Šta je novo?

Kuler za K8

SyncMaster

Čuven
Učlanjen(a)
31.08.2002
Poena
610
Zna li neko gde ima u BG-u nešto od sledećih kulera za AMD 939 platformu: Titan Vanessa L, Thermaltake Big Typhoon, Thermaltake Sonic Tower...

SyncMaster je napisao(la):
Zna li neko gde ima u BG-u nešto od sledećih kulera za AMD 939 platformu: Titan Vanessa L, Thermaltake Big Typhoon, Thermaltake Sonic Tower...

Probaj Microsystems, MB Soft, Imtel itd, mada u principu takvi egzoticni kuleri se ne nalaze bas lako kod nas, uglavnom se porucuju - cak je i neko sa foruma nudio tu uslugu.

Inace posto vidim da trazis dobar kuler da ti kazem da sam probao sve i svasta na ovoj mojoj 200W X2 "grejalici", i najbolje se pokazao Thermalright SI-120, a odmah posle njega TT Big Typhoon. Zalman CPNS9500 je bio u toj klasi samo kada je njegov ventilator (koji uz to nije univerzalan i zamenljiv) bio na maksimumu, a tada je bio suvise glasan, pa sam ga otpisao (prakticno ista situacija i kod izvikanog "Hiper 6" kulera). Dobra stvar i kod SI-120 i kod velikog tajfuna je sto su tako konstruisani da dobro hlade i maticnu plocu, tj. stablizatore napona pa i memoriju.

Dakle od mene preporuke za Thermaltake Big Typhoon i Thermalright SI-120.

P.S. I jos nesto vazno, dobra pasta i pravilno nanesena zaista "skida" nekoliko stepeni u odnosu na konfekciju...

Poslednja izmena:
Hvala M_M na odgovoru, taj Big Typhoon nisam ni razmatrao, medjutim vidim da je na testovima medju najboljima. Sad bih definitivno njega uzeo kad bih ga nasao. A Thermalright mi ni na pamet nije pao, naravno da sam odmah otisao na njihov sajt i pao kad sam video onaj 90c, ali tek to nema sanse ovde da se uzme. Inace zvao sam sve firme koje si napisao, naravno "svima stize ubrzo"... Imtel jedino ima Hyper48, koji se osrednje pokazao po testovima.

A za pastu znam, dugogodisnji korisnik AS-a 🙂

Imas u HGSpotu zalman 7700cu samo proveri dal moze da se montira na tvoju plocu

Ja mislim da imas u imtelu a moja preporuka ti je da uzmes Cooler Master Hyper 6 ortak je to uzeo i nije se pokajao odlican je to ja nameravam da uzmem u skorije vreme. Pozdrav

luka-d je napisao(la):
Ja mislim da imas u imtelu a moja preporuka ti je da uzmes Cooler Master Hyper 6 ortak je to uzeo i nije se pokajao odlican je to ja nameravam da uzmem u skorije vreme. Pozdrav

Jeste dobar, ali sto se mene tice ima dve mane:
1) Nestandardan ventilator 100x100mm, dakle ako pocne da zeza tesko ce se naci zamena
2) Smer protoka vazduha je takav da ne doprinosi bas mnogo hladjenju elemenata na samoj maticnoj ploci, npr snaznih ispravljackih tranzistora. Isti problem ima i Zalman CPNS9500...

Nijedna od ovih mana ne postoji kod recimo TT Big Typhoon-a...

M M, vodi racuna... covek prica o Hyper 6, a ne o Hyper 6+.

CAR je napisao(la):
M M, vodi racuna... covek prica o Hyper 6, a ne o Hyper 6+.

Nikako ja ne potcenjujem Hyper6 (ili njegovu + varijantu), jer su oba izvanredni CPU kuleri, nego sam iznosio svoje licne primedbe na iste.

Inace, koliko znam, jedina razlike je da je Hyper6 ceo od bakra a Hyper6+ je delimicno od aluminijuma, pa je nesto laksi. Oba imaju 100x100 ventilator (znaci nestandardne velicine, problematican za zamenu) i hlade duvajuci prema izlaznom ventilatoru iz kucista (dobro po pitanju hladjenja CPU-a i izbacivanja CPU toplote napolje, lose sa aspekta hladjenja MOSFET-ova i memorije).

Poslednja izmena:
M_M je napisao(la):
Nikako ja ne potcenjujem Hyper6 (ili njegovu + varijantu), jer su oba izvanredni CPU kuleri, nego sam iznosio svoje licne primedbe na iste.).
Nisam ti ja ni rekao nista oko ocenjivanja cooler-a... vec samo da "neko" prica o Hyper 6, a "neko" o 6+ 😉
Po mom misljenju, Hyper 6 je vec pomalo prevazidjen cooler... da se razumemo, nekad je bio izuzetno jak igrac, ali sad, kada su naisli neki novi (u prvom redu, TT-ovi Big Typhoon i Sonic Tower... a naravno i SI-120), izgubio je dah. Ipak, 80mm vs. 120mm ventilatori... pravi se tu fina razlika.

Sa druge strane, Hyper 6+ se jos uvek drzi.
M_M je napisao(la):
Inace, koliko znam, jedina razlike je da je Hyper6 ceo od bakra a Hyper6+ je delimicno od aluminijuma, pa je nesto laksi. Oba imaju 100x100 ventilator (znaci nestandardne velicine, problematican za zamenu) i hlade duvajuci prema izlaznom ventilatoru iz kucista (dobro po pitanju hladjenja CPU-a i izbacivanja CPU toplote napolje, lose sa aspekta hladjenja MOSFET-ova i memorije).
Pogresio si za Hyper 6, kako ti Kisa vec rece, on podrzava ventilatore od 80x80mm.
Ostalo je u redu, a upravo AL+Cu kombinacija, u paru sa 100mm ventilatorom cini Hyper 6+ nesto boljim cooler-om od starijeg brata.

Inace, takodje stoji i zamerka oko nemogucnosti hladjenja naponskog dela ploce.

Samo da vas obavestim da sam morao nesto da kupim, ne bi li uopste pokrenuo sistem, posto sam jelte kupio tray,i jedva sam u Pakomu nasao neki Spire za 980din. Od skupljih su bili samo Hyper 48 u Imtelu, Vanessa - S u Mbsoftu i Microsystems-u, i Zalman u HGSpotu, nijedan od njih mi se nije kupovao. Strasno je ovo nase trziste, cim izletis iz standardnih komponenti, krene pustos..🙁

Ako do nove godine ne nabavim nesto od kulera sto je M_M predlozio, idem u e-ducan da narucim po jedan, cisto iz hira :d

M_M je napisao(la):
Jeste dobar, ali sto se mene tice ima dve mane:
1) Nestandardan ventilator 100x100mm, dakle ako pocne da zeza tesko ce se naci zamena
2) Smer protoka vazduha je takav da ne doprinosi bas mnogo hladjenju elemenata na samoj maticnoj ploci, npr snaznih ispravljackih tranzistora. Isti problem ima i Zalman CPNS9500...

Nijedna od ovih mana ne postoji kod recimo TT Big Typhoon-a...

Ortak je skinuo taj ventilator i radi mu OK smanjio je temperaturu sa 55 na 43 za intela 3.2 preskot. :type:

Kako je mogao da smanji temperaturu skidanjem ventilatora? :trust:

Poslednja izmena:
Za tri stepena manja tj. 40 ali skunui ga je samo zato sto je bio bucan i to veoma na 1000 obrtaja kandrkao je kao blesav izgleda da je dobio los ventilator pa ga je skinuo da vidi razliku i nije strasna.

Nema sanse da je razlika 3 stepena! I kakav je to ventilator koji se na 1000 obr. cuje?!

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno