Šta je novo?

KX7 i budjenje

indy

Čuven
Učlanjen(a)
22.07.2002
Poena
609
Pozdrav,
imam doticnu plocu i jedan problem.
Ocu da mi se komp probudi u tacno odredjeno vreme (i naravno postoji ta opcija u BIOSu). Ali komp nece da se probudi.

Da budem precizniji, hoce, ali samo u odredjenim slucajevima. To odredjeno je samo kada namestim vreme u BIOSu i onda ugasim komp iz OS-a (preko halt), ali ako _samo_ izadjem iz BIOSa i isljucim masinu na dugme, nista.

Jel se ovo nekome vec desavalo, kako se resava i zasto sve mora biti tako glupo?

BIOS sam ne moze da ti ukljuchi mashinu iz prostog razloga jer ne dobija napajanje kada je iskljuchen.
Da bi to radilo trebalo bi imati na plochi poseban timer za to, a toga nema u kucnim masinama.

indy je napisao(la):
Pozdrav,
imam doticnu plocu i jedan problem.
Ocu da mi se komp probudi u tacno odredjeno vreme (i naravno postoji ta opcija u BIOSu). Ali komp nece da se probudi.

Da budem precizniji, hoce, ali samo u odredjenim slucajevima. To odredjeno je samo kada namestim vreme u BIOSu i onda ugasim komp iz OS-a (preko halt), ali ako _samo_ izadjem iz BIOSa i isljucim masinu na dugme, nista.

Jel se ovo nekome vec desavalo, kako se resava i zasto sve mora biti tako glupo?

To je zato sto ta opcija dize sistem samo iz Suspend moda, a ne i iz PowerOff-a. Pri tom mislim na RTC Alarm Resume

Re: Re: KX7 i budjenje

Alexandar je napisao(la):
To je zato sto ta opcija dize sistem samo iz Suspend moda, a ne i iz PowerOff-a. Pri tom mislim na RTC Alarm Resume

Jock, u manualu pise da RTC ALarm treba da dize iz mrt^H^H^Hpower off-a.

U vezi toga, koja je fizicka razlika izmedju gasenja na dugme i izbora Shut DOwn u Windowsu? (sem naravno energije koju utrosim da pritisnem dugme)

Drunk Devil je napisao(la):
BIOS sam ne moze da ti ukljuchi mashinu iz prostog razloga jer ne dobija napajanje kada je iskljuchen.
Da bi to radilo trebalo bi imati na plochi poseban timer za to, a toga nema u kucnim masinama.

Chesh, scratch, chesh...
Pa zar doticna opcija nije namenjena za budjenje (ili paljenje sistema). U svakom slucaju, barem koliko sam razumeo ATX specifikaciju, ploca odredjuje da li je nesto ukljuceno ili ne (a da bi se totalno onesposobio napon, ima prekidac _na_ napajanju). Zato uvek na KX7 svetli zelena lampica, bez obzira da li ga ja iskljucio na dugme ili preko OSa. A i u prilog ovome: koje je to dugme toliko pametno da zna da li sam ga pritisnuo 4 sekunde ili sam ga samo skoljocnuo? Nijedno. Ploca to odredjuje.

Mistery continues...

Tacno je da plocha kontrolishe paljenje i gasenje, za to ima posebna elektronika. Uostalom paljenje i gasenje ide preko tastera a ne prekidacha.
E sad, ovo sa RTC Alarm mi nije bas jasno. U principu i RTC chip bi trebao da moze da ukljuchi makinu...

A sta to podrazumevash pod gasenjem iz OS-a preko halt ?

Ko to kaze, ko to laze, internet je mali :)
Moze i to da se napravi, naravno kome treba, ali cisto sumnjam da nekom treba...

Vocko je napisao(la):
Ko to kaze, ko to laze, internet je mali :)
Moze i to da se napravi, naravno kome treba, ali cisto sumnjam da nekom treba...

Moze da se napravi... Otkrio si Ameriku.
Zapravo neki RTC chipovi imaju izlaz koje se moze aktivirati preko internog tajmera... e sad kod ove ploche koji je chip, da li se koristi taj izlaz ???

Moze da se napravi... Otkrio si Ameriku.
Zapravo neki RTC chipovi imaju izlaz koje se moze aktivirati preko internog tajmera... e sad kod ove ploche koji je chip, da li se koristi taj izlaz ???

Nisam otkrio Ameriku niti sam to naglasavao, samo sam rekao da je tako nesto moguce napraviti...

E sad, ovo sa RTC Alarm mi nije bas jasno. U principu i RTC chip bi trebao da moze da ukljuchi makinu...

To i ja smatram, ali nikako neko da se javi i da kaze: 'E imam i ja tu istu plocu, ista stvar se i kod mene (ne) desava'. Pa da znam da li da reklamiram plocu ili da jednostavno zaboravim na sve.

A sta to podrazumevash pod gasenjem iz OS-a preko halt ?

linux:
[indy@hunin /]$ sudo /sbin/halt

Windows:
Start->Shut down...

Eh, baci tog Abita i uzmi Epox :) .

Stvar me je zaintrigirala, te sam ušao u duboke vode BIOS-a mog Epox 8KHA+, gde još nisam bio nikada. I nađoh isto to za RTC timer, pa wake-up via IRQ (8)...
Kod mene se računar pali i nakon gašenja preko tastera, i nakon gašenja iz OS-a. Sad sam se setio da treba da probam da li će se upaliti i ako u medjuvremenu potpuno prekinem napajanje...

Inače nerado ostavljam računar na mreži, strujni udari su česti, i najlakše spale napajanje upravo kada je na stand-by.

Probao sam i tako da sam potpuno iskljuchio napajanje. U tom sluchaju se ne pali. Verovatno zato sto IRQ senzori nisu ukljucheni u tom sluchaju, tj. nakon sto plocha dobije Stand-by napon.
Moguce je da je kod tvoje ploche problem i u BIOS-u, pa on ne aktivira kako treba taj deo ploche nakon gasenja tasterom.

Probao sam i tako da sam potpuno iskljuchio napajanje. U tom sluchaju se ne pali. Verovatno zato sto IRQ senzori nisu ukljucheni u tom sluchaju, tj. nakon sto plocha dobije Stand-by napon.
Moguce je da je kod tvoje ploche problem i u BIOS-u, pa on ne aktivira kako treba taj deo ploche nakon gasenja tasterom.

Znaci, nece da upali samo ako si _iscupao_ kabl iz zida?

OK, to je po meni i logicno... Ali pali ako si iskljucio na dugme? Znaci, ova moja ploca malo zeza....

Ovi iz tehnicke sluzbe su mi rekli da kontaktiram najblize predstavnistvo. E tu je razlika izmedju nas i inostranstva. Ja sam postavio ovde pitanje i niko nije rekao (iako svi pricaju o KX7) e ja imam istu, kod mene se to (ne)desava. LJudi, razocarao sam se u vas.

Vrh Dno