Šta je novo?

Kvalitetni audio fajlovi?

ficicaaa

Slavan
Učlanjen(a)
16.12.2008
Poena
380
Ne znam da li su otvarane ove teme, ako jesu sry za moderatore, neka izbrishe ili prebaci, nisam previshe obracao paznju ...
Dakle mene zanima koji audio fajlovi su najkvalitetniji pored WAV-a ?
Imam dosta sqpu opremu pa me zanima jel od mpe-ja nema vajde (dp dushe jako retko je dobar, samo ako ubodem)

npr FLAC, a evo i kako ga napraviti...

Monkey's Audio APE, ALAC, WavPack, MLP, TTA. Sve lossless kodeci...

Monkey's Audio APE, ALAC, WavPack, MLP, TTA. Sve lossless kodeci...

Они су, у ствари исто (оригинални) WAV, само компримован...
Права конкуренција WAV-у је 1-bit delta-sigma modulation, односно "Direct Stream Digital" /DSD/ формат који има sampling rate од 2.8224 MHz.
Диск који је урађен у том формату се зове SACD (Super Audio CD),

Poslednja izmena:
Права конкуренција WAV-у је 1-bit delta-sigma modulation, односно "Direct Stream Digital" /DSD/ формат који има sampling rate од 2.8224 MHz.
Диск који је урађен у том формату се зове SACD (Super Audio CD),

Samo da dopunim, da DSD sa navođenjem sampling rate od 2.8224 GHz nije prava konkurencija PCM kodovanju (koje ima niži sampling rate, tipično do 384 MHz su neki od najvećih sample rate-ova), jer je u pitanju drugačiji pristup sample-ovanju tj. ono što se pulsno kodnom modulacijom obavi na 384 MHz DSD-u sistemom treba mnogo većom frekvencijom. Matematičari i inženjeri elektrotehnike bi ovde mogli da daju tačno objašnjenje o prirodi semplovanja PCM i DSD.

pa koje extenzije da skidam onda, koje su dostupne ?

Neki koristan link za skidanja, po mogucstvu punk oi i reggae muzike ?

Da, naravno. Citao sam da neki mogu da cuju razliku izmedju njih i originalnog WAV-a. E sad, da li bi to mogli da urade na slepom testu je pitanje.

Poslednja izmena:
Glupost. Lossless flac i wav isto zvuce. Zato se i zove lossless.
Свакако да исто звуче, јер када се flac, ape итд. распакују добијеш исти (у бит идентичан) WAV који си њима и компримовао.
Дакле, потпуно си у праву - бесмислено је питање да ли један исти фајл звучи исто.

Poslednja izmena:
ofc ... punk ni na originalnom cdu necu naci kvalitetno.

Samo da dopunim, da DSD sa navođenjem sampling rate od 2.8224 GHz nije prava konkurencija PCM kodovanju (koje ima niži sampling rate, tipično do 384 MHz su neki od najvećih sample rate-ova), jer je u pitanju drugačiji pristup sample-ovanju tj. ono što se pulsno kodnom modulacijom obavi na 384 MHz DSD-u sistemom treba mnogo većom frekvencijom. Matematičari i inženjeri elektrotehnike bi ovde mogli da daju tačno objašnjenje o prirodi semplovanja PCM i DSD.

a da podelimo ove velicine sa recimo . . . hiljadu? :D

a da podelimo ove velicine sa recimo . . . hiljadu? :D

:beer: da, mogli bi smo, malo frljanje sa nulama sa moje strane, ali poenta je tu...

Sobzirom da se o samoj prirodi kodiranja dosta slabo raspravlja, pokušao sam da nešto svetla bacim da se ne bi dolazilo u zabunu jer su, u krajnjoj liniji ("zvučanja") ovo dva veoma slična formata.

Poslednja izmena:
Moze li se mp3 fajl "revitalizovati" tj. poboljsati mu zvucnu sliku nekim softverom a potom kompresovati npr.u FLAC i tako sacuvati to poboljsanje zvuka? Evidentno je da kada se mp3 fajl unese u Sond Forge a potom na "Save As" konvertuje (dekompresuje?) u WAV fajl dobija se osjetno poboljsanje zvucne slike (veca kristalizacija zvuka) i to zakljucujem slusajuci i uporedjujuci istu pjesmu u ova dva formata preko Winampa. Dali postoji nacin da muzicka kompozicija kompresovana u mp3 formatu softverskim putem "zazvuci" bolje i tako se priblizi lossless kvalitetu zvuka i naravno sacuva u nekoj lossless kompresiji ?

Moze li se mp3 fajl "revitalizovati" tj. poboljsati mu zvucnu sliku nekim softverom a potom kompresovati npr.u FLAC i tako sacuvati to poboljsanje zvuka? Evidentno je da kada se mp3 fajl unese u Sond Forge a potom na "Save As" konvertuje (dekompresuje?) u WAV fajl dobija se osjetno poboljsanje zvucne slike (veca kristalizacija zvuka) i to zakljucujem slusajuci i uporedjujuci istu pjesmu u ova dva formata preko Winampa. Dali postoji nacin da muzicka kompozicija kompresovana u mp3 formatu softverskim putem "zazvuci" bolje i tako se priblizi lossless kvalitetu zvuka i naravno sacuva u nekoj lossless kompresiji ?

