Imam jednog drugara koji je počeo sličan posao kao Fanta, ali je jako brzo batalio.
Imate li pojma kolika je logistika potrebna kada se nagomila više hiljada prodatih uređaja, svaki sa svojom garancijom, svaki prodat nekom drugom korisniku, (od kojih su tek poneki smorovi koji bi leba preko pogače, koji sami mute šta su kada dobili...)?!?
Garancija na uređaje ne počinje kada ste ga dali korisniku, već kada ste ga vi uzeli u radnji. Što neki korisnici nikako da ukapiraju.
Trajanje reklamacije treba da pokrije preuzimanje uređaja, odlazak u HU, rešavanje problema tamo, odlazak po uređaj u HU, vraćanje korisniku. A u HU se ne ide na dnevnom nivou. Što neki korisnici nikako da ukapiraju.
Ponekad servis u Mađarskoj ne prizna garanciju, jer je stvarno korisnik nešto usr'o, ili i tamo ima problem sa servisima, ili se korisnik i servis ne slažu oko toga da li uređaj (ne)radi kako treba (nije retkost). Što neki korisnici nikako da ukapiraju.
Ponekad garancija vrati refubrished uređaj u blister pakovanju umesto pokvarenog (desilo se meni sa jednim OCZ SSD-om), a onda korisnik galami da hoće novi uređaj, neće refubrished...
Ponekad SVI prodati uređaji jedne serije budu škart (spomenuti OCZ SSD-ovi sa onim nesrećnim sandforce kontrolerom).
Meni se pokvario i spomenuti refubrished SSD posle manje od godinu dana, ali uz njega nisam dobio produžetak garancije. Ajd sada to objasni nekom korisniku.
A bilo je problema da korisnici vrate uređaj na reklamaciju, pa se ispostavi da to nije isti uređaj koji su dobili od trgovca. Serijski broj nije isti kao na garantnom listu.
Dovoljno vam je da se u 2-5 godina (koliko obično traju garancije) "nakupi rep" od par hiljada normalnih korisnika kojima morate da pružite podršku, i u ozbiljnom ste problemu kako sve to pratiti i hendlovati.
Kako i gde voditi evidenciju šta ste sve kome prodali, imati svoje kopije računa i garantnih listova, porediti datume kupovine/isporuke/trajanja garancije?!?
Kada se na to doda po nekoliko ne.baš.korektnih kupaca (verujte da ih ima i koji pretnjom inspekcijom vrše pritisak ako nisu zadovoljni uslugama švercera), meni nije jasno kako je Fanta do sada uspevao da se uspešno bavi time?!?
Sem ako nije imao nekoliko zaposlenih.
...
Reklamacije na ovakvu robu su APP. Ako bude da
Nije
Prošlo, e onda MjauMjau, uvak možete da se obratite
npr. ovde.