Šta je novo?

Kuleri za Hard disk

Miroslav

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
29.12.2001
Poena
739
gde ima da se kupe oni kuleri sto se srafe na donji deo hard diska? sa 2 ventilatora, bolje nego sa jednim... i ako znate, recite mi odmah cenu...

hvala!

Probaj u Computer Dream-u, imali su i "firmirane" ali i kineske.

Kineski su bili oko 4-5 ◘

Svojevremeno sam ga pazario u radnji u Čika Ljubinoj, mada neznam koliko je sretno rešenje. Kada sam ga zašrafio ispod harda, cela ta budža nije htela da uđe u 3,5" slot. 🙁 Problem sam (šatro) rešio, tako da sam uglavio u vođice neposredno ispod. :d
Drugi problem je kvalitet ventilatora. Ovi meni su relativno brzo protandrkali pa ih s vremena na vreme "zalivam" turbinskim uljem. :d

ivo.r je napisao(la):
Svojevremeno sam ga pazario u radnji u Čika Ljubinoj, mada neznam koliko je sretno rešenje. Kada sam ga zašrafio ispod harda, cela ta budža nije htela da uđe u 3,5" slot. 🙁 Problem sam (šatro) rešio, tako da sam uglavio u vođice neposredno ispod. :d
Drugi problem je kvalitet ventilatora. Ovi meni su relativno brzo protandrkali pa ih s vremena na vreme "zalivam" turbinskim uljem. :d

Moram da potvrdim ovo drugo. Vrlo brzo su poceli da prave buku pa je potrebno podmazivanje a inace ohlade hard solidno (mbm mi kaze 20 stepeni posle par sati rada).Inace cini mi se da su moji spire

U sustini taj bakarni deo usled nikakve dodirne povrsine sa hardom prakticno ne sluzi nicemu. a ti kulercici jako brzo povilene. Daleko je bolje resenje montirati jedan 80mm ispod harda i okrenuti ga da duva ka elektronici. Imam i taj bakarni hladnjak kod kuce, ali sam ustanovio da 80mm daleko bolje radi posao, a i tisi je od ona 2 mala.

[Mancha] je napisao(la):
U sustini taj bakarni deo usled nikakve dodirne povrsine sa hardom prakticno ne sluzi nicemu. a ti kulercici jako brzo povilene. Daleko je bolje resenje montirati jedan 80mm ispod harda i okrenuti ga da duva ka elektronici. Imam i taj bakarni hladnjak kod kuce, ali sam ustanovio da 80mm daleko bolje radi posao, a i tisi je od ona 2 mala.

A mbm bolje rezultate daje kad 80mm fan izbacuje vazdug iznad elektronike nego kad duva u nju.
Pozdrav

Mladen je napisao(la):
...A mbm bolje rezultate daje kad 80mm fan izbacuje vazdug iznad elektronike nego kad duva u nju.
Pozdrav

Objasni. Kako "izbacuje vazdug iznad elektronike" kad je ona "dole"? 😳

Ima tih coolera u NT Softu, nesto malo preko 300 dinara (sa jednim ventilatorom). Jesu nezgodni za montiranje u kuciste, ali uz malo truda problem je resiv (ne zategnes srafove do kraja, ostavis taman toliko lufta da moze da prodje "vodjica"). Tacno je da vremenom postaju donekle bucni, ali stvarno dobro o`lade hard - sto je ipak valjda najbitnije.

Ja teram Hardcano 7 + Cooler Master 8-icu. Odlicno vrsi posao.

A ne slazem se sa Mladenom, da bolje rezultate daje ako izvlaci toplotu iz elektronike. To je smesno, nista ne uspe da uvuce. A ovako kad duva, onda se sve siri sa strana .. i odvodi toplotu.

Za autora teme : vidi na pcberzi..

hvala svima. pogledacu svuda gde ste preporucili, uzecu jedan radi testa, pa da ga uparim sa tt ventilatorom pa da vidim rezultate

ps. Xaser III sucks sto se tice hladjenja diskova

][V][ATRIX™ je napisao(la):
Ja teram Hardcano 7 + Cooler Master 8-icu. Odlicno vrsi posao.

A ne slazem se sa Mladenom, da bolje rezultate daje ako izvlaci toplotu iz elektronike. To je smesno, nista ne uspe da uvuce. A ovako kad duva, onda se sve siri sa strana .. i odvodi toplotu.

Za autora teme : vidi na pcberzi..

Lepo sam napisao da je mereno iz mbm i da bolje rezultate daje kad izbacuje vazduh, probaj. Inace na ovom mom za dva ventilatora onaj ventilator koji je iznad elektronike izbacuje vazduh,a drugi ubacuje. Pa nisu valjda ljudi bez veze tako okrenuli

Objasni. Kako "izbacuje vazdug iznad elektronike" kad je ona "dole"?

Dobro nisam bas najbolje objasnio ali se razume na sta mislim

Ja merim starim alatom - prstom 🙂

Onaj senzor od Hardcana mi je nakacen na CPU, mozda ga skinem bas da istestiram..

Inace probao sam i da kuler duva odozgo, znaci na "kuciste" hard diska, i opet je sve dovoljno hladno.. samo da duva 🙂

Miroslav je napisao(la):
gde ima da se kupe oni kuleri sto se srafe na donji deo hard diska? sa 2 ventilatora, bolje nego sa jednim... i ako znate, recite mi odmah cenu...
Kbc.co.yu, i ima vise modela koliko sam video. Telefon ne znam. Idi na sajt pa pogledaj.
Pozdrav!

Offtopic:

Je li Shone, jesu li ono Burzini telefoni.... 😕

Ovako se josh niko nije potpisao... cheers

CAR je napisao(la):
pa koa imas kuciste videces da fanovi veoma malo duvaju kroz one dve rupe na hardove, nije sredjeno kao u odtalim kucistima. jeste lakse da se vadi hard napolje i dodaju novi, ali hladjenje je zato nikakvo

Miroslav je napisao(la):
...

pa koa imas kuciste videces da fanovi veoma malo duvaju kroz one dve rupe na hardove, nije sredjeno kao u odtalim kucistima. jeste lakse da se vadi hard napolje i dodaju novi, ali hladjenje je zato nikakvo
Naravno da imam kuciste :mrgreen: ... ali ga nisam namontirao, sve do danas (ubih se od posla, majku mu... toliko dzidza treba povezati da mi je bilo muka!!!).
I danas videh to o cemu pricas... a inace je na Xaser II-ojci hladjenje bas bilo OK.

a da li je neko predio to sa hladjenjem u 5.25" fioci sa 2-3 fana?

Miroslav je napisao(la):
...

Evo, namontirah najzad kuciste i jasno mi je o cemu pricas... mislim, OK je, bar meni (bez coolera, u zatvorenom kucistu, hard ode do 47C!!! ... a sad, sa oba ukljucena fana, je na 25), ali... to nije ni blizu hladjenju hardova kako je bilo kod Xaser-a II.
Tamo je bilo mnogo, mnogo efikasnije.

Nazad
Vrh Dno