Šta je novo?

LAN error

Sindrom

Slavan
Učlanjen(a)
14.06.2005
Poena
309
kupimo ortaci i ja switch, sa 8 portova...prikacimo se ali se kompijuteri ne prepoznaju..svi smo na istom workgroup-u, mreza je setup-ovana, files and printer sharing ukljucen, dodelili adrese svakom racunaru...192.168.0.1;192.168.0.2; ....submask 255.255.255.0, sve, ali nista...onda nesto kao cimamo, pa dozvoli da se dvojica vide, a onaj treci koji se poslednji pokusao ukljuciti se ne vidi,,,isto i na expanziji ageII, problem je sto smo sve uradili po ps-u, ali se ne vidimo.kabel nije kao za mreznu karticu, nego su nam "raskrstili", fora je sto posle ovih prikljucivanja vise nece ni na kabel preko mrezne kartice dva da poveze..IMA LI NEKO RESENJE!!

cek...cek.....razjasni ovo....ako sam dobro razumeo kablovi su ukrsteni ????
Sindrom je napisao(la):
....kabel nije kao za mreznu karticu, nego su nam "raskrstili".....

Sindrom je napisao(la):
kupimo ortaci i ja switch, sa 8 portova...prikacimo se ali se kompijuteri ne prepoznaju..svi smo na istom workgroup-u, mreza je setup-ovana, files and printer sharing ukljucen, dodelili adrese svakom racunaru...192.168.0.1;192.168.0.2; ....submask 255.255.255.0, sve, ali nista...onda nesto kao cimamo, pa dozvoli da se dvojica vide, a onaj treci koji se poslednji pokusao ukljuciti se ne vidi,,,isto i na expanziji ageII, problem je sto smo sve uradili po ps-u, ali se ne vidimo.kabel nije kao za mreznu karticu, nego su nam "raskrstili", fora je sto posle ovih prikljucivanja vise nece ni na kabel preko mrezne kartice dva da poveze..IMA LI NEKO RESENJE!!

dakle, sve ste lepo povezali, zar ne? svaki racunar ste posebnim patch kablom (poznatim kao "flat", "ravan", 1-1) povezali na switch? Svakom racunaru ste definisali ip adresu 192.168.0.1 do 192.168.0.3? svima ste stavili istu subnet masku 255.255.255.0? na svim racunarima imate istu kombinaciju username/password (posto ste u workgroupu)? na svim racunarima je iskljucen simple file sharing? sa svakog od racunara mozete da pingujete druga dva racunara po ip adresama (sa prvog ping 192.168.0.2 i ping 192.168.0.3)...? Da li ste iskljucili windows Firewall na lan konekciji? Ako niste, iskljucite ga dok se igrate, i ne zaboravite da ga ukljucite kad zavrsite sa igranjem (pretpostavka je da niko od vas nema virus :eyebrows: ).

Ovo bi trebalo da je dovoljno da sve proradi kako treba.

Ista kombinacija username/password ????????

Ovo cujem po stoti put !
Gde to ide tako.
Da budu na svakom kompjuteru razliciti useri sa
svojim passwordima mora da radi.

Glober je napisao(la):

Ovo cujem po stoti put !
Gde to ide tako.
Da budu na svakom kompjuteru razliciti useri sa
svojim passwordima mora da radi.

ajde smanji dozivljaj, i uzmi malo citaj dokumentaciju pre nego sto pocnes da se bunis... Za neupucene (pre svega tebe), evo link ovde...
-------------------
....If you turn off simple file sharing, you can permit specific users and groups to access a shared folder. Those users must be logged on with the credentials of user accounts that you have granted access to your shared folder.
------------------

edge je napisao(la):
posebnim patch kablom (poznatim kao "flat", "ravan", 1-1)

patch=flat ???!!!??!?!?!

