Šta je novo?

Kvalitetni spliteri i kablovi?

Bgd

Čuven
Učlanjen(a)
06.03.2003
Poena
604
Posto mnogi korisnici kablovskog interneta i CATV imaju probleme sa spliterima i kablovima ne bi bilo lose da razmenimo informacije.

Gde mogu da se kupe originalni "BZT" spliteri (sa slikom orla) koje SBB ugradjuje (www.amabilidade2002.com/splitter7.htm )?

Ima ih (kopije?) na buvljaku ali da li ima originala u nekoj prodavnici?

Da li je neko video negde 3-way BZT spliter koji na sve tri nozice ima minimalni gubitak tj. all-way-power-pass (do 1db)?
bzt-3-way.jpg

Klasicni 3delni spliteri gube po jednoj nozici (levoj) 3.5 db a po centralnoj i desnoj nozici po 7 db!
image1168.jpg

Meni je PTT KDS na kucnoj instalaciji ugradio ovakav konektor za tv&radio + triple shielded coaxial + trodelni spliter identican ovom koji si ti postavio. R/F konektor su mi dali u "sattraktu" uz modem i rekao bih da je malo siri tj. glomazniji od "standardnih" buvljak konektora.

Hocu da kazem da bi se SBB-u trebalo obratiti sa zahtevom za "intervenciju na kucnoj instalaciji" ukoliko postoje problemi a ne cackati sam jer mozda ne uradis nesto kako treba i eto suma i manje kvalitetnog servisa.

Ja samo znam da ptt kds saradjuje sa "sattraktom", "lucidtechom" i "kablprojektom". Svi imaju ovakvu opremu ali je prodaju samo na veliko. Takodje postoji i neka firma u Nisu, zastupnik "Televesa" ali i oni rade samo na veliko + "alzovedjo" u bg > takodje na veliko...

Poslednja izmena:
Bgd je napisao(la):
Da li je neko video negde 3-way BZT spliter koji na sve tri nozice ima minimalni gubitak tj. all-way-power-pass (do 1db)?

Tako nešto ne postoji. Za 3W splitter slabljenje po izlazu je od 6-8 dB (grubo) a za 2W (3.5-4.5)

alzovedjo radi i prodaju na malo
skoro sam kupio neki spliter kod njih.....

Recite mi ljudi, da li vi uopste znate sta ima u tim "malim cudnim kutijicama" i od cega su sastavljene, pa mozete tako da pricate i da odvajate koji su dobri a koji nisu?
Ne kazem ja da nema razlike, ali po cemu se razlikuju, cime merite? Ili to onako....?

Kod:
Tako nešto ne postoji. Za 3W splitter slabljenje po izlazu je od 6-8 dB (grubo) a za 2W (3.5-4.5)

http://www.dslreports.com/faq/cabletech/4.3+DC+Taps+(special+splitters)#3649

A: DC Taps are a special type of splitter that lose a ton of signal on one leg, but very little on another. The model number of the model generally determine how much the bigger number is. For example:

DC-4 Tap: Loses 4db on one leg, around 1db on the other.
DC-6 Tap: Loses 6db on one leg, around 1db on the other.
DC-9 Tap: Loses 9db on one leg, around 1db on the other.
and so on...

These splitters have one leg labeled "tap", and the other "out". The "tap" leg is the one with a large amount of loss.

Kablovski modem ze veze za nozicu koja NIJE oznacena sa TAP. Gubutak je SAMO 1 db!

B2509.jpg

The model 2509 9dB tap provides a bandwidth of 1 GHz and minimal insertion loss through the tap, while allowing a signal to be tapped from the original source. The tap works asymmetrically by splitting the signal unevenly. The output has minimal loss, (1dB) while the other output has high loss (9dB).

Kod:
Recite mi ljudi, da li vi uopste znate sta ima u tim "malim cudnim kutijicama" i od cega su sastavljene, pa mozete tako da pricate i da odvajate koji su dobri a koji nisu?
Ne kazem ja da nema razlike, ali po cemu se razlikuju, cime merite? Ili to onako....?

o spliterima i CATV

http://www.dslreports.com/faq/cabletech

odmah da kazem da se ja uopste ne razumem u to, tako da bi najbolje bilo da oni koji se razumeju, da kazu koji su najbolji i gde imaju da se kupe, jer sam siguran da postoji dosta ljudi koji su kao i ja, da se ne razumeju uopste u tu tehnologiju i nacin funkcionisanja splitera. ja samo znam da imam "comega" spliter, i on ima jedan In i dva OUT , na oba out-a je -3.7dBmV ... to je u mojoj sobi koji od kabla se deli na modem i na TV. a imam jos jedan na ulazu u stan koji je sa jednim IN i 3 Out, i cini mi se da je no name, visoko je gore postavljen pa ga ne vidim. u svakom slucaju, ja imam problema sa netom tj sa pucanjem, pa mozda ce to resiti problem, u svakom slucaju sam spreman da promenim splitere i konektore ako je do njih. sad predlazem da vi kazete koji su najbolji i gde imaju da se kupe i koliko su, to cisto da se zna koliko novca da se ponese. mozda radio klub ima dobre splitere i konektore ?

pozdrav.

Primer:
Komsija iz zgrade je kupio modem. Ja sam mu pomogao da ga prikljuci posto je vec imao odradjenu instalaciju = stavimo modem na kabl > ne moze "samo" usptream da uspostavi, u prevodu: nema interneta. Stavimo modem na kabl koji ide u tv > modem uspostavi vezu bez ikakvih problema. Hmmmmm...

Uzrok: zuti budjavi buvljak spliter! Jedan izlaz radi ok, drugi ne!

ET mortar je napisao(la):
Ma svega ima kod SBB-a :D salu na stranu > Ispravi me ako gresim: kod ptt-a se "tap" nalazi u ormaricu u zgradi a spliter (ovakav kao sto je covek poslao) sa jednakim slabljenjem u stanovima?
Znam da se kod mene u zgradi u prvom ulazu, u ormaricu nalazi pojacivac a u drugom ulazu tj. ormaricu samo ti "tap" spliteri. Na ovu foru je odradjeno: prvo ide ovakav pa ovakav deo = u tom fazonu :smoke:

Ybt > da brisem ovo = 'oce da me tuze ovi iz ptt???????

Poslednja izmena:
I zna li neko na kraju gde ima da se pazari neki kvalitetniji spliter na komad ?

Mentor je napisao(la):
I zna li neko na kraju gde ima da se pazari neki kvalitetniji spliter na komad ?

Alzovedjo
Slovenska 5 Beograd
Delatnost: Kablovska I Tv Oprema
Telefon: 011 369 2432 063 444 031

Inace, spliteri koje SBB ugradjuje su OK. Gubitak na svim tim spliterima je realno oko 3.5db. Pijacarske splitere i kopije sa buvljaka ne treba ugradjivati, jer su nestabilni i skloni crkavanju i pravljenju velike kolicine smetnji.

Probao sam, radi testa, jedan takav i signal je bio dosta losiji na kablovskom modemu (za 3-4db losiji od normalnih splitera).

Inace, SBB koristi neke filterske pojacivace i neke drugacije kod kojih svaki korisnik ima "svoj" (da ga tako nazovem) pojacivac (ne ide preko jedne grane). Ja recimo u zgradi imam drugu varijantu, i mogu nezavisno da umeravaju signal na svakoj liniji... Filterski su losiji, naravno, sto se ogleda u nestabilnosti signala (varira dosta). Kod mene je zakucana jedna vrednost vec mesecima (samo su jednom pojacavali jer se neko nelegalno bio prikljucio na moj vod dok sam bio na odmoru) - oscilacije su 0.5db... sto je odlicno.

na 3-way spliterima obicno prvi izlaz gubi ~3.5db a druga dva po ~7db na 500mhz, zato se modem prikljucuje na prvu granu :)
na 2 way gubi oko 3.5 na oba pa vam je svejedno.
uglavnom sto manje splitera, to bolje, tj ako imate modem i tv u sobi razvucite dva kabla, ne izgleda estetski ali bolje radi.
sto se tice koriscenja tapa, nisam siguran koliko se to isplati, na jednoj nozi dobijes oko 2 db, a na drugoj izgubis oko 6 u odnosu na obican spliter.

ladno mi je neko maznuo unimer, i sad nemam pojma kako da provalim na koji mi je modem nakacen, a ubedjen sam da nije nakacen na prvi.
hmm ... da ... vadicu jedan po jedan , pa gde nestane slika to je to :)
al sam shashav, sam sebi sam dao odgovor.
poz.

- evo sad sam pogledao spliter, i ne znam kako da vidim koji je prvi na -3.5 a koja druga dva su na -7dBmV ... posto ulaz (IN) stoji malo nadesno, tj kada se uporedi, stoji tacno izmedju skroz desnog i srednjeg, a postavljeno je da je IN sa donje strane a OUT sa Gornje strane. da nije onaj skroz desni prvi ili skroz levi?
Malo sam se bavio matematikom, i kad pogledam signal sada trenutno mi je oko -5dBmV a 100% sam siguran da mi ne stoji dobro, tj da kabal koji ide u modem stoji na -7dBmV (ima jos jedan 2-way spliter izmedju, no to je nevazno za ovu pricu) znaci kada budem smanjio za -3.5dBmV bice mi -1.5dBmV ... sto je koliko sam ja razumeo bash blizu optimalne "nule" ... doduse trenutno mi varira od -5dBmV do -8dBmV
znaci pitanje, kako da vidim na 3-way spliteru koji OUT je 3.5dBmV? a objasnio sam kako su postavljeni.
pozdrav.

Poslednja izmena:
Kad ga gledas odozgo tj. da je ulaz gore a izlazi dole - na svim spliterima LEVI OUT krese signal za 3.5db a centralni i desni za 7db...

Inace, signal ne mora da bude blizu nule da bi bio optimalan...

Receieve (downstream) power level je IDEALAN izmedju -7 do +7dBmV, od -12 do +12 se komotno radi, -15 do +15 moze da radi, ali to je apsolutna granica. U tom slucaju je potreban S/N (signal to noise, downstream) da bude preko 35db, u ostalim slucajevima moze preko 29, mada modemi radi i kad je S/N 25-27, ali uz uslov da je upstream power level ispod 50 i downstream PL idealan. Upstream power level ne valja kad je izmedju 55 i 58dBmV (granica je 58). Najbolje (idealno) je da bude izmedju 36 i 52 PLAFON.

Poslednja izmena:
dbg je napisao(la):

To su tehnicki podaci koji se razlikuju kad je u pitanju "real-life" mreza. Ovo su otprilike standardni parametri za DOCSIS koji SBB koristi, kao i za Webstar i Motorola modeme... svaki modem drugacije radi i ima drugacije tolerancije. Na SBB-u modem nece da radi ispod 24.5db na S/N i ispod -18 dBmV downstream (receieve power level), ili iznad +58dBmV (i ispod 30) kad je u pitanju upstream power level. Nekad kao radi, ali se signal stalno gubi i radi kao modem na 2400 bps...

I generalno, neki zakljucak koji su signali OK na SBB mrezi (SBB ima OGROMNU toleranciju, vecina cable provajdera u svetu ima strozije minimume za signal na modemu).

Ovo je jedan od najboljih sajtova koji se bavi tematikom kablovskih modema i konfigurisanja istih:

http://homepage.ntlworld.com/robin.d.h.walker/cmtips/

Poslednja izmena:
@cozmo
hvala ti puno, pogledacu tokom dana da uradim to, tj da zamenim mesta kablova na spliteru, a nemam nikoga kod kuce, pa moram da sacekam da neko dodje cisto da se ne cimam, jer mora neko da gleda u televizore da bih provalio koji je OUT za koji kabal (TV/Modem) . pa cu sve da isprobam da li se nesto popravilo
:test:
nego jel ste provalili ovaj spisak :rtfm: firmi proizvodjaca i adresa diagnostic pages za test signala.
pogledajte veoma poznati :Klanjanje Tomphson, sto se kod nas prodaje ko alva, a tamo na spisku ga nema uopste, a nije da nema diagnostic page, jer postoje neke firme koje nemaju, i to su lepo prikazali. Ja razumem da mi zivimo u Srbiji :lupko: (bez Crne Gore i uskoro zvanicno - i nemam mishljenje o tome uopste), ali da toliko ... ovo je gore od no name brand, mada necu da gresim dushu, mozda na tom sajtu nemaju pojma! :bottle:
evo linka: http://www.broadbandreports.com/faq/5861

Da li moze neko konkretno da napise proizvodjaca kvalitetnih splitera koji mogu da ke kupe kod nas? Recimo spliteri u Alzovedju........Sledece nedelje uvodim kablovski net pa sam i ja u nedoumici....hvala

I ovde važi ono naše "koliko para, toliko muzike"... Nemojte da kupujete na bljuvosu splitere za 80 dinara i da kukate kako imate lošu sliku... :)

Nadam se da ce neko odgovoriti u skorije vreme......Da li neko zna gde moze da se kupi Teletronik KL-412 - 2 way splitter?

Vrh Dno