Šta je novo?

Kupovina akumulatora

Topla ima za svačiji džep proizvod.

U čemu je razlika između crvenih i plavih Topla akumulatora?
Mala je razlika u ceni
Da nisu plavi start stop verzija?

Prilozi

• Screenshot_20251018_192541_Chrome.jpg
    Screenshot_20251018_192541_Chrome.jpg
    169.5 KB · Pregleda: 51
Nisu start stop. Plavi su malo kvalitetniji i imaju malo bolje performanse

Izdala me Varta Silver posle svega 2 godine — srećom, još je u garantnom roku.Pre ove sam imao istu Vartu Silver koja je trajala skoro 6 godina bez problema, pa sam zato i ponovo uzeo istu Međutim, posle današnjeg iskustva i svega što se poslednjih godina priča o Varti, mislim da ću ipak promeniti brend. Nosim je sutra na reklamaciju – pa ćemo da vidimo kako će se završiti ova priča.

Ja porucih danas exide, pa nek izgura garanciju...

• Like
Reagovanja: Ube
Meni Varta iz originala trajala sigurno 13, 14 godina na starom autu xD. A zamenska evo čovek još uvek vozi posle pa rekao bih 5 godina od zamene (Bosch, samo bez AGM-a).
Evo sad rođaka na Twingu 1.2 16v treba da zameni akumulator, auto je 2012. godište. Sve vreme u garaži, sada je na nekih 105k km. Tako da, imaa šampiona

Ja porucih danas exide, pa nek izgura garanciju...
Ja gledam ovaj EK820 ili možda neki Bosch pošto su cenovno tu u rangu, a Vartu ću poslati na reklamaciju i u najgoru ruku ostaviću zamenski ćaletu u servisu pa će koristiti ili on, ili ako bude nov može da preproda.

Ali to ću tek kad stignem da odem kod ćaleta, taman još malo na otvorenom da ga zgazim pa da vidim šta će onda dijagnostika reći (i za auto i za akumulator) pa na osnovu toga ću videti dalje.

Ovaj akumulator je izdrzao 5+ godina,auto se vozi svaki dan a motor je 2.5d. Leti i zimi napolju parkiran
Jednom ili dva puta godisnje stavim na punjacu da se dopuni jer auto ne pali iz "prve" tj malo duze vergla.

Prilozi

• IMG_20251024_093213.jpg
    IMG_20251024_093213.jpg
    294.1 KB · Pregleda: 28
Na pasatu mk6 imao sam vartu fabricki akumulator, izdrzao 12 godina. Sad vozim pasta osmicu, isto ima vartu, Ali je posle 3 godine akumulator rikno. Testirali su ga kad je bio skroz pun, kapacitet mu je bio samo 65%
Najbitnije kad kupujete akumulator, da ima sto duzu garanciju, kod benzinca nema potrebe uzeti 'malo jaci', startna struja je bitna kod dizelasa

Najbitnija stvar ko kupovine akumulatora je tražiti pre kupovine datum proizvodnje jer masovno uvaljuju akumulatore stare po 1-2g
Eno moja Varta 100ah 830a krenula da zeza treću po godinu od kupovine, pre toga je bila stara još godinu dana, nisam gledao nisam znao za te ciganske gore.
Sad cu uzeti Topla ko coveka koji uzima na veliko sigurno mogu da vidim datum proizvodnje.

Nego jel koristi neko ove trickle charger car battery da održava akumulator kad se ne vozi duže relacije?
Jel ima ovo i kod nas i koji valjaju?
Vidim ima nešto slično Villager, Einhel

Pistoje sifre na akumulatoru, kad prodavac ukuca, izbaci mu kad je proizveden. Znam sigurno da to imaju u firmi gde Sam ja kupio trazio Sam da mi pokazu. Video sam tu par postova gore ciak akumulator, oni dopunjavaju te akumulatore Ako dugo stoje, to znam pouzdano

Vidim da ljudi masovno kupuju i ove generic kineze i većina čak i naših ljudi je zadovoljno (mi smo najbrži pljuvati kad nešto ne valja 😂)
Verovatno to onda nije neka nauka ne treba davati 70-150 evra?

https://share.temu.com/bXu5ryXgPaB

Pistoje sifre na akumulatoru, kad prodavac ukuca, izbaci mu kad je proizveden. Znam sigurno da to imaju u firmi gde Sam ja kupio trazio Sam da mi pokazu. Video sam tu par postova gore ciak akumulator, oni dopunjavaju te akumulatore Ako dugo stoje, to znam pouzdano
Nekad davno je bilo pravilo da akumulator stariji od 6 meseci nije za prodaju i vraca se dobavljacu, a nakon 3 meseca stajanja se dopunjava. Pisalo po uputstvima... Da li je radjeno, veliko pitanje...

Sad sa ovim low self discharge akumulatorima vise muljaju....

Posle povratka dobavljaču i provere, te izvođenja neophodnih radnji na akumulatoru, akumulator se vraća u prodaju

Nema sanse. Ja sam isto Exide kupio. Imaju neku app povezanu sa nekom bazom podataka u koju mi kao kupci nemamo pristup. Zamolis prodavac da ti ocita datum proizvodnje. Postupak traje 2 min

• Like
Reagovanja: M J
Već kupljeno, izašlo iz radnje još u utorak, danas stiglo...

Nema veze...

Nego jel koristi neko ove trickle charger car battery da održava akumulator kad se ne vozi duže relacije?
Jel ima ovo i kod nas i koji valjaju?

Ja sam kupio Bosch, radio super na starom motoru, zajmio sam drugaru i za punjenje na autu. Novi motor ima litijumsku bateriju, za nju mora poseban model tog trikl čardžera. Sad sam u nebranom grožđu, moraću par tura po snegu da odvezem da se skroz ne isprazni za vreme zime :ROFLMAO:

Sta trenutno uzeti kod nas od AGM akumulatora? Vozim sa fabrickim akumulatorom starim 10-ak godina (GM) pa da se spremim za zamenu.
Auto je Meriva b 1.4 turbo, 103kw, benzinac. Po knjizi trebalo bi da je akumulator od 70ah 760a.
Koliko mogu da procitam Varta, Exide, Bosch nisu vise toliko kvaliteni kao ranije? Vidim da hvale Topla akumulatore?
Pre ovog auta sam vozio dizelasa 1.7 i imao Energizer akumulator koji se pokazao bas dobro.

Vidim da ljudi masovno kupuju i ove generic kineze i većina čak i naših ljudi je zadovoljno (mi smo najbrži pljuvati kad nešto ne valja 😂)
Verovatno to onda nije neka nauka ne treba davati 70-150 evra?

https://share.temu.com/bXu5ryXgPaB
meni to super radi. evo exide carbon boost 61ah mi gura već šestu godinu i kačim ga na punjač 2x godišnje da odradim full charge pa nakon toga onaj repair charge. Jednom ga je čak digo iz mrtvih. Mislim da mu dosta pomaže to održavanje, koga ne mrzi da skida aku dva puta godišnje.

meni to super radi. evo exide carbon boost 61ah mi gura već šestu godinu i kačim ga na punjač 2x godišnje da odradim full charge pa nakon toga onaj repair charge. Jednom ga je čak digo iz mrtvih. Mislim da mu dosta pomaže to održavanje, koga ne mrzi da skida aku dva puta godišnje.
Znači neki od ovih kineza imaš sa Aliexpressa, Temu? Ne može nešto da uništi na akumulatoru da se par puta godišnje napuni, održava sa tim trickle charging?
Pregledao sam slike na Temu reviews, klasika najviše se žale na to što dobiju uništen paket

imam baš takav ko sa linka, kupljen na ali-ju pre 5god. sve je to isto kapiram, samo promene ime brenda. napunim ga prvo regularno sa njim, pa onda prebacim na taj trickle iliti repair ostavim ga dok na displeju ne piše off. ono što sam primetio i što uopšte nije loše je da drugačije pokazuje napon od automobila, više za +0.4v, što znači da ako mi na punjaču pokazuje 12.8v zapravo je 12.4v što je po meni taman. Neka ga posle malo dopuni alternator i imam kolko tolko svež akumulator za zimu. Nema šta da ga uništi, puni ga maltene ko alternator, i zajedno sa tim repair-om ume da potraje i preko 12 sati. Mislim da mu je max snaga punjenja 6A.

Dobar je i onaj crveni punjac iz Lidla 5a,ima i zimski rezim punjenja samo nema pulsni

Ako još nekom treba, ovakav puni i litijum jonske akumulatore:

Bosch C80-LI
Valjda ti litijum su samo u motorima?
Sećam se nekog Kinez skutera koji pakao sa akumulatorima,
Burazer ima Pežo skuter prestao da kupuje akumulatore pali ga na kurblu ili kako se vec zove 🤣

Valjda ti litijum su samo u motorima?
Sećam se nekog Kinez skutera koji pakao sa akumulatorima,
Burazer ima Pežo skuter prestao da kupuje akumulatore pali ga na kurblu ili kako se vec zove 🤣

Znam konkretno da ima bemvea ponekih sa litijumskim akumulatorima. U automobilima ih ima malo zato što im ne prija temp pod haubom leti na +40 napolju. A ne vole ni smrzavanje nešto posebno, kao bilo koji drugi aku. Kapiram da u auto npr ide u sportske modele u kojima stoji u gepeku, zbog toplote.

A za motor, ne zna se šta je gore zlo. KTM (skraćenica od Kvaran Ti Motor) nov fabrički stiže sa propalim akumulatorom, 3 od 3 sam menjao u prva tri meseca od kupovine. Pitali me da li imam garažu pošto kao litijum ne voli zimu, reko imam - onda kažu mi taj peporučujemo ako ne voziš preko zime zato što em ima tih 280 udarnih ampera, em ako ostane skoro prazan samo napuniš, ne propada kada nije pun. Kod motora je obično ispod sedišta, tu nema šta da bude toliko toplo pa je zato i rašireniji kao pojava.

Ne mogu da se odlučim dal da uzmem neki od jeftinijih punjača sa Temu, Aliexpress da održavam akumulator uvek punim ili da sačekam BF i uzmem Noco Genius 5? On može i litijumske akumulatore, planiram sledeće godine uzeti neki veći skuter.
Kažu nije loše uzeti malo skuplji kineski sa 7 stage punjenjem stay god to tačno značilo.
Gledao sam ovo poređenje, ali ne baš detaljno, onako usput slušao dok vozim.

Screenshot_20251026_173637_Gallery.jpg

Postavih danas exide, cujemo se za 40 meseci, da vidimo ima li sta bolje...

Vrh Dno