''ravan'' ????!!!?! (nova terminologija!!!)

edge je napisao(la):
na svim racunarima imate istu kombinaciju username/password (posto ste u workgroupu)?

prvo procitaj to sto ima na linku koji si dao

Istu kombinaciju na svim racunarima ???!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!??????!!!!!!?

I mislis da ce to da resi problem?
To ce da radi kad i ostalo bude radilo, i obrnuto.

Nemam nikakav link da ti dam, moras ispocetka da procitas
kompletnu materiju.

Za razliku od tebe, necu pokusavati da te omalovazim.
Over the EDGE.

Poslednja izmena:
Glober je napisao(la):
patch=flat ???!!!??!?!?!

''ravan'' ????!!!?! (nova terminologija!!!).

Jeste, "ravan", a da li je nova terminologija ili ne, ne znam, nisam ja kumovao nazivu (ravan za obican kabl, ukrsteni za cross kabl,...).

Glober je napisao(la):
prvo procitaj to sto ima na linku koji si dao

Istu kombinaciju na svim racunarima ???!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!??????!!!!!!?

I mislis da ce to da resi problem?
To ce da radi kad i ostalo bude radilo, i obrnuto.

Nemam nikakav link da ti dam, moras ispocetka da procitas
kompletnu materiju.

Ja sam procitao, da li si i ti procitao? Iz mog iskustva mislim da hoce... A sta ti mislis da ce resiti problem? Mozes li da das neki konkretan savet coveku kako da resi problem? Mozes li da mu odgovoris kako si ti umrezio tri ili vise racunara sa winxp os-om u workgroupu, sa sharovanim folderima i podesenim igricama koje rade u takvoj mrezi? Posto si administrator, pomozi coveku konkretnim savetom.

Glober je napisao(la):
Za razliku od tebe, necu pokusavati da te omalovazim.
Over the EDGE

Nije omalovazavanje, ali tvoj post u kome kazes:
-----------
Ovo cujem po stoti put !
Gde to ide tako.
-----------
zahtevao je takvu reakciju :guitar:

Za "obican" kabl se kaze "straight" (ili straight-through)pa je verovatno od toga izraza posrbljivanjem nastao izraz "ravan", pa iz njega "flat" sto je pogresno, prvi put cujem za taj izraz...

Back on topic:
kazes da su vam kablovi "raskrstili"... Na sta mislis pod tim?
Da li su ti kablovi straight?
http://www.benchmark.co.yu/forum/attachment.php?attachmentid=132&d=1078364741
ili su crossover?
http://www.benchmark.co.yu/forum/attachment.php?attachmentid=131&d=1078364729

Proveri prvo kablove pa javi, da vidimo za dalje...

@egde
NISTA na ovom forumu izricito ne zahteva omalovazavanje. To je stvar vaspitanja. Ali to sto ti tvrdis NE MOZE da bude tacno! Po tvome, ako na jednom racunaru postoje dva razlicita naloga, ti tvrdis da jednom teoretski NE MOZE da radi mreza zbog razlicitog username-a! :whip: a to sigurno nije tacno! :smoke:

Iskljucivanjem Simple File Sharing samo dobijas opciju da podesis prava pristupa u detalje, ali je onda neophodno imati iste usere na svim racunarima. Ovo vazi samo za workgroup-e, jer se drugacije nemoze ograniciti pristup i prava deljenim resursima.

U slucaju da je ukljucen SFS (a po default-u jeste) mozes da ukljucis, sharing za odredjene foldere i da podesis da li dozvoljavas da ostali korisnici menjaju sadrzaj tih foldera (read & write), nezavisno od toga ko se gde i kako ulogovao.

Za pocetnike preporucujem da ne iskljucuju SFS, nego da iz njega lepo share-uju foldere koje hoce i da obrate paznju sta rade posle toga (nema recycle bin-a kad se brise kroz mrezu)

@Sindrom

Probaj da pingujes ostale racunare, kao sto ti je receno, da vidis prvo da li radi mreza. Pre toga iskljuci Windows Firewall na svim masinama, a ako imate neki drugi firewall softver, iskljucite privremeno dok ne "naterate" mrezu da radi. Proveri kablove, IP adrese, naziv workgroup-e pa javi dokle si stigao.

