Šta je novo?

Kvar 2 monitora u roku od nedelju dana

SkazzY

Poštovan
Učlanjen(a)
22.03.2020
Poena
60
Imam problem za koji ne mogu da nadjem uzrok, pa mozda neko od vas ima ideju.
Naime vec godinama koristim dual monitor setup sa 2 identicna Samsung SyncMaster 244T monitora. Pre nekih nedelju dana sam krenuo da upalim racunar, jedan monitor se upalio sasvim normalno dok je drugi brljavio sa indikatorskom lampicom (svetli kada je upaljen racunar, pali i gasi se periodicno kad nije, a u ovom slucaju se palila i gasila bez ikakve pravilnosti), i upalio bi se nakon par minuta sam od sebe (on/off dugme, power switch, vadjenje i vracanje kabla, nista nije pomagalo). Kad se upali radio je super i posle par dana je skroz otisao. Nema slike, lampica ne svetli itd. Sklonio sam ja taj monitor, ostavio ovaj drugi sto radi, i evo sad pre 15 minuta je krenuo da pisti (jace pri jacem osvetljenju, i slabije pri manjem. Imam i snimak, mada se ne cuje bas najbolje, ali je bukvalno klasicno pistanje), i onda posle par minuta crna slika ali indikatorska lampica ovaj put svetli kao da je sve oke. Kad ga ugasim na dugme na kojem je i indikatorska lampica i upalim opet, lampica tripuje par sekundi i monitor se upali. Posle par minuta opet crno i sve u krug.
Povezivanja :
Jedan HDMI kablom sa DVI adapterom koji ide u monitor
Jedan HDMI kablom

Prosto mi je nemoguce da slucajno oba monitora odu u roku od 7 dana na slican nacin.

Ako fali informacija, trazite. Napisao sam sve sto mi je palo na pamet da moze da bude korisno.

P.S. Proverio sam kondenzatore na prvom, svi su oke (bar koliko ja vidim), posto znam da je to dosta cesto problem kod ovakvih monitora.

Poslednja izmena:
Je l' si ih (kondenzatore) vadio iz kola i proverio van?

Ako nisu naduveni, ne znači da nisu neispravni.

Svakako u ovoj situaciji teško ti neko može pomoći preko interneta, jer definitivno je problem hardverske prirode i popravka toga ne može onlajn. :)

Samo odokativnom metodom gledao da li su naduvani.
Dobro naravno za popravku, mene vise zanima ideja za uzrok. Da se ne desi opet isto za 7 dana sa popravljem monitorom, ili jos gore sa novim.

Ako si ih kupio zajedno, nije nemoguće da su iz iste serije i koriste iste komponente koje imaju određeni radni vek.

Kupljeni su polovni pre solidno godina polovni. Cudno mi je posto je bas u skoro isto vreme. Brine me najvise da li postoji neka sansa da bude do struje, produznog ili nesto slicno pa da se isto desi i sa novim monitorom ili sa samim kompom.

Pa izmeri napon na produznom, mada vecina modernih napajanja radi na svemu u rasponu od 100-240V tako da tesko da tu lezi problem, matori su to monitori i kao sto je napisano gore verovatno iz iste serije, koju si ti koristio u identicnim uslovima i neka od komponenti je odradila svoje.

Izgleda da su ti otisli inverteri za osvetljenje. Ukljuci taj drugi monitor(zajedno sa kompom) i priblizi baterijsku lampu ekranu,a priblizi i oko ekranu i vidi da li se vidi slika tj desktop.

Povezao sam na neki lud nacin preko LAN-a laptop i na njega kloniram sliku, ugasi monitor skroz, stoji samo prikacen da bi imao odakle softverski da kopira sliku, tako da dok ne stigne novi, ne pipam nista 🤣

Kupljeni su polovni pre solidno godina polovni. Cudno mi je posto je bas u skoro isto vreme. Brine me najvise da li postoji neka sansa da bude do struje, produznog ili nesto slicno pa da se isto desi i sa novim monitorom ili sa samim kompom.
Svako ko prodaje 2 ili više istih modela polovnih monitora, verovatno ima pun šleper njih. Prodavac ti to naravno nikada neće reći. Obično se servira priča tipa "imam još jedan" ili "mogu da nabavim". To su monitori koji su svoje odavno odradili u nekoj velikoj firmi, ili su iz neke igraonice, ili su bili nakačeni na neki sistem za video nadzor gde su radili u ko zna kakvim uslovima 24/7. Ti si drugi po redu koji na ovom forumu prijavljuje kvar na oba monitora. Lik u drugoj temi je takođe kupio 2 polovna ista monitora i oba su crkla na manje više isti način. Nebi me ni malo čudilo da ste obojca kupili te monitore od istog čoveka.

Što se samog problema tiče, može da bude milion stvari. Ne valja ti napon u stanu/kući. Ispravljač ili napajanje u monitoru je pred kraj ili je već crklo. Vlaga ili korozija unutar monitora. Dotrajali elektroliti. To što nisu naduvani i ne cure uopšte ne znači da su ispravni. Starost monitora.

Ne kupujte polovne monitore ako nemaju barem 2 godine garancije. Ljudima je teško da odole kad vide da za malo para mogu da imaju dual monitor setup, a onda se češu kad se desi ovako nešto. Za te pare si mogao da kupiš nov monitor sa garancijom. Samo se nadam da nećeš kao neki popravljati oba i prodati nekom nesrećniku kojem će opet da opali nešto drugo posle par meseci.

Jel ti stvarno misliš da sam ja pomislio da je on te polovne monitore kupio juče ? Ako troluješ, pokušaj ti je očajan, ako si kojim slučajem ozbiljan, onda je to zabrinjavajuće.

Po tvom ispada da su svi koji uvoze polovnjake prevaranti i da polovnu robu ne treba kupovati.

To jednostavno nije tako....

Bilo mi je cudno da su u isto vreme otisli jer nisam cuo da se to nekom desilo. Sad znam da to nije toliko retka pojava.
Svestan sam bio sta sam kupovao, i posle 6-7 godina rada ne mogu da budem zadovoljniji kako sam prosao kupovinom.
Ovi monitori ce biti popravljeni ako mogu da se poprave uz neko malo ulaganje i stajace kod roditelja ili negde spakovani kao backup.
Mene su najvise zanimale ideje zbog cega je ovo moglo da se desi, tj. da li je do necega na sta ja mogu da uticem da se ne bi desilo opet. Recimo ako je problem u struji, da znam i da uzmem UPS ili nesto slicno.
Po komentarima bih rekao da su monitori prosto dotrajali, i to je to.
Verovatno ce biti nova tema oko predloga i za UPS 🤣

Po tvom ispada da su svi koji uvoze polovnjake prevaranti i da polovnu robu ne treba kupovati.

To jednostavno nije tako....

To nije bila poenta mog pisanja, ali kad si već spomenuo, da. Većina njih su prevaranti. Neki svesno varaju ljude, neki nesvesno. Ako on doveze šleper polovnih monitora zrelih za reciklažu, on ne može da zna u kakvom je stanju svaki monitor. Vrlo lako može da se desi da neki od tih monitora rade više godina bez ikakvih problema. Kao štu su ta dva što je uzeo SkazzY. A isto tako možeš da dobiješ monitor koji će crknuti posle 2 meseca. Garanciju na smeće svakako ne dobijaš. Činjenica je da kad kvarovi krenu, popravke će biti ili jako skupe, ili jako kratkog veka, ili i jedno i drugo. I kad se sve sabere, dolaziš do cifre za jedan solidan novi monitor. Vidim da si čvrsto zauzeo odbrambeni stav, pa me nebi iznenadilo da radiš sa čovekom koji prodaje te polovne monitore. Ništa čudno sobzirom da živimo u zemlji prevaranata gde legit registrovane firme prodaju polovnu (servisiranu) robu kao novu.

