Šta je novo?

Kupih ZX Spectrum-a

milanbb

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
02.11.2000
Poena
770
Kupio ja juce Spectruma za 50 dinara :D doduse ne znam da li radi, nisam stigao da ga probam, ali dosta dobro izgleda spolja...

E imao sam negde jednu foliju za tastaturu za spectruma 48 samo se to zestoko zaturilo.Kompjuter za 50 dinzi sramota na sta je spala tehnika.....

Jel ima neki HDW hack za ZX keyboard, da se nabudzi pc ili c64 tastatura.

Danas sam ga otvorio, skroz je ocuvan iznutra, cak i folije izgledaju ok. Moram da nadjem samo ispravljac - jel zna neko koji je polaritet na konektoru? Cini mi se da sam negde video da je tip=minus a ring=+ ?

Jel može neko da kaže koliko je (maraka, dolara...) Spectrum 48k koštao svojevremeno preko oglasa? Da me ubijete ne mogu da se setim, a tako sam ga kupio.

Ja sam skeptičan jer ti epromi su imali svoj vek trajanja. Imam još uvek svoj 48k (ma ni u ludilu ga ne bih prodao), ali nisam siguran da radi.

Za polaritet... Da me ubiješ ne mogu da se setim gde mi je literatura za Spectrum, ali na http://www.worldofspectrum.org/ imaš šta hoćeš od dokumentacije pa pogledaj tamo.

Poslednja izmena:
Danas sam ga otvorio, skroz je ocuvan iznutra, cak i folije izgledaju ok. Moram da nadjem samo ispravljac - jel zna neko koji je polaritet na konektoru? Cini mi se da sam negde video da je tip=minus a ring=+ ?

+ -----(o---- -
napon 7.5 - 12v, min. 900mA, a bolje barem 1000mA

Ako imaš negde commodore 16, njegov ispravljač odgovara i po polaritetu i po naponu. :d

Mislim da je spectrum kostao oko 200-300 funti kad se pojavio... Ne secam se bas najbolje, bio sam mnogo mali :)

Hmm, mislim da sam spectruma ovde platio 300-350 DM, a godina npr. 84.
Amiga 500 sam platio ako se ne varam 1300 dm (ili 1100 ) , a a 1200 nemam pojma, jel sam prodao a500 pa doplatio, zaboravio.
Ali se secam da sam za svoj prvi pc P1 233Mhz samo za monitor '17 dao preko 1000 dm(1200??), VooDoo 3D Diamond Monster 3D 4mb sam nabavio za 380 DM
p.s. Inace sam ulozio na nasdaqu neki kes u deonice 3DFX, i nakraju pukao nekoliko stotina maraka, i odustao od berze :) AHHHHH TAJ 3DFX :-devil-:

Poslednja izmena:

Nemoj da se igras sa makinom ako se dobro secam
ZX koristi naizmenicnu (~) a ne jednosmernu struju.

dag - mislim da je to previse komplikovano lakse je napraviti novu.
Ako je ova uopste kompatibilna.
http://www.foing.hr/~fng_josip/files/zx97lite_kbd.zip
http://free-vz.t-com.hr/jperusan/im001051_th.jpg

Koristi jednosmernu struju, samo što ispravljač daje neregulisan napon (7-12v dc neregulisano, zavisno od opterećenja). Zato ima 7805 nakačen na veliki alu hladnjak unutar spectruma. (zbog njega se spectrum i greje onoliko)
I polariteti koje sam naveo su tačni 100%. Znači + je spolja, a - u sredini.
To se i tako uvek može proveriti unimerom. Šasija je je vezana na zajedničku masu.

Cek jel mogu da mu onda dam struju iz klasicnog pijacnog ciglica ispravljaca?

Pa koliko mu struje treba :) 200W? :) Imam neki ispravljac sto daje 1500mA na 12V jel moze taj?

Pa koliko mu struje treba :) 200W? :) Imam neki ispravljac sto daje 1500mA na 12V jel moze taj?

Taj može. Ovi sa pijace obično daju oko 500-600mA max, mada piše 700, 800, 1000. itd.
Samo dobro poveži polaritet, da ne bi izašao "magični dim" iz spektruma :d

Taj može. Ovi sa pijace obično daju oko 500-600mA max, mada piše 700, 800, 1000. itd.
Samo dobro poveži polaritet, da ne bi izašao "magični dim" iz spektruma :d

Sto Vas vise citam to vise i ja zelim da imam jedan spectrum, ajde ako neko negde nadje da javi, ili ako neko zeli da proda.

Poslednja izmena:
Meni se cini da imam jedan tu negde u stanu ako ga nisam zaturio negde posle skorasnjeg renoviranja. Ako nadjem javljam, stvari da li mi se isplati da ga trazim za pedeset dinara? ah ta najlon pijaca!

