Šta je novo?

Lagan AV program

gmlale

Čuven
Učlanjen(a)
09.12.2003
Poena
630
Moja oprema  
Mobilni telefon
063626864
Pristup internetu
  1. Optički internet
Interesuju me iskustva sa najnovijim verzijama AV poglama u smislu najmanjeg opterecenja resursa.
Dobila je komsija iz Swiss-a na poklon Dell komplet (monitor, tim i kuciste) konfiguracija je Intel s478 2.8ghz, 512mb rama, 120gb hdd.
Komp je u dobrom stanju, ali jako star, ona nije pri parama da kupuje novo tako da bi ovo trebalo da je sluzi.
Obicno bi stavio Avast Free antivirus da mnogo ne koci, ali rekoh da pitam za iskustva da ne skidam 5-6 AV programa pa da isprobavam pojedinacno.
Znam da se stvari tu menjaju kako vreme prolazi, nekada mi je AVG bio jako zgodan, ali sada je i on opterecujuci.
Ono sto meni treba je da ima zastitu u realnom vremenu.
Naravno potrudicu se da napabricim rama do 1gb da bi mogao i Skype da se pokrece.

Bitdefender Free ili AVG Free. Oba uzimaju negde od 20 do 30MB.

Ali računaj da šta god od AV-a staviš na taj komp i ako očekuješ zaštitu u realnom vremenu, ubijaš mu već ionako slabe performanse. Generalno, taj komp se može naštelovati da radi sa AV-om, ali će biti sve sporo, tromo i kilavo. Takođe, 1GB ram-a je must. Moje mišljenje je da samo gubiš vreme sa tim kompom, jer dovoljno je da jedan program ili drajver napravi malecan problem, cpu ode na 100% i komp postaje neupotrebljiv narednih 3-4 minuta dok ne dođe sebi.

Poslednja izmena:
Microsoft Security Essentials, iliti Windows defender.

Microsoft Security Essentials, iliti Windows defender.

To su placebo antivirusi, da M$ zna gde je busan, ne bi bilo ni potrebe za 3rd party antivirusima.

Stavi Panda Free, - posto je cloud AV, ubedljivo najmanje trosi resurse, sto narocito dolazi do izrazaja na tako slabim masinama. Bukvalno nevidljiv.

Zna MS...samo nije lud da zatvara rupe, kako bi inace dolazio incognito.:D

To su placebo antivirusi, da M$ zna gde je busan, ne bi bilo ni potrebe za 3rd party antivirusima.

Stavi Panda Free, - posto je cloud AV, ubedljivo najmanje trosi resurse, sto narocito dolazi do izrazaja na tako slabim masinama. Bukvalno nevidljiv.

-1 od mene. Koristio sam Pandu, i to neretko za slabije mašine, ali šlogirana Panda ima neki bag gde posle mesec-dva uspori komp komplet ili joj se ćefne pa obriše neki fajl radi fore.

Ma stavi neku stariju verziju Nod32 (neku 3x) i sve ce da radi kao sat

Video sam da starije verzije NOD-a su lagane, ali koliko zastite pruzaju to je pitanje. Nebih se oslanjao na Microsoft. Promacu na nekom kompu taj TS360 pa da vidimo sta zna.

Nije loš MSE, ništa lošiji od većine popularnih rešenja, pogotovo je praktičan za slabije mašine sa WinXP-om. Možeš i Bitdefender free da probaš, takođe lagan sa izuzetno dobrom zaštitom.

MSE za iskusne korisnike, BitDefender free za one manje iskusne. Ja sam na sestrinom kompu instalirao BitDefender Free, otad nikad problema. Često donosili zaražene fleške, pa joj zarazili komp. BitDefender Free se odlično bori s ovim. Najvažnije je da sve sam radi u pozadini. Apdejt, brzo i ful skeniranje. Naravno da to naprednim korisnicima smeta, jer nema ama baš nikakvih opcija da se menjaju, ali početnicima deluje savršeno.

