Šta je novo?

Kuler za PSU?

veseli06

Slavan
Učlanjen(a)
08.10.2008
Poena
320
Dobio sam napajanje OCZ ZX 750w, vrlo povoljno, ali mi je problem kuler koji i nije bas da nije bucan. POsto je napajanje novo, ali bez garancije tako da nema sta da izgubim, zanima me koji kuler da stavim? Koliko sam citao njegov fabricki ima neki protok od 140 i 2800rmp.

Pravilan termin za ono što tebi treba je "ventialtor". Kuler se obično naziva sklop hladnjaka i ventilatora.... Sve jedno koliko vidim u problemu si jer je unutar napajanje ventilator od 135mm. Razmak rupa kod 140mm ventilatora je 125mm, kod 120mm modela je 105mm, a kod 135mm razmak je 120mm... dakle ne pašu obični 140mm modeli.
Možeš uzeti neki običan 140mm model i da mu "podesiš" rupe sa turpijom... ali izbor 140mm je svakako prejadan. Jedino da naručiš original zamenski, ili neki drugi Zalman/Scythe na bar 2000 obrtaja... ili pljuneš pare za SILVERSTONE SST-FHP141.

Ili jednostavno podmažeš postojeći vent.

Zato što fabrički ide do 2800 obrtaja i naponska regulacija brzine se vrši prema fabričkom modelu. Ako stavi sporiji vent, velike su šanse da se neće ni zavrteti zbog nižeg napona koji dobija i spaliće napajanje.

mozebit',ali stvarno sumnjam da taj fabricki vent je na icem preko 12v,plus uvek ima opciju da ga prikaci na plocu.a ako se napajanje toliko greje da treba 14cm vent na 2800rpm-a da se ne bi spalilo,ja to ne bih ni prinosio blizu mom kompu,kamoli se kopcao na njega.verovatno su samo predimenzionirali,i neki solidno efikasan 14cm vent (tipa arctic-a ili fractal-a) na 1000-1200 bi zavrsio posao,a pride se ne bi cuo,posto se OP zali na buku,a svaki vent na tolikim obrtajima se cuje.

Tesko da ce naci dobru zamenu, moze da proba da stavi neki tisi ventilator pa da testira koliko ce napajanje da se greje (naravno mislim da se direktno poveze na 12v granu tj. zutu i crnu zicu jer kao sto je @Magic_Mike rekao verovatno se nece ni zavrteti ako se samo zameni ventilator i poveze sa zicama predvidjenim za ventilator), ako je neka nezahtevna masina moze i neki slabiji ventilator ili da poveze na 7v granu unutar napajanja.

Koliko mi se čini, taj OCZ ima 2-pin konektor za ventilator, nije zalemljen za ploču. A brzinu bi trebalo da reguliše tako što će varitati napon koji šalje ventilatoru (ako sam ja dobro razumeo kako stvari funkcionišu). Tako da pretpostavljam da bi zamena ventilatora sa manjim maksimalnim brojem obrtaja, imala proporcionalno manje vrednosti u toku rada, tj. malo više temperature.

Poslednja izmena:
I mene nervira i najmanja buka iz računara i da sam na tvom mestu ja bih kupio neki drugi ventilator koji se vrti do nekih tipa 1200-1400 rpm i stavio bih ga direktno na moleks 12v. Tvoja mašina ne bi trebalo da troši onako iz glave više od 300-350w u full loadu,pa napajanje ne bi trebalo da se previše greje . Isprati da li ti je u tom trenutku napajanje toplo i ako nije onda ok. Samo ti onda ostaje da vidiš da li ti je i to bučno. Tu može da se pojavi još jedan problem, jer koliko se sećam da neka napajanja kada im se isključi fabrički ventilator neće da startuju, ako nemaju ništa priključeno između te dve žice. Ovo poslednje uzmi sa rezervom, jer čini mi se da sam nekada davno o tome nešto čitao, ali opet nisam siguran.

Vrh Dno