Šta je novo?

Kupovina prvog DSLR-a?

Momci, meni i treba neka sprčena spravica, ne jurim full frame aparat, nego nešto vrlo pristojno po pitanju kvaliteta fotografija, da mogu da se vratim malo u štos, da ipak ima manuelne komande i nije klasičan P&S, a što ipak mogu lako da nosim sa sobom kad putujem- imam dva klinca, svaki dodatni gram u rancu mora da se dobro ukalkuliše :)

Uvek sam koristio Canon-e do sada, ali vidim da EOS M serija nije baš dobila preterane hvalospeve, a vidim da Sony A6000 ima dosto dobre ocene, sample fotografije deluju dosta dobro + ono što sam gledao od videa snimljenih njime deluje odlično, pa mi zato privuklo pažnju.

Momci, meni i treba neka sprčena spravica, ne jurim full frame aparat, nego nešto vrlo pristojno po pitanju kvaliteta fotografija, da mogu da se vratim malo u štos, da ipak ima manuelne komande i nije klasičan P&S, a što ipak mogu lako da nosim sa sobom kad putujem- imam dva klinca, svaki dodatni gram u rancu mora da se dobro ukalkuliše :)

Uvek sam koristio Canon-e do sada, ali vidim da EOS M serija nije baš dobila preterane hvalospeve, a vidim da Sony A6000 ima dosto dobre ocene, sample fotografije deluju dosta dobro + ono što sam gledao od videa snimljenih njime deluje odlično, pa mi zato privuklo pažnju.

Šta znam..iz ove perspektive sad,M radi za moje potrebe savršeno i nemam potrebu za drugim.To govori da je aparat ok,pošto ja imam tendenciju da menjam hardver periodično.Ako ti nije bitna cenovna razlika išao bih na A6000 a ako gledaš i to,recimo moj brat je uzeo M sa 18-55,22-kom i EF adapterom za 420e

ti kad namontiras ogroman objektiv na mirorrless kameru skoro isto ti dodje kao dslr.

imaju oni "mane". nemaju ovf, mnogo malo snimaka naprave (duplo manje nego dslr) jednim punjenjem baterije, itd. ali su i prednosti ogromne. nemaju kvarljivi deo koji je lutrija da li ce da izdrzi 100k ili 500k snimanja, pa mozes mirne duse da ispucas 10k na timelapse na primer.

najveca mana je cena! preskupi su za ono sto nude, u mom slucaju ravno duplo! tako da ja nisam mnogo razmisljao i uzeo sam dslr.

Poslednja izmena:
To zavisi od toga šta neko ko nikad nije imao bolje od P&S aparata želi.Realno ako je bilo ko u fazonu da voli lutanje po prirodi,vožnje motorima ili bilo šta što zahteva aktiviranje osobe više od stajanja i pukog okidanja definitivno je MILC u prednosti.Nema šanse da bih na kanjoning ili hicking nosio full DSLR...

Jeste, ne može da se mountuje na vugla kao Hero :)

Rekao bih da ste proširili temu bez potrebe.

A6000 izađe oko 600€.

Vidim da ima Canon EOS M2 + EF-M 18-55mm IS STM + Speedlite 90EX 90EX + EF-EOS M adapter za 400€.

Nije mala razlika, mada ja aparat generalno ne bih menjao jedno 2-3 godine sigurno, pa kad se podeli na period amorizacije nije strašno :D

A kakvih 100K slika, nisam ja profi fotograf, koji god da uzmem, ne verujem da će biti više od 20K slika godišnje.

Poslednja izmena:
A6000 izađe oko 600€.

Vidim da ima Canon EOS M2 + EF-M 18-55mm IS STM + Speedlite 90EX 90EX + EF-EOS M adapter za 400€.

Nije mala razlika, mada ja aparat generalno ne bih menjao jedno 2-3 godine sigurno, pa kad se podeli na period amorizacije nije strašno :D

A kakvih 100K slika, nisam ja profi fotograf, koji god da uzmem, ne verujem da će biti više od 20K slika godišnje.