Ma ima sve opcije koje trebaju, samo nisu očigledne, interfejs je baš loš. Sve zavisi i za šta se komp koristi i kakve podatke ima njemu, ako je za gubljenje vremena MSE je odlična opcija, ali ako ima i bitnijih podataka ipak je sigurnije staviti malo jaču zaštitu.

Đavola ima. Ako govoriš o BitDefenderu. Nema najvažniju opciju: da sam namestiš koje foldere da skenira real time, to meni jako smeta. Iskusnom korisniku je dovoljno da namesti realtime samo desktop i windows folder, sve ostalo isključeno. Takođe skenira i web browsing, što mene posebno nervira, jer gledam televiziju preko strima. Svaki put bih morao da čekam 15-20 sekudni dok ne počne strim. Početnicima to nimalo ne smeta. Zato je za njih BitDefender pravi i jedini izbor. Jedini AV koji misli umesto njih. :p Zapravo, kad bolje razmislim, svi antivirusi su postali onakvi da misle umesto korisnika, jedino se MSE drži onog dobrog starog interfejsa s početka 2000-ih. Nešto nalik na dobri stari F-Prot, koji je bio majka za stare mašine. Super brz, čist i jednostavan. Šteta što je propao.

Poslednja izmena:
Sad me posetiste nekih starih vremena,F-Prot nije propao, samo je marginalizovan,bar na ovim prostorima.
http://www.f-prot.com/

Nije dovoljno samo desktop i win folder, reklame se gotovo nikada tu ne zavlače i pored sve češćih crypto malware-a ne bih baš ograničavao real-time skeniranje zarad par nanosekundi bržeg rada. Takođe, bem ti av koji ne skenira web browsing, a i ne čeka se 10-15s, pre je 2-3s. Jedino što mi realno fali je excluded fajla pre nego što ga označi kao malware i blokira, a ne tek nakon. Slažem se da fali opcija, ali je ipak dosta sigurnije rešenje od MSE-a.

Zato imam eset online scanner. Jedom mesečno skeniram ceo sistem i to je to. Što se tiče web skenera, adguard ima sasvim solidnu listu . Ne treba mi još i antivirus na grbači.

Poslednja izmena:
Zar nije jednostavnije da umesto 3 programa koristiš jedan? ( :

Pa koristim jedan. Samom instalacijom drugog AV osim MSE i BitDefender free, instaliraš gomilu bloatware. Eset online je free web aplikacija koja ne smeta sistemu, a addguard je ekstenzija za Chrome.

Baidu Antivirus Free http://antivirus.baidu.com/en/ je dosta lagan, koristi Avirin engine, ima mogucnost aktiviranja adblokera, brzo i full skeniranje,brzo braje svega par minuta. Uglavnom ne opterecuje sistem puno.

Ubaci u tu masinu jos 1,5GB RAM-a, verovatno je DDR1 i radice sve sto joj treba jos dugo.
Stavi NOD32 v.4.x.y.z i radice sasvim OK i u ovakvom stanju.

Poslednja izmena:
Pa koristim jedan. Samom instalacijom drugog AV osim MSE i BitDefender free, instaliraš gomilu bloatware. Eset online je free web aplikacija koja ne smeta sistemu, a addguard je ekstenzija za Chrome.

Bitdefender samo ako se koristi na sistemu starijem od Win 10, posto za 10-ku nije zvanicno podrzan...

Poslednja izmena:
Mislim da radi i na Win10 regularno, u ostalom nije kao da se Win10 nešto značajno razlikuje od predhodnih par Windows-a pa da treba neka posebna kompatibilnost.

To je njihova zvanicna izjava da ne podrzava, kao radice, ali da mogu da se dese tzv false-possitive detekcije i druge nekompatibilnosti sa sistemom (kao da moze da se desi da neke sistemske fajlove prepozna kao viruse), i savetuju da se predje na neki od placenih verzija.

Trenutno koristim Bitdefender Internet Security 2016, mada sam pre toga probao free verziju i nisam imao problema (mada kratko, mozda sat-dva)

Vrh Dno