Šta je novo?

Kvalitet SPDIF izlaza na plocama

Sasa

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
20.07.2000
Poena
780
Ima li razlike u kvalitetu zvuka ako je sve povezano na A/V risiver preko optickog kabla ?

Da li razni AC'97 Realteci to losije rade od SoundStorma ili Live-a ?

Ne kapiram se dovoljno u teoriju, ali kapiram da je moguce da sve to bude jako slicno obzirom da je sve to u domenu opticko-digitalnog tj. nema nekig D/A konverzija u cemu su AC'97 kompatibilci sigurno mnogo losiji.

Pozdrav!

Live 5.1 (a bogami i 4.1) koji mi je bio u masini je imao primetno veci shum od Audigy-ja, kojeg sada posedujem (sve 3 su one shugave Value varijante).
Shum, za razliku od ocekivanog, u ISTOJ meri postoji i na analognom i na digitalnom izlazu.

To dobija na tezini jos vise, jer je koriscen receiver Yamaha Rx-V430, koji i sam ima mali shum kad se "odvrne", tako da me bas interesuju rezultati na nekom uredjaju iz vise klase.

Krivo mi je sto ne mogu nigde kod nas da nadjem dodatni bracket za digital-out za 8RDA+, pa da isprobam realtime AC3 encoding.

Ja nisam video razliku na nekoliko integracija sa kojima sam probao, sto optika sto RCA konektori, medjutim sve su bile integracije.
Nikako da probam sa neceg a'la Live ili Audigy.

Inace imam RX-V450 i nisam cuo sum kad se odvrne.

Pozdrav!

Nemas shuma ni kad "u leru" odvrnes do totalnog maksimuma?

Cudi me, taj shum sam cuo i na Technics-u SA-DX1050 i Denon-u AVR-1603 i Kenwood-u iz iste klase. Ako je tako, lep su posao odradili. ;)

poz.

Ima, ali toliko da nema sanse da se cuje.
Do -20 ga nema, na -10 se cuje jedva, na nuli je vec tu.
Ali na 0 je moj sistem toliko glasan da nema sanse da se cuje sum :)

Nego, da se vrnemo, nije valjda da niko nije probao nekoliko SPDIF-ova ?

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Na to sam i mislio.
Sa normalno snimljenim zvukom se ne oseca, ali ima par DVD-ova koji su extra tiho snimljeni + imaju jako veliku dinamiku, pa mora da se predje ta magicna granica od -20 i to sa zvucnicima od 4ohma. Inace, tog shuma nije bilo uopste na starijim generacijama Yamaha receivera (RX-V396), nego su zabrljali sto su uopste i uvodili digitalni volume control i ostale gluposti. Tek na masinama od preko 600-700€ nema shuma uopste. Malo bezveze, jer stereo pojacala od 100€ su totalno "gluva".

Inace, sa ovim receiverima iz najnize klase je OK bilo koja varijanta digital out-a, ali sta te kosta (i ovako dilujes:)) da stavis u masinu Audigy.

Jel' znas mozda ti da li moze negde da se nabavi taj bracket za 8RDA+?

Ja sam probao svojevremeno na Abit integrushi, ima shuma Sale, ploca je bila KT400, tako da ono, racunam da Audigy mora da ima manje.
Btw, ostatak je Marantz PM-47 i Sony zvucnici.

Ne pomaze...

Ma turio bih Live ali me nervira sto nema opticki spdif.
Kako ga dodati, ako je moguce? Na kakve Liveove? Pominjao je neko, ali ko bi se sad setio.
Ili je bolje, Soundstorm na npr NF7-S koji vec ima opt. SPDIF.

Sasa je napisao(la):
Ma turio bih Live ali me nervira sto nema opticki spdif.
Kako ga dodati, ako je moguce? Na kakve Liveove? Pominjao je neko, ali ko bi se sad setio.
Beše Live!Drive ima optički SPDIF?

Zar nema neki od jeftinijih Audigyja S/PDIF?

Naravno, ali samo koaksijalni izlaz, isto kao i Live!.
Za opticki je potrebna full verzija kartice.

Ne razumem zasto uopste insistirati na optickom SPDIF-u...

Uporedo sam SPDIF (koaksijani) sa Live Value 4.1 (stara, najjeftinija varijanta) i sa Sounsdtorma na NF7-s...milsim da je zvuk Live-a bolji, a suma nema uopste, kod oba...

