Šta je novo?

Kvadrilema oko foto-aparata

pravo_u_raj

Čuven
Učlanjen(a)
20.07.2003
Poena
609
U kvadrilemi sam oko 4 foto aparata (logicno, zato je i kvadrilema :d )

Cannon:
- A710
- S2
Fuji:
- F30/F31
- S5600

Prevashodno ce se koristiti za posao (od postera 10x10m do upaljacha) i amatersko(polu-profi) slikanje. Koristice ga osoba koja se ranije bavila polu-profi fotografijom, i ovo ce biti prvi digitalac. Ja najvise nekako naginjem na A710, zatim na S2 al mi je previse mator aparat (ah taj s3). O S5600 nisam cuo preterano lose kritike al i on mi se cini nekako previse matoro, a F30/F31 mi nekako deluje kao igrackica i pored toliko hvaljenja. Gledam da aparat bude glomazan i tezak, da moze da se oseti u ruci. Koristice se dosta manuelna podesavanja. Stativ. Slikace se podjednako i unutra i napolju, uglavnom po dnevnom svetlu. U zatvorenom ce se obezbedjivati potrebno osvetljenje kada se slika za posao. Naravno da ce se koristiti i privatno, zurke, rodjendani, otvoreno/zatvoreno, dan/noc (atumatsko podesavanje)...
I ja sam definitivno kao lik iz nekog od prethodnih postova, hocu da cujem odobrenje za A710 :D

A710 ti se bas nece osjetiti u ruci :)

Fuji 5600, F30/F31 su dobri, a najbolji je 6500fd ako mozes da se otvoris za njega.

Ako neko hoce polu-profi da se bavi fotografijom za takve stvari, tesko ce mu neki kompakt ili prosumer pomogne... pogotovo ti aparati sto si naveo (posteri 10x10m, nece se leba najesti s tim aparaticima).

Kad smo u toj klasi, najbolji izbor bi bio Fuji s6500fd (odlicno lezi u ruci, bolje od nekih DSLR aparata) ili s9600 (jos bolji) ali 9600 naginje na cenu nekog ulaznog DSLR aparata - recimo Canon 400D ili Niko D50 sa kit objektivom.

Za to sto on 'oce, definitivno mu treba DSLR aparat, osim ako ce to da radi a da ga briga za kvalitet i sve ostalo...

@BlackNeo
od A710 me jedino odbija njegova mala tezina. i ja bih se rado opredelio s6500fd, al sam jedva izboksovao 350e sa sve mem. karticom i baterijama (znaci oko 300-320 za aparat) posto je prvenstveno bilo 300 sa opremom.
@Cosmo
samo sam bio naveo raspon poslova, nisam mislio bukvalno da pljune celu sliku na poster :)

ako bih se vodio politikom da svaki put dodam po jos malo para za nesto, nikad ne bih skupio. i od boljeg ima bolje :)
plafon je 300-320e.

dilema je izmedju A710 i s5600, a mozda i s2... ah... nemam pojma ni ja vise... procitao sam ceo net i dalje sam zbunjen :)

U tom slucaju bolje je uzeti S5600, A710 je vise "laka" kategorija.

ma bre jednostavno, nemoj razbijati glavu:

ako hoces zoom: s5600
ako neces zoom: f31/f30

nema sta tu ovo ono,
odluci se za proverenu kombinaciju za tu svotu novca...

definitivno A710. imas full manual mod, odlicnu optiku, stabilizaciju slike, zoom 6x (ili 4, ne secam se)... ako znas barem osnove digitalne fotografije, dobices fenomenalne slike.

jeste da ne izgleda bas ozbiljno, ali ima odlican kvalitet.

Ja sam u istoj dilemi - nekako mi fuji s5600 najbolji izbor za te pare - jeftiniji je od f30. S druge strane, kako vidim po testovima i iskustvima ljudi f30/31 je bez premca u svojoj klasi.
Sa Canonom s3 is sam se upravo igrao juce. Ima ubedljivo najvise f-ja i korisnih sitnica, medjutim kvalitet fotki nekako nije srazmeran ceni. Mislim da je "otvaranje" za s6500 dobra stvar (oko 370e) - jer vredi svaku paru (u poredjenju sa s3 - s obzirom da im cena slicna)

Poslednja izmena:
Uglavnom, S5600, F31, S6500 su najbolje kupovine u svojim klasama, sad vidi koliko para cesh dati i da li hocesh veliki ili mali aparat, toliko je lako ;)

@driver i ostali
pao je s6500 :) drogirao sam se dok se nisu ispraznile baterije koje su dosle uz njega, a punjive su i dalje na punjacu pa sam ga ostavio stricu tako praznog :)
da je i dalje bio izbor izmedju prva 3-4 ja bih i dalje bio u dilemi i uzeo bi verovatno cannona, al ovako dileme nije bilo :)

@moon
pitao sam neku prodavnicu gde se dobija garancija od uvoznika, a ne od pere na cosku. nesto provereno posto se iz prilozenog videlo da nemam tri blage o aparatima i da zato pitam

tnx svima :)

@moon
pitao sam neku prodavnicu gde se dobija garancija od uvoznika, a ne od pere na cosku. nesto provereno posto se iz prilozenog videlo da nemam tri blage o aparatima i da zato pitam

tnx svima :)

Drago mi je da si zadovoljan sa kupovinom. Ja sam ti samo predložio da potražiš malo po netu neku varijantu (with no dinkić), jer ja sam pazario nov aparat i isto imam overenu garanciju, samo što ona postaje aktivna u slučaju potrebe.

Poslednja izmena:
Najverovatnije cu (konacno) uzeti 5600
Interesuje me ( posto nemam iskustva , jelte) sta bi mi peporucili
za mem karticu
baterije+ punjac
torbicu
...

Najverovatnije cu (konacno) uzeti 5600
Interesuje me ( posto nemam iskustva , jelte) sta bi mi peporucili
za mem karticu
baterije+ punjac
torbicu
...

Kartica mora biti xD, preporucujem ti minimum 1Gb (ako mozes uzmi i od 2Gb) i to tip H (oznaka na kartici, nasuprot M koja je sporija pri upisu).
Ja koristim Triax MW2078 punjac i baterije sto idu s njim od 2800mAh (na mom 6500fd guraju 300-400 fotografija, zavisno od upotrebe blica).
Torbicu odaberi prema svojim licnim potrebama i zeljama. Izbor je velik Lowepro, CaseLogic.... Probas u koju lepo staje aparat, da ima dovoljno dodatnih dzepova za rezervne baterije, da je koliko toliko weatherproof....

korisna adresa

Poslednja izmena:
Da li mu odgovara Lowerpro Edit 110
na jednom sajtu ih prodaju u kompletu , a na drugom pise da je torbica DV kameru?

Ako ih prodaju u kompletu verovatno odgovara, ne bi ljudi sastavljali komplet koji nema smisla. Ja za 6500fd koji je veci imam Lowepro Edit 120+, pa je 110 verovatno manja verzija koja odgovara. Odes pa vidis :p.

U tom slucaju bolje je uzeti S5600, A710 je vise "laka" kategorija.
Vec sam krenuo da brojim pare za S5600 , kad mi je komsija koji se dosta bavi fotografijom , skrenuo paznju na modele sa stabilizacijom slike , znaci , pre svega Canon S3 IS ( koji mi je preskup) ili A710 IS ,
jer se dobijaju mnoogo ostrije slike + xD kartice su 2x skuplje
Za sta se odluciti ? :S:

Kao shto sam rekao, S5600, S6500 i F31 su trenutno najubedljivije kupovine, i uopshte ne treba gledati nishta drugo. Na sajmu automobila sam radio, i poshto sam se shetkao stalno, nisam ni ja mogao da verujem, ali 90% non DSLR aparata je Fuji :) Napokon su se ljudi opametili :)

@BlackNeo
od A710 me jedino odbija njegova mala tezina. i ja bih se rado opredelio s6500fd, al sam jedva izboksovao 350e sa sve mem. karticom i baterijama (znaci oko 300-320 za aparat) posto je prvenstveno bilo 300 sa opremom.
@Cosmo
samo sam bio naveo raspon poslova, nisam mislio bukvalno da pljune celu sliku na poster :)

ako bih se vodio politikom da svaki put dodam po jos malo para za nesto, nikad ne bih skupio. i od boljeg ima bolje :)
plafon je 300-320e.

dilema je izmedju A710 i s5600, a mozda i s2... ah... nemam pojma ni ja vise... procitao sam ceo net i dalje sam zbunjen :)

Ako mozes da nadjes FZ30 polovnog, pruzi ce ti najvise za taj novac. Vrhunski aparat i odlican kvalitet slike.

Kao shto sam rekao, S5600, S6500 i F31 su trenutno najubedljivije kupovine, i uopshte ne treba gledati nishta drugo. Na sajmu automobila sam radio, i poshto sam se shetkao stalno, nisam ni ja mogao da verujem, ali 90% non DSLR aparata je Fuji :) Napokon su se ljudi opametili :)

Na sajmu autobmobila u Cirihu 90% aparata non DSLR je Panasonic. FZ30 je za njih pojam.

A na izlozbi "Nuklearni napredak: hvala Velikom Vodji!" koja se odrzala u Pjongjangu uopste nije bilo dozvoljeno fotografisanje!

Nazad
Vrh Dno