Наравно, када извршиш компресију WAV-a у lossless (flac, APE, wv, итд.) сачувао си могућност да тај исти WAV бит-у-бит идентично репродукујеш у плејеру који подржава репродукцију lossless (flac, APE, wv, итд.) фајлова, а самим тим си сачувао и сав додатни квалитет који си добио едитовањем.
Колико се и како може неки фајл звучно побољшати је друго питање. Може, али то спада у тежак занат аудио рестаурације која има своја многоборојна правила и своја ограничења.

Poslednja izmena:
@Hombre

ne verujem u to.. isto ti je kao sa slikama npr. pokusavas da izostris sliku koja je slabe rezolucije.
bolje ti je lepo nabavi u startu flac.
inace ne volim ni one ekvilajzere da menjam, uvek ih drzim na sredini sve. tako je autor zamislio muziku, ako mi se ne svidja pusticu nesto drugo.

Od babe ne mozes napraviti devojku. Od mp3 ne mozes napraviti wav/flac da valja. Razlika izmedju mp3 i otpakovanog mp3 u wav ne postoji. U audio krugovima ovo se zove prevara pod imenom transcode. Postoje programi koji ovo otkrivaju, Tau Analyzer, Audiochecker, Adobe Audition, itd. Na ovom Interentu ima dokonih ljudi, pa postoje ljudi koji "podmecu" mp3 fajlove kao flac, narocito sa mestima gde nema kontrole uploadovanja. Zato muziku odavno ne skidam sa javnih mesta.

to malo podseca na ono kad pokusavaju da oboje stare crno bele filmove...
sta ces, neko i to voli..

Od babe ne mozes napraviti devojku. Od mp3 ne mozes napraviti wav/flac da valja. Razlika izmedju mp3 i otpakovanog mp3 u wav ne postoji. U audio krugovima ovo se zove prevara pod imenom transcode. Postoje programi koji ovo otkrivaju, Tau Analyzer, Audiochecker, Adobe Audition, itd. Na ovom Interentu ima dokonih ljudi, pa postoje ljudi koji "podmecu" mp3 fajlove kao flac, narocito sa mestima gde nema kontrole uploadovanja. Zato muziku odavno ne skidam sa javnih mesta.

Оно што си добио аудио рестаурацијом биће сачувано у бит.
Ако ти се идеја аудио рестаурације не допада, или ти није довољно позната, то је друга ствар.
Аудио рестаурација није никаква превара већ прилично моћна техника.
Приличан број недостатака, како оригиналног снимка (ако је слабијег квалитета) тако и оних насталих услед енкодовања може да се анулира или бар умањи.

Poslednja izmena:
to malo podseca na ono kad pokusavaju da oboje stare crno bele filmove...
sta ces, neko i to voli..

... И успевају да их обоје.
Боје су елемент који је присутан у реалности, а који је одсутан у црној белој слици која би требало да одсликава реалност.
То је пример рестаурације елемената који су приликом оригиналног снимања изостали због недостататка тадашње технологије, због њене несавршености, а не због неке нарочите вредности технике црно белог снимања.

Poslednja izmena:
pa to je subjektivno. ali mislim da nije fer ako pokusavaju da takve 'restauracije' sakriju i predstave kao originalan CD, bez obzira da li su (lako) uocljive ili ne.

inace, ne bi trebalo isto zvati ono sto rade strucnjaci (dakle prave restauracije) i ono sto se 'mali Perica' igra u piratskoj verziji sound forge-a.

Poslednja izmena:
pa to je subjektivno. ali mislim da nije fer ako pokusavaju da takve 'restauracije' sakriju i predstave kao originalan CD, bez obzira da li su (lako) uocljive ili ne.

inace, ne bi trebalo isto zvati ono sto rade strucnjaci (dakle prave restauracije) i ono sto se 'mali Perica' igra u piratskoj verziji sound forge-a.
Нико не говори ни о пиратима ни о Sound Forge-у.
Ја дајем одговор на питање Hombre-а.
Подразумевам коришћење квалитетних алатки за рестаурацију. Пирати и не покушавају да било шта рестаурирају, већ само да декодовани lossy лажно представе као изворни WAV (lossless упакован, или дат на CDA диску који је -наводно- ископиран са оригиналног CDA диска).
Hombre није питао како се вара, већ како да унапреди квалитет своје lossy колекције и одговор на то питање је и добио.

Poslednja izmena:
da, pa onda ovako, Hombre dao si sam sebi odgovor na pitanje dal se moze poboljsati mp3..
moze ali to mozes samo ti uraditi i samo tebi ce tako zvucati (naj)bolje.

sto se tice programa, taj soundforge je verovatno sasvim dovoljan, valjda imaju za njega razni plugin-ovi.
preporucio bih ti da odmah prebacis na 24bit/192khz da bi dobio 'max kvalitet'

ili da nabavis one soundblaster karte koje to rade 'onthefly'

Оно што си добио аудио рестаурацијом биће сачувано у бит.
Ако ти се идеја аудио рестаурације не допада, или ти није довољно позната, то је друга ствар.
Аудио рестаурација није никаква превара већ прилично моћна техника.
Приличан број недостатака, како оригиналног снимка (ако је слабијег квалитета) тако и оних насталих услед енкодовања може да се анулира или бар умањи.

Mislim da mi pricamo o dve razlicite stvari.

Covek je pitao da poboljsa mp3. Cemu? Koji? Ako je neka pesma u pitanju neka pojuri isti provereni flac na Internetu. Ako je nesto sto je on nekada snimao na nekom nosacu zvuka (licni snimak) pa opet u nekom trenutku prebacio u mp3 a sad bi hteo da se pozabavi tim snimkom, onda u redu.

Teško je da će Sound Forge koji je samo jedan dobar sound editor učiniti nešto kvalitetno sa mp3 fajlovima, ili će učiniti u jednom sasvim ograničenom nivou. Zvučna restauracija i rekonstrukcija je kod nas nepostojeći sport, ozbiljne profesionalne alatke i programi kao i pluginovi su preskupi za obične smrtnike i u inostranstvu, a kamoli kod nas. Zato verovatno ova tema kod nas nije ni dodirnuta. Za potvrdu upitajte bilo kog ton majstora ili neke vajne "dizajnere zvuka" ili slično - gledaće u čudu...

Ipak, ako se želi malo probe, neka se pojure pluginovi za rekonstrukciju uništenih delova spektra mp3 kompresijom (a to su mahom visoki delovi) pa neka se proba sa njima. Obavezno čuvati kao wav ili opciono kompresovati u lossless, i izbeći, takođe pod obavezno, ponovne kompresije u mp3. A ako baš treba neko instant rešenje, neka se pojuri Arboretum Realizer plugin (mislim da će se ovde draganmi složiti sa mnom u izboru), to je jedna "brza" alatka kojom se poneke greške mogu ublažiti.

Inače, još jedno pravilo je tačno: nema alata kojim se mogu potpuno, bez gubitaka sređivati snimci uništeni raznim đubretom. Ranije su tu bile razne anomalije analognih formata, a u digitalnom domenu kad se kaže "đubre" tu se prvenstveno misli na najčešće greške jezivih mp3-jeva - pogrešno izabrane kodeke, kodiranje u niski bitrate i kodiranje "brzim postupcima" (ponekad su prisutne kombinacije svih navedenih grešaka zajedno).

Poslednja izmena:
Sasvim je jasno iz Vasih strucnih i veoma korisnih objasnjenja da najveci kvalitet zvucne slike sadrzi originalni WAV i njegovi lossless kompresovani oblici. Amin! Posto zelim da svoje usi ili tacnije dusu pocastim sto kvalitetnijim zvukom, trazit cu muzicke kompozicije u ovom formatu. Ono sto je Draganmi jasno razumijo je kako poboljsati zvuk mp3 kompozicija koje su nedostupne u WAV-u i taj veci kvalitet sacuvati u lossless kompresiji jer na HDD-u sam WAV zauzima 10x veci prostor od mp3-a. Veoma je slusljiva (uocljiva) razlika u kvalitetu mp3 i otpakovanog (dekompresovanog) mp3 u WAV, prostim unosenjem u Sound Forge-u i bez ikakvog editovanja i samo na "Save As" imate taj isti mp3 u WAV formatu i on zvuci mnogo bolje u visokim djelovima a i srednji i basovi su jasniji (kristalniji). Molio bih Vas da ovo cujete i uporedite pa date misljenje, koje ce sigurno svi cijeniti jer je ocigledno da ste upuceni a i obdareni a bogami i glavni "krivci" za moje clanstvo na ovom forumu. Sto se tice editovanja muzike, stvar je veoma licnog dozivljaja same kompozicije i njenog zvuka a po pitanju rekonstrukcije kvaliteta zvuka radi se o veoma objektivnim parametrima lako uocljivih svima. Od velike pomoci su svi Vasi strucni savjeti i moja zahvalnost na istim.

Mislim da mi pricamo o dve razlicite stvari.

Covek je pitao da poboljsa mp3. Cemu? Koji? Ako je neka pesma u pitanju neka pojuri isti provereni flac na Internetu. Ako je nesto sto je on nekada snimao na nekom nosacu zvuka (licni snimak) pa opet u nekom trenutku prebacio u mp3 a sad bi hteo da se pozabavi tim snimkom, onda u redu.

Питање "чему" је лична ствар свакога од нас.
Увек се може потражити квалитетнији фајл, али се увек не мора и пронаћи. И немају сви довољно јаку конекцију да скидају lossless формате (који су у preko 90% случајевa запаковани у албуме од 250-350MB), поготову ради једне песме...
Оно што је битно за Hombre-a је да постоји начин да испуни своју жељу.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno