Šta je novo?

Kupovina akumulatora

Ja se nadam da mi sledeci put nece goreti pod nogama pa cu da uzmem Yuasu.

Da li akumulator može da pravi problem iako pokazuje da je pun. Mereno unimerom napon 12.83V, smart punjač takođe pokazuje isto, da je pun.
Auto se ponaša kao da je akumulator mrtav, ne radi daljinsko zaključavanje, radio se upali na terenutak, na tabli se pojavi na krtatko samo znak za otvorena vrata ali kad okrenem kljuc nista se ne desava, sijalice u kabini jedva da se upale i to na kratko.
U pitanju crvena Topla stara 6 god.

Meri napon akumulatora dok je opterećen.
Dakle, dok je u kolima i pokušavaš da pokreneš neki potrošač. Svetla npr.

Ako si tih 12.38V merio na izvađenom akumulatoru, bez ikakvog potrošača na njemu, takvo merenje ne znači mnogo.

Ako akumulator i u kolima sa potrošačima daje >12V, a potrošači se ne pokreću, imaš neki drugi problem sa autom.

Da li akumulator može da pravi problem iako pokazuje da je pun. Mereno unimerom napon 12.83V, smart punjač takođe pokazuje isto, da je pun.
Auto se ponaša kao da je akumulator mrtav, ne radi daljinsko zaključavanje, radio se upali na terenutak, na tabli se pojavi na krtatko samo znak za otvorena vrata ali kad okrenem kljuc nista se ne desava, sijalice u kabini jedva da se upale i to na kratko.
U pitanju crvena Topla stara 6 god.
Taj je meni otišao ispod 4 godine, slično tako, nisam merio napon, ali vidiš sijalice (srednja svetla, tabla) i sve, i onda okreneš ključ, cela tabla se ugasi... za taj aku mislim da je to to...

Da to je to, akumulator je u pitanju.
Sad sam izmerio kad okrenem ključ ode ispod 7V.
Nikad mi se nije desilo da crkne tako odjednom, juče sve normalno a danas simptomi kao da je totalno ispražnjen. Odoh da uzmem neki .... :)

Da to je to, akumulator je u pitanju.
Sad sam izmerio kad okrenem ključ ode ispod 7V.
Nikad mi se nije desilo da crkne tako odjednom, juče sve normalno a danas simptomi kao da je totalno ispražnjen. Odoh da uzmem neki .... :)
To su ti novi akumulatori voziš normalno u petak, u ponedeljak ili čak nedelju ujutru je mrtav nema ni 1 verglanje snage, napod padne ispod potrebnog i za komandnu tablu... neki potraju 2 godine, neki 4 i to je to... ko ima sreće možda izgura kao ti...

RIP (posle 7 godina upotrebe): https://www.tayna.co.uk/car-batteries/yuasa/ybx5100/reviews/
Pre otprilike 20 dana riknuo, bilo je blizu 40 °C taj dan.

Nisu imali na stanju Yuasa, pa su mi preporučili Baren BP:
96b1622fed4abd22298c7c4754aaa9eb_reference.jpg

Poslednja izmena:
Meni crkao exide, odjednom posle manje od 4 godine, opet sam uzeo isti jer nisam imao neki izbor. Pre Exide sam imao Bosch S3 koji je trajao 7-8 god...

Ne prave se više da traju kao nekad, ne nadajte se i ne upoređujte

Stavi na vagu, svake godine sve laksi i laksi (novi modeli su laksi od starih). Samo znaci da je olova sve manje... prave vecu povrsine ploca nego ranije (pomaze kod udarne struje i kapaciteta), ali sve tanje i brze propadnu. Poslednjih godina postaje pravilo da akumulator.samo nenadano krepa, bez neke najave...

Poslednja izmena:
Moj se javlja da će da krepa. Treću godinu napunio, fabrički.

Veruj da je bolje tako nego kao meni prosle god, bez najave a dan pred put (nije ni dan, manje od 12 sati). Zena dosla sa posla najnormalnije i stala gde je bilo mesta, krenem da preparkiram auto posle 2 sata posto ne volim taj cosak jer cesto cesu automobile ovi sto ne znaju da voze - a akumulator skroz odapeo, nema snage ni kazaljke na instrument tabli da pomeri (deo check procedure pre svakog paljenja). Ali moglo je i da me saceka u samom putu na pumpi npr, ili granici... pa eto sreca u nesreci.

• Like
Reagovanja: M J
Fabricka Varta na Peugeot-u izdržala skoro 8 godina i 220k km. Parkirao ga normalno, nakon par sati da upalim - ni da čuje. Jedini nagoveštaj je bio start stop, koji se u poslednje vreme jako retko aktivirao. Uzeo Exide pa ćemo videti koliko će on da traje.

Stari akumulatori pre 20+ godina, mogao si loš akumulator, povremeno dopuniš, dospeš destilovane, i razvučeš još koji mesec. Ako izdrži do proleća, siguran si bar do septembra, pa tek onda gledaš šta kupiti.

Ova nova sr'nja što crknu u par sati, pomaže samo telefon, pomoć na putu i platna kartica...
I kupuješ daj šta daš u tom trenutku...
🤨

ni exide ne odskacu od ostalih, samo su mozda malo vise izreklamirani. Meni je prvi exide 80Ah nekako izvukao 5 godina, drugi 32 meseca i nisam znao sta da kupim i opet exide. Svi su tu negde na 4 godine.

Možda najveći problem za exide što odjednom crkne, ja sam taj dan ujutru vozio auto sve normalno, popodne već prazan, kada izmerim napon ima 12.4v kad dam kontakt padne na 10v i pokušaj verglanja bezuspešan... Napon pada na 2-3v pa ide na 7v i to je...

Svi moderni tako crkavaju

Nazad
Vrh Dno