Pozdrav :wave:

Poslednja izmena:
Ako iskljucite SFS nije neophodno da svi imaju iste naloge... Naime, u ovakvoj konfiguraciji ako neki racunar pokusa da pristupi folderu na racunaru na kome je iskljucen SFS bice upitan za username i password i tu moze da unese sta god hoce. Naravno samo za tacnu kombinaciju ce zahtev za izlistavanjem foldera biti propusten. Pravo pristupa se dodjeljuje, ili preko sharing dozvola, ili preko NTFS dozvola (vec ponudjednih, ili kombinacijama sa atomarnim), s tim sto se ovom u slucaju da postoji domain controler uglavnom radi tako da se share dozvole podese na Authenticated Users, pa se u NTFS dozvolama ide na finija podesavanja. U svakom slucaju u workgrupi ne moraju svi da imaju ista korisnicka imena, ali na racunaru gde je iskljucen SFS moraju da budu kreirani korisnici i dodeljena im prava prisputa za zeljene foldere. Zatim korisnici koji pristupaju folderima prijave kao sa tim nalozima, ali ne na svoj sistem nego kada pokusaju da pristupe zeljenom folderu.

Ala ste sad napravili zbrku!!!

@Sindrom: Imate ovde u sticky temi uputstvo za umrezavanje, sa slikovito razjasnjenim kablovima koji su vam potrebni.

@neko ko zna da razjasni: da se ne bi ova tema pretvorila u nekontrolisano postovanje, koje po obicaju govori o svemu samo ne o konkretnoj temi, neka detaljno razjasni to oko accounta i sl.

Probajte i ovi sledeci foru: U device manageru podesite da bude brzina kartice na 100 Full Duplex pa vidite kako onda radi. Ako radi ok, tj vide s kompovi, iscupajte kabl i promenite na Auto-Select (u device manageru properties kartice) i istovremeno vratite nazad kabl. Meni je to resilo problem jednom kada nisam video nikoga u mrezi i kada mi se konektovao u mrezi sa 100 Mbit/s a kopirao sa max 1.5Mbit/s umesto 9-12.5Mbit/s.

Patch = kabal sa konektorima, znaci gotov mrezni kabal
Flat/ravan <> neukrsten kabal
Straight-through = neuksten kabal
Crossover = ukrsten kabal = (eventualno) 1-1

Tako da prica o kablu ne stoji !!!

Sistem da se na svakom kompu otvori po isti nalog sa istom lozinkom
je sulud.
Gde je tu onda sigurnost kad svako moze svakom da udje na komp
sa tim nalogom ?
Kako bi se onda umrezili sugradjani medjusobno, da se ne poznaju,
a da iskoriste prednosti mreze i to bude koliko-toliko sigurno i privatno ?

Ako bi i uradilo to sto predlazes, ne bi promenilo cinjenicu da se kompjuteri
ne vide u mrezi. Promenilo bi samo nacin na koji se pristupa direktorijumima
na nekom kompjuteru koji u mrezi radi kako treba.
Sto znaci da sigurno nece resiti problem.

WinXP je jedno veliko njesra i jadan pokusaj da se iskopira Linux.
Sharovanje je na Win98 mnogo bolje i jednostavnije uradjeno.
Iskljucen 'simple file sharing' je modifikovano sharovanje iz 98-ce.
Naravno, modifikovan na nasu stetu.
Zasto su u XP-u izbacene dobre stvari iz 98-ce a ubacene gluposti ?????
Ja kad kritikujem XP jave se njih 10 koji ga hvale i smeju se mojoj izjavi,
a onda postuju neko pitanje o tome kako da rese problem sa nasom nadom i
uzdanicom i nasom buducnoscu XP-om. Futuristicki, nema sta.
Pardon, kad kazem 'XP' mislim na 'xp' !

