ovu idu i obavezni gigabitni LAN kablovi :d

@mikiPSY

To za kopiranje i igranje na netu u isto vreme mi i nije toliko bitno. Bitnije mi je da cu rasterititi lokalnu mrezu, da mi "pro igraci" ne vide svuda lag :)

@mighty78

Gledao sam i ja bas te tp-linkove, treba mi 8-portni, 6kabla - 4 kompa, jedan za ruter i jedan mi treba kad neko donese komp na servis da nemoram svaki put da iskljucujem iz nekog kompa.

@sa3ani

Fajlovi koji su kopirani i sam WOT nisu bili na istom hardu, ali sam posle probao sa prvog kompa da kopiram na drugi, dok se na trecem igrao WOT i tu je skocio ping tako da to onda nije do hard diska. Naravno da ce ici gigabitni kablovi :D

Nema veze gde su fajlovi ukoliko maksimalno opteretis mrezu ( tj. potrosis bandwith kopiranjem fajlova ). Zamisli kabal kao autoput, gde za normalan saobracaj potrebno da imas maksimalno 100 automobila u minuti. E sad zamisli da WOT predstavlja oko 20 automobila, i sabracaj tece vise nego odlicno. A onda pocinje kopiranje. tj izadje jos oko 85-90 automobila na autoput, i pocinju prvi zastoji . Do zastoja ce doci bez obzira iz koje garaze automobili dolaze :d

Resenje je prosirenje autoputa, tj. nova mreza :D

Zavisi gde je i šta je tu usko grlo.

Ako je u računaru neki spori disk, a na tom računaru se i igra i tu je game server i sa njega još kopiraš gomilu sitnih fajlova, videćeš da usko grlo vrlo brzo neće biti mreža.
Kreni da sa mehaničkog diska kopiraš fajlove sa nekih 70-80MB/s koje usput AV skenira i da istovremeno igraš igricu sa istog pa da vidiš kako nema veze gde su fajlovi.
Ili da se slikovito izrazim kao ti, džabe ti što pored garaže prolazi autoput sa tri trake, ako iz garaže može da izlazi samo jedno po jedno vozilo.

Ali glupo je ovako razglabati, pokreneš na računaru Resource monitor pa vidiš šta je problem i to rešiš.

@raven2005

U svakom slučaju, TP-Link TL-SG1008D će ti za lokalnu mrežu biti daleko bolje rešenje od 10/100 switch-a integrisanog u tvom ruteru.
Zabodeš računare na gigabitni switch i da vidiš kako će kopiranje da poleti :)

koliko sam ja razumeo, kada bi se prikacio neki neupravljivi swich, opet ne bi dobio nista jer bi ruter i dalje bio zaduzen za dhcp i dodelu adresa kao i za rutiranje celog saobracaja..

koliko sam ja razumeo, kada bi se prikacio neki neupravljivi swich, opet ne bi dobio nista jer bi ruter i dalje bio zaduzen za dhcp i dodelu adresa kao i za rutiranje celog saobracaja..

Saobraćaj u LAN-u između PC-a ide preko lokalnog switch-a, DHCP jeste na ruteru ali on IP dodeli samo pri podizanju OS-a, a DNS ima ulogu samo za prvi upit (name resolving) nekog računara, tako da u ovom slučaju ruter praktično ima ulogu samo u spoljnim konekcijama (ka netu).

Ono što mi zovemo ruter je u stvari kombo uređaj koji je broadband modem/ruter sa integrisanim wifi access pointom i malim switch-em. Taj switch često nije nekog kvaliteta/performansi/mogučnosti i za bilo koju veću/opterećeniju mrežu bolje ga je zameniti namenskim switchem.

Poslednja izmena:
mighty78
Zavisi gde je i šta je tu usko grlo.

Pa lepo pise u prvoj recenici "Nema veze gde su fajlovi ukoliko maksimalno opteretis mrezu" :d

Saobraćaj u LAN-u između PC-a ide preko lokalnog switch-a, DHCP jeste na ruteru ali on IP dodeli samo pri podizanju OS-a, a DNS ima ulogu samo za prvi upit (name resolving) nekog računara, tako da u ovom slučaju ruter praktično ima ulogu samo u spoljnim konekcijama (ka netu).

Ono što mi zovemo ruter je u stvari kombo uređaj koji je broadband modem/ruter sa integrisanim wifi access pointom i malim switch-em. Taj switch često nije nekog kvaliteta/performansi/mogučnosti i za bilo koju veću/opterećeniju mrežu bolje ga je zameniti namenskim switchem.

Da dodam da standardni switch komunicira na MAC nivou i nema veze sa IP komunikacijom, tako da u okviru lokalne mreze sav saobracaj se obavlja na MAC nivou preko switcha. Ruter kao sto je vec receno, sluzi sa komunikacijom sa spoljnim svetom.

Pa lepo pise u prvoj recenici "Nema veze gde su fajlovi ukoliko maksimalno opteretis mrezu" :d

Da dodam da standardni switch komunicira na MAC nivou i nema veze sa IP komunikacijom, tako da u okviru lokalne mreze sav saobracaj se obavlja na MAC nivou preko switcha. Ruter kao sto je vec receno, sluzi sa komunikacijom sa spoljnim svetom.

Netreba mi spoljni svet, dovoljan mi ovaj zatvoreni da bude bolji :) Ip cu mu ja dodeliti :)

Kod mene je bilo 11 kompova na dva gigabitna switch-a (8Port) i jedan adsl ruter.
Switch je povezan sa drugim, a jedan od njih je povezan sa ADSl-om, IP adrese uvek stavljam fiksne, i sve radi normalno bez obzira šta se kopira, jer lan kopiranje nema nikakve veze sa net lagom

Nazad
Vrh Dno