Šta je novo?

Kupovina akumulatora

• Začetnik teme Začetnik teme nesa07
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Postoji par online prodavnica koje ce pristati da nabave Yuasu kakva god vam treba po narudzbini (iz inostranstva)....bar su meni tako izasli u susret

NIKADA ga ne punim. A ne vozi se nedeljama, ili bude jedna kratka gradska vožnja u mesec dana stajanja.

Apsolutno NIJE potreban punjač ni ispravnom automobilu ni akumulatoru.
Pogotovo što mi apsolutno mi ne pada na pamet da ga vadim iz kola i vučem u stan.

Kada punjač postane potreban, tada je akumulator već za zamenu.

Uf,ovo mi zvuci malo naucnofantasticno 🤔....da ne kazem nemoguce

Punjac od lidla ultraspeed bice dostupan od 16/03 po nesto nizoj ceni nego inace 1,6k
Jel to isti model koji je bio i ranije 2k?

Malo je drugačiji po izgledu ali mislim da je to sve isto.

Polar Baren je meni držao osam godina na Puntu 1.3 dizelu i prodat je s njim, nadam se da je zadržao kvalitet.

Samo da javim utiske sa Noco Genius 5, posle par punjenja i repair moda skroz mi je sredio akumulator, palio je i na hladnom kao mina sto kažu, pre toga se mučio jer dosta često idem 7-15km
Ovo treba da ima apsolutno svako, ima Noco 1, Noco 2 30-50 evra, Noco 5 je 70, Noco 10 dal 100, razlika je brzini punjenja 1A,2A,5A, 10A
Ko ima manje akumulatore dosta mu je i Noco 2
Moj je 100Ah predugo bi trajalo pa sam uzeo ovaj 5A
Vrlo moguće uz ove uređaje da akumulator može 10g kao fabrički
Napominjem da je u pitanju dizel 3.0 koji ima 6 ogromnih grejača.

Gledao sam dugo one kineske na Temu, AliExpress i odustao jer se masovno žale na kvalitet kablove neću da zapalim kola

Zveknuo mi danas Exide agm akumulator nakon samo dve godine od kupovine. I to u baš nezgodnom trenutku kad sam na moru. Sinoć ga parkirao, danas mrtav, ne može ni da zaključa vrata, nijednu lampicu na tabli ne pali.
Pozvao majstora izmerio mu napon 4.5V. Upalio na buster, radio 15 minuta, posle toga opet ne može da upali. Nikakve znakove slabljenja prethodnih dana nije pokazivao.
Kažu da ti agm tako naglo mogu da crknu ali da je exide ovakvo smeće da crkne posle samo 2 godine nisam verovao

Meni juce crce akumulator u najboljem od najgorih trenutaka (pred put, ako je bas morao da crkne mnogo bolje je pred put nego na putu). Ujutru sve normalno, popodne ni da bekne, sve mrtvo. Jedino ima snage da prikaze km sat, kad se da kontakt ni kalibraciju kazaljki ne moze da odradi, a km sat se ugasi skroz.
...
Uzeo Exide napravljen pre oko 3.5 meseca (i crknuti je Exide, videh posle), doneo kuci, dopunio na CTEKu da sam siguran da je na 100%, montirao i sve radi normalno.

....

Sta me brine: nisam siguran koliko dugo je koriscen prethodni (stigao uz auto, bez racuna ili pisane garancije), po kodu na kucistu deluje da je izgurao pola godine preko garancije i onda je samo naprasno vrisnuo, bez ikakve naznake da ce se to desiti... Po simptomima deluje da je jedna celija otisla u kratak spoj.

FIAMM (i/ili prethodni auto) je bar "upozoravao" slabijim verglanjem i generalnim problemima oslabljenog akumulatora, a ovom kao da je neko prebacio master prekidac u OFF...

Iskustvo sa godisnjim odmorom i akumulatorom od pre 2 godine.

Zveknuo mi danas Exide agm akumulator nakon samo dve godine od kupovine. I to u baš nezgodnom trenutku kad sam na moru. Sinoć ga parkirao, danas mrtav, ne može ni da zaključa vrata, nijednu lampicu na tabli ne pali.
Pozvao majstora izmerio mu napon 4.5V. Upalio na buster, radio 15 minuta, posle toga opet ne može da upali. Nikakve znakove slabljenja prethodnih dana nije pokazivao.
Kažu da ti agm tako naglo mogu da crknu ali da je exide ovakvo smeće da crkne posle samo 2 godine nisam verovao
AGM podnosi dublje pražnjenje, ali kada stane, stao je. Ja sam preventivno pre mora zamenio akumulator, a pre toga je i proveren gde je utvrđeno da će relativno brzo na reciklažu.

Meni svi akumulatori koji su do sada crkavalai, bilo agm ili obični, crkavali su leti. Nijedan zimi. Po mom iskustvu više im smeta vrućina nego hladnoća

Pa i jeste tako, akumulatoru generalno vise skodi letnji nego zimski period, ako je pri kraju letnje vrelune ce ga dokusuriti i crći će tačno preko zime.
Moj je stradao prosle zime, uzeo Exide jer po citanju konkretno taj od 40Ah se brze dopunjava s obzirom na uglavnom kratke relacije.

Sad mi nešto pade na pamet da nije loše imati taj buster za akumulator u autu za svaki slučaj. Za prvu pomoć ako se crkne akumulator.
Gledam po KP imaju neki od 5-6 hiljada, za tu cenu nije lose imati to u kolima. Da li to valja? Ima li neko iskustva sa tim busterima od 50-ak evra? Da li to može zaista da pokrene auto u slučaju kvara akumulatora do prve prodavnice koja prodaje akumulatore?
Znači pitam za buster, ne za punjač

@mlax37

Nije loše imati taj booster. Bio je neki i u Lidlu, povoljno.

Problem je što ti to može ustrebati možda nikada u mnogo godina. Meni bi gledano unazad, za 30ak godina vozačkog staža, da se sećam, ustrebao možda 2x. A ta interna baterija posle 3/4/7 godina uglavnom neće biti nizašta. Još ako stoji u kolima, leti na 40-50, zimi na minusima...

Imali smo u firmi neki profi, 10ak kg, mogao da pali bilo šta što je na 12V. Posle 6-7 godina je bio neupotrebljiv, a za to vreme upotrebljen možda 2-3x, na floti od 15ak vozila.

Dakle, imaj valjane kablove, telefon i paket pomoći na putu. Ovakvi boosteri će propasti sami od sebe zbog starosti baterije pre nego ga upotrebiš jednom. Dva puta ako si baš baksuz.

Poslednja izmena:
Meni su pomogli taksisti jednom. Oni imaju bustere,ne svi ali imaju. Crkao akumulator,oni zvali kolegu koji ima,dosao i upalili. Uzeo mi 600din al ajd. Nisam se zezao sa vadjenjem ,odlaskom,vracanjem,srafljenjem. Ovako odmah odvezao u servis akum i stavio novi.

Da da, taxisti imaju šifru za poziv tipa, akumulator-pomoć.

Nazad
Vrh Dno