Šta je novo?

Kupujem quad, pomoc

misterno

Čuven
Učlanjen(a)
01.04.2003
Poena
619
Pozdrav svima,

Trenutno imam vise na opcija na raspolaganju nego sto je bilo pre neki dan tako da ovako stvari stoje.
Treba mi Quad koji ce moci da se overklokuje sto vise jer mi treba brzina. QX serija mi je ipak preskupa, tako da ili Q9450 ili Q9550

cene su Q9450 385$
Q9950 640$

Ploce su ASUS X38 Maximum Formula 315$
Gigabyte P35 DS4R 230$
Inicijalno sam hteo X38 + Q9450 jer FSB1333 (333) mi se cinio vec suvise velik za P35 tj da necu moci izvuci preko 1600 (400) sto mu dodje 3.2GhZ, dok X38 pouzdano radi na FSB1600 (400) sto znaci moze i vise.
E sada, ima li smisla uzimati Q9950 zbog veceg mnozioca, dal vredi zbog potencijalno veceg overkloka i dal mi tada i zaista treba X38 ploca?

Racunar samo sluzi za kalkulacije stoga to sto X38 ima 2 x16 slota mi nista ne znaci, vec iskuljucivo da izvucem sto vec takt overklokom

Ima li predloga za kuler posto TR-120 nemam kao opciju da uzmem

Poslednja izmena:
samo da dodam da uzimam Q9450 i sa zalaman 9700 kulerom. Q9550 je precenjen
Jedino da resim dilemu dal zaista ista vise dobijam za overclock sa X38 naspam P35?

A Tuniq Tower 120, mozesh li njega dobaviti?
Nisi razmishljao o nekoj DFI matichnoj mozda? P35 moze itekako veliki fsb da gura, a ako ti ne trebaju slotovi za crossfire mozda da uzmesh neki P35 LanParty od DFI-ja i chak da ushtetish neki dolar.:d

Q9450 ima 8x multiplier, jedan lik sa XSa se zalio jer CPU ima wall na 3.8GHz, tako da sa njime verovatno neces doci do 4GHz ili tako nesto, no, stvar je u tome da ako bi ga overclockovo, onda bi to bilo ne vise od 3.6GHz za 24/7
Bilo je poredjenje Q6600 sa njime oba na 3.6GHz razlika je mala, 200 poena u 3dmark06 za CPU score, 1sec ( !!! da znam ) u SPI ali u praksi nije tu nikakva realna prednost.
Po meni jedina prednost je sto je 10c hladniji na jezgrima, tj. i koristi manje volti.
Ali siguran si da je bolji ako ga placas 385$ ?
Q6600 ide za 270$ i manje, posle ovoga sto sam video ja ne bi dao tih 100$ bonus.
Znaci nece se odvaliti od Overclocka po onome sto sam ja video zbog tog multipliera.

*edit*
Evo da ne ke*** dalje

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=173287&highlight=Q6600+Q9450

Poslednja izmena:
samo da dodam da uzimam Q9450 i sa zalaman 9700 kulerom. Q9550 je precenjen
Jedino da resim dilemu dal zaista ista vise dobijam za overclock sa X38 naspam P35?

Maximum Formula sa vom plocom nedobijas nista jer neces moci da poteras fsb stabilno pereko 470fsb sa novim E8xxx Q9xxx procesorima, probao sa sam 4takve ploce cak i sa Maximum Extreme imaces isti problem to je provereno tako.

Ako hoces dobar overklok i dobru plocu uzmi P5E3 ili P5E3 Deluxe, sad verovatno mislis da je DDR3 skup i da netreba da bacas pare za tako nesto ali nisi upravu, Kingston DDR3 2x1066mhz je 190e ta memorija radi bez dizanja napona sa ovim polocama na 1250mhz sa latencijama 5,6,6,18 pri tom kloku i sa tim latencijama ima bolje performanse nego bilo koja DDR2 memorija u tom cenovnom rangu tako da kad to pazaris mozes mirno da cekas DDR3 na recimo 1800mhz kad se cene noramlizuju.

Ako te zanima ovako nesto kontaktiraj me na pm, neces se pokajati nisam ni ja;)

@mad skillz
Ne, nista od Tuniq ni od Thermalright, ogranicen sam na jednog dobavljaca,pomenuti Zalman jeste skupl, ali vidim da je svugde dobro ocenjen.

@OCz , da, ali ta jedna sekunda ga cini 7% boljim sto dodje Q9450 3.6Ghz =Q6600 3.8Ghz . Q9450 ima 12MB cache-a naspram 6MB i manje se greje, a bice uposlena sva cetiri core-a 24/7, pa pretpostavljam mu znaciti vise cache memorije.

@mad skillz
@*******i, Znaci P35 ploce oprobano rade bez problema na 450+ fsb? Sasvim bio bio zadovoljan kada bi izvukao Q9450 na 450 =3.6GhZ.
Prednosti X38, PCI-E2.0 i Crossfire, mi nista ne znace, u najboljem slucaju bice ATI2400XT na ploci a ni taj nece nista ni da radi.

Ovo mi je izbor ploca od ASUS-a i Gigabyte-a, nema DFI, http://www.govconnection.com/IPA/Sh...10&Sort=Price Low to High&DefSort=N&Term= p35
pa sad ako moze neki predlog. Gigabyte P35-DS4 mi je bio prvobitno u planu, po sajtovima vidim da je dobro ocenjen.
Ploca mora da ima RAID.

DDR3 jeste skup jer mi treba 4GB, a mogu da uzmem 2x2GB OCZ DDR2 1000MhZ za 250$. Mogu da uzmem Corsair 2x2GB DDR2 800MhZ za 150$, ali plasim se da ne budem limitiran memorijom za overklok jer hocu da odnos memorije/fsb bude 1:1

Uzeo sam Q9450 sa Asus Maximus Formulom i Zalman 9700, javicu kako se klokuje kada stigne.

Sad imam budjet i za jos jedan slican racunar i to sa 28'' monitorom 8800 grafickom, blue-ray rezacem.. :) . Posto mora biti 8GB memorije ne mogu da uzimam Asus Maximum Extreme, jer je 8GB DDR3 memorije ipak astronomski skupo

E sada, da li ima nacina da se izvuce sto veci overklok ako bi se nesto promenilo? Pri tome mislim da je dati 700$ vise za neki otkljucani QXxxxx procesor ipak previse.
Ovaj put mogu da uzmem i kuler i plocu koju hocu.
Da li su thermalright ili tuniq tower zaista znacajno bolji od zalman-a koji je sav od bakra a tezina im manje vise ista?
Da li bi vodeno hladjenje nesto znacajno promenilo, jer vidim po testovima na netu da ima vodenih hladjenja koja su losija od vazdusnih kuler, sto znaci da su dizajnirana da racunar bude necujan ,a ne za overklok . Ako moram da dam za neko kvalitetno vodeno hladjenje 200$, a pri tome dobijam 10% overkloka vise onda i nije bas neki dobitak.

Poslednja izmena:
Kada se napravi push-pull, sa dva dobra venta, dobra pasta i malo poliranja, bice to vishe od 5C.:d

Uzeo sam Q9450, 8GB-PC8000 G.skill, Asus Maximus, Tunique Tower, EVGA 8800GT, PC-Power and cooling 750W.. sve deluje impresivno, narocito kuler.

Procesor mi jos nije stigao, za sada koristim obican p4 HT 3.4Ghz, oc na 4.4GHz, koji je shit ovaj p4, tek na 4.4 je nesto brzi od procesora mi u laptopu koji je radi na 1.86. 3dM06 je tek 6300.

Javljam kad stigne q9450 na koliko ce da ide.

ljudi kada izlazi q9450 posto sam njega nameravao da kupim samo ne znam koju maticni mislio sam P5E ili neki nforce slican molim vas preporucite; takodje sam hteo geminii cooler da stavim na proc + 2x 120mm coolera + antec 900 bice solidno :D xD

Poslednja izmena:
Jos cekam na Q9450, nigde ga nema. Platio sam ga oko 350$ jos pre 2 meseca. Bila je sitna isporuka krajem marta, ali me nije zakacilo. Sad po novim informacijama nece ga biti pre kraja aprila.
Od 8gb jos nikakve vajde da vidim, posto koristim P4 HT sa 32bit Vistom dok ne dobijem Q9450, koji vidi 3GB a ostalih 5gb se samo greje u kucistu.

Stigao Quad Q9450 nakon dva meseca cekanja i totalno sam razocaran, ali sa plocom (Asus Maximus formula). 433fsb (3.48GHz) je bio maximum i to sa malim povecanjem napona na SouthBridge i NorthBridge i naravno procesoru. Sve preko toga nece i nece, a resio sam bio da izguram 450fsb (3.6GHz). Nije u pitanju procesor, jer mu spustim mnozioc nego nece ploca i gotovo.
Ni sa 1.75V na NB i 1.2V SB nece ploca da radi stabilno. Default za NB mi je 1.64V. Nekom liku poslo za rukom da uslika i 500fsb sa 8x mnoziocem, ali doduse sa bas visokim naponima.

I na kraju dignem Vcore na 1.45( gde zbog nekog cuda 1.3V je bolje nego 1.35V za overklok), CPU PLL na 1.64 (default 1.5), FSB trap na 1.6V (default 1.42V) i podize se Win na 450fsb, ali nakon par minuta rada ode Asus Maximus formula. Jeste da su naponi bili malo visi, ali vidim da su ljudi postavljali i vise napone (i to na Rampage formuli). Nista ne smrdi, nista nije na oko izgorelo, moze da se upali i ugasi, ali nece da digne BIOS. Probao sa drugim napajanjem i procesorom, definitivno ploca. Saljem natrag, te valjda cu da dobijem novu (nema fizickih ostecenja), garanciji vazi.
Ne znam sta sam trebao da radim. Ima gomila setovanja raznoraznih napona itd. Skidao sam kombinacije koje ljudima rade za 450fsb (doduse sa Q6600), ali nista nije htelo i nakon 8 sati cackanja, koje je uvek bilo jos samo jedan restart, smorio sam ko nikad. Ne znam gde sam gresio.

Pasta je bila Artic Silver 5 i naneta savrseno prema njihovom upustvu za Quad Core i ne znam da li sam trebao da cekam dan dva da se bolje "stegne"?

Ostatak komponenti je bruka (kupljeno pre dva meseca): EVGA 8800GT (OC edition), 8GB G.Skill PC8000, Blue-Ray/HD-DVD rezac, 28'' Hanns-G, 4x HDD 750GB Seagate ES2 (RAID), PC Power & Cooling 750W, Thermaltake Armour kuciste, Tunique Tower kuler i dal' treba da kazem da ima nebrojeno kulera na sve strane. Cak sam i jedan stavio i na NB jer se grejao na preko 60C
Meni stvarno nije jasno sto ploca nije htela na 450fsb sa ovakvim komponentama i posle svega bolje da nikad nisam ni probavao. Bolje da sam uzeo Extreme verziju procesora sa ustedom na raznoraznim kompomentama gde se ne bi zezao sa fsb setovanjima . Sa novom plocom, 433fsb 24/7 ce mi biti sasvim dovoljno, ali opet ne znam cemu fancy ploca+memorija+kuler+napajanje+kuciste+... , jer sam mogao da prodjem znatno jeftinije za 433fsb. Samo kuciste i napajanje su kostali zajedno 400$, a ja ne vidim da se sve ovo zajedno ista narocito greje. Ne secam sa na koliko se grejao preocesor, ne verujem preko 50C, a kuler je bio "hladan" i na najmanje RPM.

Poslednja izmena:
Za kraj price upavo sam ukapirao da su mi poslali procesor sa C0 stepping-om umesto C1, koji radi na nesto visem naponu, vise se greje i ima problem sa FSB sumom, a ja spalio plocu zbog njega. Jeb**u im mamu sutra.

Je... toliko truda, novca, najbolje Quad 6600, dignes voltazu na 1.4 i vozi na 3.6 GHz, bar se ne bi *****avao sa velikim fsb-om koji sa Quad-ovima ploce vrlo tesko mogu da postignu, uz to standardna memorija ddr2 800 MHz bi zavrsila posao. Zameni to, javi rezultate, moraju da ti priznaju garanciju.

Za kraj price upavo sam ukapirao da su mi poslali procesor sa C0 stepping-om umesto C1, koji radi na nesto visem naponu, vise se greje i ima problem sa FSB sumom, a ja spalio plocu zbog njega. Jeb**u im mamu sutra.

Dobrodosao u klub...tako ti je to kad uzimas quad medju prvima... Tako sam i ja prosao sa Q6600 umesto GO stigo mi B3 :(

Evo dobio sam novi plocu. Do sada je uvek bilo da uleti kos primerak procesora, ali nikada nisam cuo da moze da uleti los primerak ploce.
Evo sve na defaultu naponima i Q9450 radi na 450FSB!! A pre morao sam da dizem napone na SB i NB inace ploca nece ni da u BIOS udje. Sa malo dignutim naponima, Vcore sa 1.24 na 1.31 i NB sa 1.64 na 1.69 i radi ok na 463FSB ili 3.7GhZ
I sto je najinteresantnije CPU-Z sada prijavljuje C1 stepping a pre je prijavljivao C0 stepping. Nije mi jasno.

Evo neki rezultati bez screenova, pa ako nekoga interesuje neki specifican test neka kaze.
3D mark 2006 : 13500
CpuMark 99: 523
Super pi 1M: 13s

Nazad
Vrh Dno