Šta je novo?

Kuler za intel quad core?

SretenBG

Slavan
Učlanjen(a)
19.09.2008
Poena
445
Planiram da malo ekperimentisem sa overkclockom pa bih da uzmem neki kuler koji ce sve to ispratiti kako treba,izdvojio bih recimo 3000 dinara za kuler pa da cujem predloge. Procesor je Intel quad core q6600. Ja sam razmisljao recimo o Cooler master GeminII i da mu stavim dva fena kako bih hladio i RAM i chipset koliko toliko,kuciste je midi tower Gigabyte sirina je 18 cm,to su spoljne dimenzije da znate da ovi kuleri sto puno idu u dubinu odpadaju. Kuciste ima spreda jedan 12cm fen i pozadi takodje i to je to sto se tice promaje.

dajte ljudi pomozite,izgleda da mi odgovara samo geminII jer svi ostali koji normalno mogu da hlade quad core procesore su veliki i ne mogu da mi stanu u kuciste jer nije dovoljno duboko. Gledao sam Thermalright ultimu 90 posto izgleda samo ona moze da stane u kuciste od svih thermalright,medjutim nije kompatibilna sa quad core procesorima.

istalirao sam kuler uz malo muke,ali dobro,vredelo je.Ja sam odusevljen rezultatima s obzirom da kuler radi bez fena,znaci skroz silent.Jos samo fali da ubacim dve noctue na ventilaciju od kucista i verovatno ce biti bolji rezultati.Koji model noctue predlazete?Naravno nije nas sve poslo za rukom,tako da sam slucajno obrisao slike sa kartice od fotoaparata prilikom kopiranja,i sada imam samo jednu finalnu sliku kucista koju sam naknadno slikao.evo da vidite kako to izgleda istalirano.Prilicno se masivan kuler,mislio sam da ce se ploca nakriviti,hladnjak ima 1120 grama,ali za divno cudo,bas se dobro ponasa,a i ima malo lufta od stranice kucista,tako da moze i na nju da se osloni ako nesto podje naopako. Ovih dana cu napraviti red i sa kablovima,mrzelo me veceras,tako da je malo nered unutra u kucistu.Probacu sutra sa da stavim jedan kuler od 120 na kuler da vidim hoce li biti neke razlike u performansama. Evo kako sad to izgleda.

evo rezultata stock kulera na idle

stock kuler full load

scythe kuler bez fena idle

scythe kuler bez fena full load

Poslednja izmena:
koji monstrum 🙂 odlicne temperature

imam mesta da zatvorim kuciste,a vent cu da stavim sa strane,posto postoji i ta opcija,stavicu fen na zadnju stranicu kulera da duva ka fenu od napajanja,i onda ce taj fen to izbacivati napolje,mislim da ce to biti ok.

I meni su savetovali da uzmem nf-s12 ali sam za kuler i napajanje uzeo nf-p12 a koliko je meni bitna tisina onda znaj da je nf-p12 uz odlican protok i bez redukovanja brzine odlican. Imam Thermalright HR-01 Plus sa nf-p12 i Q6600 u idle je 27C (par stepeni gore dole ali ne preko 30). Kuler koji si ti uzeo 'trebao' sam ja ali i pored LBX kucista nisam zeleo da eksperimentisem... Za tvoje kuciste bolje uzmi nf-p12 za kuler a za samo kuciste mozes i dva nfs-a mada su iste cene a protok je veci kod nf-p serije. Ne znam koliko sada kostaju ali pre 3 dana sam jedva uzeo za 1300din zbog kursa i njihovog slobodnog formiranja cena, bio je posle 1700din a danas... ko zna...

ok,videcu ovih dana da uzmem nesto.Reci mi samo kakve fenove imas na kucistu?meni se cini da bi bilo dovoljno da samo da njih promenim,jel ovi od gigabyte fenovi sto su dosli sa kucistem izgleda da nisu bas nesto dobri po pitanju cirkulacije?Sta mislis jel bi noctue popravile situaciju?

Imam Chieftec LBX kuciste, znaci 92mm fanovi (Acousti dust proof ali sumnjam da vecinu ljudi oni zanimaju zbog cene od 'samo' 25€ komad 🙂 )... 2 bocna uperena u procesor i graficku koji ubacuju vazduh u glavni deo kucista a unutra nf-p12 na kuleru koji tera na jos jedan 120mm i napajanje iznad sa 120mm koji svi zajedno izbacuju vazduh. Ne znace ti dodatna 3 u delu kucista za hardove zato sto to obicna midi kucista nemaju. Napisao sam ti sta sam uzeo za hladjenje Q6600 uz NF-P12 i fan duva a ujedno je i tih koliko meni treba... a treba mi da komp radi u sobi gde spavam... sigurno ima fanova sa vecim protokom ali nisam nasao kod nas one koji bi se mogli meriti sa Nocuta po pitanju odnosa protok glasnost.

slusaj, ja bas gledam danas kuciste i ukapirao sam da imam problem sto se tice cirkulacije vazduha. Fenu na zadnjem delu kucista su okrenute cevi kulera i on tu slabo izvaci vazduh sa rebara, a opet kuler je ogroman, i maltene je uz samu ivicu kucista pa ne cirkulise vazduh najbolje. Posto je sad u passive varijanti, toplotu sa kulera jedino odvlaci fen sa napajanja. Ne znam sta da uradim da poboljsam malo tu cirkulaciju.Mislio sam da uzmem dva fena pa da zamenim ove sto sam dobio uz kuciste,medjutim ne znam koliko bih dobio. Mozda je bolje da uzmem neka dva dobra fena pa da menjam fen iz napajanja, i da stavim jedan na dodju stranu kulera i da on gura vazduh ka tom fenu iz napanja, sta mislis jel bi to bilo bolje resenje? Treba da uzmem neke jace fenove sa vecim protokom, tako da je buka neminovna, jer je hladnjak stvarno veliki i neki fen koji bi se vrtio sporo stvarno ne bi imao efekta.

Noctua NF-P12 sa svojih 1300RPM neka te ne zbuni, protok mu je 54CFM a kada stavim ruku iza Thermalright hladnjaka oseca se kako probija svez vazduh (znaci bas ga hladi)... gledaj protok a ne toliko broj obrtaja... za moje prostrano kuciste ovo je za sada najbolje resenje. E da, u napajanju sam zamenio fan, tu je isto Noctua koja jos ne vrti maksimum zato sto je dole dovoljna promaja, izvlaci ovaj 120mm pozadi najvise... Kod tebe je najbolje resenje fan sa donje strane kulera koji ce duvati prema napajanju... mozda jos jaci fan koji ce izbacivati vazduh i naravno sto vise svezeg vazduha jer bez njega ne vredi izbacivati samo vrelinu iznutra... ako si spreman da trpis bucnije fanove, proveri protok zato sto bucnost i brzina ne znace uvek i veci protok.

fora je sto nigde ne mogu da nadjem koji protok imaju ovi moji fenovi sto su stigli uz gigabyte kuciste,da bar znam da li je to problem da ne kupujem istu stvar. Ne smeta meni toliko buka,ali necu ni da se cuje kao tenk,razumes me.Gledao sam neku jeftiniju varijantu da uzmem posto mi je stvarno glupo da dam 70 evra za 4 noctue. Sta mislis o ovome http://www.coolermaster.com/products/product.php?language=en&act=detail&tbcate=36&id=5300
ili mozda cak ovo,ovaj fen ima bas veliki protok http://www.coolermaster.com/products/product.php?language=en&act=detail&tbcate=36&id=5300

Poslednja izmena:
Oba linka su za isti CM fan? Po specifikacijama lepo zvuci ali je 48CFM jos uvek manje od 54 koliko ima NF-P12... ne znam koje su cene CM-a ali ako su isplativiji najbolje je probati sa jednim i videti koliku 'promaju' prave a kada su db u pitanju vidim da su prakticno isti kao i Noctua... sada sam totalno okupiran, nakon upgrade-a ploce i procesora, sa ASUS 4870 DK DDR5... upravo sam je montirao i nerviraju me boje kao i ostrina HD filmova sa ovim 8.11 Catalyst... ako te jos nesto zanima slobodno se javi na priv, dok ja malo proverim novu graficku... 🙂

Nazad
Vrh Dno