A kako da se resi problem sa mrezom:

Pitanje je da li je sve uradjeno hardverski kako treba.
Lampice na kartama i zauzetim slotovima switch-a moraju da svetle.
Ako nije tako, proveri kablove i opremu.

Softverski:

Najbolje je deinstalirati kartice i krenuti ispocetka, jer kad nesto
ne radi, obicno se cacka po koje cemu pa se pokvari nesto drugo
pa kad se ono prvo i namesti kako treba, ne radi zbog ovog drugog.

Po ukljucivanju kompova treba sacekati par minuta (2-3) da mreza proradi.
Nekad to bude brze, ali nekad ne.

Razlog zbog kog mu se na ova dva kompa dugo na pojavljuje mreza
moze biti zbog ukljucenog:

Control Panel -> Folder Options -> View ->
-> Automatically search for network folders and printers

Ja nisam imao problema u podesavanju XP-a za mrezu sa ispravnim hardverom i
postavljenim osnovnim parametrima.

Razlog zbog cega u ovom slucaju ne radi moze biti:
- pogresno postavljeni neki parametri (proveri sta si dirao)
- iskljucen neki od servisa (control panel - admin tools - services )
ne mogu ti nabrajati sta sve treba i kako treba. proveri da li
je ukljuceno 'workgroup' i 'server'. za ostalo se potrudi malo i
sam, niko ne daje znanje na izvolte.
- neki drugi problem za ciju dijagnostiku treba licni pristup kompu

Resenje:
- instaliraj Win98 :)))
- posalji jos informacija, ni tu se nisi potrudio: 'sve sam podesio...'
pitanje je kako si podesio, a siguran sam da ga jesi podesio :)
- Sta je sa pingom ???
- potrudi se sam, nauci jos malo, pa nadji gresku
(najteza ali najzahvalnija opcija)

@edge
Prelistao sam vecinu postova o mrezama na forumu i znam koje netacne
informacije o mrezama kruze i prepricavaju se iz posta u post bazirano
na prethodnim postovima.
Takav je slucan i sa tvojim predlogom za isti username/password na svim
kompjuterima i siguran sam da to nikad nisi uradio vec samo procitao.
Ne sumljam da si imao dobru nameru, ali nemas razloga da ovako reagujes
kad ti se na to skrene paznja.
Ovakav nacin samo sluzi za dalje sirenje predloga koji ne vode resenju.

@sindrom
Ocekujem da probas i @edge-ov i moje predloge i da izvestis o rezultatima.
Glavni razlog ucestvovanja u forumu (bar mom) je povratna informacija
koju mnogi useri koji traze pomoc nemaju obicaj da daju !!!!!

----------------
edit:
otkucah ovo u toku dana, ali dok poslah ono jos 6 postova !

Poslednja izmena:
@sindrom
Za igranje vam ne trebaju nalozi na masinama
samo iskljuceni win firewall,ili bilo koji drugi ako necete da se mlatite sa definisanjem pravila.Proverite da li racunari mogu da pinguju jean drugog
to je to sto vam treba za igre.Pristup Folderima mozete resiti da umesto da pravite 100 naloga sherujte foler sa dozvolom everyone full control ntfs i share i kraj.
Sto se tice istih usera uopste nije potrebno raditi to.Na primer na kompu A ima lokalni admin User:pera\pass:pera i svako ko ima ovaj podatak moze se predstaviti kompu A kao pera\pera i imace sva prava ,isto tako na kompu user: ZILE\Pass:ZILE spada u grupu Administartors isto tako svako se moze identifikovati komu b kao ZILE,tako da nema potrebe praviti na kompu A i B usera PERU I Zileta...
Disclamer
Svako ime unutar texta je izmishljeno i nema veze sa istimenim :D

