Ja sam profesor njemackog, vecinom kada radim privatne casove ljudi traze jedan od dva tipa casova ili komunikacija ili priprema "samo da se test polozi"
Uglavnom su Goethe und ÖSD preskupi sa svojim kursevima, najbolje ti je nadjes neku drugu skolu jezika.
Sto se tice gramatike laksa je nego srpska, ali moras uciti, pogotovo ako si davno zavrsio skolu pa si ispao iz fore oko ucenja, znaci uvijek radi zadacu a i takodje sam moras da ponavljas i vjezbas i u danima kada nemas kurs. Nemoj da se plasis clanova u njemackom, dobar nastavnik ce ti objasniti kako da odredis Artikel u 70% (samo 70 jer ima izuzetaka) slucajeva bez ucenja napamet nekih Wortlista, iako su Wortliste dobre za vokabular generalno (To ti je ono der, die, das). Postoje samo 4 padeza, a od toga je Genitiv u praksi skoro pa mrtav. Glagolskih vremena (Prezent, Futur I itd.) imas 6, u odnosu na srpski u kome imas 14? (valjda). Znaci ako si mogao sa 13-14 godina uciti to iz srpskog, mozes i ovo malo na njemackom
Najgore sto sebi mozes uraditi da prije nego sto i pocnes da ucis je da kukas kako je njemacki ruzan i slicno. Divan je i kreativan jezik i moze se nauciti <3
Licno nisam neki fan prebacivanja interfejsa telefona na njemacki, ali definitvno slusanje njemacke muzike i gledanje filmova/serija preporucujem. Ne moras sesti i slusati muziku, nego nek ti generalno ide u pozadini dok radis nesto, ili se vozis.
E sto se tice vremena, svi bi najradije za 2-3 mjeseca da znaju za C1. Ucite ljudi jezik, a ne knjigu recepata. Mislim mozes ti nauciti svu gramatiku i rijeci napamet za 2-3 mjeseca i poloziti taj test neki za B1, ali onog trenutka kada dobijes tu ocekivanu diplomu zaboravices sve i onda odes u Njemacku i tvoj vrhunac je Guten Tag. A ta prica kako ces tamo nauciti da pricas, je bila realna mozda 90ih, vecina mojih bivsih ucenika kada odu tamo zavrse okruzeni nasim ljudima ili nekakvim Arapcinama koji takodje ne znaju njemacki dobro.
A oko tih nivoa A1.1. A1.2. itd. to nije nikakvo mjaumjaumjau kurseva i skola jezika, svi jezici se tako uce na osnovu Gemeinsamer Europäischer Referenzrahmen ili ti Zajednickog Evropskog Referentnog Okvira za jezike, koji je standard u EU. A jedan od ciljeva mu je bas to da stvarno znas, kad polozis odredjeni nivo. Kada ga tako naucis nece imati problem da ga zaboravis za mjesec ili slicno, to se inace javlja tek u godinama. Ne govorim ti ovo samo kao germanista, vec kao neko ko je polozio na Goethe Institutu C1 sa 13-14 godina i onda nije koristio njemacki sve do fakulteta sa 18-19 godina. Skoro nista nisam zaboravio, jer sam prije toga ucio kako treba i na duzi vremeneski period.
Sve u svemu srecno <3