Šta je novo?

Kuler na ploci

pavle93

Slavan
Učlanjen(a)
15.02.2008
Poena
349
Cale u firmi ima sledecu masinu

Abit nf7,Barton 2500+,ostalo nije bitno.Pre neki dan sam otvorio da namestim neki hdd i upalim komp otvoren i ono sto me zabrinulo jeste da ne kuler na ploci onaj mail sto hladi (pretpostavljam chipset) uopste nije radio.Prvo sam pomislio da je do prasine.Lepo otvorim sve ocistim,podmazem kuler al on uopste nece da radi.Posto nemam ni jednu stariju plocu koja koristi kuler da li neko zna kako da proverim da li je do kulera ili ploca ne daje struju?

probaj da zabodes bilo kakav kuler sa istim dzekom nemora biti iste velicine kuler kao stari
ili sa unimerom ( ako ti je tri pinski izlaz na ploci mislim da je srednja faza 12 v, proveri nekako nisam siguran neda mi se sad otvarati racunar)
i jos moze sa bilo kakvom sijalicom od 12v i dve zice. Idi redom po ta tri izlaza i nemozes da omanes. Bitno je samo da slucajno ne spojis dva izlaza sa tvojom jednom zicom , moras bas pazljivo. Naravno proveri sijalicu da radi da nema u sebi kratak spoj.
Aj pa javi sta si napravio

probaj da zabodes bilo kakav kuler sa istim dzekom nemora biti iste velicine kuler kao stari
ili sa unimerom ( ako ti je tri pinski izlaz na ploci mislim da je srednja faza 12 v, proveri nekako nisam siguran neda mi se sad otvarati racunar)
i jos moze sa bilo kakvom sijalicom od 12v i dve zice. Idi redom po ta tri izlaza i nemozes da omanes. Bitno je samo da slucajno ne spojis dva izlaza sa tvojom jednom zicom , moras bas pazljivo. Naravno proveri sijalicu da radi da nema u sebi kratak spoj.
Aj pa javi sta si napravio

Shta sve napisa choveche...
Prvo faza ne postoji u istosmernoj struji vech u naizmenichnoj ili ti 220v
Drugo sijalica kad crkne nema kratki spoj-vech zhica koja se nalazi u jnoj pregori. ta zhica se zove Volfram i pregori, pukne na 2 dela 😉
shto chovek reche probaj sa drugim ventilatorm, mada ja imam AN7 koja je "blizanac" NF7 i meni se ne vrti isto, nije pomoglo podmazivajne nego vent jednostavno je pun prashine i chas se vrti chas ne... nego je meni pishtalo ko blesavo pa sam stavio 8-icu sa senzorom i ona se sad vrti da ne bi pishtalo...

A mozes i da stavis neki drugi (veci) kuler na kuciste, tako da odprilike duva na chipset, a da taj skines ako vec ne radi.

Ja sam tako nesto uradio i odrzava temp. na oko 30 stepeni C.

probao sam sa unimerom i nema struje,a nemam nijedan slican kuler tako da cu videti sa ovom opcijom za veci kuler.Hvala u svakom slucaju

Nazad
Vrh Dno