Šta je novo?

kung fu elektronics and co.

Noriega

Slavan
Učlanjen(a)
16.05.2006
Poena
309
Aktuelno je opremanje kucnim uredjajima, od zvucnika i tostera do frizidera, klime, tv-a...
U opciji su, kao nikada pre, Vivax, Neo, Vortex, Fuego, Vox, Fox, Shockwave, Xoro, Weg... i Beko! Nekadasnji juznokorejski autsajderi LG i Samsung su vec visa klasa, proverena imena, a japanci Sony, Panasonic, Toshiba itd. odose u statusna dobra, izvikana snobovska imena za prestiz.

Dobro ajde, hiperprodukcija, potrosacka ekonomija, menjaju se pravila igre, sve ja to znam. Prihvatam i pricu o kvalitetu i funkcionalnosti koju guraju prodavci i svi zadovoljni korisnici.

Al bih ipak voleo da znam celu pricu. Koje je poreklo ovih marki i uredjaja sto nam pune rafove i stanove? Odakle i kako je odjednom pocela invazija "bezimenih" na nasu postenu, neiskvarenu zemlju gde su jos uvek muskarci - muskarci, zene - zene, a dobar TV - Sony Trinitron!?

Aktuelno je opremanje kucnim uredjajima, od zvucnika i tostera do frizidera, klime, tv-a...
U opciji su, kao nikada pre, Vivax, Neo, Vortex, Fuego, Vox, Fox, Shockwave, Xoro, Weg... i Beko! Nekadasnji juznokorejski autsajderi LG i Samsung su vec visa klasa, proverena imena, a japanci Sony, Panasonic, Toshiba itd. odose u statusna dobra, izvikana snobovska imena za prestiz.

Dobro ajde, hiperprodukcija, potrosacka ekonomija, menjaju se pravila igre, sve ja to znam. Prihvatam i pricu o kvalitetu i funkcionalnosti koju guraju prodavci i svi zadovoljni korisnici.

Al bih ipak voleo da znam celu pricu. Koje je poreklo ovih marki i uredjaja sto nam pune rafove i stanove? Odakle i kako je odjednom pocela invazija "bezimenih" na nasu postenu, neiskvarenu zemlju gde su jos uvek muskarci - muskarci, zene - zene, a dobar TV - Sony Trinitron!?

SONY je SONY, to stoji, ali dok ne vidis bolje ;) ***-a kad je proslo vreme katodne cevi...
Recimo HANTAREX :)

^^Sony mu sada dodje vise kao neki Bang und Olufsen, a Hantarex je predpostavljam u kategoriji ovih "pali s marsa"? ;P

Poslednja izmena:
Ne znam sta si hteo da kazes, malo je ljudi culo za HANTAREX. Ali je firma vrh :) Recimo da su oni na LONDON-skom aerodromu i na jos dosta komplikovanih javnih prostora. Vidjao sam ih i u NIKE prodavnicama u Barsi, pice klipovi i reklame.

SONY je deda bas, ali su i dalje jako dobri. Samo hocu da kazem da u gomili fusheva i dalje postoji neka extra jaka, a manje poznata firma. I da SONY vise ne odskace od konkurencije jer je vreme katodne cevi i TRINITRON-a proslo. Cak sta vise sada ima boljih na polju TFT/LCD Plasma ekrana :wave:

P.S.
www.hantarex.com
www.hantarex.com
;)

Da ne pricamo da kad otvorish Sony-jevu plazmu, vidish da vecina shtampe unutra ima LG logo na sebi ;) :D

Poslednja izmena:
A ja kad sam pravio neki sistem sa Hantarex plazmom pre 3.5god, svi su pitali de stavi taj dresh.

Invazija bezimenih nije počela samo na našu zemlju, već je taj trend dosta ranije krenuo na zapadu. Tj. počelo je sa nestajanjem malih prodavnica i pojavom mega marketa tipa Metro, Tempo i sl. gde si mogao da kupiš sve, od papirnih salveta preko kosilica za travu sve do laptopa i sl. tehnike. Recimo Beko (Turska marka) je trenutno najprodavaniji brand bele tehnike u Nemačkoj. U stvari na zapadu menjaju tehniku (TV, HiFi linije i sl) na dve - tri godine, tako da ih baš zabole da li je ekstra kvalitetne izrade i da li će trajati 10 godina ili ne. Bitno je da radi dok mu traje garancija (obično 3 godine) a posle menjaju.

Evo info za tri branda za koje znam odakle su: Vivax (Hrvatska), Neo (Bugarska), Beko (Turska).

BTW- zemlja izrade ne mora da znači i kvalitet. Najbolji primer su ti Belinea (Nemačka) i Gericom (Austrija).

Poslednja izmena:
A ovaj novi famozni Vito/Vita?

meni nije jasno sta rade sa tim stvarima kad im istekne garancija? bace pa tako lepo gomilaju smece?

^^Pa to je buducnost... potrosacka histerija i veliki trgovinski sistemi guraju tehnologiju u tom pravcu. Tesko je sad suditi dal je to dobro ili lose... Stari ce se reciklirati, od njih ce se praviti novi, redizajnirani, sa par dodatnih stavki u meniju. Kvalitet tek koliko mora. U 100eura da ce se za koju godinu ovi bez pedigrea izvestiti u high-end mobilnim tehnologijama, pa ce trziste telefona i laptopova liciti na npr. mp3 playere danas.

Inace Shockwave dvd/dvx i HT su pravi hit po radnjama. Probao sam, sve ok, pravo cudo sta stave u njega za te tricave pare. Negde sam procitao, mozda i na ovom sajtu da se sklapaju u bratskoj Makedoniji, a na kutiji nazvrljano nesto kao Stuttgart, Germany, Made in EU i slicno. Od svega ipak najvise iritira i smrdi na prevaru, odsustvo bilo kakve oficijalne podrske na netu.

Eh, da... Quadro je valjda isto iz Hrvatske...

Poslednja izmena:
A ja kad sam pravio neki sistem sa Hantarex plazmom pre 3.5god, svi su pitali de stavi taj dresh.

Meni je stigao jedan iz inostranstva, ali sa pogresnim daljincem :( Nigde ne mogu da nadjem, jel imas neki predlog?

P.S.
Po nekim naduvanim servisima su me gledali bledo (da ne kazem ko telad)... Ne mogu da se setim mislim da sam tada nasao samo jednog coveka koji je cuo za firmu HANTAREX ...

Hrvati masovno valjaju te Kineze sa nekim kao drugačijim nazivima. Vivax je robna marka firme Kimtec ako se ne varam, Quadro pripada takođe nekoj hrvatskoj firmi, Neo je marka lanca Tehnomarket, SmartVision je takođe marka hrvatske kompanije Kvark, MS Industrial - ponovo Kimtec, najprodavanija marka ovdje u Bosni Elit (barem se tako reklamira)- lanac Tehnomag.Mislim da tog Elita nema u Srbiji, barem ste jednog zla pošteđeni :D.
Mislim da te jeftine DVD plejere može naručiti bilo koja jača kompanija, samo minimalna narudžba je 2000 komada. Cijene su između 19 i 30 dolara, 30 dolara su plejeri sa HDMI izlazom:D. Evo uostalom pogledajte i sami odakle potiče dio tih plejera.
http://goldstar.en.alibaba.com/

Poslednja izmena:
Ne zaboravite na MATRIX :eyebrows:

Sve je to ljudi moji kina. Evo informacija za koje 100% znam da su tacne.

xWave i ShockWave nekad jedna firma tj jedan kinez je proizvodio a dvojica kod nas valjali. Naravno kao i svaka prica u srbiji posvadjali su se pa je jedan otvorio xWave a drugi ShockWave. I dalje im isti konez pravi samo malo drugaciji modeli i nalepnice. Cak sam ih i otvarao unutra same shit raspored komponenti isti, isti konedenzatori iste boljke ma sve je sito.

Kimtec aka MSAN Group. Ljudi su lepo kupili svoju fabriku u kini. Linija MS Industrial proizvoda i Vivax. To su njihovi brendovi oni ih proizvode i valjaju.

E a evo odakle sve to potice. S obzirom da radim u jednoj firmi koja ima dosta dodirnih tacaka sa time recicu vam sledece. Mislim da je u toku septembra veliki sajam u kini. Tamo odu svi nashi/bugarski/makedonsi .... "proizvodjaci" I gledaju shta sve mali kinezi proizvode. Tamo se ugovaraju poslovi, kolicine, modeli.... (mi uvozio isto ali neke druge stvari) i to lepo stigne ovde, pa distribucija u prodavnice. Koje su nabavne cene ne zelite da znate. Ja sam pitao jednom za neke stvari i zesce sam se iznerirao i rekao sam bolje da nisam znao.

Ako nekog zanima mogu da mu nabavim katalog sa opisom i slikama. Cene se ugovaraju na licu mesta. Najmanja isporuka je 1 kontejner, al ne onaj za djubar :d. pa ko voli nek izvoli ... i na kupljenu robu nema garancije :). bar ne za ovakav nacin. Racunajte da vam je 20-30% skart u startu.

A opet sa druge strane to sa menjanjem na svake 2 -3 god mozda i nije tako loshe. Ja sad kad malo bolje razmislim bolje da sam neke stvari kupio 40% jeftinije a da nemaju ime na sebi i da sam sad kupio nove. Naravno ne odnosi se to na sve ali ..... na bar 50% stvari

s' postovanjem JA

Meni je stigao jedan iz inostranstva, ali sa pogresnim daljincem :( Nigde ne mogu da nadjem, jel imas neki predlog?