Bez razmišljanja bih išao na M2 sa tim paketom od dva objektiva.18-55 je onako..standard može se koristiti.Ali 22-ka je sjajna i isplati se imati je i sve to za 400e a sa tom razlikom od 200e možeš sebe počastiti sa nekim EF prajmom i zumom.A6000 je koliko mi se čini ide u standard opremi,pa tako se mora uložiti dodatni keš za objektive pa to izlazi više od 600e.

ti kad namontiras ogroman objektiv na mirorrless kameru skoro isto ti dodje kao dslr.

imaju oni "mane". nemaju ovf, mnogo malo snimaka naprave (duplo manje nego dslr) jednim punjenjem baterije, itd. ali su i prednosti ogromne. nemaju kvarljivi deo koji je lutrija da li ce da izdrzi 100k ili 500k snimanja, pa mozes mirne duse da ispucas 10k na timelapse na primer.

najveca mana je cena! preskupi su za ono sto nude, u mom slucaju ravno duplo! tako da ja nisam mnogo razmisljao i uzeo sam dslr.
Ko kupuje milc da bi stavljao velike objektive na njega za ono sto je Mighty78 lepo napisao. Niko.
Prednosti su neuporedivo vece i ima ih mnogo vise nego mana, sto po meni opravdava nesto visu cenu i zadovoljstvo koriscenja/nosenja milc-a u svakoj mogucoj prilici sve to nadoknadjuje.
PS - moras malo da procitas osnove. MILC-evi takodje imaju shutter ali nemaju ogledalo, koje se nesto i ne kvari na dslr-ovima. Shutter se svima kvari.

Bez razmišljanja bih išao na M2 sa tim paketom od dva objektiva.18-55 je onako..standard može se koristiti.Ali 22-ka je sjajna i isplati se imati je i sve to za 400e a sa tom razlikom od 200e možeš sebe počastiti sa nekim EF prajmom i zumom.A6000 je koliko mi se čini ide u standard opremi,pa tako se mora uložiti dodatni keš za objektive pa to izlazi više od 600e.

Ne, ovo što sam našao za 400e je bez 22-ke, samo 18-55.

Al dobro, plata leže tek u ponedeljak, pa imam vremena da gledam cene.

Malo se konsultovao i boljom polovinom, definitivno neki bolji mirrorless sa nekom palačinkom za početak, tj. na par godina, kod deca odrastu dovoljno da nose svoje stvari sami. Mislim da je gornja slika koju je MM postavio prevagnula :D

Poslednja izmena:
Haha :)

Neka hvala i ovih 600€ je malo natezanje za moje potrebe, 1K je daleko ....

600 evra je skoro 3 puta vise od onoga koliko sam ja platio d3300. razmisli jos jednom da li ti je isplativije da uzmes entry dslr za ~200 evra ili da dajes 600 evra za milc, koji je samo manji a pravi iste slike.

Stvarno, ja koliko vidim D3300 je 400+ € gde god da gledam. Od ovih sa KP što donose iz HU je 300€ samo telo, znači opet idem na ~400€.

A i dalje ostaje da baš nije praktično za nošenje, bar 2x veći i sa objektivom jedno 2x teži:

d3300vsa6000.jpg

Nemam ništa protiv DSLR-ova, ali iskreno mislim da za mene ne bi bila neka razlika u kvalitetu onoga što uradim, jer moje trenutne sposobnosti su ispod nivoa D3300/A6000, tj. džabe mi oba kad moje znanje škripi :)

I da dam 2x manje para za neku Alphu A5000, ne verujem da bih pravio bolje mnogo slike dok malo ne uđem u štos.

Poslednja izmena:
600 evra je skoro 3 puta vise od onoga koliko sam ja platio d3300. razmisli jos jednom da li ti je isplativije da uzmes entry dslr za ~200 evra ili da dajes 600 evra za milc, koji je samo manji a pravi iste slike.

Samo nisi naglasio da ti je izleteo taj aparat za taj keš ;)...

@mighty...samo vozi priču sa MILC-om i ne brigaj.To što tebi treba završavaš sa njim,sa većim telom ćeš pi...ti zbog gabarita.

Ako je ta varijanta - ispalo iz kamiona, uterivanje dugova, kompenzacija i sl. nije baš za poređenje sa cenom u radnji.

Nego sad nešto poredim Alpha A5000 je 300€, A6000 je min. 600€. Oba dolaze sa istim PZ 16-50mm objektivom (SELP1650) koji je oko 150€ kada se odvojeno kupuje.

Ispade telo od A6000 čak 3x skuplje od A5000, jeste napredniji, jel baš toliko? :)

Mada mi A5000 ipak nekako deluje više deluje kao compact zbog nedostatka OVF/EVF, nego MILC, ipak pravim sad neku matematiku da li da uzmem A6000 i ostavim SX260 za akanje, ženu i sl. ili da prodam isti, kupim A5000 za svakodnevnu upotrebu, a da ostavim tih ~380€ ( 300€ razlike u startu + 80€ da prodam SX260) i da mi to bude osnova za neki DSLR kasnije.

A5000 ima isto APS-C senzor, identičan objektiv, ima (doduše skromnije) manuelne kontrole, pa kad se malo izvežbam uzmem neki ozbiljni DSLR, a ostane mi A5000 za svakodnevnu upotrebu, dovoljno je mali za nosanje okolo.

Poslednja izmena:
:shock::happy::happy::happy:

MM hvala puno, voleo bih da vidim oba, kontaktiraću te na PM da se dogovorimo oko toga.

Iskreno, ne bih da platim 2x više tj. 300€ preko, sem ako nije baš opravdano.

Ako bih bio zadovoljan sa A5000 za početak, manji početni trošak i lakše ga je posle prodati kad apetiti porastu, tj. manji gubitak.

Ako ne, spremio sam pare i za A6000, pa preboleću :)

Evo ja kao početnik koji je prodao dslr i kupio milc (samsung nx300), mogu da kažem da mi jedino fali tražilo na samsungu. Ako bude lep dan iznesi taj sony na sunce i vidi kakav je ekran, da li se dovoljno dobro vidi.

:shock::happy::happy::happy:

MM hvala puno, voleo bih da vidim oba, kontaktiraću te na PM da se dogovorimo oko toga.

Iskreno, ne bih da platim 2x više tj. 300€ preko, sem ako nije baš opravdano.

Ako bih bio zadovoljan sa A5000 za početak, manji početni trošak i lakše ga je posle prodati kad apetiti porastu, tj. manji gubitak.

Ako ne, spremio sam pare i za A6000, pa preboleću :)

Evo i ja ubacujem u priču svoj M pa možeš i da uporediš oma :)

A gde ima N3300 za 200 evra u Srbiji?
nisam kupio u srbiji :( bila neka novogodisnja akcija nikonova telo plus 18-55 novi. nije ispalo iz aviona ili slepera, nije prebijanje dugova i kupovina ispod ruke za kes. kupljeno u prodavnici najregularnije sa racunom.

slazem se da je milc odlican izbor, ali ja se namrstim cim vidim cenu, svaki put kad me nazulja d3300 ja se setim koliko je placen.

samo navodim primer, da se ne zalece, vec da potrazi malo bolju ponudu, nista drugo.

Poslednja izmena:
Ako te zanima, mozeš kod mene da pogledaš nx300, ali se nećeš usrećiti sa objektivima u Srbiji :(

...ili tacnije "neces se usreciti objektivima" :d A pogotovo jer Samsung vise ne pravi fotoaparate :)

Iskreno, nema mnogo MILC-ova da su mi privukli pažnju.

Canon EOS M serija vidim da kaska za konkurencijom po review-ovima, mada to ništa ne mora da znači, ali opet bi ga pogledao zavisno od cene za koju može da se nabavi. Ono što mi se kod nje ne sviđa je što nema ugrađen blic (makar ne M i M2, M3 ima, ali je skup kao i A6000, a uz opcioni EVF cena ode u nebesa), nego stalno moraš da nosiš eksterni, pa ne znam koliko je baš to zgodno za svakodnevno nosanje.

Nikon 1 seriju sam video, ali mi se ne sviđa što imaju jako mali senzor.
Samsung, Fuji i Olimpus nisam gledao.

Video sam Panasonic DMC-GM1 koji je micro 4/3, prijatelj ga je nabavio za relativno mali novac sa tonom opreme (dodatna baterija, auto punjač i sl.) i vrlo je interesantan za tu cenu za početnika, ali opet Panasonic nije baš nešto raširen u prodaji kod nas, sem možda na oglasima i nemam pojma kakvo je stanje sa objektivima i opremom za 4/3.

Tako da mi Alpha serija ostala kao interesantna kod nas, mada mi opet deluje da je i za nju cena malo jača, pogotovu za A6000 model.

Poslednja izmena:
Pogledaj Fuji X-M1, imao sam ga pored X-E1 i X-E2 i ostao sam odusevljen sa njim iako je da kazes slabiji model. Bar je meni prijao za svaki dan. Nema EVF ali ima odlican ekran, cak i po najvecem suncu. Meni je i taj senzor vise prijao nego Xtrans2 koji sada imam na X-E2, mozda je do mene ali manje obrade zahteva, boje su odlicne iz aparata..Inace sprava nije preterano skupa, oko 200e max polovan, 400 je nov sa kit objektivom, koji je i vise nego dobar..

Poslednja izmena:
Iskreno, nema mnogo MILC-ova da su mi privukli pažnju.

Canon EOS M serija vidim da kaska za konkurencijom po review-ovima, mada to ništa ne mora da znači, ali opet bi ga pogledao zavisno od cene za koju može da se nabavi. Ono što mi se kod nje ne sviđa je što nema ugrađen blic (makar ne M i M2, M3 ima, ali je skup kao i A6000, a uz opcioni EVF cena ode u nebesa), nego stalno moraš da nosiš eksterni, pa ne znam koliko je baš to zgodno za svakodnevno nosanje.

Nikon 1 seriju sam video, ali mi se ne sviđa što imaju jako mali senzor.
Samsung, Fuji i Olimpus nisam gledao.

Video sam Panasonic DMC-GM1 koji je micro 4/3, prijatelj ga je nabavio za relativno mali novac sa tonom opreme (dodatna baterija, auto punjač i sl.) i vrlo je interesantan za tu cenu za početnika, ali opet Panasonic nije baš nešto raširen u prodaji kod nas, sem možda na oglasima i nemam pojma kakvo je stanje sa objektivima i opremom za 4/3.

Tako da mi Alpha serija ostala kao interesantna kod nas, mada mi opet deluje da je i za nju cena malo jača, pogotovu za A6000 model.

Ja sam sve ukupno blic koristio....3x i sve po 15-20 snimaka.U principu za ono za šta ćeš koristiti aparat ne treba ti blic toliko_Oko blica sam i ja bio skeptičan ali to je razlika između P&S i MILC/DSLR aparata :) podešavanje,podešavanje,podešavanje :)

Šta god kupio videćeš da će ti blic biti najmanje korišćen...

EOS-M je u nejasnom statusu. Sa pojedinih tržišta je potpuno povučen a na neka nikada nije ni stigao. Jedno vreme čak uopšte nije ni nuđen na USA tržištu npr. Predstvaljen je 2013 i do sada ima samo 3-4 objektiva u ponudi. Kit zoom je ogroman za MILC pojmove, tj. nema ga u palačinka varijanti. Kao palačinka ima samo 22-jka (koja jeste ok). Canon ceo M sistem drži na nekoj laganoj vatri.

Mighty, ako ti ne treba externi blic, i ako tražilo nije must have, A5000 nudi isto što i A6000, a A5100 nudi čak i više.
Ja sam A6000 izabrao nad A5100 samo zbog mogućnosti TTL kontrole externog blica koji imam od pre. Ako ti to nije bitno, A5100 je dovljno dobar.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno