Šta je novo?

Kurs otklanjanja Win problema i instalacija Win-a

||NeX||

Čuven
Učlanjen(a)
25.11.2002
Poena
649
Ovako,
imam sada jedan kurs pred sobom koji treba održati.
Radi se o tome da objasnim kako instalirati Windowse XP i kako reagovati na greške prilikom instalacije i poslije instalacije.
Naravno da to ima veliku povezanost sa hardwareom pa sam mislio to ubaciti u sve to.
Imam na raspolaganj mjesec dana i mislio sam da sedmično odradim 2 x 2 sata.
Tako da imam 16 sati ukupno. Sada moram da rasporedim kako šta.
Evo sada da napravim neki nacrt:
- objasniti svaku komponentu, koja joj je svrha i koje vrste postoje
- posebno odvojiti dio sa probleme sa hard diskom
- formatiranje i particioniranje
- instalacija XP i custum podešavanja
- service pack i ostale zaštite
- driveri: koji tražiti, kako instalirati itd.
- ostale potrebne sitnice (tipa divx codec) za normalan rad

To bi bilo grubo ono što želim da radim i naravno sve treba u pojedinosti razreaditi.

Ono što želim jeste, da čujem vaše prijedloge kako to bolje odraditi i kojim redosljedom ići.

Napomena: kurs će pohađati početnici, kao i već oni koji ga intenzivno koriste, ali o hardware-u i tim stvarima nemaju pojma, kao i mlado i staro

ps. hvala unaprijed

Aj se malo saberi pa lepo reci jasno i precizno o čemu se konkretno radi i šta ti treba.

Da li je u pitanju posao, volonterski rad ili neka vežba na faxu?

Poslednja izmena:
Posao, ali kao što vidiš ne baš toliko ozbiljan. Na skali od 0-10, negdje 7,5.
Ali ja sam takav da hoću uvijek da odradim kako treba.
A odmah može i prijedlog koliko da naplatim. Ja sam mislio 15eura, ali nekako skontao da mi je dosta 9, jer 9X16, daje eto skoro 150eura. Za Njemačku to nije ni puno, a za studenta nije ni malo.
Ali nema to sad puno veze. Jesam li to na prvi trzaj to fino smislio ili je toliko grozno da vam je mrsko me ispravljati?

Pošto je u pitanju posao, usluga koja ti je potrebna nije free.

Ako dobro vladaš materijom nastoj da napraviš koncept predavanja tako da bude što jednostavniji za kapiranje (didaktičko izlaganje materije).

Predlog: A da napravis algoritme tipa ukoliko X onda Y inace Z i tako razradis sve moguce varijante, a vremenom mozes lako da dopunis.

Generalno: Cisto sumnjam da se moze napraviti 100% kompletan kurs ovakvog tipa jer problema moze biti mnogo, pogotovo hardverskih, tako da bi veliki kursa trebalo, po meni, posvetiti upravo ovoj problematici. Za neke standardne procedure instalacije (bez hardverskih problema) mogu se sloziti sa kosturom tvog predloga. Morao bi ga detaljnije razraditi po tackama, pa poslati ovde da mi koji hocemo da pomognemo, mozemo to i da ucinimo.

100% obuhvatni kurs je po meni nemoguca misija za neko relativno krace vreme, pogotovo za nekog ko je potpuni laik.

Svakako, hvala lijepa.
Pa eto kao što vidiš ideja je da predstavim im prvo trenutačno hardwaresku scenu.
Za šta koja komponenta služi i kako je promjeniti tj. dodati još jednu.
Ne sada da ulazim recimo fsb protok i slične stvari.
Ono što mi na um pade, jeste, ako bi neko mogao mi pomoći napraviti listu tipičnih grešaka prilikom instalacije XP-a.
Nadam se da ću danas da potpuno ugovorim posao pa da krenem sa svim potrebnim stvarima.

