Šta je novo?

L12 mod fijasko

• Začetnik teme Začetnik teme tex707
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
simpson H je napisao(la):
1. Mozda nema brze kombinacije ali svakako ima kombinacije koja pravi manje problema!

2.Da, treba izbegavati Yuga i kupovati Nemacke automobile makar stare i po 20 god!
E Simpsone sad si mu ga bas dao po krajnosti i neobjektivnosti! Ajde kad oni golobradi pilici, samozvani poznavaoci, pisu po forumu, ali ti...
1. o kojim je problemima ovde rec!? O tome da covek ne moze da postigne stabilan rad na ekstremnoj frekvenciji FSB-a, pri ekstremnim voltazama uz ekstremna ceprkanja na samom hardveru!? I sad znaci da je AXP+NF2 problematicna kombinacija, na osnovu gore navedenog slucaja? Mislim, generalizovanje je blag izraz...
2. Apsolutno se neslazem. te shwapske krsine i njihovo ucestalo servisiranje je drasticno skuplje u odnosu na Yugica, kog ti moze popraviti i obican prodavac novina i to po ceni jednog broja nekog tabloida. A i jedan i drugi ti ne mogu pruziti nista vise sem funkcije transportovanja iz tacke A u tacku B!
Poz
nedjo

🙂 Nisam ja mislio nista lose, samo branim stav ljudi sa AMD-om koji nisu imali para za intela (ni za nemacki auto) pa ih prozivaju kako je AMD los 😀 Ja sa druge strane isto imam mogucnosti i za intela i za A64 itd. ali ne vidim nekakvu potrebu, takodje imami svabski auto ali nikad coveku koji nema kinte za takav nisam rekao "bolje da nisi kupovao auto nego kupio yuga" cak sta vise govorim ovima sa 20 god. starim nemcima da je bolje da kupe yuga 😀

Nedjo je napisao(la):
A i jedan i drugi ti ne mogu pruziti nista vise sem funkcije transportovanja iz tacke A u tacku B!
Da, samo te "shvapske krshine" to mogu odraditi uz klimu kad upece, ABS kad zagusti, airbag kada je vec zagustilo i dogorelo do nokata...

Etc, etc...

E, ljudi....zasto meni sada konfiguracija radi jedva na 220FSB kada je do skora radila na 236 FSB....?????????

tex707 je napisao(la):
Ma no sweat, man....🙂

Ima neka fora tu, i cini mi se da je u vezi sa podnozjima...jednog trenutka sam samo malo dodirnuo memoriju i racunar mi se resetovao...onda nije hteo da prodje test memorije (imam neke bootabilne CD-e za to) ni na 200MHz, a kamoli vise...posle nekoliko izmena, stavljanja i vadjenja modula opet je sve bilo OK na 220MHz. 236, nazalost, ipak nisam dostigao...🙁

A jel tebi uzemljenje dobro? Inace NIKAD ali nikada mi se nije resetovao racunar od "pipanja" :d a pipao sam 😀 .Sto se tice tripova sa FSB-om znam za njih ali ne iz svog iskustva vec sam cuo za takve stvari.To mi spada u domen X-files-a jer sam recimo imao trip da mi je ploca "mrtva" ceo dan da bi se sutra najnormalnije upalila i to u servisu ispred servisera :S:

Poslednja izmena:
Ma takvih tripova ima koliko hoces, recimo lik mi donosi barton, kaze neispravan, njegova prica (apsolutno mu verujem dobar mi je ortak), odjednom mu ne radi, on izvadi proc i stavi nekog duron-a i radi mu, da meni proc, ja ga stavim u masinu on super radi, cak radi i na 11x200 sa default naponom, ja mu ga vratim i kazem da je sve u redu, kad me on zove i kaze da ga je stavio u masinu i da mu ne radi??? Sta mi ostaje nego da mu kazem da proba da skine novi bios.
Meni se nekoliko puta resetovao komp kada sam nekim provodnikom zakacio maticnu plocu😀

@Milan: takodje, kupim xp1800+ stavim na solteka i nece da se upali, vadim bateriju, clear CMOS sve po nekoliko puta, nema sanse. odnesem u servis, lik ukljuci u struju, upali naj normalnije racunar, sve radi...kaze covek "drzi moju sliku pored racunara" 😀

gx-x je napisao(la):
@Milan: takodje, kupim xp1800+ stavim na solteka i nece da se upali, vadim bateriju, clear CMOS sve po nekoliko puta, nema sanse. odnesem u servis, lik ukljuci u struju, upali naj normalnije racunar, sve radi...kaze covek "drzi moju sliku pored racunara" 😀

Onda znas kako sam se ja osecao :d

Milan je napisao(la):
A jel tebi uzemljenje dobro? Inace NIKAD ali nikada mi se nije resetovao racunar od "pipanja" :d a pipao sam 😀 .Sto se tice tripova sa FSB-om znam za njih ali ne iz svog iskustva vec sam cuo za takve stvari.To mi spada u domen X-files-a jer sam recimo imao trip da mi je ploca "mrtva" ceo dan da bi se sutra najnormalnije upalila i to u servisu ispred servisera :S:

Uzemljenje je OK, o tome sam posebno vodio racuna. Radilo se o pomeranju memorije...blago pomeranje je resetovalo racunar i posle toga nije radio kako treba. Kada sam ispremestao memorije radio je OK.

pa onda ti ili kontakti nisu ok ili uzemljenje nije ok, nema trece, a to i sam mozes da zakljucis. Cim nesto mrdnes i restart se desi znaci da kontakti nisu ok, tj. puni su prasine ili djubreta iako ih ti na prvi pogled ne vidish. Ali nazalost iako je tako, kontakt je kontakt ako ga ima, ne objasnjava zasto nece na 236 kao sto je htelo ranije....reako bih da je ploca oslabila, tj. neki delovi na njoj. I tako ti je vreme da tu tvoju "super vodu" prebacis na nesto jace recimo nekog a64 ili preshota...ipak voda i 2.4ghz nije vise nesto sto bi se moglo nazvati "brzim" ...nazalost i menise tvoj problem polako pocinje pojavljivati, secam se da sam asinhrono plocu gurao na 240, a sad nece ni 230...jednostavno komponente riknjavaju i slabe....

Nedjo je napisao(la):
2. Apsolutno se neslazem. te shwapske krsine i njihovo ucestalo servisiranje je drasticno skuplje u odnosu na Yugica, kog ti moze popraviti i obican prodavac novina i to po ceni jednog broja nekog tabloida. A i jedan i drugi ti ne mogu pruziti nista vise sem funkcije transportovanja iz tacke A u tacku B!
Poz
nedjo
Ja mislim da je Yugo treba da kupe samo oni koji nemaju para za nista drugo, jer tesko da postoji losiji auto. Ima toliko boljih automobila koji se visestruko isplate, samo air bag moze da ti znaci razliku izmedju zivota i smrti, nesto se ne secam da je neko u zastavi ikada cuo da tako nesto postoji umesto toga standardni deo opreme je red voznje GSP-a😀, a da ne pominjemo da kada taj Yugo izvezes na auto put on se raspadne. A to sto delove za Yuga mozes da kupis na svakoj trafici to nije zato sto je dobra distributerska mreza nego susta potreba, jer taj auto moze na svakom cosku da stane😀

gx-x je napisao(la):
pa onda ti ili kontakti nisu ok ili uzemljenje nije ok, nema trece, a to i sam mozes da zakljucis. Cim nesto mrdnes i restart se desi znaci da kontakti nisu ok, tj. puni su prasine ili djubreta iako ih ti na prvi pogled ne vidish. Ali nazalost iako je tako, kontakt je kontakt ako ga ima, ne objasnjava zasto nece na 236 kao sto je htelo ranije....reako bih da je ploca oslabila, tj. neki delovi na njoj. I tako ti je vreme da tu tvoju "super vodu" prebacis na nesto jace recimo nekog a64 ili preshota...ipak voda i 2.4ghz nije vise nesto sto bi se moglo nazvati "brzim" ...nazalost i menise tvoj problem polako pocinje pojavljivati, secam se da sam asinhrono plocu gurao na 240, a sad nece ni 230...jednostavno komponente riknjavaju i slabe....

Zakljucujem, naravno...zato sam nekoliko puta vracao i stavljao memoriju...pa se sve vratilo na normalu (tj. na 220FSB, ne na starih 236fsb).

2.4GHz i nije tako lose...ipak...mislim da bez vode ne bi moglo...

Nije lako prebaciti vodu na neku drugu platformu, cak je skoro nemoguce....nazalost.

