Šta je novo?

Kupovina graficke kartice

IlijaGM

Slavan
Učlanjen(a)
08.02.2009
Poena
304
Sta je najosnovnije gledati pri kupovini grafickih kartica,i pri poredjenju 2,3.. i vishe modela?:d

Sta je najosnovnije gledati pri kupovini grafickih kartica,i pri poredjenju 2,3.. i vishe modela?:d

Kupis ono sto si prvo mislio da kupis, nema tu puno price ovako ako od nas cujes predloge neces znati sta da kupis ,veruj mi ono sto ti mislis to uzmi sve je to dobro sad su sve grafe tu negde po ceni i brzini:banana:

Poslednja izmena:
eh i ti si mu dao savet.... On ce onda da kupi 8500GT sa 2GB memorije poshto jelte ona mora da je brza od bilo koje sa 512 MB.... :d

@IlijaGM
napishi koliko para zelish da potroshish na grafichku i koji su ostali delovi PC-a ( koji procesor, koliko memorije itd ) i dobicesh savet.

:wave:

Poslednja izmena:
eh i ti si mu dao savet.... On ce onda da kupi 8500GT sa 2GB memorije poshto jelte ona mora da je brza od bilo koje sa 512 MB.... :d

@IlijaGM
napishi koliko para zelish da potroshish na grafichku i koji su ostali delovi PC-a ( koji procesor, koliko memorije itd ) i dobicesh savet.

:wave:

Ma sala :banana:Znaci kolko para za grafu i koga preferiras Ati,Nvidia i nadjemo nesto:banana:Nego koju grafu sad imas

Poslednja izmena:
pa dobro ali kako ja mogu u buduce da znam koja je dobra graficka i po cemu,znaci na sta se obraca paznja u poredjenju,i sta je u stvari glavno kod grafickih

Nikako. Ukoliko ne pratis i ne znas sta je aktuelno ne mozes ni znati.
Tj. mozes po specifikacijama predpostaviti i porediti, ali, ne specifikacijama na koje verovatno mislis tipa toliko i toliko MHz, GDDR memare idt.
Skini GPUz, otvori ga i pogledaj ostale stvari ( bandwidth, transitors, filrate idt. )

Poslednja izmena:
pa dobro ali kako ja mogu u buduce da znam koja je dobra graficka i po cemu,znaci na sta se obraca paznja u poredjenju,i sta je u stvari glavno kod grafickih

Pa moras u sustini znati koji je trenutno u testovima najbolji grficki cip , zatim da je 256 bitna (imas jos i 128 i 64 itd...) , i da ima sto vise novije memorije , tj bolje je 256DDR3 nego 512DD2 itd .... , ali uglavnom testovi i iskustva ....

Pa moras kontinuirano da pratis sta se pojavljuje na trzistu. Glavna ti je snaga grafickog procesora (ne frekvencija na kojoj radi, vec arhitektura samog cipa), zatim tip memorije koju karta ima (DDR2, DDR3, GRDD4, GDDR5)... Googlaj, kao sto su ti vec napisali, nista bez toga. Ne verujem da ce sad neko ovde da ti detaljise o tome...

pa slazem se da je cena presudna,ali sto se proizvodjaca tice po meni licno mislim da asus graficke i njihove ostale komponente nisu loshe.A sta je sto se tice ostalih proizvodjaca,cena kvalitet itd..

Prvo kazes kolko para imas na raspolaganju,onda ti mi preporucujemo neke za te pare.I onda pocnes sam pomalo i malo da pratis sta sve novo izlazi i njihove karakteristike.Znaci neocekuj da ti se odmah kaze najbolja je ta i ta,to ces ti vremenom poceti da razumes.

Ma skupis lovu uletis u prodavnicu i kaze daj mi najskuplje ili ako je skromnija varijanta za sve pare

E, da, ovo nikako :)

Seriously, najveci broj prodavaca (ograda: s kojim sam ja imao prilike susresti) ili ne zna, ili je, prosto, bezobrazno.

Rachunaj (ne kazhem da je tako svuda, vec, samo, ochekuj i razmishljaj u skladu s tim) da ce svaki gledati pre svega da chisti lager, a tamo, pazi, ono shto drugi nisu hteli kupiti.

Moj savet shto se ovog tiche je: upamti uvek da ni jedan prodavac ne mozhe znati vishe od tebe o nechemu ako posvetish koji sat izuchavanju teme. Shodno tome, njegov savet, kao izuzetno subjektivne strane, uzmi sa povecom dozom rezerve, ili ne razmatraj uopshte.

pa slazem se da je cena presudna,ali sto se proizvodjaca tice po meni licno mislim da asus graficke i njihove ostale komponente nisu loshe.A sta je sto se tice ostalih proizvodjaca,cena kvalitet itd..

e tu si se prevario... asus nije bas toliko dobar sto se tice grafickih... to je zato sto proizvode modele iz oba tabora tj ati i nV,tako da je bolje uzeti nekog ko pravi samo ati ili samo nV (ima par izuzetaka) uglavnom asus,msi,gigabyte... zaobidji sapphire,powercolor,HIS... za nV ne znam bas :D

Otkucaj na google-u gpu chart i eto rešenja :)
Naravno samo treba pronaći neki skoro ažurirani sajt i eto ga :)

pa moram prvo da vidim koja graficka mozena moju plocu AGP ili PCI Express pa vam javim onda sta sam odlucio.Inace trebutno imam u kompu graficku cinimi se ASUS ATI radeon X1300 128bit 256mb DDR2.Sad sta vi mislite o njoj.

pa moram prvo da vidim koja graficka mozena moju plocu AGP ili PCI Express pa vam javim onda sta sam odlucio.Inace trebutno imam u kompu graficku cinimi se ASUS ATI radeon X1300 128bit 256mb DDR2.Sad sta vi mislite o njoj.

Ništa posebno i obavezno idi na PCI Express grafičku.

Poslednja izmena:
trenutno imam nvidia geforce 8600 gt,i mnogo me zeza,razmisljam da uzmem ili nvidia 9400 ili ati radeon 3850 ,imam 2 gb rama,procesor amd athlon DC 5000+ na 2.6 ghz,po vasem misljenju koja bi bila bolja kupovina,nvidia ili ati.

Postoje samo dva nacina da saznas,
prvi: redovno pratis BENCHmark, odnosno IT trziste i
drugi: nadjes jednog iskusnog forumasa odavde i kad god te muci dilema lepo ga pitas na PP.:D
Prvi slucaj ti je mnogo korisniji jer moze i tebe neko da pita pa se napravis vazan kako znas sta je sta a drugi je mnogo jednostavniji i prakticniji ako ti poredjenje treba sad pa ko zna kad.

Pa 3850 naravno... Ta 9400 je srednja donja klasa i ima 128 bita i DDR2 memoriju a 3850 ima 256 bita i DDR3 memoriju....

3850 je daleko bolja kartica od 9400 nvidie , a kosta oko 60e / model sa 256mb rama /

da skratimo pricu:

minimum ATI 3850 - 60e / gta IV radi glatko na 1280x , vidi potpis /
sasvim OK - ATI 4830 - 100e
veoma dobra ATI 4870 - 190e
ako volis nvidiu gtx260 - 230e

obzirom da nisi neki strucnjak/connoisseur/zaludjenik za graficke,
cenim da ti ni zahtevi nisu previsoki.

sto se mene licno tice, od ovoga iz potpisa mi za sad nista bolje ne treba.
pozdrav , i tome slicno !

3850 je daleko bolja kartica od 9400 nvidie , a kosta oko 60e / model sa 256mb rama /

da skratimo pricu:

minimum ATI 3850 - 60e / gta IV radi glatko na 1280x , vidi potpis /
sasvim OK - ATI 4830 - 100e
veoma dobra ATI 4870 - 190e
ako volis nvidiu gtx260 - 230e

obzirom da nisi neki strucnjak/connoisseur/zaludjenik za graficke,
cenim da ti ni zahtevi nisu previsoki.

sto se mene licno tice, od ovoga iz potpisa mi za sad nista bolje ne treba.
pozdrav , i tome slicno !

Ti mora da igras igre na medium teksturama bez AA i AF kad ti je to dovoljno...

Nazad
Vrh Dno