P.S.
Po nekim naduvanim servisima su me gledali bledo (da ne kazem ko telad)... Ne mogu da se setim mislim da sam tada nasao samo jednog coveka koji je cuo za firmu HANTAREX ...

Na zalost, nemam ideju kako da ti pomognem. Mozda preko ebay-a da se to nadje.

@Sarah Carigan

Ta kineska veza je skroz logicna i ocekivana. Danas se tamo radi 90tak% svetske tehnike svih proizvodjaca. Vremenom su ljudi skontali tehnologiju i zaradili za sopstvenu proizvodnju. Obzirom da nisu imali sta da izgube, spustili kvalitet na minimum zarad cene i postali extra konkurentni.

Koncept za kratkorocnu upotrebu ima smisla jer se aktuelne tehnologije prebrzo smenjuju da bi nesto koristio vise od recimo 3 god. Danas uzmes DVD/DVX, za godinu dana ce krenuti naslovi na BlueRay i nekoj naprednijoj kompresiji itd...

I da... naravno da me interesuje katalog! Bar koliko i taj sajam u septembru. ;) Ako znas jos neke detalje, mogla bi to biti isplatljiva ekskurzija :eyebrows:

Viđao sam ranije ovdje u jednom marketu DVD plejere marke Bira. Najurnebesnije mi je što sam kasnije pročitao da se ti plejeri prave u Bihaću, fabrika Bira!:smash: Valjda je to ona fabrika Gorenje Bira, mada mislim da je to provala i da su to neki kineski plejeri samo sa tim logom. Da znam da je to proizvedeno u Bihaću kupio bi jedan namjerno kao suvenir. Pretpostavljam da im je na pozadini (wallpaperu) hurmašica, fildžan kafe i rahatlokum.:d:d

Ja imam Stylandia dvdplayer,dobio sam pre dve godine.Mogu slobodno reci,djubre kakvog nema.Cuje se kao dizel motor iz 70-ih,zaglavluje u pola filma i jedini nacin da se nastavi sa filmom je odsecan udarac po povrsini playera(uopste se ne *****avam) a za daljisnki da ne pricam,tako da sledeci put uzimam samo provereno.

^Nekog Shockwavea, recimo? ;)

Bez zezanja, mislim da Stylandia nije iz ove price. Taj naziv mi je poznat jos iz doba prvih videorekordera. Takoreci, firma sa tradicijom. Pa opet...

sve je to super, kina fush i sve to.
ali druga strana medalje je pocela da rdja davnih 80-tih i to krajem.
Naime Euro salon je uvozio TV marke filips, koja je izbacila gomilu TV-a
sa losim ekranima. Uvidela svoju gresku i tada jakom Euro salonu isporucila gomile ekrana
da bi isti bili zamenjeni. Naravno iz E.S. nijednoj musteriji nije receno da je to trebalo biti uradjeno potpuno BESPLATNO...
Istih tih godina kod nas je SONY bio SONY i to sa velikim i S i O i N i Y dok nisu krenuli da crkavaju od 93-97 svima su pocrkali ekrani, prvo ode jedna boja pa druga...
Onda se mogla cuti prica e ako sam platio ipak je sony sony i opet cu da kupim sony.
Sluzio me 6 godina kao zmaj i isplatio se.
A na pitanje meni moj Nislija radi jos puno posle tog sonija nema pravog odgovora!
Tako da nije zlato sve sto sija ali nije ni svaka legura aluminijum.

mislim da ni Belinea ne moze da bude u ovoj prici. Imao sam ih 12 komada od 1999 do sada, 9 komada kupljenih u isto vreme 2001ve, 17" CRT 103035, svi su zivi i dan danas i slika je skoro ista kao i prvi dan, tj nije mutna, nije promenula boju, nema anomalija (a radili su 24/7 u igraonici jedno 4 godine). Ni jedan nije crko (jedan je zezao, trebalo ga je samo usisati iznutra). Dan danas rade. sa druge strane Hansola onih 7xxp i tako tih serija mi je proslo kroz ruke isto mnogo i mozda jedan radi jos uvek. Samsung 753dfx da ne pominjem. 50% ih radi 2 godine i kraj.