Nisam siguran da komponenete mogu da slabe...mozda kondenzatori mogu da izgube kapacitet, ali traznzistor ili radi ili ne radi...ako se ne varam. E sad, ostaje i pitanje kako naci koja komponeneta ne valja...i vratiti se na visi FSB...🙂

tex707 je napisao(la):
Uzemljenje je OK, o tome sam posebno vodio racuna. Radilo se o pomeranju memorije...blago pomeranje je resetovalo racunar i posle toga nije radio kako treba. Kada sam ispremestao memorije radio je OK.
Očigledno da kontakt memorije i podnožja nije bio savršen.
Nego, o tvojim simptomima sam čitao na netu, ali kod ljudi se obično dešavalo isto kada preteraju da čestim izmenama biosa. Koliko vidim, ti nisi flešovao bios u zadnje vreme, pa cenim da je možda vreme da generalno rasklopiš sistem, očistiš pastu sa čipova, izduvaš sve slotove, pa ponovo se sklopiš. Moguće da je zbog opšteg smanjenja efikasnosti hlađenja opao OC. Šta ga znam, ono, izađeš - uđeš, k'o Windows. Zezam se, ali definitivno može da pomogne. Jedino, da li imaš živaca da rasklapaš svo to H2O hlađenje.
Postoje i neki alati da žestoko resetovanje nF2 čipseta. Kao, tipovi su zaključili da im opadnu performanse mašine, i da nikako ne mogu da se vrate na staro, bez obzira šta radili po biosu/kontroleru/makini. Onda urade reset, 5-6 puta flešuju bios, i kao makina se trgne.
Ne znam, probaj.

tex707 je napisao(la):
Nisam siguran da komponenete mogu da slabe...mozda kondenzatori mogu da izgube kapacitet, ali traznzistor ili radi ili ne radi...ako se ne varam. E sad, ostaje i pitanje kako naci koja komponeneta ne valja...i vratiti se na visi FSB...🙂

Intel P4 1.6A (ex. BaneR, zatim ex. mali Hobit, ex. brzi) boot-uje, ali nece sistem sa njim da radi. Verovatno od prevelikog napona...

tex707 je napisao(la):
....

Slabe tranzistori i integralci i to jos kako 😀

Ako rade u normalnim uslovima mogu mnooogo dugo da rade ali u OC uslovima im skracujes zivotni vek i do 10 puta.

Kao sto ti je Vocko spomenuo jednog Intela ja cu da dodam jos par Athlona na 1.33 (svojevremeno najpoznatija furuna :d ) koji bas lepo rade ali samo dok im temperatura ne predje 35C. Onda pocinje naglo da rastu CPU napon i temperatura i ploca se gasi.

tex707 je napisao(la):
Konacno sam danas uradio L12 mod na svojoj NF7-S Rev 1.2. Rezultati porazavajuci, W2K nikako nisam uspeo da podignem. Test memorije je pokazivao greske koje se ranije nisu javljale na istom FSB-u. Sve sam morao da skinem i sada sistem radi OK....🙁

Osim ovog, ipak postoji jedan neobjasnjiv problem: pre nekog vremena moj sistem je 'ladno prolazio memtest86 na FSB=236MHz, a sada nece ni na 223MHz...ima li neko ideju sta bi mogao da bude uzrok? Naravno, svi bitni parametri nisu menjani.

U zavisnosti od temperature u kucistu odnosno na memory modulima i CAS Latency setting varira sto znaci da na razlicitim temperaturama imas i razlicite rezultate, pogotovo kad se govori o tako visokim taktovima koje ti spominjes.

Vocko je napisao(la):
Intel P4 1.6A (ex. BaneR, zatim ex. mali Hobit, ex. brzi) boot-uje, ali nece sistem sa njim da radi. Verovatno od prevelikog napona...

Evo ga u fioci, sluzi kao suvenir :d

Vocko je napisao(la):
Pa, ko se sve izredjao na tom Northwood-u, nije ni cudo sto nece da radi!! :d:d

kad smo vec kod uzemljenja - u ovoj j*benoj Rusiji skoro da ga nigde nema! nekoliko puta sam slogirao komp kada sam mu prikljucivao audio kabl na prednji panel dok je bio ukljucen - samo me drmne slaba struja po prstima i autoshutdown...

I da, svaki put kada sam sklapao komp ovde, nije radio iz prve 🙂

zerbah je napisao(la):
kad smo vec kod uzemljenja - u ovoj j*benoj Rusiji skoro da ga nigde nema! nekoliko puta sam slogirao komp kada sam mu prikljucivao audio kabl na prednji panel dok je bio ukljucen - samo me drmne slaba struja po prstima i autoshutdown...

I da, svaki put kada sam sklapao komp ovde, nije radio iz prve 🙂

Pa ti se vrati kuci lepo :eyebrows:

@tex: Kontam ja da je razmak izmedju rupa oko soketa razlicit za AMD i intel platformu ali cini mi se da je na intelu siri pa se moze blok pricvrstiti nekom "camovom dascicom" 😀

@zerbah: pa ti iskopaj rupu u dvoristu pa sprovedi zicu iz rupe do stana i prikaci je na kuciste, zakopaj rupu. Vodi racuna da zica bude malo deblja od tvog prsta 😀

glisoni je napisao(la):
Očigledno da kontakt memorije i podnožja nije bio savršen.
Nego, o tvojim simptomima sam čitao na netu, ali kod ljudi se obično dešavalo isto kada preteraju da čestim izmenama biosa. Koliko vidim, ti nisi flešovao bios u zadnje vreme, pa cenim da je možda vreme da generalno rasklopiš sistem, očistiš pastu sa čipova, izduvaš sve slotove, pa ponovo se sklopiš. Moguće da je zbog opšteg smanjenja efikasnosti hlađenja opao OC. Šta ga znam, ono, izađeš - uđeš, k'o Windows. Zezam se, ali definitivno može da pomogne. Jedino, da li imaš živaca da rasklapaš svo to H2O hlađenje.
Postoje i neki alati da žestoko resetovanje nF2 čipseta. Kao, tipovi su zaključili da im opadnu performanse mašine, i da nikako ne mogu da se vrate na staro, bez obzira šta radili po biosu/kontroleru/makini. Onda urade reset, 5-6 puta flešuju bios, i kao makina se trgne.
Ne znam, probaj.

Flashovao sam BIOS pre par nedelja...sa najnovijeg 26 na stariji 24...da vidim da li ce nesto da se poboljsa i, naravno, nije.

Svi ventilatori koji uduvavaju vazduh u kuciste imaju filtere...tako da unutra prakticno nema prasine uopste.

Pa mrzi em da rasturam H2O, ali vec sam to uradio tri puta za CPU. Za NB mislim da nema svrhe, sve je hladno oko i ispod njega kada ploca radi.

'Aj' ako mozes nesto poblize da mi kazes o tom programu za "slogiranje" nForce2 chipseta....gde to moze da se nadje, koliko je opasno?

gx-x je napisao(la):
@tex: Kontam ja da je razmak izmedju rupa oko soketa razlicit za AMD i intel platformu ali cini mi se da je na intelu siri pa se moze blok pricvrstiti nekom "camovom dascicom" 😀

Pa ima tu istine...ali su ipak potrebne neke prepravke...a da ne pricam da je waterblock za AMD-a pravljen za jezgro daleko manjih dimenzija nego Intel.

Stojcha je napisao(la):
Slabe tranzistori i integralci i to jos kako 😀

Ako rade u normalnim uslovima mogu mnooogo dugo da rade ali u OC uslovima im skracujes zivotni vek i do 10 puta.

Kao sto ti je Vocko spomenuo jednog Intela ja cu da dodam jos par Athlona na 1.33 (svojevremeno najpoznatija furuna :d ) koji bas lepo rade ali samo dok im temperatura ne predje 35C. Onda pocinje naglo da rastu CPU napon i temperatura i ploca se gasi.

Pa zivotni vek je jedno, a "slabljenje" nesto drugo....razumem da prekinu sa radom, ali da bas promene karakteristike na taj nacin da to tako utice na FSB...ne znma, moguce je...

BTW, iako su moje komponente OC-ovane, hladjenju je pridata velika paznja, tako da bi to trebalo donekle da kompenzuje ostecenja usled povecanog opterecenja.

ima tih tripova, mislim ne znam licno ali sam cuo za njih.

tex707 je napisao(la):
gx-x je napisao(la):

Pa ima tu istine...ali su ipak potrebne neke prepravke...a da ne pricam da je waterblock za AMD-a pravljen za jezgro daleko manjih dimenzija nego Intel.

I Intel ima malo jezgro, ali ispod onog metalnog dela 🙂

Vocko je napisao(la):
I Intel ima malo jezgro, ali ispod onog metalnog dela 🙂

Sakrilli da se ne vidi koliko je malo( i glupo) 😀

:rofl: kad skines taj metalni deo i osmirglas to malo jezgro ponovo dodjes do natpisa intel inside 😀 I TO RADI TAKO !!! :-devil-:

Poslednja izmena:
Kad osmirglas AMD "plocicu", nadjes natpis "Celeron, test passed-no", i takve bacene kristale lepe na pertinaks, i nalaze kupce..... 😛, pardon, entuzijaste koji "mastaju" o 3GHz :smoke:

Poslednja izmena:
Ee, nije tacno 😛 kad osmirglas AMD kockicu ne ostane vise nista 😀 Sto se tice mastanja o 3ghz, bogami ja vido na netu i clawhammera i newcastla na 3ghz 😉

Nazad
Vrh Dno