Nesto razmisljam, ali ne mogu da se setim da bas ima tipicnih gresaka prilikom instalacije win-a. Jednostavno ako nesto od hardwera nevalja sistem se smrzne. Onda ide dijegnostika komponenti i to je to. Ajde napisi jednu od gresaka prilikom instalacije na koju si mislio, da znam na sta mislis!?

Ovaj topic postaje sve zanimljiviji. ,)

Sve je vise servisera koji za 16 casova (minus opravdani izostanci) od kuvara postaju kompjuterski magovi. Zato i ima ovoliko neopravdanih reklamacija, isecenih vodova, nehladjenih procesora... pozdravljam volju za ucenjem, ali mislim da se ovaj posao uci u nekom servisu, za malko vise od 16 casova. Vidjao sam ovako iskolovane kadrove kako vracaju dvaput zaredom tastaturu jer ne radi "digitron". ispostavilo se da treba ukljuciti numlock.

Cilj nije školovati servisera, nego da narod zna šta je hard disk i kad prikopča novi da zna da mora na ovome prebaciti sa master sa master with slave i na ovome postaviti jumper na save. Toliko samo. A ne upali PC sa novim hardom i čudi se što ne ide dalje od BIOS-a. Za to služi.

Hmm, tipična greška. Za win98 bih ti znao nabrojati jedno 10, ali za XP i meni ne na um pada nešto posebno. Doduđe 100 mašina koje sam instlirao nisu nikakva slika o tome šta se tipično dešava. Sve je više hardwareski te onda kasnije driverski.

BigBoy je napisao(la):
Nesto razmisljam, ali ne mogu da se setim da bas ima tipicnih gresaka prilikom instalacije win-a. Jednostavno ako nesto od hardwera nevalja sistem se smrzne. Onda ide dijegnostika komponenti i to je to. Ajde napisi jednu od gresaka prilikom instalacije na koju si mislio, da znam na sta mislis!?
Pocetnicke greske:
1. antivirus u biosu ukljucen=nece da prodje instalacija win
2. za sata ili raid (hpt, promise...) treba ucitati drajvere na pocetku (f6)
3. tacka u kojoj treba stisnuti "repair" da bi se pregazio winXP
4. "boot from CD" treba ih nauciti kako da podese.
5. Pravljenje konekcije i "wait for dial tone"
6. Menjanje VGA rezolucije i ulazak u "safe-mode"
7. "OPEN WITH..." da ne otvaraju film iz corela...
......

Po mom skromnom mišljenju, 16 časova za obuku ovog tipa je premalo. Za nekoga koji ima neko predznanje ajd još nekako ali za totalne početnike ...

Mogu da zamislim face tih ljudi koji kad im na početku otvoriš kućište pa počneš:"ovo staviš na master, ovo na slave, pa AGP slot, pa ovo, pa ono..." a još maltene nisu ni videli kako Windows izgleda. Mislim, previše informacija a premalo vremena.

Ja bih se na tvom mestu batalio detaljisanja oko hardware-a i koncentrisao samo na Win. Ili bih držao više časova...

P.S. A možeš da držiš i dva odvojena kursa pa mazneš duplu lovu...

Moj savet: planiraj najmanje 40 casova, a od toga 10 iskoristi za savladavanje "neprirodne barijere" ili prosto straha. Iskoristi to vreme da se ljudi malo opuste jer ce raditi nesto sto im je izgleda potpuno strano. U takvim situacijama na pocetku je najteze raditi obuku, jer ljudi razlicito reaguju. Kasnije razliciti stepen obucenosti pojedinca znatno usporava grupu.

