Šta je novo?

Kupio sam D 805-icu, sta dalje?

Trifun

Slavan
Učlanjen(a)
10.09.2005
Poena
304
Citajuci nase casopise, a i odgovarajuce teme na ovom forumu koliko toliko shvatio sam da je pravi trenutak za kupovinu procesora. Posto kinte nikad dovoljno odlucio sam se da kupim procesor (dok ne nestane sa trzista), a ostatak konfiguracije nesto kasnije kad prikupim dovoljno novca, da nebih pravio ustupke i poslije se kajao.

Evo sta mi je trenutno u glavi:

Maticna: ASUS i955X P5WD2 (146e)
GPU: MSI 1300pro (85e) - Ovo ce nadam se biti dovoljno za 19" TFT monitor, ako ga kada budem uspjeo kupiti.
RAM: Kingston 1GB DDR2 PC533 (84e)
HDD: WD 2500JS Sata2 (90e)
Napajanje: Posto sam probio sve granice budzeta iskoristicu svoje iz starog racunara 350W (nije kinesko, nedavno kupljeno). Kuciste je Neovo. Ja se necu baviti overklokovanjem.

Naravno, primarno mi je da pokrenem Vistu sa svim mogucnostima. Racuner ne koristim za igrice. Na njemu se mislim baviti AutoCAD-om, i sto je najvaznije mislim sa njim izdrazati naredne 4 godine.

Svaka kritika je dobro dosla! HVALA!

Poslednja izmena:
Trifun je napisao(la):
... a ostatak konfiguracije nesto kasnije kad prikupim dovoljno novca, da nebih pravio ustupke i poslije se kajao....

kajaces se sigurno, ako zaista radis samo ACAD, izdrzi do septembra i Conroe+Plocu ili AM2 sta ti je po volji.
Sad je mozda i najgori trenutak za kupovinu CPUa, kako se gleda.
najjeftiniji Conroe ce biti cca 180€...

Trifun je napisao(la):
Citajuci nase casopise, a i odgovarajuce teme na ovom forumu koliko toliko shvatio sam da je pravi trenutak za kupovinu procesora. Posto kinte nikad dovoljno odlucio sam se da kupim procesor (dok ne nestane sa trzista), a ostatak konfiguracije nesto kasnije kad prikupim dovoljno novca, da nebih pravio ustupke i poslije se kajao.

Evo sta mi je trenutno u glavi:

Maticna: ASUS i955X P5WD2 (146e)
GPU: MSI 1300pro (85e) - Ovo ce nadam se biti dovoljno za 19" TFT monitor, ako ga kada budem uspjeo kupiti.
RAM: Kingston 1GB DDR2 PC533 (84e)
HDD: WD 2500JS Sata2 (90e)
Napajanje: Posto sam probio sve granice budzeta iskoristicu svoje iz starog racunara 350W (nije kinesko, nedavno kupljeno). Kuciste je Neovo. Ja se necu baviti overklokovanjem.

Naravno, primarno mi je da pokrenem Vistu sa svim mogucnostima. Racuner ne koristim za igrice. Na njemu se mislim baviti AutoCAD-om, i sto je najvaznije mislim sa njim izdrazati naredne 4 godine.

Svaka kritika je dobro dosla! HVALA!

Evo su moja 2 centa:
Napajanje ce ti sigurno zadaviti glavobolje overklokovao ili ne.
Posto neces da overklokujes(tako svi kazu u pocetku):d onda uzmi neku jeftiniju 945 plocu: Na pr. Gigabyte 8i945p-g RHS. Inace sa njom mozes da teras 805-icu bez dizanja napona procesora na 3.5-3.6 GHz bez ikakvih problema.
Sve to vazi naravno samo ako promenis napajanje. Preporuka:
LC Power 6550g v.2.0(550w).
Nadam se da sam ti pomogao bar malo.
Pozdrav:wave:

Citat iz Sveta kompjutera: "Ipak, Intel je uveo nekoliko ograničenja da bi diferencirao modele pa tako samo i955X može da „svari” Pentium 4 Extreme Edition, ali je i jedini koji neće raditi sa 533 MHz procesorima, tj. Celeronima."

Ovaj nestandardni Pentium mi je donio malo muke oko pronalaska ploce. Na kraju nasao sam opise za ove dvije:
1. Microstar 945 Neo Platinum
2. Asus P5LD2 Deluxe

Skoro pa su identicne, a i cijena je tu negdje ~145e. Na forumu sam nasao i par losih komentara na ovu Asusovu plocu, a i komentar iz Sveta kompjutera: "MSI se odlučio za pasivni hladnjak na severnom mostu, što će ceniti ljubitelji tiših računara", je odnio prevagu na stanu MSI-a.

Ako ko ima ovu plocu zamolio bih da mi se javi sa utiscima.

Po onome koliko znam o racunarima: ploca, procesor i napajanje su kostur na duge staze. Moram reci da i nisam neki veliki poznavaoc racunara pa bi mi zaista dobro dosao neki komentar na ovu plocu koju sam izabrao. U naredne 4 godine cu biti osudjen na ovo sto sada budem uzeo.

@vlada_o Ovo moje napajanje (350W) ce valjda izdrzati nekih 3-4 mjeseca, dok se ne uhvati neka para za jace. Nece valjda nesto pregoreti!!!!
Za plocu Gigabyte GA-8I945P-G-RH nigdje da nadjem opis, mada mi je cijena od 93e prilicno zanimljiva. To bi ostavilo prostora za napajanje.

@okmijun, @sT4Lj|n Gotovo je, vec sam kupio D 805. Valjda me nece razocarati!

Pentium d 805 je veliki potrosac i vuce kao TA pec:smoke:
Za gigabyte ti govorim iz iskustva a uostalom za razliku u ploci imas novo i pristojno napajanje. Neces pogresiti ni ako uzmes ASUS-a.Za MSI neznam jer ga nisam koristio jos od doba NForce3 ploca(3 su zveknule):mad:

Strpi se makar do izaska core 2 duo, pa onda posle snizenja pazari nesto, sad je najgori moguci trenutak za kupovinu cpu-a, ozbiljno ! ;)

Napisi tachno koje napajanje imas, mada sumnjam da ce ti biti dovoljno, ja sam imao Eurocase 350W, ali se mnogo zagrevalo sa 805 a i opadao je napon na +12V, pa sam uzeo LC.

Za 805 ti treba malo prostranije kuciste zbog hladjenja, ako neces da menjas kuciste obavezno stavi po 1 ventilator i napred i nazad.

Posto si napisao da radis u CAD-u, ja bih pre stavio nvidia 6600 nego Ati-ja, zato sto 6600 mozes da modujes u Quadro vrlo jednostavno.

Nigdje u Novom Sadu da nadjem Gigabyte GA-8I945P-G.

Overkill je napisao(la):
Ako uzimas 1Gb ddr-a onda obavezno uzmi 2x512 mb...zbog dual channel-a...

Koliko je ovo u stvarnom radu bitno, 2% bolje performanse mi nista ne znace. Mislim da kupim modul od 1GB, kako bih nekad kasnije mogao da dodam jos GB. Kazu da ima nekih problema kada imas sva cetiri slota popunjena sa 512MB.

Poslednja izmena:
Trifun je napisao(la):
Koliko je ovo u stvarnom radu bitno, 2% bolje performanse mi nista ne znace.

Pazi kod amd-a dual channel donosi otprilike 2% poboljsanja, dok je kod intela to poboljsanje drasticno vece.

Trifun je napisao(la):
Mislim da kupim modul od 1GB, kako bih nekad kasnije mogao da dodam jos GB.

To je ok.

Trifun je napisao(la):
Kazu da ima nekih problema kada imas sva cetiri slota popunjena sa 512MB.

Da, tesko je naci 4 modula koji ce raditi u dual channel modu.Imao sam slucaj kada sam uspevao da nateram 4 modula da rade normalno (4x256mb) ali isto tako i slucaj kada to nisam uspevao...ipak je varijanta "2x" bolja.

yotavg je napisao(la):
Imas ga u MK racunarima u Pap Pavla, ona plava ruzna zgrada :)

Nema bio sam. Odnosno kao mozda ce nabaviti. Dolazi im kontigent Gigabyte-a ali ne znaju da li ce biti i te ploce. Cekam ih vec dvije nedjelje.

@Overkill Poslusao sam te kupio sam 2x512MB. A kad dodje vrijeme za 2GB, mjenjacu prodacu module od 512 i kupiti od 1GB - vagao sam i na kraju tako odlucio. Cijena polovnih modula nepada drasticno pa je i to uticalo na odluku.

Za graficku karticu MSI 1300pro sam citao da ima pasivni hladnjak, a u radnji mi kazu da nema, vec da ima ventilator. Bas mi je bitno da kupim silent masinu, ali neda mi se.

Porucio sam MSI, ali cu zamoliti ove iz MK raciunara da mi je zamjene za Gigabyte-ov model.

Poslednja izmena:
Plochu nemoj MSI, jer nije D805 bash najbolje podrzan. Bozic Bata je proshao kao deda mraz u julu...sa MSI..em..:)
Plochu neki gigabyte..

Grafika...neka 6600 trebalo bi da ima i silent modela..

Poslednja izmena:
Trifun je napisao(la):
Citat iz Sveta kompjutera: "Ipak, Intel je uveo nekoliko ograničenja da bi diferencirao modele pa tako samo i955X može da „svari” Pentium 4 Extreme Edition, ali je i jedini koji neće raditi sa 533 MHz procesorima, tj. Celeronima."

Ovaj nestandardni Pentium mi je donio malo muke oko pronalaska ploce. Na kraju nasao sam opise za ove dvije:
1. Microstar 945 Neo Platinum
2. Asus P5LD2 Deluxe

Skoro pa su identicne, a i cijena je tu negdje ~145e. Na forumu sam nasao i par losih komentara na ovu Asusovu plocu, a i komentar iz Sveta kompjutera: "MSI se odlučio za pasivni hladnjak na severnom mostu, što će ceniti ljubitelji tiših računara", je odnio prevagu na stanu MSI-a.

Ako ko ima ovu plocu zamolio bih da mi se javi sa utiscima.

Po onome koliko znam o racunarima: ploca, procesor i napajanje su kostur na duge staze. Moram reci da i nisam neki veliki poznavaoc racunara pa bi mi zaista dobro dosao neki komentar na ovu plocu koju sam izabrao. U naredne 4 godine cu biti osudjen na ovo sto sada budem uzeo.

@vlada_o Ovo moje napajanje (350W) ce valjda izdrzati nekih 3-4 mjeseca, dok se ne uhvati neka para za jace. Nece valjda nesto pregoreti!!!!
Za plocu Gigabyte GA-8I945P-G-RH nigdje da nadjem opis, mada mi je cijena od 93e prilicno zanimljiva. To bi ostavilo prostora za napajanje.

@okmijun, @sT4Lj|n Gotovo je, vec sam kupio D 805. Valjda me nece razocarati!

Sebi sam za posao sklopio masinu sa Intel Pentium D 805 procesorom i Intel D945GTL maticnom plocom. Napajanje je 350W iz Chembro kucista. Grafiku nisam dodavao posto mi i GMA950 radi posao vise nego dobro. Masina se ne gasi, a kucste nema nijedan dodatni ventilator (Chembro GameBomb). Temperatura procesora je oko 65C i sa napajanjem od 350W sve radi bez ikakvih problema...

Doduse, iako je dual core i sta ja znam, masina i ne radi nesto extra dobro. Desava se da se zagusi jednostavno prilikom otvaranja vise glomaznih aplikacija (ima giga DDR2-533 memorije i PATA disk na 7200 RPM) i da stuca ponekad. Ili je problem uzak FSB ili je Windows zaista tesko ****** za multitasking. Ja se odvikao totalno od Windows-a, zaboravio kako to ume lose da radi kada poteras gomilu programa :) Mozda, je i subjektivni utisak, posto poslednjih godina uvek imam masinu sa RAID0 nizom diskova...

Da ne bi bio osuđen naredne četiri godine na to što trenutno planiraš da kupiš, predlažem ti da prodaš taj D 805 i da se strpiš još malo jer će ti se strpljenje kasnije višestruko vratiti.

Ovo nije kritika već dobronamerni predlog. :wave:

Overkill je napisao(la):
Pazi kod amd-a dual channel donosi otprilike 2% poboljsanja ..

Tako je ali kad imas nf2 ...

Ako STVARNO neces da o/c, uzmi lepo original Intel plocu, 945chipset(i945PL, cca 86e), ili juri neku ASUS-ovu. Moze i Foxconn.
Napajanje ces POD OBAVEZNO morati da uzmes bolje. OK je LC, mozes i neko ANS ili MS Industrial, snage od 400W na gore(550).
Memoriju, uzmi tih 1GB za pocetak, kada skupis pare dodaces jos jedan modul.
Grafika, za AutoCAD....uzi ti lepo NVidiu, koju nadjes da ti se uklopi u cenovni rang. Lepo bi bilo 7600, ako moze. A mislim da ces morati nesto tipa 7300.

To je njihova neka nominklatura. G u nazivu ima integrisanu graficku.
Puna oznaka ti je BLKD945PLRNL, Socket 775 INTEL i945PL (ATX,800MHz,2 DDR II,PCIe x16,SB,LAN,Serial ATA II/300,U100,8xUSB2.0)bulk.
Naveo sam ti tu plocu kao primer, misim da je dostupno jos par modela iz 945 serije.

Nema integrisanu graficku. Nego drustvo, dajte mi preporucite neku plocu za ovu 805-icu, a da ima da se kupi u Novom Sadu. Vec mjeces dana cekam na ovu Gigabajtovu (i945p-g) ali polako pocinjem da gubim zivce. te mozda cemo nabaviti, mozda necemo i tako.

Onda uzmi Asusa.....Mada pogledaj koliko PCI slotova ti je potrebno. Asus ima 3 komada od kojih jedan neces moci da koristis kad bocnes graficku.

Poslednja izmena:
Auh, ala se ovde moglo procitati kojecega!
1. ako neces da overklokujes, P D 805 je LOSE RESENJE! Jeste Dual Core,a li je to ipak NetBurst procesor. Radna ucestalost mu je mala, a oba jezgra kriste sporu 533 MHz magistralu! Ono sto ti ne gine jesu zagusenja o kojima Delimir prica!
2. ako ces da overklokujes dobro vodi racuna koju plocu kupujes. Iskustva su pokazala da nikako ne ides na MSI. U svakom slucaju moraces debelo da se izujes za plocu, na koju posle neces moci da ubodes dolazeci COnroe, jer ga doticna SIGURNO NE PODRZAVA! Takodje, ako ces da o/c-ujes, dobru memaru nabavi!
3. Svi koji ti savetuju da jos malo cekas, znaj da je to MALO realnih TRI meseca! Pretpostavljam da ti se ne ceka toliko!
4. Planiras da sprashis gomilu para u plocu i na kraju ce ti ostati jako malo za bitne komponete kakve su graficka i napajanje... VELIKA GRESKA

Moj savet:
Pa zaista ga je tesko dati, jer si ti vec kupio procesor i u startu se debelo zeznuo jer ce istog biti i bice jos jeftiniji! Vista ce ti za komotan rad traziti brzi procesor i 2 GB memorije!
Elem, savet! PRODAJ TAJ PROCESOR! Ima ko 'oce da ga kupi, a tebi prijatelju N-E-T-R-E-B-A! Ti imas malo para i sa extremima koje si ti pobrojao neces dobiti izbalansiranu masinu i to ces sigurno osetiti u radu! Minimalni DUal Core vredan kupovine je P D 930, a on je svega 60-70 evra skuplji od tog 805 i sigurno ce dati bolje rezultate uz najobicniju 945 plocu (ponavljam, oprosti se od eventualnog upgradea procesora za neki COnroe, sem ako neces da kupis extra skupu Intel bad axe plocu)!

Ono sto svakako ima smisla kao objasnjenje za lose performanse u multitaskin okruzenju, jeste preuzak FSB za dual core CPU. Kod Pentium D procesora, oba jezgra medjusobno komuniciraju preko eksterne magistrale (dakle ide preko FSB-a), a i memorijski kontroler je takodje povezan sa procesorima preko FSB-a... Resenje koje moze da pomogne je overklokovanje magistrale, ali to povlaci za sobom problem velikog grejanja...

Ja sam ocekivao mnogo vise od 805-ice, ali se ispostavilo da uopste ne radi kako treba cak ni za tu poslovnu primenu (tipican scenario koji je kod mene na desktopu: Dreamweaver, Excel+Word, Photoshop, iTunes, Firefox, MSN Messeneger, Yahoo! Messenger i ponekad neki Torrent klijent). Masina se gusi pod toliko aplikacija iako mi na Mac-u iz potpisa to sve savrseno radi...

Kod kuce na A64 3800+ (defualt masina, non-o/c) sve radi mnogo bolje iako je single core u pitanju. Jedino gde sam primetio da je ovaj dual core dobro radio, jeste tokom instalacije gomile softvera, kada sve normalno radi, dok se u pozadini radi raspakivanje i instaliranje softvera...

Iako deluje cudno, izgleda da ga tanak FSB bas kolje i da je ovo Dual Core Celeron u pravom smislu te reci.

Ili ga ovekrlokuj ili prodaj, sto kaze Nedjo... Sa druge strane, ako odaberese scenario cekanja, cene postojecih Pentium D procesora ce biti drasticno snizene (AMD Athlon 64 X2 procesori ce takodje biti 50% jeftiniji od 24. jula), pa ce izbor biti mnogo laksi...

Mozda je dobro da se zezas sa tom 805-icom do kraja leta i tada ubodes u plocu 930-icu ili 940-icu. Dobices, 65nm procesor koji se manje greje, bolje se overklokuje, brze radi...

Conroe je naravno najbolje resnenje, ali i skuplje (pricamo o otprilike 100% vecoj ceni u odnosu na Pentium D posle pojeftinjenja...).

Poslednja izmena:
delimir je napisao(la):
Sa druge strane, ako odaberese scenario cekanja, cene postojecih Pentium D procesora ce biti drasticno snizene (AMD Athlon 64 X2 procesori ce takodje biti 50% jeftiniji od 24. jula), pa ce izbor biti mnogo laksi...
E ova ti valja, al' skroz. Što bi neki rekli: ''Trefio u sridu.'' :D

Ne slusajte delimira - ono za mek (lepo radi) nije tacno, ili opasno zabusava na poslu pa samo otvori programe :).
...btw, delimire, hvala za plocu, savrsena je.

Vrh Dno