Ako neki uredjaj i "koristi" naizmenicnu struju, ako mu dovedes jednosmernu nece mu nista biti (naravno, ovde ne mislim na naizmenicne motore i ostale striktno naizmenicne masine). Grec u Spektrumu ce "ispravljati" napon u onaj koji mu je potreban, tj. radice samo dve diode od grecovih cetiri ako mu se dovede jednosmerna struja. A to moze da bude i dobra fora ako je polaritet na ispravljacu obrnut - grec ce ga ispraviti ;) Naravno, ovo pod uslovom da ZX stvarno trazi ~ napon, a po post-ovima kasnije, rekao bih da ne trazi :)

Pozdrav!
MrBigJump.gif

P.S. Dok suprotan slucaj, uredjaj trazi jednosmernu struju a dobije naizmenicnu - to moze da boli.

e, super je taj pc.sux.org. samo steta sto je lose skenirano, mala rezolucija i nisu ukljucili 'Auto Tone' ili slicnu opciju. preporucio bih im .djvu format umesto jpg..

inace, imam prvi broj SK, i gomilu tih starih, mozda se prikljucim akciji

Ako neki uredjaj i "koristi" naizmenicnu struju, ako mu dovedes jednosmernu nece mu nista biti (naravno, ovde ne mislim na naizmenicne motore i ostale striktno naizmenicne masine). Grec u Spektrumu ce "ispravljati" napon u onaj koji mu je potreban, tj. radice samo dve diode od grecovih cetiri ako mu se dovede jednosmerna struja. A to moze da bude i dobra fora ako je polaritet na ispravljacu obrnut - grec ce ga ispraviti ;) Naravno, ovo pod uslovom da ZX stvarno trazi ~ napon, a po post-ovima kasnije, rekao bih da ne trazi :)

Nema nikakav grec u spektrumu. Nemoj stvarati zabunu. Ne znam odakle ti uopšte takva ideja... Valjda ti je jasno da čim se pominju + i - ne može biti reči o naizmeničnoj struji... :whip:

Ma mene uopste nije briga da ZX ima ili nema grec, bio sam Komodorac :p :D Ja sam samo odgovorio na Yokozunin post da cak i da koristi ~ struju, nema veze da li se napaja jednosmernim ili naizmenicnim napajanjem:

Ako neki uredjaj i "koristi" naizmenicnu struju, ako mu dovedes jednosmernu nece mu nista biti...

To sam rekao i na kraju konstatovao:

Naravno, ovo pod uslovom da ZX stvarno trazi ~ napon, a po post-ovima kasnije, rekao bih da ne trazi :)

Da li je ijedan od ovih navoda netacan? ;) Zabunu (ako je uopste ima) nisam ja stvorio :D

Pozdrav!
MrBigJump.gif

P.S. A btw, grec uopste ne mora da sluzi samo za isprvljanje napona ;) Moze da sluzi i za "obrtanje" eventualno pogresno prikljucenog napajanja.

Kupio ja juce Spectruma za 50 dinara :D doduse ne znam da li radi, nisam stigao da ga probam, ali dosta dobro izgleda spolja...

Gde si ga kupio? Ja moj nisam ukljucivao godinama, bojim se da saznam da ne radi (zato bih rado kupio zamenu). Ako si zainteresovan, mogu da izbunarim neku kasetu da ti pozajmim da isprobas.

Gde si ga kupio? Ja moj nisam ukljucivao godinama, bojim se da saznam da ne radi (zato bih rado kupio zamenu). Ako si zainteresovan, mogu da izbunarim neku kasetu da ti pozajmim da isprobas.

Nema razloga strahu. Osim ako nije otišla ULA, svi ostali delovi se lako zamenjuju i imaju da se kupe u skoro svakoj prodavnici mikroelektronike.
A šemu možeš skinuti sa neta, i na osnovu nje će ti svaki bolji tv mehaničar znati popraviti ;)
E sad koliko je to isplativo... ali recimo da nostalgija nema cenu. :D

P.S. A btw, grec uopste ne mora da sluzi samo za isprvljanje napona ;) Moze da sluzi i za "obrtanje" eventualno pogresno prikljucenog napajanja.
Da ne pravimo konfuziju:

1) ZX traži jednosmerni napon.

2) ZX nema grec u sebi.

3) ZX ispravljač ima grec u sebi.

Ma preteraste ga stvarno :)

Dag - Moj se ispravljac od 12v 1A, zdimio se kad sam ga ubo u
Spekija sigurno je crko i 7805 (nadam se da je samo to).

Jel moze mozda ispravljac od C64 on ima 9v 1A,
ako nemoze mogao bi neko da nadje semu kako da se
napravi ispravljacki deo za taj trafo. (moze i sa grecom ;) )
Moze cak i sema od originalnog ispravljaca ako negde ima.

Vrh Dno