Kad malo bolje razmislim, nisu ni ti prevaranti krivi. Kriv je sam kupac koji se opredeli za opciju "Bolje 2 polovna monitora nego jedan nov". A kad jedan ili oba opale, onda dođi na bench forum i plači za savet i raspituj se gde ima dobar ali jeftin majstor koji menja elektrolite za tepsiju bureka ili ribe. Dok god imamo takav način razmišljanja, i ovaj posao sa uvozom smeća iz EU će bujati. Ja razumem da neko nema para za novo, ali razumite da sirotinja na kraju uvek plati više.

Svestan sam bio sta sam kupovao, i posle 6-7 godina rada ne mogu da budem zadovoljniji kako sam prosao kupovinom.
Ovi monitori ce biti popravljeni ako mogu da se poprave uz neko malo ulaganje i stajace kod roditelja ili negde spakovani kao backup.
Mene su najvise zanimale ideje zbog cega je ovo moglo da se desi, tj. da li je do necega na sta ja mogu da uticem da se ne bi desilo opet. Recimo ako je problem u struji, da znam i da uzmem UPS ili nesto slicno.
Po komentarima bih rekao da su monitori prosto dotrajali, i to je to.
Verovatno ce biti nova tema oko predloga i za UPS 🤣

Samo nemoj štedeti na UPS-u kao što si štedeo na monitoru. Već te vidim kako listaš KP u potrazi za nekim polovnim Mustek UPS-om za 2000 din. :D Ali ja sam i dalje ubeđen da su ti monitori crkli jer su dotrajali. Nikako ti ne savetujem popravku. Jer ako su danas otišli elektroliti, sutra će otići nešto drugo, i to je rupa bez dna.

Poslednja izmena:
Elektroliti se poprave za 10-ak evra , i tako sređen monitor može da radi i godinama posle. Moji imaju Japan servis u komšiluku, bliže im je da odnesu monitor tamo, nego do kontejnera...

Elektroliti se poprave za 10-ak evra , i tako sređen monitor može da radi i godinama posle. Moji imaju Japan servis u komšiluku, bliže im je da odnesu monitor tamo, nego do kontejnera...
Jel ti misliš da SAMO elektroliti vremenom crkavaju na monitoru? Gde su ostale komponente? Gde su diode, tranzistori, flash čipovi, procesori, i ostali poluprovodnički elementi? I oni imaju svoj životni vek. Da. Zamenićeš ti elektrolite za 10 eura, a onda ti za 2 meseca opali procesor na ploči monitora. Zameniš ploču drugom, pa onda presađuješ elektrolite sa stare ploče na novu i opet daješ 10+ eura, da bi ti kroz par meseci opalilo pozadinsko osvetljenje, napajanje...itd. Da ne spominjem mrtve i zaglavljene piksele. Na kraju monitor provede više vremena u servisu nego kod tebe na stolu. Čak i ako zanemarimo sve ovo, i ako monitor nastavi da radi bez problema još 10 godina, taj panel je posle toliko vremena izgoreo i niti ima osvetljaj, niti boje, niti kontrast. Ako je to vama OK, go for it.

Naravno da je ok, sredili su moji 3 Samsunga tako poslednjih par godina, elektroliti su im slaba tačka. I da crkne nije bitno, za 10 evra je svakako vredi probati.

@alex303

Uvozilo se i uvozi se sve i svasta . I uvek je bilo i krsa i dobrih stvari.
Nevazno da li je rec o stvari od 100 dinara ili par hiljada €.

UPS - moj predlog je APC
Baterije ( akumulatori ) imaju svoj vek koji je cesto 2-3 puta kraci od
veka trajanja ostalih elemenata u uredjaju.
Bez problema se za 2000 moze kupiti potpuno ispravan Mustek kome je iskljucivo baterija u losem stanju.

Neko mi je spomenuo nestanak struje i tek sam se odna setio da ovde zna na par minuta da nestane struja svakih par dana. Kontam da to moze dosta da smanji zivotni vek ovakvih stvari, a nzm koliko APC moze to da ispegla. Slabo se razumem i te stvari.

Nazad
Vrh Dno