Ni meni nije jasno, ja koristim coaxial i skroz sam zadovoljan.

Delija, ali i dalje trazis bracket za Epoxa ? ;)

Ne znam, meni je receno, decko koji ne bi trebalo da je neznalica (prodaje a/v opremu) da optika moze da provuce vise podataka, tj. da 5.1, 6.1 DTS i jaci ne mogu "da prodju" kroz koaksijalac, samo optika.

To mi nekako logicno sa cinjenicom da svaki bolji a/v uredjaj ima optiku ili optiku i koaksijalac. Niko ne gaji samo koaksijalac.

Pozdrav!

Sasa je napisao(la):

Ne znam, meni je receno, decko koji ne bi trebalo da je neznalica (prodaje a/v opremu) da optika moze da provuce vise podataka, tj. da 5.1, 6.1 DTS i jaci ne mogu "da prodju" kroz koaksijalac, samo optika.

To mi nekako logicno sa cinjenicom da svaki bolji a/v uredjaj ima optiku ili optiku i koaksijalac. Niko ne gaji samo koaksijalac.

Pozdrav!

Cisto teoretski, ono sto sam ucio na faxu iz mreza, i koaksijalni i opticki kabl imaju mnooooogo puta veci propusni opseg nego sto je potreban za prenos zvuka. Razmisli koliko se podataka prenosi u mrezama tim putem. Ovde se govori o digitalnom signalu koji je na odredjeni nacin modulisan, tako da ne vazi ona prica oko prenosa analognog signala i gubitaka pri tom prenosu.

A bracket (ali isto sa koaksijalnim izlazom!) mi je potreban iz razloga koji sam naveo, AC3 encoding u realnom vremenu, iliti da prenesem 6-kanalni zvuk sa kompa iz igara i sl. do receivera, a da mogu i da primenim neki od efekata, posto kada koristim 6 channel input gubim tu mogucnost.

Cekaj, Epox nema ni koaksijalac po defaultu ? Pu bedaka.. :)

Pozdrav!

Sasa je napisao(la):

Pozdrav!

Taj tip pojma nema....

Gledaj ovako, probas sa koaksijalcem, ako ti se svidi, ostavis ga, ako ti se ne svidi, juris optiku...
Mislim, sve se na kraju svodi da li tebi taj zvuk odgovara ili ne...

tex707 je napisao(la):
Taj tip pojma nema....

Dobro, ajde mi ti reci, da li ima razlike ako se koristi SPDIF na nekoj integrusi tipa NF7, Soundstormu tipa NF7-S, Live-u ili Audigy-u ?

Ako ne znas tacko, prognoza, pretpostavka.
Da li TREBA ili NE TREBA da ima razlike.
Nemam nazalost live ili bolje da probam.

Pozdrav!

Pozdrav drustvo, evo i mog iskusva. Probao sam i optiku i koaksialac i primetio sam da su sa optikom visoki tonovi mnogo izrazeniji i sam zvuk je nekako dinamicniji. Imam maticnu MSI 6570(integrisan soundstorm-spdif), receiver Yamaha RX-640 i zvucnike Bose acustimass 10 II serija. Npr cvrkut ptica u filmu na dvd je mnogo bogatiji i detaljniji sa optikom. Nadam se da vam je sad jasnije da je optika ipak bolje resenje. Inace sto se tice suma ja ga i sa optikom imam vec od -20. Pozdrav.

Koliko si zadovoljan sa tom plocom, tj. njenim zvukom ?
Ako si poredio sa nekim dobrim standalone cd-playerom, kakav je SS na MSI-u vs. sa njime ?
Tj. sta vec imas nakaceno na tu Yamahu ako imas nesto. A "vala" ima 640tica izlaza da je glupo ne nakaciti jos nesto :).

Pozdrav!

Sasa je napisao(la):
Dobro, ajde mi ti reci, da li ima razlike ako se koristi SPDIF na nekoj integrusi tipa NF7, Soundstormu tipa NF7-S, Live-u ili Audigy-u ?

Ako ne znas tacko, prognoza, pretpostavka.
Da li TREBA ili NE TREBA da ima razlike.
Nemam nazalost live ili bolje da probam.

Pozdrav!

Na extremno kvalitetnim uredjajima bi trebalo da se oseti razlika u korist koaxialnog izlaza...ako govorimo o ISTOM izvoru.

Sto se tice razlike izmedju Soundstorma sa NF7-S a Live-a, moj je utisak da Live daje bolji zvuk...probano SAMO sa koxilanim izlazom.

Teoretski, oba izlaza imaju daleko vecu propusnu moc nego sto to zahteva obican audio signal (pa makar bio i DTS) samplovan na 48 KHz.

tex707 je napisao(la):
Na extremno kvalitetnim uredjajima bi trebalo da se oseti razlika u korist koaxialnog izlaza...ako govorimo o ISTOM izvoru.

Sto se tice razlike izmedju Soundstorma sa NF7-S a Live-a, moj je utisak da Live daje bolji zvuk...probano SAMO sa koxilanim izlazom.

Teoretski, oba izlaza imaju daleko vecu propusnu moc nego sto to zahteva obican audio signal (pa makar bio i DTS) samplovan na 48 KHz.

I cekaj, sta si ti sad rekao pametno i novo u odnosu na ono sto sam ja ranije pricao u vezi odnosa u kvalitetu zvuka izmedju koaksijalne i opticke veze? (i ovde i u nekim ranijim thread-ovima u kojima smo raspravljali o ovoj tematici)
A takodje i u vezi propusnog opsega i kvaliteta digitalnog izlaza na razlicitim platformama?

Ne razumem uopste onu prozivku!
Voleo bih da je argumentujes na konkretnom primeru, a ne da lupetas bezveze!

Ne zbog prepucavanja, nego ako gresim da vidim i u cemu gresim, a ne da samo "roknes" takav nizak i podrugljiv komentar, koji blage veze nema sa zivotom.

@goran445:
Da li imas shuma i kad odvrnes volume u "leru", bez izvora zvuka?
U principu, ne bi trebalo. Ali ne bi trebalo ni da ti toliko shuma unosi SS.

p.s. Nisam uvredljive prirode, ali mislim da na ovom forumu sve vise vlada sujeta i to mi se uopste ne dopada.

Delija je napisao(la):
I cekaj, sta si ti sad rekao pametno i novo u odnosu na ono sto sam ja ranije pricao u vezi odnosa u kvalitetu zvuka izmedju koaksijalne i opticke veze? (i ovde i u nekim ranijim thread-ovima u kojima smo raspravljali o ovoj tematici)
A takodje i u vezi propusnog opsega i kvaliteta digitalnog izlaza na razlicitim platformama?

Ne razumem uopste onu prozivku!
Voleo bih da je argumentujes na konkretnom primeru, a ne da lupetas bezveze!

Ne zbog prepucavanja, nego ako gresim da vidim i u cemu gresim, a ne da samo "roknes" takav nizak i podrugljiv komentar, koji blage veze nema sa zivotom.

Cek', polako.....'aj' iz pocetka....:)

To sto sam rekao je, nadam se, relativno pametno. Sto se "noviteta" tice mislim da ti nisi pomenuo uporedjenje digitalnog izlaza sa Live-a i Soundstorma...ispravi me ako gresim (moguce je, naravno....mrzi me sad da "preturam" sve psotove). Sto se komparacije propusnog opsega dve vrste povezivanja tice, milsim da smo napisali prakticno identicne stvari.

Drugo, ranije sam pomenuo da se kod mene ne primecuje sum...i stavrno je tako, nema bas nikakvog suma (cujnog, naravno, dok "ide" neki film), nije ga bilo ranije dok mi je receiver bio prikljucen na Live, nema ga ni sada kada je prikljucem na Skyvision DVD player. Medjutim, drugar koji ima Yamahu (stvarno se ne secam koji model, ali sigurno jedan od najjeftinijih) ima veoma primetan sum, narocito iz zadnjih zvucnika. Namece se zakljucak da je problem pre u receiverima nego u izvorima zvuka.

A sad "prozivka"...kao prvo, uopste nema prozivke...rekao sam da prodavac pojma nema i opet to kazem. Argumet mi je kod kuce: DTS signal 'ladno "provlacim" kroz koaksijalni kabl i radi perfektno...sta ce mi bolji argument. Kao drugo, i ti tvrdis potpuno isto (da je propusni opseg dovoljan), a od mene trazis argumente i kazes da lupetam bez veze...tim pre smatram da moj komentar uopste nije bio nizak i podrugljiv, naprotiv, mislim da je tip zasluzio da mu se to kaze direktno u lice, u sred radnje. Doduse, pored primedbe da tip pojma nema, mozda je trebalo dodati da postoji i mogucnost da ima pojma, ali da laze namerno da bi "uvalio" skuplji uredjaj, sto je, ustvari, jos gora stvar.

Sto se tvoje greske tice...pa najverovatnije da je uopste nema...mozda gresis sto uopste obracas toliku paznju na moj komentar u vezi anonimnog prodavca, za koga ne znamo ni ko je, niti o kojoj se radnji radi...

E, da...i da dodam...mislim da si bio potpuno nepotrebno "ostar" prema meni...

Poslednja izmena:
Generalno receno zadovoljan sam sa zvukom iz kompjutera. Posebno je zvuk bogat kad igram neku igricu sa dobrim zvucnim efektima (farcry, doom, nfs..). Sto se tice dvd-a zvuk je ipak bolji i to po prilicno kad koristim standardni dvd player (Yamaha-s540). Za audio cd i mp3 nisam siguran sta da ti odgovorim. Vides soundstorm sve to repordukuje u 5+1 formatu i trebalo bi bolje da se cuje od Yamahe, ali kod mene nije tako. Zvuk mi je ipak puniji iz Yamahe nego sa kompjutera. Postoji mogucnost da ja to neznam lepo da podesim ali tako je. Mozda je to i zbog toga sto je cd uradjen u stereo fomatu, videcemo kad se i kod nas pojave dvd-audio i sacd. Pozdrav.

tex707 je napisao(la):
Cek', polako.....'aj' iz pocetka....:)

To sto sam rekao je, nadam se, relativno pametno. Sto se "noviteta" tice mislim da ti nisi pomenuo uporedjenje digitalnog izlaza sa Live-a i Soundstorma...ispravi me ako gresim (moguce je, naravno....mrzi me sad da "preturam" sve psotove). Sto se komparacije propusnog opsega dve vrste povezivanja tice, milsim da smo napisali prakticno identicne stvari.

Drugo, ranije sam pomenuo da se kod mene ne primecuje sum...i stavrno je tako, nema bas nikakvog suma (cujnog, naravno, dok "ide" neki film), nije ga bilo ranije dok mi je receiver bio prikljucen na Live, nema ga ni sada kada je prikljucem na Skyvision DVD player. Medjutim, drugar koji ima Yamahu (stvarno se ne secam koji model, ali sigurno jedan od najjeftinijih) ima veoma primetan sum, narocito iz zadnjih zvucnika. Namece se zakljucak da je problem pre u receiverima nego u izvorima zvuka.

A sad "prozivka"...kao prvo, uopste nema prozivke...rekao sam da prodavac pojma nema i opet to kazem. Argumet mi je kod kuce: DTS signal 'ladno "provlacim" kroz koaksijalni kabl i radi perfektno...sta ce mi bolji argument. Kao drugo, i ti tvrdis potpuno isto (da je propusni opseg dovoljan), a od mene trazis argumente i kazes da lupetam bez veze...tim pre smatram da moj komentar uopste nije bio nizak i podrugljiv, naprotiv, mislim da je tip zasluzio da mu se to kaze direktno u lice, u sred radnje. Doduse, pored primedbe da tip pojma nema, mozda je trebalo dodati da postoji i mogucnost da ima pojma, ali da laze namerno da bi "uvalio" skuplji uredjaj, sto je, ustvari, jos gora stvar.

Sto se tvoje greske tice...pa najverovatnije da je uopste nema...mozda gresis sto uopste obracas toliku paznju na moj komentar u vezi anonimnog prodavca, za koga ne znamo ni ko je, niti o kojoj se radnji radi...

E, da...i da dodam...mislim da si bio potpuno nepotrebno "ostar" prema meni...

E, je*ote, ja sam ****** na kub!!! :wall:
'Ladno sam mislio da je upuceni komentar bio na moj racun, zbog bracket-a!

Tex, primi moje najiskrenije izvinjenje! :wave:
Za ovo sam ti duzan nekoliko krigli piva! ;)

Pozdrav! cheers

p.s. Inace, misljenja nam se oko ove tematike poklapaju (osim sto ti ne volis Yamaha-u :d)

Nazad
Vrh Dno