Šta je novo?

Kuler na Asus 9550ge :!@#%$^@#!:

andjelkoyu

Čuven
Učlanjen(a)
23.12.2002
Poena
680
Ukratko, graficka stara nepuna 4 meseca. Nije proslo ni 2 meseca od kupovine (kupljena pocetkom januara) a kuler je prvi put "proskicao" (u Februaru) - inace vec na prvi pogled odaje utisak o "kvalitetu" izrade (graficka je ok, u ostalim segmentima 😉). 🙁 Na brzinu sam otvorio kuciste (ukljucen komp) i prstom pipnuo kuler (zaustavio lagano) i pustio ga da ponovo radi - i sve je bilo ok.

Medjutim od tada je proslo evo skoro 2 meseca - a ova pojava se sada desava svaki put kada ukljucim komp (ujutro ili u toku dana) odnosno uvek kada je komp "hladan" pa ni "prst" vise ne pomaze - potrebno je da "odtandrce" svoje 😀 nekih 2-3 minuta. Znam, neki ce reci otvori kuler, podmazi i to je to. Ali kuler je toliko lagano i krhko napravljen da mi je prosto frka da ga diram, a kartica je inace pod garancijom... Najvise mi smeta sto samo zbog toga moram da drzim otvoreno kuciste (ipak primetno visa buka) da bih kada se to desi sto pre krenuo da ga zaustavljam rukom. 😛

Opet, sta ako slucajno nesto fizicki ostetim (Marfi recimo) i uprkos tome sto imam iskustva sa "cackanjem" kulera, posle ce biti ono "koji k**** cackas kad je pod garancijom i nisi ovlasceno lice". Uzeta je inace od OK decka sa foruma iz HH, po ocekujem da se i on javi po tom pitanju - i konkretno - imate li i vi ovakvih iskustva sa novim grafickim, meni je prosto neverovatno da su stare graficke po nekoliko godina stare imale 500% kvalitetnije kulere na sebi. Opet, ovo jesu kartice iz 'ekonomske' klase, no ipak to je jedan kuler... stvarno. :S:

tandrče kuler ko lud i mom drugaru na GA 9600XT, plaćenoj boga oca pre godinu i po dana, prema tome, šta se ti sikiraš kada je iskeširao baja 3 tvoje kartice...

znači uskoro da se nadam da će i ovaj mog asus da proskiči? a rado sam zamenio sapphire-a za njega, ovo se overklokuje ko ludo...

Evo andjelko samo da ti se pridružim u očaju. :d
Mojoj se događa to da joj je fan najbučniji u mojoj konfi. Malo mi je mnogo da za grafičku od 65€ dam još 25€ za cooler. Kako je više i ne OC-ujem (ne igram se skoro uopšte ili igram Civ3 / FM2005), rešenje ću potražiti u nekom pasivnom hladnjaku za NB čim budem imao višak slobodnog vremena, da se malo prošetam po gradu a i ne znam gde da tražim...
BTW, pre mesec / dva je u Digital!-u bio opis nekog Titan (aktivnog) kulera za NB / VPU ali su izostavili cenu i nivo buke...

Poslednja izmena:
bio je da se kupi neki Titan model za oko 10E, a model slican njemu (samo malo manji za 7-8E) pa ti vidi. Inace veci se vrti na 4500rpm i dobro hladi 😀

Majku mu, pa jel' vazi garancija?

A što ne bi važila?

Pa ne znam 😀 zato ja pitam vas 🙂

Mislim, glupo mi je nekako da reklamiram graficku zbog kulera, a opet sa druge strane to je sastavni deo graficke... Ako ovako radi posle 3-4 meseca, kako li ce tek za 8-12? Kad samo pomislim na shedule obavezu da svaka 3-4 meseca podmazujem isti... bedak 🙁

Cekam da se i Mihajlo javi da vidim sta on kaze, izgleda jos nije video temu... bas me interesuje da li je imao slicnih problema i sa ostalim (Asusima 9550 konkretno) ??

Opet, ako krenem da se zezam sa silnim kitovima koje gore predlazete, tu se gubi garancija, zar ne? A ja to ne zelim.

andjelkoyu je napisao(la):
...
Cekam da se i Mihajlo javi da vidim sta on kaze, izgleda jos nije video temu... bas me interesuje da li je imao slicnih problema i sa ostalim (Asusima 9550 konkretno) ??

Ja, recimo, do sada nisam imao (bilo kakvih) problema sa ventilatorima na 9550GE 🙂

Opet, ako krenem da se zezam sa silnim kitovima koje gore predlazete, tu se gubi garancija, zar ne? A ja to ne zelim.

Montaza i demontaza cooler-a je vrlo jednostavna i (uz malo paznje) ne postoji mogucnost ostecenja jezgra (pa ni gubitka garancije)...
Malo sam rezervisan prema masivnim, tj. teskim resenjim (recimo cool-viva), jer je jezgro jako malo, pa pomeranje graficke moze dovesti do ostecenja...

Ja mislim da na "drndanje" coolera ne vazi garancija, ali neka se vec prodavac javi pa cemo da vidimo.

Inace, operacija podmazivanja ventilatora (i obicno resava problem trajno) kada drnda samo na pocetku rada je jako jednostavna, i verujem da je mozes i sam izvesti, ako ne resis problem na drugi nacin, bas kao sto i Paja rece.

CoolViva se ni meni ne dopada, nikako.

Poslednja izmena:
jaksa je napisao(la):
...
CoolViva se ni meni ne dopada, nikako.

Da ne bude zabune, meni je bas simpaticna, ali je nezgodna za montazu i previse teska...

Pa ne znam 😀 zato ja pitam vas 🙂

Mislim, glupo mi je nekako da reklamiram graficku zbog kulera, a opet sa druge strane to je sastavni deo graficke... Ako ovako radi posle 3-4 meseca, kako li ce tek za 8-12? Kad samo pomislim na shedule obavezu da svaka 3-4 meseca podmazujem isti... bedak 🙁

Kontaktiraj čoveka na PM.

Zašto garancija ne bi bila uvažena ako npr. ja zamenim "cooler" na VPU-u i posle nekog vremena desi se neka faličnost koja nema veze sa "cooler"-om, vratim original i odnsem na reklamaciju? Ovo je primer, još nisam nikad ovako nešto uradio jer jednostavno nisam imao problema sa HW-om (u garantnom roku). Sve mi to liči na one "forice" sa nalepnicama na šrafovima od stranica kućišta. Mislim da prodavci HW-a ovde, na forumu, nisu u tom stilu. 😉 Upoznao sam više njih i ako kupujem nešo novo, potražiću preko foruma prvo.

II Ne bi trbalo da ti bude glupo da reklamiraš grafičku zbog ventilatora na njoj ako ti to smeta. Ako smatraš da je neispravan i da može doći do pregrevanja tvoja je obaveza de je reklamiraš a ne da čekaš da crkne. Čisto da ne bude posle "Što nisi javio kad je fan tandrkao..." Ali o5 ponavljam, dileri odavde, sa foruma, ne liče mi na takve "ljude" (da ih ne nazivam drugačije).

Aj` da ne davim više... :d

Nemoj da se nerviras, uzmi WD40, naspricaj ga onom cevcicom u rupu sa donje strane i zaboravi na problem. Moj drug je svakih 5-6 dana podmazivao ventilator na grejalici, te sa uljem, te sa mascu, pa sa grafitnom masti i opet isto. Na kraju uzme WD40 i onako bez rasklapanja kroz proreze za ventilaciju naprska. Evo vec drugu zimu se ne cuje 🙂
Mozda poredjenje nije na mestu, ali se iz cele price lako izvlaci zakljucak.

P.S. I meni je na ABIT-u 9550 bilo slicno (period podmazivanja je bio 2-3 nedelje), a onda je WD40 resio sve 😉

Paja je napisao(la):
Da ne bude zabune, meni je bas simpaticna, ali je nezgodna za montazu i previse teska...

Meni je laka za montazu ali me se ne dopada inace 🙂
Zalman 80a-hp je mnogo bolji (i tezi).

Inace, wd40 je cudo.

Poslednja izmena:
GoranM je napisao(la):
Nemoj da se nerviras, uzmi WD40, naspricaj ga onom cevcicom u rupu sa donje strane i zaboravi na problem. Moj drug je svakih 5-6 dana podmazivao ventilator na grejalici, te sa uljem, te sa mascu, pa sa grafitnom masti i opet isto. Na kraju uzme WD40 i onako bez rasklapanja kroz proreze za ventilaciju naprska. Evo vec drugu zimu se ne cuje 🙂
Mozda poredjenje nije na mestu, ali se iz cele price lako izvlaci zakljucak.

P.S. I meni je na ABIT-u 9550 bilo slicno (period podmazivanja je bio 2-3 nedelje), a onda je WD40 resio sve 😉
OK, probacu WD40, ja sam do sada za te namene (neke druge slicne kulere) koristio neku masinsku mast (? ona u velikoj tubi, koriste je za lagere i slicno) i bilo je u glavnom ok ali nije trajalo vise od par meseci.

Poslao sam PM MIhajlu pa cisto da vidim sta covek kaze po pitanju ostalih Aususa, kao sto rekoh glupo mi je da je reklamiram zbog kulera bez obzira na garanciju.

Poslednja izmena:
ni slučajno mast, ona uvek spusti brzinu... ovi ventilatori su bez kuglica, prema tome treba neko fino ulje. WD je odličan da očisti ukoliko je osovina zaprljana, ali nije loše posle kanuti malo finog ulja za šivaće mašine, ipak je postojanije i masnije od samog WDa... 🙂

Izvinjavam se na okasneloj reakciji.
LM, moram priznati da ne znam kakva je zvanicna politika proizvodjaca kartica po ovom pitanju. U praksi, problem se u velikom procentu resava ubrizgavanjem male kolicine WD-a 40 i sto se mene tice, kao i uvoznika i njihovog servisa, sve dok se karta fizicki ne osteti, nema nikakvih problema sto se tice self-help zahvata.
Sutra cu doci do informacije iz prve ruke i objaviti je ovde.
EDIT: Naravno da i za ovakve stvari nije glupo nazvati dobavljaca i zatraziti support, svako ima pravo na low-noise GPU cooling 🙂

Poslednja izmena:
Reklamacija se moze realizovati za sve karte kojima zakaze kuler. Cinjenica koja takodje stoji je i ta da je kuler na 9550 GE kraceg zivotnog veka i velika je verovatnoca da ce u toku garantnog roka umreti, te pozivam sve svoje kupce koji ne budu trazili efikasnije resenje za hladjenje, kartice reklamiraju.
Nedostajuci info je da li se kuleri menjaju, jer do sada reklamacija na kuler nije bilo, sto je za ne poverovati 🙂

Znam ja od koga pazarim... 😉

Pozdrav, drugar! :wave:

nidza je napisao(la):
ni slučajno mast, ona uvek spusti brzinu...

Ako spusti brzinu "spustiće" i buku.
Primer: RaptorCool (CPU Fan) je radio na ~2200rpm, počeo je ne znatno da se čuje, natrpao sam mu grafitne masti u lager (ležaj), i ne svesno spustio brzinu na ~1770rpm. Ako se i malo čuo na 2200 sada se ne čuje ni to malo. Temp. mi je porasla za 1C u leru, max 2 u igrma... (Tualatin P3 [email protected])
:wave:

Ovo ja zovem Customer support! 😀

Hvala svima na odgovorima i savetima, posebno Mihajlu 😉 sada ostaje na meni da odlucim da li da reklamiram ili ce ipak raditi WD40. Mozda je bolje da je reklamiram, posto Mihajlo kaze da je ovo izgleda prvi primerak (kod njega ako sam dobro razumeo) kome je kuler problematican.

@ Delija
Word! 😉

:wave:

Nazad
Vrh Dno