To je moje iskustvo o kojem se malo govori.

||NeX|| je napisao(la):
Plan se ne mjenja. Ima li neko screenshotove instalacije windowsa na Njemačkom.
Da sada ne instaliram i capture-am ovda.
oces mozda powerpoint prezentaciju da ti napravimo?
ideja ti je dobra,realizacija je(koliko "e"po satu "predavanja" :eyebrows: )
pa cu ti reci koliko kosta pp prezentacija i ti to saberi oduzmi i vidi ima'l tebe tute :zgran:
uostalom imas da kupis knjigu "velikog"mag-a kompjuterske tehnologije i nauke g-dina Zarka R..........A,velikog strucnjaka sa "paljenje"racunara mis'im. :d
i on to sto ti hoces mnogo brze uradi(obuci ljude).i jos nauci ljude linux-u onako usput!! :D
cisto da znaju zbog licence!!

Poslednja izmena:
16 sati je stvarno premalo, kao sto je i zormanic rekao treba pocetnik prvo da savlada te "neprirodne barijere".

zormanic je napisao(la):
Moj savet: planiraj najmanje 40 casova, a od toga 10 iskoristi za savladavanje "neprirodne barijere" ili prosto straha. Iskoristi to vreme da se ljudi malo opuste jer ce raditi nesto sto im je izgleda potpuno strano. U takvim situacijama na pocetku je najteze raditi obuku, jer ljudi razlicito reaguju. Kasnije razliciti stepen obucenosti pojedinca znatno usporava grupu.

To je moje iskustvo o kojem se malo govori.

Hvala na savjetu. Kod drugih kurseva (software-skih) nisam imao problema sa planiranjem, nadam se da ni sada to neće biti slučaj.
PPT za kurs u nedjelju sam već pripremio pa vidjeti ćemo šta će ispasti.
Možda bude čak mp3 ili avi zapis predavanja pa postavim da čujete. (malo onda da se kvalitetno smijemo, jer mogu misliti provala na prvom kursu, ali et' :d)
Danas ću se još potruditi da dopunim svoje bilješke pored prezentacije.
Slijedeći korak koji moram odraditi je objasniti upgrade rama, hdd-a i zamjena graf. kartice. Te onda particioniranje i formatiranje hdd-a tj. priprema terena za instalaciju win-a. (jest mi mrsko screen capture raditi :D)

a cemu sve to??
oce li neko tebi vise verovati ili nekoj kompaniji koja se time bavi??
Ajde kod "nas" ima podosta kvazi majstora koji su "kompjuteristi"-kako ih od miloste mnogi zovu pa radi ko sta oce i uci ko koga oce, pri tome vecina nije zavrsila nista vise od srednje skole, pa trbuhom za kruhom se latila racunara i prodaje!!! Ali u Nemackoj to rade profi firme, koje imaju skolovane ljude!
Iskreno, svako dobro u poslu!!

Stvorenje je napisao(la):
Ni Švabija više nije ono što je bila.
pa mora da propadne cim su se ovoliki "nasi" tamo preselili :p

Poslednja izmena:
Ne treba da dajess "preveliki znacaj" formatiranju i particioniranju, pogotovo PRE instalacije XP-a, kada vecc imass tako malo vremena. Uvedi kao pojam, pri instalaciji ce XP da se postavi, recimo, na prvoj particiji, a "ostatak", oblikovanje ostatka diska, prebaci u podessavanje XP-a (administrative tools)...

Ne mozze brzo a da nije kuso.

Poz.

Vladd je napisao(la):
...prebaci u podessavanje XP-a (administrative tools)...
Nije to baš tako jednostavno pošto ovaj stručnjak koji treba da drži predavanje o otklanjanju problema kod Windoze do juče nije čuo za Administrative Tools. :S:

ma ljudima trebaju prakticni saveti,
tipa kako sta da uradim ako.... i kako.
tesko ce shvatiti format i particije a pogotovo raid jer i o tome moras pricati,mnogo je to informacija za kratko vreme.
imace konflikte u glavi kako i sta primeniti.
legalizaciju softvera obavezno moras da objasnis i na legalnim softverima da radis.........
pametnije je da se istalis sa nekim ove na forumu i da ti to ljudi od znanja odrade.bice to dobro i za tebe i za kursiste.
i sto je najvaznije imaces jos posla.ako to bude partizanski odradjeno,tako ce biti i placeno.i to sto budu naucili ako nauce bice kao mirko i slavko :D

Poslednja izmena:
Ne slazem se sa ovakvom diskusijom, pitanje siroko (nex), odgovor "pretezzak" (drljaca).

Bolje da je nex lepo dao koncepciju, a ko hocce, neka je dopuni...popravi, pogorsa..

Ovako, sa casom preseljavamo okean...

Poz.

Vladd je napisao(la):
pitanje siroko (nex), odgovor "pretezzak" (drljaca).

Bolje da je nex lepo dao koncepciju,

pa i nije pretezak odgovor,jedino je tesko pitanje! :D
koncepciju je izneo:eek:n zna sta bi :eyebrows:
ali nezna kako?
i tu je casa a on bi hteo okean.
prvo: pitanje je obrazovne strukture polaznika kursa?
drugo: starosna struktura?
trece: kakvo je elementarno znanje engleskog jezika kod polaznika kursa?
cetvrto: imaju li kod kuce racunar?
peto: postoji li jasan plan rada za nastavnika?
sesto: stepen obrazovanja predavaca kursa
sedmo: jeli predavac sertifikovan(bilo kakva diploma,(recimo "CET")) za pravilno prenosenje znanja drugim ljudima
osmo: postoji li infrastruktura(umrezeni racunari,legalan softver),prostorija adekvatna za predavanja.

opet sam ozbiljan ali valjda je dovoljno bilo partizana svih ovih godina. :p
ima jedna stvar kod nas a to je da svi znamo sve da radimo! :crash:
isto kao obucar kad uzme cekic u ruke,sve zna da radi.

@||NeX||
ps da nebi bilo da niko nece,evo ja cu iako sam fotograf!!
javi se na mail pa da ti malo poblize objasnim kako bih ja uradio predavanje :wave:
ps1 glavu dole i procitaj sig

Poslednja izmena:
Stvorenje, ne znam šta je uzrokovalo tvoje ponašanje, ali kako god bijedno je.
I samo da znaš da naravno znam za tu svrhu, ali mi nikada prije nije trebao onaj klinac, a izgleda ni danas, ali et'.

Da se vratim na temu. Nisam ja stolar pa da sada idem stazom hardware-a. Student sam informatike, a polu-profesionalno se bavim web develpomentom. Održao sam mnoge kurseve za grafičke alate, ali ovo je prvi za hardware. A na tom području koje je ogromno, snalazim se ono srednje. Pomagao sam kao ispomoć firmama u servisu i sl., a mene su bezbroj ljudi zvali da im napravim svašta pa sam ja i popravljao što sam znao, a kad nisam znao pitao sam. Tako da je iskustvo isto prosjećno. Eto toliko o meni, da nebi na kraju ispalo da sam tesar. :d

Kurs će trajati mjesec dana, svaki petak i nedjelju po 2 sata. Polaznici kursa imaju kompjuter i večina njih koristi kompjuter za ubijanje love (arhitekti, tonac, građevinci itd.) i svi su oko 30ak godina, te jako slabo govore engleski. A drugi dio su klinci koji su naučili iz svake tematike ponešto pa su sada gladni da čuju nešto što još ne znaju. Za ovakav kurs nisu potrebni kompjuteri, nego samo beamer. Pa tako će i biti.

Najbolje je, da ja sada nakon ove nedjelje postavim mp3 onoga što sam pričao i pps prezentaciju na kojoj sam pokazivao, a vi da popravljate. Tako da ja za slijedeći put imam bolju prezentaciju, a poneko od vas onda i šemu, a i prezentaciju koju može iskoristiti.

Izvala će biti, ali meni nije žao da ispanem lamer između genijama koji hodaju ovim forumom.

||NeX|| je napisao(la):
Stvorenje, ne znam šta je uzrokovalo tvoje ponašanje...
Očigledan dilentatizam.

Nazad
Vrh Dno