Šta je novo?

Laicko pitanje u vezi WiFi umrezavanja

melkor

Čuven
Učlanjen(a)
24.12.2001
Poena
620
Dakle, potrebno je povezati dva racunara, udaljenost oko 200m.

Kupljene su dve panel antene 15dBi i dve wireless kartice TP-Link TL-WN551G. Jedan racunar je udaljen oko 5 m od antene, dok je drugi udaljen oko 15m. Kojim kablom povezati antenu sa karticom. Pretpostavljam da ide neki koaksijalni kabl, ali konektor na anteni je veci od konektora na samoj kartici. Da li je neophodan neki adapter ili ... ?

Drugo pitanje: da li je neophodan neki AP ili tako nesto ako je udaljenost antene i kartice 15m?

Unapred hvala na sugestijama :) .

Poz!!

1. sto se tice konektora, nije potreban nikakav adapter, vec kabli koji na jednoj strani ima rSMA konektor (kartica) a na drugoj N konektor (antena).
2. sto se tice kabla imas dve varijante 200 i 400, oznake su hdf200,hdf400, ili cfd200, cfd400. 200 je tanji i ima duplo vece gubitke po metru duzine. preporucuje se do 10m 200, a preko 10m 400, mada je uvek bolje ici sa debljim kablom, al je i cena veca... za ovaj komp gde je 5m rastojanje mozes slobodno da uzmes 200, dok za ovaj drugi 400... obzirom da je udaljenost samo 200m to bi trebalo da radi bez problema...
mislim da ti je najbolje da kablove kupis u netiksu, ponesi sa sobom antenu od kartice cisto da bi proverio da li je rSMA konektor...konektor za antenu je standardan...
3. ne treba ti AP.

ako sam negde pogresio (mada ne bi trebalo) nadam se da ce neko da me ispravi...

marsi je napisao(la):
1. sto se tice konektora, nije potreban nikakav adapter, vec kabli koji na jednoj strani ima rSMA konektor (kartica) a na drugoj N konektor (antena).
2. sto se tice kabla imas dve varijante 200 i 400, oznake su hdf200,hdf400, ili cfd200, cfd400. 200 je tanji i ima duplo vece gubitke po metru duzine. preporucuje se do 10m 200, a preko 10m 400, mada je uvek bolje ici sa debljim kablom, al je i cena veca... za ovaj komp gde je 5m rastojanje mozes slobodno da uzmes 200, dok za ovaj drugi 400... obzirom da je udaljenost samo 200m to bi trebalo da radi bez problema...

3. ne treba ti AP.
Savet, kod WBC400 kabela, koristi jos pigtail, jeste da i tu ima gubitaka na konektorima, ali desavalo se da 400-tka izlomi konektor na kartici, posto je jako krut kabel, pa ja ne praktikujem WBC400 na karticu.

Mislim da ce raditi na 200m, ako nema prepreka.

S obzirom na daljinu od 200 m ne bi trebalo da bude nekih problema, mada sve to opet zavisi od konfiguraije terena i zagusenosti etra.
U svakom slucaju gledaj da koristis sto krace kablove jer oni uticu na slabljenje signala. Ovaj od 5m (hdf200) ce proci bez frke, ali 15 je vec malo duze i za 400-ku.Probaj da nekako organizujes antenu da bude bliza kompu.
Netiks u svakom slucaju pametan izbor.

Poz.

sad nesto kontam: 15m 400-tke + neki evro = polovan AP.
mozda je bolje da kupe jedan AP. obzirom da je rastojanje 200m sa dobrom vidljivoscu, ovo bi trebalo da radi bez neke dodatne antene za AP, samo sa fabrickom omnicom od AP na jednoj strani i nekom 12-15db antenom na drugoj.
e ***a, oni su vec kupili opremu, mada nema veze mogu da prodaju jednu antenu i kartici i da kupe AP.

Nazad
Vrh Dno