@duksa88:

istina je to za sony, ali mislim da ga ne mozes porediti sa nislijom. Radje cu gledati 6 godina u trinitron cev nego dozivotno u taj akvarijum iz Nisha. Nista licno, samo kazem da nije bas najbolje poredjenje. Sa druge strane, znamo svi da se odavne vec stvari ne prave tako da traju vecno vec 4-5 godina posto ljudi i tako u tom periodu kupe nesto drugo. Mislim, koji ce mi ocin walkmen sa tako dobro uradjenom glavom i mehanikom da ce da traje vecno ? Bacanje resursa...i tako bi zavrsio u fioci ili u kanti isto kao i onaj sto radi 4-5 godina i rikne. :p

Poslednja izmena:
Ali kada mi kazu ``ti si lud ,dao si 170 evra za dvd, a imao si za 50 evra da kupis extra cita sve kao i taj tvoj, dvd, divx ,mp3, bla, bla ,bla....

Znaci zgrozim se kada cujem nekog da se hvali kako je kupio mnogo dobru masinu za 3-4 hiljade
dinara pa sav odusevljen kao ``dodji kod mene da vidis...``, a ono neka kanta tipa Neo:crash: ili sta vec.
A ladno pre neki dan vidim klima uredjaj a na njemu pise ALIEN:crash:.Da ne veruje covek sta sve nece da naprave!

A xoro? On se kao pravi u shvabiji? :) Btw, zna li neko gde ima kimtec-ov servis u bg sto blize centru? Crk`o vivax dvd player...iskreno, kad sam ga upalio i pustio divx, zapanjio sam se koliko ima dobru sliku...al` eto, od prvog dana nije hteo da chita cdr diskove (?!?!), a sad ne cita vise nista :)

Kvalitetna stvar se uvek moze naci, ali ne i svugde...video tehnika je otishla uglavnom u penis, dok se audio josh uvek drzi...pod audio ne podrazumevam plastichne mini linije...aj lav maj jamaha :D

A opet sa druge strane to sa menjanjem na svake 2 -3 god mozda i nije tako loshe.

Na 2-3 godine nije lose ali na 2-3 meseca...:smash:Toliko je meni izdrzao Vivax DVD plejer. :d Eno ga u servisu, cekaju delove. :p

Noriega je napisao(la):
Bez zezanja, mislim da Stylandia nije iz ove price. Taj naziv mi je poznat jos iz doba prvih videorekordera. Takoreci, firma sa tradicijom. Pa opet...

Moje prve video kasete su bile Stylandia. :) Mada ko zna sta se sve sa njima izdesavalo u proteklih 20 godina. :)

Ja kuci koristim Bang&Olufsen i ponosam sam valsnik pojacala iz 76te....
Njihov kung fu je ipak bolji-istrajniji

Da se nadovežem na priču o naručivanju na kontejnere. Naime, jedan ortak koji radi u prodavnici koja ima sve od eksera do agregata koji mogu da napajaju zgradu (sve za "majstore"), mi je lepo objasnio da skoro sva roba ide iz Kine, naručilac samo kaže koji naziv i kolko kontejnera robe ide i to je to.

Naravno, cak znam nekoliko ljudi koji narucuju kontejnere sa Tajlanda.Jedan od njih je tamo kupio Bang&Olufsen muziku.

Ali kada mi kazu ``ti si lud ,dao si 170 evra za dvd, a imao si za 50 evra da kupis extra cita sve kao i taj tvoj, dvd, divx ,mp3, bla, bla ,bla....
Znaci zgrozim se kada cujem nekog da se hvali kako je kupio mnogo dobru masinu za 3-4 hiljade
dinara pa sav odusevljen kao ``dodji kod mene da vidis...``, a ono neka kanta tipa Neo:crash: ili sta vec.

Sve je to istim brodom doslo, mozda je cak i isti kontejner delilo. ;) Isplati se eventualno ako dobijes srazmerno duzu garanciju. A i to ce biti beskorisno kad dogodine krenu BlueRay izdanja po trafikama. :d

A ladno pre neki dan vidim klima uredjaj a na njemu pise ALIEN:crash:.Da ne veruje covek sta sve nece da naprave!

I?
Koja je poenta? Mene moj quart dvd plejer sluzi predobro za 35 eura kolko kosta. Moze da se zove i trobrotobro, ako moze da pusti film i sliku i muziku i titl, a da se ne kvari super. Ovaj to moze kao i 90 posto kineza.
A ako vec dajes 150 na DVD player, sjajno, ali onda daj i 1000 eura za zvucnike, oko 600 za pojacalo, i bar 1000 za plazmu.
A onda jednog dana skupis pare, odes u gvandzo i vidis kako od 07:00 - 12:00 rade sonija, a od 12:00-07:00 rade quart/neo/trt/mrt i tako to.
Da se razumemo, ja mrzim hipermarkete, potrosacku elektroniku i ostalo (pazite, bas mrzim :) ) ali imam 2 opcije : ili da ne obracam paznju na to i da me boli uvo sta kupujem od djubreta, ili da osnujem teroristicku grupu i borim se protiv globalizacije :banana:

Nazad
Vrh Dno