Ako ste vi dodeli adrese iz istog subneta (a jeste) i ukljucili kompove i kablove (ne cross) i switch to mora da radi.
A ako ne radi previd je nesto banalno, tipa zabagovao switch/hub.
Dosta gornjih postova unosi zbrku.
Znaci prosto da prostije ne moze biti.
Sto se tice dozvola za shareovanje, samo napravite shared foldere nikakve dozvole vam ne trebaju. Mislim pretpostavljam da niste stavljali domensko okruzenje ( a niste jer prvi post kaze workgroup)

igor2 je napisao(la):
Dosta gornjih postova unosi zbrku.
Znaci prosto da prostije ne moze biti.
Sto se tice dozvola za shareovanje, samo napravite shared foldere nikakve dozvole vam ne trebaju. Mislim pretpostavljam da niste stavljali domensko okruzenje ( a niste jer prvi post kaze workgroup)

Pazi default share dozvole su(je) everyone read,a ntfs i share dozvole (kao sto znas) su kumulative sto znaci nista od pisanja po sheru cak i da ima write ntfs dozvolu pri pokushaju pisanja preko mreze,tako da im dozvole ne trebaju samo ako nece da pisu po sheru.Share i ntfs se primenjuju bez obzira na
pripadnost masine domenu i radnoj grupi prema podatcima iz lokalnog Security Accounts Managera.

Pa ono u principu se podrazumeva da se ne pise po shareu :)
A da i moja greska je jer sam podrazumevao da koriste xp home kao ja.
Sve u svemu ostajem pri tezi da je problem neka ludost :)

Jeste primetili da od zacetnika ovog thread-a nema ni glasa?? :d

Sacekajmo da se on javi, pa da vidimo sta dalje. Garant je neka glupost u pitanju, tipujem na kablove ;)

Falcon je napisao(la):
Jeste primetili da od zacetnika ovog thread-a nema ni glasa?? :d

Sacekajmo da se on javi, pa da vidimo sta dalje. Garant je neka glupost u pitanju, tipujem na kablove ;)

Ja na Switch, meni se desilo da sam kupio switch, sve upakovano kao novo, ali ubacen neki pijacarski adapter za struju. Ja se namucih i onda skontam da promenim adapter, i sve radi, a i sa starim adapterom su svetlele lampice za power i link na switch-u, s tim da act nije ni jednom zatreptao.

Glober je napisao(la):
@edge
Prelistao sam vecinu postova o mrezama na forumu i znam koje netacne
informacije o mrezama kruze i prepricavaju se iz posta u post bazirano
na prethodnim postovima.
Takav je slucan i sa tvojim predlogom za isti username/password na svim
kompjuterima i siguran sam da to nikad nisi uradio vec samo procitao.
Ne sumljam da si imao dobru nameru, ali nemas razloga da ovako reagujes
kad ti se na to skrene paznja.
Ovakav nacin samo sluzi za dalje sirenje predloga koji ne vode resenju.

Da ne bi dalje raspravljali ko cita postove i samo ih forwarduje, a ko govori nesto iz iskustva... Ono sto sam napisao govorim iz iskustva (inace radim ovaj posao vec godinama), i radio sam odrzavanje i postavljanje i peer i server/client mreza... No da ne duzim dalje, ovo nije tema za ovako nesto...

S obzirom da se @Sindrom ne javlja,
predlazem da se postavi poll za banovanje
ovog sindroma na odredjeno vreme.
Nije korektno da se ljudi ovde ubise da mu pomognu
a on cuti.
Ovo bi bila i mera opomene ostalim ucesnicima
foruma za ovakvo neprihvatljivo ponasanje.
Ili umesto poll-a, ovlasceno lice moze odmah
doneti odluku o banu.
Podrzava li neko ovo?

Ja ne podrzavam ovu ideju. Pre sam za to da se privremeno banuju oni koji bezobrazno i nadmeno odgovaraju, kao neki koje necemo imenovati...

Eh sto nisam moderator, radio bi ban stick samo tako :d

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno