Šta je novo?

Kupovina klime

negovan90

Cenjen
Učlanjen(a)
20.10.2013
Poena
170
Pozz drugari, potrebna mi je pomoc oko kupovine klime, imam jednu sobu od 20kv, i preko puta te sobe druga soba od 26-27kv(otprilike, izmericu sutra tacno), treba mi klima koja ce da ohladi te dve sobe, i gde bi bilo najbolje da se postavi to, razdvaja ih hodnik, i udaljenost vrata od soba je jedno 2.5m. Najvise mi treba da hladi dobro, a pozeljno je i zimi da zagrejem malo, budzet do 30-35k max

Pozz drugari, potrebna mi je pomoc oko kupovine klime, imam jednu sobu od 20kv, i preko puta te sobe druga soba od 26-27kv(otprilike, izmericu sutra tacno), treba mi klima koja ce da ohladi te dve sobe, i gde bi bilo najbolje da se postavi to, razdvaja ih hodnik, i udaljenost vrata od soba je jedno 2.5m. Najvise mi treba da hladi dobro, a pozeljno je i zimi da zagrejem malo, budzet do 30-35k max
Bato, jake zahteve stavljas... Po velicini, treba ti najmanje dvanestica. Obzirom na to da hoces i grejanje, onda mora inverter. Pogledaj Tesla klime, sasvim su OK i za taj novic koj isi namenio, myzes da nadjes nekoliko modela.

Daj ti drug skicu tog prostora i ucrtaj duzine narocito od vrata do vrata...
Tesko ces ti to grejati sa 2 klime, ohladiti ces moci delimicno, uz barem 1-3C razlike u sobama...
Skica !

Dogovoreno, grejanje nije pozeljno, slikacu i napravicu skicu, ako ne moze da se nadje do 35k, povecacemo budzet i vise

pozdrav i od mene, da ne otvaram novu temu, imam par pitanja.
i meni treba klima ali prvenstveno za hladjenje sobe od 25-30 kvadrata. koristio bi je i za grejanje ali iskljucivo u prelaznom periodu, posto imam centralno grejanje.
potpuni sam neznalica sto se tice klima ali sam na brzinu prelistao ovde i razmisljam se izmedju hisense wings hinano/eco smart ili vox iva5-12jr. nesto trece? maksimalno 50k. zakljucio sam da mi treba 12ica klima. bukvalno mi treba samo da se malo rashladim po ovom paklu, da mogu uvece da spavam. ali opet, ako vec kupujem da bude barem pristojna i da ima mogucnost grejanja.

soba je oko 45 kvadrata*, sve je jedna prostorija. mozete da spojite post sa gornjim posto ja ne mogu da editujem

Vox. Zašto davati 50k za nešto što će se koristiti 20 dana godišnje.

@maxy I ja sam nekada mislio tako - ma to je samo mesec dana da preguram najvrelije dane.
I evo sad hladjenje koristim od juna a evo nas u avgustu. Najavljuju i topao septembar.
A onda ce jesen da presece sa hladnim nocima pa ce trebati i grejanje.
Uzeti nesto krsteno sto ce trajati minimum 5 godina.

Napisao je da ima CG, pa sem u nekom prelaznom periodu ne verujem da će je koristiti za grejanje intenzivno.

@maxy Razumeo. Imam potpuno identicnu situaciju.

Ako moze pomoc mala, stan, 110kv, dosta nepravilan oblik. pa dva pitanja
1) investitor je stavio jednu midea 12 u sredinu, da li su instalacije iste (jer su u zidu i sve je montirano) da tu 12 pomerim u spavacu, a na njeno mesto da se stavi 18ica?
2) vredi li da uzmem inverter ili ne, klimu koristim za hladjenje i ovaj prelazni period u oktobru za grejanje (stan ima centralno, puna cigla, vuna, 3slojna stolarija). Trenutno imam inverter gde sam, i lepse radi nego on/off. Ali znam vredi li razlike u novcu u mom slucaju inverter?
3) koju klimu za dve sobe od 12kv koje su spojene hodnikom? Rekao bi 12ica neka. Neki best buy.

Daj skicu stana da vidimo šta i kako, ali svakako nemoj 18-icu u stan, nimalo prijatno ne može biti. Sa sadašnjim cenama, samo inverter.

Klima trenutna je samo 12ica na oznacenoj sredini kod kuhinje.

Prilozi

• 594037DC-2C02-40A6-949D-94742ECF4369.png
    594037DC-2C02-40A6-949D-94742ECF4369.png
    506.3 KB · Pregleda: 60
Instalacije za klime su vec sprovedene u zidu, grejanje je centralno, izolacija odlicna (3 slojni prozori, puna cigla spoljni zidovi + 12cm vuna).
Plavo je postojeca midea 12 on/off klima.

U vecoj sobi gde planiram da stavim klimu je sigurno 2c hladnije, jer je na severozapadnoj strani, a ostatak prozora jugo-istok.
Potrebna povrsina hladjenja je da kazemo 90-100 kvadrata. Nisam siguran u kojim se prostojima sve spava, tako da ne bi da stavim prejaku klimu u ovu najmanju sobu.

Svi predlozi su dobrodosli. Trenutno gde zivim je midea inverter 12 (7 god stara); a gde sam takodje ponekad na drugoj lokaciji je midea on/off (stara 10 god) i obe mi rade posao i lepo hlade , i znam razlike u radu u realnom zivotu, ali tada je razlika u ceni bilo duplo, iskreno mi ne vredi te razlike. Vidim da sada nisu tolike razlike, ali su marke gde je inverter jeftiniji Vox i slicno, ne znam da li to bataliti?
Gledam best buy, nisam uopste u toj prici, pa je pomoc dobrodosla.

Da li uzeti dve 12ice ili 1x12 i 1x9?
Da li inverter ili on/off ?
Koje?
Da li moze Inverter klima na postojece instalacije u zidu (verujem da su instalacije u zidu za on/off)?
1632162598325.png

Uzmi inverter!
Nemoj 18-ku za stan jer prejako duva. Ne treba ti orkan u stanu vec ti treba umereno duvanje koje ce obaviti posao hladjenja i grejanja-dogrevanja.
Za manje sobe uzmi neku 9-ku. Moze i 12-ka al za hladenje nema potrebe nikakve.
Ako je neka jeftinija klima onda ce se malo glasnije cuti od neke kvalitetnije, za 2-3-4dB sto moze smetati spavanju...
Nemoj klimu u hodnik!
Vodi racuna gde je postavljena i kako je usmerena unutrasnja jedinica da ne duva hladno na krevet i spavaca.
Ako su usmerene ka vratima onda ce bolje ohladiti hiodnik...
Ova u dnevnoj sobi vidi kako duva, razmisli da li je pomeriti vise ka sredini sobe da u dogrevanju bolje pokrije sobu ili vise volis da bolje zagreje hodnik.
Za hladenje je lakse ali topao vazduh teze ide u stranu dok hladan pada dole i valja se podom pa ce ohladiti bolje postrance dok topao vise ide pravolinijski i dize se gore i hladi se...
Nemoj spoljnu jedninicu na balkon jer ce ti pokvatiti balkon za sve, za sedenje i za susenje vesa,
Spoljnje jedinice da budu u dohvatu ruke s prozora, radi servisa.
Verovano ukopane cevi od on/off nece odgovarati novoj klimi, a moguce i da stara inverter (ako je) nece odgovarati novoj ili modelu (berndu) nove...
Bice kopanje za nove cevi il zazidjivanje starih i sprovodenje novih cevi...
Nemoj on/off klimu, nemoj 18-ku, nemoj da duva na krevet, nemoj spoljnju na balkon.
Minimum 3m cevi, gumice ispod spljnje jedinice, vakumiranje, izolovanje svake cevi pojedinacno...

Prilozi

• 594037DC-2C02-40A6-949D-94742ECF4369.png
    594037DC-2C02-40A6-949D-94742ECF4369.png
    483 KB · Pregleda: 51
Hvala za informacije i predloge, e sada, sto se tice instalacija, one su locirane tako kako su, da se menjaju nemam mogucnosti (1.5h putujem do stana, ne zivim tu, a kad se uselim majstore da vidim necu, niti da buse zidove, vec sve gledam na 'daljinu' da resim, i kad dodju majstori da odem do tamo).
Spoljne jedinice su takodje gde su, stoji u ugovoru da se fasada ne moze menjati bez odobrenja investitora, a on je stavio spoljne jedinice na predvidjena mesta.
Sto se tice predloga da u spavacoj sobi klima ne duva u krevet, vec je tako, u hodniku od sobe je + ako otvorim vrata i usmerim je na dole, verujem da ce da deo vazduha udje i u dnevnu sobu.

• Sto se tice instalacija da li odgovaraju za neki brend/inverter, nove su, nisu koriscene, ne znam da li to ima veze, ili da pozovem majstora nekog da pogleda?
  • Sto se tice 2 manje sobe, tu bi stavio samo 1 klimu, da pokriva obe sobe, pa ne znam da li da uzimam 9 ili 12? (povrsina te 2 manje sobe sa hodnikom je 25kv), ne znam da li je 12ica prejaka? Ili su predlozi sada jedna 9ka, i jednog dana u buducnosti druga 9ka?

Te dve sobe dole desno, oko balkona sto su, ako stavis jednu klimu, pa jos jacu, onda ce soba sa klimom biti previse ohladjena a druga tek donekle rashladjena, nece biti prijatno ni u jednoj. To sto se tice hladjenaja, a ugrijati drugu neces sigurno, tek malko podici temperaturu jer toploda tesko skrece, slabo prolazi korz otvore...

Ako stavis unutrasnju jedinicu u onaj mali hodnik levo kako si planirao jos ces uspeti ohladiti sobu levo, znatno slabije ugrejati, a toplota ka d.s. nece otici dok ce nesto hladnog vazduha ici ka d.s. al malo i slabo.

Razmisli jos, ne brzaj, u hodniku kad je klima brzo se ohladi/ugreje prostor i klima ne radi jace da bi efikasno hladila/grejala prostoriju iza vrata ka kojoj je usmerena.
Ja mislim da ti imas bolji izbor ali ti treba vise manjih klima i jedna 12-ka.

Sta se sme i ne sme, gde je predvidjeno za klime ne znam...
Ono su ti bile neke opcije a "kulturiska" tebe i sve ostale vlasnike stanova znatno ogranicava.

Te dve sobe dole desno, oko balkona sto su, ako stavis jednu klimu, pa jos jacu, onda ce soba sa klimom biti previse ohladjena a druga tek donekle rashladjena, nece biti prijatno ni u jednoj. To sto se tice hladjenaja, a ugrijati drugu neces sigurno, tek malko podici temperaturu jer toploda tesko skrece, slabo prolazi korz otvore...
Svakako mi je ok da stavim onda 9ku u manje sobe dole desno (makar u jednu za sada).

Ako stavis unutrasnju jedinicu u onaj mali hodnik levo kako si planirao jos ces uspeti ohladiti sobu levo, znatno slabije ugrejati, a toplota ka d.s. nece otici dok ce nesto hladnog vazduha ici ka d.s. al malo i slabo.
Mislio sam da tu stavim da duva ili ka sobi spavacoj, ako nju hocu, ili na dole i pritvorim vrata (ako hocu ka dnevnoj sobi da dodatno pomogne sa hladjenjem). Ko je projektovao instalacije klima, namerno ju je ovako stavio, da ne duva direkt na krevet.

Dalje, ima li predloga sto se tice modela koje klime da stavim?
I sto se tice da li moze inverter ili ne zbog instalacija - to mora servis da pogleda pretpostavljam?

Ta u hodniku hoce ohladiti ss ali nece raditi efikasno, prehladice hodnik, smanjiti svoje duvanje i manje ce hladiti ss.

Ja imam uj u "hodniku" ali je on u stvari otvoren prostorno ka trpezariji (uklonjena pregrada pa su hodnicak s uj i trp spojeni u jednu celinu) pa mi extra hladi ss i trp i malu sobu iznad cijih vrata stoji uj i ne brljavi pri hladjenju.
Pri grejanju bukvalno kao da postoji zid u trp. Na 1/2 trp samo odjednom iz toplog u hladnije se udje.

Ponekad su iznudena resenja sasvim dobra ako ne i najbolja za date uslove.
Nemoj da te bilo cije misljenje primora na nesto, ti si taj koji poznajes prostor, ti ces da ga koristis, namesti kako tebi odgovara.

Za hladjenje ta varijanta sa klimom u hodniku ne mora biti losa, pogotovo ako ti ne treba grejanje zimi.
Za dogrevanje ucinice nesto, uz vecu potrosnju ili mozda uz manje prijatan rad jer toplota tesko ide kroz vrata i jos teze skrece.

Prevideh pa sad opet gledajuci zapazih da uj u ds mozes staviti na zid izmedju male sobe i ds (na slici odozdo ka gore klima orjentisana).

Uzmi invarter, uzmi ono sto mozes platiti, bolja klima je uglavnom tisa, jaca na grejanju i na hladjenju.
Ima inverter klima od 250-300ke pa do 3000ke.
Svaka ali baš, baš, svaka će hladiti, čak će i svaka dogrevati, ti sad biraš kulturu rada za koju trebas da platiš.
Za ds uzmi 12-ku neku bolju, mozda nekog japanca iz vise srednje klase ili jaceg kineza.

Za male sobe ako ti malko glasnija uj ne smeta uzmi VOX Iva5 (ili 6 (ima wifi)).
Ako ces ipak u hodnik levo klimu onda sta god, Vox, Vivax ili neki valjan a jeftiniji Gree, Midea neka, Hisense mozda.

Reci koje pare mozes, imas nameru da potrosis na 3 klime i koliko na koju od klima pa ce se javiti ljudi sa predlogom tacno koji modeli ...

Uzmi inverter...! :)
Zaboravi na pali/gasi klime. ;)

Hvala ti puno za informacije.
Pitanje je samo da li mogu postojece instalacije (koji trenutno ukupno ima oko 20 metara :) ) - ovo ako razumem - ili se ne zna dok se ne pogleda ili ne moze?

Sto se tice cene koju bi izdvojio, pa da kazemo do 45.000 bi dao za 12cu, a za 9ke ~35.000. Pa ako ima predloga, recite? :)

Opet, sto se tice grejanja, mislim da ce se koristiti 10-15 dana godisnje u prelaznim periodima, i opet napominjem, izolacija je odlicna.

Ti onda i nemas neki izbor, sta god da ti se uklopi u cenu ti uzmi (VOX, Vivax, Bergen) ALI ja bi ipak nesto bolje (bolji model i proizvodjac), pogotovo u spavacu sobu (radi tisine) i dnevnu sobu (radi jacine)...

Poslednja izmena:
Svaka najjeftinija kineska klima vox,vivax grejace bez problema do 30 kvadrata.

Da dodam, do -7 stepeni.

Opet, verujem da kada je 0c ukljuce centralno, ne ocekujem 0c u septembru :)
Nikakav nije problem ako ne greje ispod -7C, to i nije cilj.

Cilj je hladjenje 6+ meseci, i ovaj prelazni period koji traje 10-15 dana kao sto je sada.
Budzet za skicu stana (95-100 kv grejnog prostora) je 1000e, i trenutno postoji 1x12midea on/off klima.

pozdrav i od mene, da ne otvaram novu temu, imam par pitanja.
i meni treba klima ali prvenstveno za hladjenje sobe od 25-30 kvadrata. koristio bi je i za grejanje ali iskljucivo u prelaznom periodu, posto imam centralno grejanje.
potpuni sam neznalica sto se tice klima ali sam na brzinu prelistao ovde i razmisljam se izmedju hisense wings hinano/eco smart ili vox iva5-12jr. nesto trece? maksimalno 50k. zakljucio sam da mi treba 12ica klima. bukvalno mi treba samo da se malo rashladim po ovom paklu, da mogu uvece da spavam. ali opet, ako vec kupujem da bude barem pristojna i da ima mogucnost grejanja.

soba je oko 45 kvadrata*, sve je jedna prostorija. mozete da spojite post sa gornjim posto ja ne mogu da editujem
Hisense wings ima fabricku gresku, i evo treci mesec kako mi klima ne radi i cekam da mi vrate pare. Ne preporucujem

Pozdrav svima.....hteo sam da vas pitam za savet oko kupovine klime...trenutno u stanu (potkrovlje 52 m2) imam cuvenu Galanz klimu koja je stara 14 godina i za divno cudo jos uvek radi...e sad problem je sto sam primetio da je "preslaba" za ovih par leta koja su donele vece temperature...punio sam je freonom, servisirao i prao komplet i opet kao da nema snage da ohladi...ono sto hocu je da je razmontiram i odnesem u vikendicu, da je tamo ugradim i koristim 2-3 nedelje u godini a novu da kupim za stan....proteklih godina nisam ispratio sta je novo na trzistu ali sam malo procitao ovde i ono sto sam primetio je da se hvali midea inverter pa sam hteo da pitam za savet....ako bih rekao da za klimu mogu da izdvojim oko 50k dinara (plus 10k max) zamolio bih vas da mi date savet oko nekih modela koje bih mogao da trazim? hteo bih to da resim sada u aprilu dok nije pocela guzva.....hvala.

Nazad
Vrh Dno