Šta je novo?

Kuler procesora problem

sci

Slavan
Učlanjen(a)
07.01.2006
Poena
304
Kuler mi radi na 5400-5500 i bucniji je od centrifuge. Super hladi ali me ubi. Procesor je duron 1100 i nikad ne prelazi 39 stepeni. Do koje temp. je ok.? Moram da kupim neki kuler sa nizim obrtajima, ali se plasim da mi se komp ne pregreje. Mora li da bude standardnih 8cm, ili mogu da kupim samo ventilator bez hladnjaka (vidjao sam i 12 cm)? Hvala

Isti sam problem imao samo i resio sam boljim rashladjivanjem kucista ali nisam siguran da ces i ti moci posto je duron u pitanju a neka neko ispravi ako gresim.Stavio sam jeda CM 12 cm na zadnju stranu i jedan na prednju.Rade na 1100 obrtaja i stvarno nisu bucni a box kuler na a64 3000+ mi vise ne prelazi 2200 obrtaja i u biosu sam podesi cpu thermal throtling.Ne znam jer tvoja ploca podrzava tako nesto.Sto se temp. procesora tice mislim da je super samo neznam jel realna tj kako si je izmerio a svi programi lazu i do 15 stepeni u sta sam se uverio jer sam kupio jednu pljosnatu sondu u jednoj radnji elektromaterijala i uglavio je tik uz procesor pa uporedjivao.

U svakom slucaju moras da imas i hladnjak. Menjanje samo ventilatora ti nikako ne bi preporucio da radis, teorijski bi moglo, ali to su vec stap i kamap varijante i nikako se ne isplate. To sto si vidjao je za kuciste... ne bi bilo lose da imas barem jedan dodatni fan u kucistu, (moze i 8, zavisi sta ti kuciste prima, da ne bi testerisao...) ali to ti nece mnogo pomoci sa bukom...
S' obzirom na taj cpu... pa bilo sta od recimo cooler-mastera za K7 oznaceno kao low noise...

Po meni najbolje ti je resenje da nabavis drugi cooler za CPU. Mozes da nadjes jos uvek za male pare neki Socket A kuler kod neke firme kojima je zaostalo.
Jos ako mozes nabacis neki Spire Whisper Rock III ili IV i uzivas. Ima 80mm fan koji se vrti na 2000 obrtaja i uzivancija. Ja sam kupio jedan za 500 kinti u nekoj bg firmi pre 2 meseca...

Ma nadji neki whisper rockIV, ili neko vece telo kulera i stavi neku osmicu.
Ja imam potenciometar i drzim na 2500 ,kad ga stavim na 1700rpm temp je oko 55, ali nema potrebe toliko malo jer su u svakom slucaju druge komponente bucnije od kulera :D

Ventilator od napajanja ili starog lasera je prava stvar. Za to je potrebno da imas telo hladnjaka makar slichne velichine da bi ga nakachio. Takav hladnjak traje duuuuugo. Ja glasam za ruchno pravljene. Uradio sam ih puno i svaki bolje i tishe radi posao od vecine fabrichkih. Upravo radim sa jednim takvim. Skoro je beshuman.

A kako se skida rpm? Udjem u bios i?

Nazad
Vrh Dno