Šta je novo?

Kvalitet slike ATI vs NVIDIA

• Začetnik teme Začetnik teme RisBo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kad ste vec kod fontova, serifa i tankih linijca, procitajte sledeci text:
http://www.antigrain.com/research/font_rasterization/

Nema puno veze sa ATI vs NVIDIA u 2D, vec ima veze kako je sugav ClearType u Windowsu.

Sto se 2D prikaza tice, sve dok je monitor povezan DVI vezom slika je identicna na obe kartice. Ako se pojavi razlika to moze biti samo zbog color managmenta.

hmmmm ovo je lepo napisano... samo nesto mi ne bi (bas) jasno... popljuvo je Win (ok slazem se), ali linux maltene jos vise. e ovo mi bi krajnje cudno. moj je utisak da mi je Lin uvek bio ostriji tj nekako citljiviji od Win-a. gresim ili..?

zar nije cleartype u visti dosta bolji nego u XP ? (tako kazu, ja nisam probao)

Poslednja izmena:
jeste (barem na Ultimate verziji 😀)

Ti vidish neke razlike tliko subjektivne da bi se mogle pripisati aberaciji boja u samom oku. 7850 koji si imao je bio podesn da daje "suve" boje, ali si imao u opcijama "digital vibrance" i mogao si i podesiti kako god si zeleo, to upravo sluzi za tu toplinu. Meni kao dizajneru i nekom kome je profesija da nesto sa monitora prebacuje na papir je ATI-jeva "vibrantnost" uvek samo smetala i morao sam da pravim profile kako bi zagasio malo te boje. Kome trebaju zivlje boje na nvidija ima digital vibrance, nek stavi na 4~6% i to je to, identican koloritet. Nema kukanja , samo dva klika misem...Dok kod atija nemozes to da podesavas nazalost, crvena i zelena su naglasenije za nijansu od onoga sto bi trebale da budu i to se vidi u gamma podesavanjima pri kalibraciji monitora.

Skroz si u pravu ali ja pricam kad nista ne pipas u opcijama, a ja to realno i ne radim sve stoji na default-u, otuda i takav "prvi utisak" u korist ATI-ja 😉

Skroz si u pravu ali ja pricam kad nista ne pipas u opcijama, a ja to realno i ne radim sve stoji na default-u, otuda i takav "prvi utisak" u korist ATI-ja 😉

Kud nas ATI-evce izvredja, sad ispada da smo tukmezi pa ne diramo napredne opcije, ku kuuuuu 😀 , sala opusti se...

aha, mene sad zanima cistoca slike ? jel istina da se prilikom koriscenja ATI-jeve grafike svi loosy formati povracaju na full uz pomoc ATI reverse quality® algoritma ? ja sam tako chuo, rekao mi je ovaj jedan iz subotice shto drzi 5000+ BE na 4.8 gigaherca. a kazu za Nvidia-u da regulishe cistocu slike tako shto uspe da jedan piksel razdeli na 4, i onda logikom da svakom novom pikselu boju, u odnosu na okolne piksele. genijalna tehnika. to mi je rekao ovaj jedan struchnjak za Nvidie, shto je sam menjao DDR 2 na DDR 4 na grafichkoj.

Da, cistije je mnogo, pogotovo sa takvim zahvatima deljenja 4 pixela na 1 i menjanja ddr 2 na ddr 4 ili kako vec ide ta kombinacija.

isti djavo..

na Nvidiji je mozda po defaultu podeshen malo jachi kontrast.. ali to se da srediti

btw ja imam lap sada sa Nvidi-om prosli je bio sa Ati-jem..

jel se zna ko je ovde ozbiljan, a ko nije ? 😛 naznachite ubuduce :d

aha, mene sad zanima cistoca slike ? jel istina da se prilikom koriscenja ATI-jeve grafike svi loosy formati povracaju na full uz pomoc ATI reverse quality® algoritma ? ja sam tako chuo, rekao mi je ovaj jedan iz subotice shto drzi 5000+ BE na 4.8 gigaherca. a kazu za Nvidia-u da regulishe cistocu slike tako shto uspe da jedan piksel razdeli na 4, i onda logikom da svakom novom pikselu boju, u odnosu na okolne piksele. genijalna tehnika. to mi je rekao ovaj jedan struchnjak za Nvidie, shto je sam menjao DDR 2 na DDR 4 na grafichkoj.
Duboko 😀

Ima jedna stvar koju ste zaboravili u vezi Atija. Novije revizije drivera imaju opciju koja
se zove "Avivo Color" i pod njom box "Use Extended Display Identification Data (EDID)".
Ona cita EDID informaciju iz monitora i podesava sve parametre pa specifikaciji proizvodjaca ukljucujuci i kolor profil. Veoma korisna stvar, jednim klikom se rese svi problemi sa bojama.

Necete verovati ali kad ugasim monitor crna boja je uniformnija na ATI-u nego na nVidia grafickoj.

Jeste 🙂

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno