Šta je novo?

Kupovina akumulatora

nesa07

Slavan
Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruke
3,170
Poena
260
Da li je neko skoro kupovao akumolator da podeli neku informaciju koji aku. kupiti danas, meni treba za Corsa 1.7DI 2001?
 
Skoro sam uzimao Vartu 74ah ali za 2.0tdi. U korsi 1.7dti mislim da sam imao 60ah ili 64, ne znam tacno, uglavnom 60 i nesto, mislim da je sasvim dovoljno za paljenje tog dizel motora.
 
Ja sam sa Varte presao na neki ruski žuti sa lepo oko :D Va Mal grupa. bio je i malo skuplji od varte 56Ah 9000 tako nešto, Varta me je više puta izneverila i to nedeljno jutru, pa sam nekako do pazove otisao tamo rade ljudi i nedeljom. Od Varte dynamic oko 3 godine i to je to. Možda bi uzeo i exide, ali nije bilo, nijanse su me delile da uzmem najjeftiniji oko 5000.
 
Ako je dosadašnji trajao makar 3g, podigni haubu i uzmi isti.
Ako nije, prvo kod električara da proveri paljenje, pa onda nov akumulator.
Koje marke? Najjeftiniji sa kojim možeš rešiti reklamaciju ako bude neophodno. Šta hoću reći, kupio sam odličan akumulator, ali je prodavac ispao kasnije *****. A imam drugara koji prodaje autodelove i koji se polomi da pomogne ljudima... Dakle, nije ni meni mane :D
 
Na drugom forumu mnogi se žale na Vartu. Preporučuju Topla (Slovenačke akomulatore). Zaboravih samo boju.

Garantni rok od datuma kupovine iznosi 40 meseci.
 
U korsi sam imao banner, mislim da je kupljen pre 5 godina, i dalje radi. Takodje sam cuo jos pozitivnih iskustava za tu marku.
 
Fabricki rumunski Rombat sastavio 8,5 godina, trenutno crvena Topla poslednje 3 radi kako treba.
 
Ja trenutno koristim ( nekih 2 god) Exide Premium i zadovoljan sam.
Na proslom autu sam koristio Exide excell sa kojim se nisam bas proslavio ali postoji mogucnost da sam ja krivac jer mi je 2-3 puta stradao alternator. Posle njega njega koristio najjeftiniji koji sam nasao a to je bio Biloxi iz Metroa. Super me posluzio.
 
Uzeh skoro vartu, ali japanac tip akumulatora.
Izasoa me 5800, dosta manje nego po netu sto sam nasao
 
Ja sam imao bosch par godina dok mi ga nisu ukrali, bio sam zadovoljan. Sad imam vartu i radi ok 3 godine. Videćemo preko zime
 
Ja sam kupio Rombat zato što je bio najjeftiniji u radnji😁.
Posle sam saznao da se pravi u Rumuniji pa sam pomislio da sam se z*****o. Zato sam pročačkao po raznim forumima i izgleda da je OK. A i firma koja ga uvozi tvrdi da je tehnologija izrade na visokom nivou. Oni su uvoznici Excide akumulatora za koje pozdano znam da su dobri i skupi. Računam da se ne bi blamirali sa nekim đubretom.
Što se tiče Varte mnogi su je popljuvali.
 
Malo off, ali zašto su propale domaće fabrike akomulatora ?
 
Zato što im akumulatori traju taman toliko koliki je garantni rok.
 
to je, i još gore bilo pred zatvaranje
 
Ja sam za Focusa 1.6TDCI uzeo plavu Toplu (Topla Top) pre 3 godine. Nikakvih problema za sada sa njom. Bio sam skeptičan prema ovom proizvođaču, ali sam uzeo na preporuku poznanika koji se bavi prodajom istih. Tada su imali najmanje reklamacija na ovu seriju akumulatora. Ne znam kakva je situacija sada.
 
Moj fabrički je skiknuo prošle zime posle četiri godine, toliko otprilike možeš da očekuješ od dobrog akumulatora, duže od toga traje samo ako redovno voziš. Čim prođe tri godine i primetiš da otežano pali, menjaj odmah, nemoj da čekaš da samo odjednom neće da upali, jer to se uvek desi kad ti je neka frka.
 
Ja sam za Focusa 1.6TDCI uzeo plavu Toplu (Topla Top) pre 3 godine. Nikakvih problema za sada sa njom. Bio sam skeptičan prema ovom proizvođaču, ali sam uzeo na preporuku poznanika koji se bavi prodajom istih. Tada su imali najmanje reklamacija na ovu seriju akumulatora. Ne znam kakva je situacija sada.

Pitaj prijatelja da li je bolja Plava ili Crvena ?
 
Plava je bolja, to znam sigurno. Viša klasa, novija tehnologija, duža garancija, veća cena.
@morbius
Moj fabrički je trajao 7 godina. Kolegi je fabrički na Škodi Fabiji 1 trajao takođe sedam godina. Zamenio ga je Bošom koji mu traje već 9 godina. Nema tu nekih uopštenih pravila.
 
E to je posao.
 
Niko ne spominje Energizer akumulatore? Jesu malo skuplji, ali su izuzetno dobri.
Takodje, Topla akumulatori su se dobro pokazali.
 
Sad pročitah da je neko imao loše iskustvo sa Energizer akumulatorom. Na akumulatoru piše da je garancija 36 meseci. Kad je posle tridesetak meseci otišao da reklamira oni kažu da je istekla jer nije poštovao uslove garancije: garancija je 24 meseca, posle je obavezan da ide na proveru u ovlašćeni servis. Tada se garancija produžava za šest meseci pa opet u servis na proveru i produže za još šest.
(Ne znam da li servis naplaćuje tu kontrolu.)
U svakom slučaju čovek je posle dve i po godine morao da kupi nov akumulator.
 
Takve prevarante treba zaobići
 
samo EXIDE!
 
Manje više svi smo svedoci da su originalni akumulatori koji stižu sa novim vozilima, daleko bolji od onih koje kupujemo kasnije.
Ok, ima i tu poneki izuzetak, ali moje iskustvo sa originalima je odlično.

Moja stara dačija, kupio je 4 godine staru, prodao kao 9 godina staru. Zajedno sa njom trećem gazdi je otišao i dalje ispravan originalni Rombat.
Moj Ford, u sedmoj godini promenjen originalni akumulator. Stavljen Duracel koji je crko posle 14 meseci, ali meni baksuzu crk'o u inostranstvu, na 150m od zvaničnog Ford servisa. Tamo mi stavili nekog Bosh-a (koji u Srbiji nisam video), naplatili zamenu 250€, i taj otišao dalje sledećem vlasniku Forda kao još ispravan, posle sledećih 6 godina.

Kolega je imao Daewoo Lenganca (ono kada je Daewoo želeo da se probije na tržište), njemu je prvi akumulator radio nekih 10-ak godina.

Bla.bla.bla... Ovo što se valja kod nas za "drugu ugradnju" je uglavnom neka low cost tehnologija. Proizvođači tačno znaju koliko koji akumulator može da traje, i tako ih proizvode i šalju dalje klijentima, fabrikama vozila, trgovcima u Nemačkoj i trgovcima u Srbiji, šta već ko zahteva i koliko želi da plati. Vi možete u zvaničnom servisu tražiti originalni akumulator, i uz predpostavku da će vam servis zaista isporučiti original dobijen preko servisne mreže, taj će vam trajati jako dugo. Ali će biti bar 2x skuplji (ako ne i više), od ovih što kupujemo po radnjama i marketima, bez obzira koja je nalepnica na njemu.

Tvrdim da je Rombat isporučen u novoj Dačiji, bolji od Varta/Exide/TopLa/Bla.Bla.Bla kupljenog u Tempu ili kod SZR xyz-auto-delovi.rs
A verujem i da Rombat iz maloprodaje autodelova nije isti kao Rombat za prvu ugradnju.
 
mnogo faktora ima koliko ce trajati akumulator. isti akumulator nekome moze trajati krace od garancije nekome duplo duze. kako ces znati koliko se vozi auto da li je akumulator stalno pun ili na pola napunjenosti ili jedva malo napunjen, da li su voznje veoma kratke i retke, u kakvom je stanju alternator, anlaser itd..koliko puta je ostao prazan u svom zivotnom veku, sve to poprilicno utice i skracuje zivotni vek, koji je ionako kratak.
a i originalni akumulatori rade uglavnom u toku prvih godina eksploatacije vozila kad je sve u najboljem stanju, od potrosaca do punjaca.
 
Poslednja izmena:
Još jedan zadovoljni sa crvenim Topla Energy. Pre njega brdo loših, a unazad na prethodnim kolima se sećam jedino dobrog Boscha iz Metro C&C koji mi je trajao 8 godina
 
@Marko_
Dodatni problem je što mnogi kupuju najjeftinije akumulatore, kao i uopšte najjeftinije delove (čak i gume).
Ti automobili su često nepropisno održavani, po sistemu da se premosti nešto i da auto nekako prođe tehnički sa što manje uloženog novca.

Tako da loših iskustava ima sa akumulatorima bukvalno svih proizvođača, i zbog opšteg pada kvaliteta ali i zbog velikog broja loše održavanih automobila (krševa) i specifičnog načina vožnje.
A i prodajna mesta/servisi su posebna priča, tako da često nije baš lako ostvariti garanciju.

Pre nepune 3 godine sam dobio preporuku za ovaj brend, malo sam i pretraživao po netu i iskustva su uglavnom pozitivna.
Ovaj model je u upotrebi dve i po godine, koštao je oko 100€ (garancija 36-40 meseci) i odlično se pokazao u praksi, čak i pri jakim mrazevima na planini. Ipak, kratak je to period, ostaje da se vidi koliko dugo će raditi bez problema.
https://www.amazon.co.uk/Yuasa-YBX5100-Performance-Starter-Battery/dp/B00KNQTXOK
https://www.tayna.co.uk/car-batteries/yuasa/ybx5100/reviews/
 
Poslednja izmena:
Meni je jedan Black Horse u Zastavi 101 trajao, verovali ili ne, 6 godina!
Bilo je to vreme kad smo gorivo kupovali na flaše i otac greškom sipao dizel u rezervoar. Ja sam ga, čini mi se, 100 puta zaverglao tog dana. Upali se, krene crni dim i ugasi se... I tako dva sata. Dok se neko nije setio da proverimo gorivo.
Ispustimo malo iz creva, sipamo na beton, pokušamo da zapalimo - neće. Onda skontamo da je dizel.
Mislio sam da će akumulator zbog takvog verglanja da crkne sledeće zime a on požive još tri godine i dogura do šest.
 
Nekadašnji Black Horse su bili odlični, pogotovo za pare za koje su se prodavali. Kasnije im se kvalitet jako srozao.
 
Nazad
Vrh Dno