Šta je novo?

Kupljen externi hard - pocetnicka pitanja

iki_xx

Slavan
Učlanjen(a)
21.11.2008
Poena
309
Uzeo sam Transcend StoreJet 500gbM2 (onaj gumeni)
E sad , prvi put rukujem sa eksternim hardom , i imam par pitanja.

1. Da li treba da pravim neke particije na disku ili da ga ostavim ovako u jednom delu?
HDD prijavljuje 465GB.

2. Hocu da uradim "ghost" backup operativnog sistema (win 7), i imam AcronisTrue Image Home 2011.
E sad sta mene zbunjuje u celoj toj prici ... ako uradim image operativnog sistema , i crkne mi glavni HDD (na kojem je bio sistem) , znaci ostao sam samo sa tim externim diskom, kako da izvrsim povracaj sistema na neki novi HDD?
Zbunjuje me to kako da pristupim tom image-u na externom disku , da bih instalirao "ghost' sistema na novi drajv, kada u tom trenutku imam samo taj externi drajv i jedan nov (prazan )interni HDD.

3. Takodje bih zeleo da imam stalan backup samo odredjenih foldera sa main hdd-a na taj externi.
Pretpostavljam da mi treba neki softver koji ce to da radi u odredjenim vremenskim intervalima , ili "on demand", takodje me interesuje da li ti programi rade na principu "copy/paste" znaci da svaki put kopiraju kompletne fajlove , ili kopiraju samo "delove" fajla koji su promenjeni?
Transcend dolazi sa nekim programom SJelite 3 , da li da koristim taj ( nedopustivo ocajan interfejs ! ) ili bi mi preporucili neki drugi program?

4. Da li bih trebao da odradim neke testove no ovom hdd-u , da bih se uverio da je ispravan?

5. Da li ovaj eksterni HDD moze stalno da bude ukljucen?

6. Koji je pravilan postupak za ukljucivanje i iskljucivanje eksternog hdd-a sa sistema?

Unpred zahvalan , od srca , srcu , vas Ivan. :)

P.S.

Mozda moze od ovoga da se napravi lepa sticky tema? :)

1. Ukoliko ti treba mozes slobodno praviti particije
2. Imas u Acronis-u opciju da napravis butabilni disk, pa bi na taj nacin mogao da vratis sistem.
4. neki hdd scan mozes da uradis, ne bi trebalo da bude problema sa novim diskovima
5. moze da ti stoji ukljucen non-stop, mada ne vidim poentu u tome (osim za backup, ali za to ga mozes kaciti po potrebi)
6. nabodes ga na usb, kada ga skidas mozes sa safe remove hardware

Jel došao taj externi na Fat32? Moje je bio Fat32, pa sam ga sa Transcend format toolom formatirao u NTFS. Naravno može i iz Disk Managementa, ali ja sam ovaj disk morao da reklamiram posle godinu dana, zbog bagovanja, pa sam dobio novi ,) 2 god je kod mene garancija bila...
Prosečna brzina upisa velikih fajlova je oko 30mb/s, za sitne mnogo sporije zavisi koliko ih je, dok je brzina čitanja mnogo veća, puštao sam sa njega direktno na TV-u fullHD filmove preko USB-a...

Pozz,

Hvala svima na odgovorima.

Prebacio sam particiju i NTFS
Nasao sam po meni odlican program za bekap/sinhronizaciju fajlova.
http://www.jumpingbytes.com/en/puresync.html
Program radi sve a jos je i besplatan ( placena verzija ima kompresiju)

E sad jos da napravim gost image sistema....
Zna li neko neki tutorijal u vezi pravljenja tog butabilnog diska , za vracanje ghost sistema....

@kiborg21
Da, brzina je nesto ispod 30mb, bila je i verzija diska sa USB 3.0 kosta 1000 din vise. Ali posto radim samo beckap na disku i nemam USB3 interfejs , nisam ga uzeo.

Ne treba ti tutorial za pravljenje butabilnog diska. Ubacis prazan cd i kliknes da na njemu napravi acronis boot, sve ostalo ce on sam da napravi.

Nazad
Vrh Dno