Šta je novo?

Kupovina legalnih windowsa, opet

Da li to znaci ako sam imao OSL ugovor i izvrsio sam na isteku trece godine buy-out,
u medjuvremenu mi racunar koji je bio OSL legalan ode u kantu za smece, ja ne mogu da instaliram ponovo sa osl CD-a koji sam dobio na novi racunar koji kupim?
(Naravno broj instaliranih windowsa ne sme biti veci od broja licenci iz Osl ugovora. Inace OSL je bio zakljucen na samom pocetku legalizacije.).

Da li to znaci ako sam imao OSL ugovor i izvrsio sam na isteku trece godine buy-out...
Mislim da nemaš to ograničenje. Kao OSL pretplatnik dobio si korporativni ključ koji se može neograničeno puta aktivirati. Takođe, ne lepiš ništa na računare nego ugovorom o OSL pokrivaš sve računare u firmi (u ugovoru piše samo njihovo brojno stanje).

Jedina ograda je da pri novoj aktivaciji MS u svojoj bazi proverava da li je taj OSL ugovor istekao pa odbije, ali koliko znam ne proverava. Ja koristim i dalje ključ iz OSL ugovora iako smo u međuvremeno otkazali OSL i prešli na OVS (dobili nove ključeve), a onda postali još i MS Gold Partner pa dobili još 100 licenci po tom osnovu, a imamo i MSDN pretplatu sa nekim brojem ključeva. MS se ne žali a mene mrzi da menjam sad ključeve za ove ažurne....

Obrati samo pažnju da se OSL licenca odnosi na upgrade postojećeg legalnog (obično OEM) baznog Windowsa, pa i novi računar mora da ima preinstaliran neki legalni na koji onda kalemiš WinXP upgrade, Office i šta je već dalje pokriveno...

ZorMI mislio sam da posto je OSL otkupljen, pa kupim golu masinu (samo hardvare), da li imam pravo staviti XP sa OSL CD-a ili mora biti OEM na racunaru. Ako je ova druga varijanta onda mi objasnite cemu je sluzio buy-out, posto je racunar sa OEM XP-om vec sam po sebi legalan.

OSL je imao smisla zbog Officea koji je tako ispadao znatno povoljniji (tzv. OSL platforma), dok su čisti Windows firme kupovale (npr. za igraonice) u OEM paketima uz miševe i sl. sa eventualnim OLP popustom na količinu.

Sam WinXP u OSL paketu je bio samo Upgrade verzija, tj. morao se prvo kupiti beše onaj neki Win2000 OEM (nešto $60 po sećanju) pa onda na to 'nasloniti' platforma (WinXP Upgrade + Office + CAL + serveri + ...). Dakle prilikom sklapanja ugovora je već kupljen u trajno vlasništvo Win2k OEM, ako se otkaže OSL on ostaje na postojećim računarima (i baca sa njima) dok se OSL deinstalira, a ako se otkupi i OSL onda ostaje u trajnom vlasništvu i WinXP Upgrade sa svim dodacima koji su u ugovoru.

Zato mi liči da bacanjem starog računara odlazi i Win2k OEM baza, dok se OSL može nastaviti na novom računaru koji dakle mora imati nekakav Windows OEM preinstaliran... U pravu si da ako ti stigne WinXP Pro OEM na PCu, a imaš OSL samo sa WinXP bez Officea i CALova - praktično nikakve vajde od OSLa nemaš.

Da li to znaci ako sam imao OSL ugovor i izvrsio sam na isteku trece godine buy-out,
u medjuvremenu mi racunar koji je bio OSL legalan ode u kantu za smece, ja ne mogu da instaliram ponovo sa osl CD-a koji sam dobio na novi racunar koji kupim?
(Naravno broj instaliranih windowsa ne sme biti veci od broja licenci iz Osl ugovora. Inace OSL je bio zakljucen na samom pocetku legalizacije.).

Bacio si i nalepnicu koju si bio duzan da zalepis na pc. Otkup ti ne daje za pravo nikakav upgrade, vec ti moras da se zadrzis na OS- koji si imao. U protivnom svi bi kupili samo jednu licencu i premestali je na novi hw. OSL i OVS su samo za ovo podrucje. U Americi nema ovih varijanti, vec Company i non-company wide, opcije.
Koga interesuje poslacu mu na pm detaljno uputstvo sa svim opcijama ili da stavim na "voljeni" rapid?

Borab ja sam zainteresovan posalji mi molim te.

Hvala unapred.

Molim za objasnjenje

U februarskom broju PC PRESS-a ima dodatak za Vodic za licenciranje Microsoft softvera. Na 11 stranici unutar "OLP - trajna kupovina licenci" ima podnaslov "Osiguranje softvera" i u predzadnjem pasusu se spominje "hardverski upgrade, koji ne donosi vece softverske troskove - kao i u OVS-u, licenca nije vezana za konkretan racunar, vec je bitan ukupan broj racunara,pa ako rashodujete jedan PC i nabavite nov, na njemu mozete koristiti postojeci Office ili neki drugi program. Jedino je osnovni operativni sistem "vezan" za racunar, posto se kod OEM softvera na kuciste lepi nalepnica."

Kako se tretira buy-out OSL-a? Da li kao OLP?
(Inace za OSL racunare nisam dobio nikakve nalepnice. Ne razumem sto je to spominjao Borab. Dobio sam dokument na kojem je kljuc za OS i potvrda da imam "Windows Pro 2000 Localized OLP NL Euro Only" ali mi nigde ne pise da je ona OEM.(Mozda nisam dobro video provericu jos jednom.))

U februarskom broju PC PRESS-a ima dodatak za Vodic za licenciranje Microsoft softvera. Na 11 stranici unutar "OLP - trajna kupovina licenci" ima podnaslov "Osiguranje softvera" i u predzadnjem pasusu se spominje "hardverski upgrade, koji ne donosi vece softverske troskove - kao i u OVS-u, licenca nije vezana za konkretan racunar, vec je bitan ukupan broj racunara,pa ako rashodujete jedan PC i nabavite nov, na njemu mozete koristiti postojeci Office ili neki drugi program. Jedino je osnovni operativni sistem "vezan" za racunar, posto se kod OEM softvera na kuciste lepi nalepnica."

Kako se tretira buy-out OSL-a? Da li kao OLP?
(Inace za OSL racunare nisam dobio nikakve nalepnice. Ne razumem sto je to spominjao Borab. Dobio sam dokument na kojem je kljuc za OS i potvrda da imam "Windows Pro 2000 Localized OLP NL Euro Only" ali mi nigde ne pise da je ona OEM.(Mozda nisam dobro video provericu jos jednom.))

Evo primera.

Imas 5 pc i jedan server koji bi da legalizujes. Treba ti sledece, ako hoce i office:

5 x Win XpPro sp2 GGK ( Get Genuine Kits), ovo ide kroz OLP i dobijas 5 nalepnica,
5 x Win Vista business upgrade,
5 x Office pro + Sa,
5 x core calova,
1 x server standard + Sa.

Detalnjno uputstvo cu da uploadujem sutra, sa posla na RS , a ovde cu da okacim link.

jos 1 pitanje

Da li po novom, pri kupovini novog racunara sa OEM-windowsom dabi sve bilo u redu, na racunu mora biti naznaceno u dve stavke:

1. racunar
2. OEM Windows XP PRO SP2

ili je dovoljno da bude samo jedna stavka:

1. racunar

a da se ima predracun na kojem stoje komponente racunara izmedju kojih se nalazi nabrojan i Windows OEM?

Koji nacin je ispravan? prvi, drugi ili oba? Ili da na racunu budu nabrojane komponente racunara zajedno sa XP-om?

Molio bih Vas sve za sto tacniji odgovor.

Hvala unapred.

Varijanta 1.
Nalepnica mora da bude zalepljena na racunar.

Borab hvala ti.
Tako sam i ja mislio, ali su me ubedjivali da je i ovako o.k., iako sam se bunio!
Onda u ponedeljak pravac po novi racun gde ce biti 2 stavke:

1.Racun
2. windows OEM

(inace nalepnicu su nalepili na racunar, tako da je ona na kucistu i to je ok)

Borab hvala ti.
Tako sam i ja mislio, ali su me ubedjivali da je i ovako o.k., iako sam se bunio!
Onda u ponedeljak pravac po novi racun gde ce biti 2 stavke:

1.Racun
2. windows OEM

(inace nalepnicu su nalepili na racunar, tako da je ona na kucistu i to je ok)

Opet neka muljavina.
Kada kupujes Brand racunar u opisu hardvera i softvera uvek stoji i stavka o OS. Ako nema OS-a, pise No OS.

Oni su morali da ti daju neotpakovane Windowse sa nalepnicom, malom knjizicom i eula papirom.

Dosta pametosija prodaju Windowse koji su samo za System buildere i kao takvi nesmeju biti prodavani.

Nazad
Vrh Dno