Šta je novo?

Kursevi i sertifikati kao pomoc pri zaposljavanju?

zvucnjak

Slavan
Učlanjen(a)
12.01.2006
Poena
319
Ovako...

Studiram na muzickoj akademiji u Slovackoj, i to se polako blizi kraju (jos 1 godina - nazalost ;) )... Doslo vreme da se polako razmislja sta dalje... S obzirom da je muzicar jedno nesigurno i promenljivo zanimanje, i nije bas lako naci dobar posao u toj oblasti, a stalan posao naravno treba imati (narocito ako bih hteo da ostanem u Slovackoj); u sustini, zadovoljio bih se sa bilo kakvim poslom... Za pocetak...

Nesto razmisljam... Posedujem neka znanja o hardveru, softveru, nekim aplikacijama, internetu, itd itd; sto je slozicete se prednost pri nalazenju posla, ali palo mi je na pamet, mozda bi mi jos vise pomoglo kada bih recimo otisao na neki kurs (u CETu na primer), usavrsio ta znanja, eventualno polagao i za neki sertifikat?

Sta mislite o toj ideji? Koji biste mi kurs / sertifikat preporucili? (Nista previse komplikovano, mozda nesto tipa IC3 ili ECDL ili tako nesto ? ) Isplati li se to uopste?
I, da li su sertifikati dobijeni u Srbiji priznati na medjunarodnom nivou ili da se ipak raspitam ovde (za svaki slucaj)...

ja bi se licno trudio da radim kao muzicar jer oni mnooooooogo vise zaradjuju od lokalnih it strucnjaka....

Ja u Septembru krecem na MCSE. Ali nikako u CET, to je jedna lopovska skola, kod njih je MCSE HILJADU evra skuplji nego u drugim skolama... ja upisujem VINCU, tamo ima jedan fenomenalan predavac koga bukvalno svi hvale... vec skoro godinu i po dana razmenjujem iskustva na tu temu i konacno su se stekli uslovi da ga upisem, tako da tacno znam sta pricam...

Nisam siguran za ECDL ali mislim da je to kurs za neke osnove, mi smo ipak malo napredniji korisnici...

a koji je to predavac?

Ja za nedelju ipo dana zavrsavan CCNA i upisujem CCNP.

Licno smatram da vredi upisati neki kurs i dobiti papir (i znanje sto je najvaznije) ali samo ako ces time da se bavis. U prevodu, ako zavrsis MSCA i nikad se ne budes bavio administracijom Windowsa, bacio si pare :)
Inace, ni ja ti ne savetujem CET, nekoliko ljudi koje ja znam i koji su zavrsavali tamo nisu bili zadovoljni.

Kao poslodavac, mogu vam reci da vecina ljudi u mojoj poziciji ne obraca previse paznje na MS sertifikate (jer ih previse ljudi poseduje - i to su uglavnom osobe bez fakulteta, sa vrlo malo prakticnog iskustva - a i svi znamo koliko je lako doci do njih). Isto vazi za Linux sertifikate, dok je Cisco ipak nesto ozbiljniji....Ali generalno, od tih stvari iz CVa, prvo se gleda iskustvo, pa tri mesta prazno, zatim klasicno obrazovanje/fakultet, pa tek onda sertifikat. Govorim uopsteno, naravno.

Jedno pitanje za sve prisutne: koja je najbolja skola za mcse u novom sadu??

Zavisi sta od cisca, sta od microsofta, i najvaznije, sta i kako je onaj ko nosi sertifikat radio u praksi. Nikakvo generalizovanje ne stoji.

mislim da su ovi koji prodaju cisco kurseve vrlo zadovoljni kad cuju izjave tipa "cisco je ozbiljniji...." dok u realnosti bilo ko ko ima 150$ moze da nauci testking napamet i polozi ispit za ccna....

I šta to znači? Da sertifikati, u realnosti, ne vrede previše? Da ih ne treba uzimati?

Ne,

vrednost sertifikata se ne moze posmatrati odvojeno od profesionalnog iskustva nosioca istog.

mislim da su ovi koji prodaju cisco kurseve vrlo zadovoljni kad cuju izjave tipa "cisco je ozbiljniji...." dok u realnosti bilo ko ko ima 150$ moze da nauci testking napamet i polozi ispit za ccna....

...a onda kada bude trebao da uradi nesto u mrezi bolece ga glava...

Poslednja izmena:
Vrede li? Pa znas kako, ako nista drugo kad nadjes vezu za posao taj ko te zaposli bar ce imati neko pokrice :) Salu na stranu, tek kad polozis neki od tih sertifikata pocinje pravo ucenje, ako imas srece da se te neko zaposli kao nekog asistenta i da imas nekog da ti pokazuje. Neko pak, ima znanje ali mu je potreban "papir", sto je isto ok. Evo, ja iz tog razloga zavrsavam neke CompTIA kurseve... Ako imas para, ne moze da skodi u svakom slucaju.

...a onda kada bude trebao da uradi nesto u mrezi bolece ga glava...

nebitno
moze da polozi ccna.
ne znaci ni da ce onaj ko da 1000 i vise € za kurs znati to da uradi ;)
a narocito te boli glava kad te stave pred layer3 switch ili kad moras da podesis bilo sta komplikovanije(npr. qos) na ruteru a ti se setis 80000din i price predavaca na kursu....

Poslednja izmena:
Upravo sam na to i mislio. Nije samo poenta dati 150$ i dobiti CCNA papir. Poenta je zaista znati i umeti uraditi sve ono sto su te ucili na kursu.
A ako si isao samo zarad papira, pa logicnije je dati 150 dolara za Testking, nabubati napamet i poloziti 100% iz prve :) Sto se cimati mesec/dva i slusati kojekave tech izraze za koje nemas pojma ni sta oznacavaju niti te to preterano zanima :) Ali sutra kada mu na poslu budu rekli da dize neki tamo OSPF, spanning tree ili da setuje VLAN-ove, ima glava posteno da ga zaboli :D

Naravno, i ako das kilo evra i odslusas sve to i polozis, ne znaci da znas bas to da radis. Ali kontam da ce bar 80% ljudi upisati CCNA i CCNP, dati pare i utrositi vreme jer ih to zanima i zato sto se time bave ili ce se baviti.

Poslednja izmena:
Ja za nedelju ipo dana zavrsavan CCNA i upisujem CCNP.

Burzuju :) Evo da se javim i ja trenutno idem na CCNA kurs i zadovoljan sam veoma.

Uostalom ko sto neko rece vazno je sta znas da radis a ne za sta imas papir. Dosue uvek ima razlika izmedju kauboj admina i skolovanih admina.

Na ETF-u sam, smer RTI. Nisam ga jos zavrsio :)

Iskreno, ono sto ucim na CCNA nema nikakve veze sa onim sto se uci na RTI :) To je samoinicijativa da naucim nesto vise (recimo).

Ako te mreze ne zanimaju i to nikad neces raditi, nemoj ni da pocinjes CCNA.

@Stator: pa upravo to i pricam :)

Poslednja izmena:
Studiram telekomunikacije, pa su mi mreze uza struka. Razmisljam i sam o CCNA/CCNP ali tek nakon faksa, stvarno ne znam kako uspevas da postignes i jedno i drugo. Toga sam se i bojao, veliki deo gradiva na faksu je neupotrebljiv za realne stvari.

Pa sve zavisi od coveka do coveka. Meni jako mnogo znaci to sto sam stalno zaposlen i sto mogu da u praksi da primenim mnoge stvari i da probam. CCNA i ostalo dodje samo kao slag na tortu :)

organizovao se i nije lenj
nije to nsita cudno

sta mislis, kako si milijarderi psotali milijarderi? ;)

Poslednja izmena:
I ja idem na CCNA ali na VETS. Tu sam na pola, tek kraj drugog semestra. Kod nas na VETS-u je CCNA organizovan akademski. Znachi nishta na brzinu. Oko 8-10 nedelja traje jedan semestar. Ide se 2 puta nedeljno po 4h. Znachi tek na jesen da zavrshim.

Naravno ovako realizovan CCNA ima i mana i prednosti.
Prednost je shto ti sve lepo slegne. Ne nabacaju ti sve odjednom za 2 meseca. Mana je shto zna da se otegne semestar na 3 meseca kad te uhvate neki praznici, odmori letovanja i sl. :D

@KudtiHaEX tj kutija :D
Krecesh na CCNP. Uh, chuo sam priche da maltene niko iz prve ne da ispit iz skill-ova za CCNP. Kad ti nameste troubleshooting ima da se pushite. Trazi se min. 3 god iskustva i sl.
Zatvore te u neku sobu ne ne pushtaju te dok ne reshish. :d Moguce je da je ovo za CCIE.

U pravu si za ove shto nabubaju CCNA. Imao sam prilike da sretnem jednog takvog. Mislim da ti ljudi ni nemaju mu*da da posle prihvate taj posao.
Evo ja idem na skill za drugi sem. uskoro. Ima da se barim do 4h da podesim sve. Posle ti dodje trener i pokarabasi ti neshto pa ti ispravljaj i dizi iz mrtvih. Neki mini troubleshooting.
Oni koji poloze ispit bez toga nikad nece znati shta da rade ako se neshto pokarabasi.

@KudtiHaEX tj kutija :D
Krecesh na CCNP. Uh, chuo sam priche da maltene niko iz prve ne da ispit iz skill-ova za CCNP. Kad ti nameste troubleshooting ima da se pushite. Trazi se min. 3 god iskustva i sl.
Zatvore te u neku sobu ne ne pushtaju te dok ne reshish. :d Moguce je da je ovo za CCIE.

Da da to su te price za CCIE kako je nama predavac pricao odvedu te u sumu, daju ti parce zive i glodalicu za drvo i kao napravi rmezu :)))))))))))

Da da to su te price za CCIE kako je nama predavac pricao odvedu te u sumu, daju ti parce zive i glodalicu za drvo i kao napravi rmezu :)))))))))))

Pa dobro nije bash tako ali kako kazu ovde na wiki-ju onda je bash zeznuto.

Evo shta kaze za CCIE
The lab is an 8-hour hands-on exam designed to demonstrate that the candidate not only knows the theory, but is also able to practice it. Many prospective CCIEs need multiple attempts to pass the lab exam.

Ljudi prave malu mrezu kod kuce sa Cisco opremom pa kad poloze onda rasprodaju drugima. ;)

Ipak za CCNP nije bash tako okrutno ali mora da se radi da bi se uspelo. Ipak je to 4 ispita.

Chuo sam da se sprema novi kurikulum za CCNA verzije 4.0 a da su i CCNP izmenili.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno