Jel ima neki HDW hack za ZX keyboard, da se nabudzi pc ili c64 tastatura.
Danas sam ga otvorio, skroz je ocuvan iznutra, cak i folije izgledaju ok. Moram da nadjem samo ispravljac - jel zna neko koji je polaritet na konektoru? Cini mi se da sam negde video da je tip=minus a ring=+ ?
Jel može neko da kaže koliko je (maraka, dolara...) Spectrum 48k koštao svojevremeno preko oglasa? Da me ubijete ne mogu da se setim, a tako sam ga kupio.
Uuuuu, pa ovo je zlatno... Baš ću da uživam u čitanju!!! 10x
Danas sam ga otvorio, skroz je ocuvan iznutra, cak i folije izgledaju ok. Moram da nadjem samo ispravljac - jel zna neko koji je polaritet na konektoru? Cini mi se da sam negde video da je tip=minus a ring=+ ?
Nemoj da se igras sa makinom ako se dobro secam
ZX koristi naizmenicnu (~) a ne jednosmernu struju.
Cek jel mogu da mu onda dam struju iz klasicnog pijacnog ciglica ispravljaca?
Pa koliko mu struje treba200W?
Imam neki ispravljac sto daje 1500mA na 12V jel moze taj?
Taj može. Ovi sa pijace obično daju oko 500-600mA max, mada piše 700, 800, 1000. itd.
Samo dobro poveži polaritet, da ne bi izašao "magični dim" iz spektruma :d
Nemoj da se igras sa makinom ako se dobro secam
ZX koristi naizmenicnu (~) a ne jednosmernu struju.
Ako neki uredjaj i "koristi" naizmenicnu struju, ako mu dovedes jednosmernu nece mu nista biti (naravno, ovde ne mislim na naizmenicne motore i ostale striktno naizmenicne masine). Grec u Spektrumu ce "ispravljati" napon u onaj koji mu je potreban, tj. radice samo dve diode od grecovih cetiri ako mu se dovede jednosmerna struja. A to moze da bude i dobra fora ako je polaritet na ispravljacu obrnut - grec ce ga ispravitiNaravno, ovo pod uslovom da ZX stvarno trazi ~ napon, a po post-ovima kasnije, rekao bih da ne trazi
![]()
Ako neki uredjaj i "koristi" naizmenicnu struju, ako mu dovedes jednosmernu nece mu nista biti...
Naravno, ovo pod uslovom da ZX stvarno trazi ~ napon, a po post-ovima kasnije, rekao bih da ne trazi![]()
Kupio ja juce Spectruma za 50 dinaradoduse ne znam da li radi, nisam stigao da ga probam, ali dosta dobro izgleda spolja...
Ma mene uopste nije briga da ZX ima ili nema grec, bio sam Komodorac![]()
![]()
Gde si ga kupio? Ja moj nisam ukljucivao godinama, bojim se da saznam da ne radi (zato bih rado kupio zamenu). Ako si zainteresovan, mogu da izbunarim neku kasetu da ti pozajmim da isprobas.
A, sad mi je jasno odakle ti je to ~
c64 ima 9v ~ i 5v dc. ok, poz.
Da ne pravimo konfuziju:P.S. A btw, grec uopste ne mora da sluzi samo za isprvljanje naponaMoze da sluzi i za "obrtanje" eventualno pogresno prikljucenog napajanja.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari