Tacne informacije (iz prve ruke) mozes da dobijes i bez znanja kolika je licno moja plata. Evo, range je naveo tacne raspone plata, mada se ne bih slozio sa par detalja, vezano za alate koji se koriste - vise zavisi od mesta u firmi koje zauzimas i uopstenog stajanja firme; posto na trzistu prodju imaju sw proizvodi zbog svog (ne)kvaliteta, a ne informacije cime su radjeni.
No, stanje je ovakvo:
- ukoliko imas uni diplomu, pocetnicka programerska plata ti je 5K DM (ne eura) mesecno i tu te stiti ministarstvo rada, tj. garantuje ti da ces dobiti barem toliko kod overavanja ugovora. Puta 13 (12 redovnih plata, 13-ta se obicno dobija pola u julu, pola pred Bozic) ispada oko 65000 DM godisnje.
- za jednog jaceg programera, tzv senior developera ili team leadera neka pocetna cifra koja se trazi (primeti da se sad radi o trazenju, a ne nudjenju) je cirka 100K DM godisnje, pa navise.
Tako da ono sto ispada da si ti naveo ovde, da "svabe ne uce, nemaju pojma i gledaju samo da se *****avaju, a poslodavci ih tako glupe i neobrazovane zaposljavaju i prosto im pune dzepove gomilama para" malo ne pije vodu. Da su svabe takvi idioti, sada bi mi bili na njihovom mestu, a oni na nasem.
Sama inf za tog decka totalna nebuloza; ili su muljali tebe ili ti pokusavas da muljas nas.
Posto je EU postala zajednicki trziste radne snage, cene su blizu medju IT radnicima. Cene u Holandiji su blizu svapskim. U Britaniji idu od 20-tak hiljada funti godisnje, dok neki solidni programer moze da trazi 30-35K funti (opet godisnje). Tamo najbolje prolaze programeri finansijskog/bankarskog softvera, jos ako ubodu London, pa jos West End, eto veselja.
Razlika medju EU zemljama je u drugim stvarima, kao sto su prosecni troskovi zivota, nivo zdravstvenog i socijalnog osiguranja i takve stvari.
Elem, svabe imaju svoje programere, jos kakve i jos koliko (pored engleske, to je zemlja sa najjacom programerskom populacijom u evropi). Medjutim, moras da shvatis da je to zemlja od 85 miliona ljudi i da je najzastupljeniji tercijarni sektor, koji je gladan IT usluga, posto se sve zivo moze obaviti racunarom. Kao sto je Range dobro primetio, istocnjaci (tu i mi) smo popularni zbog toga sto kao dosljaci ne zakeramo puno kada treba da se povuce i stignu rokovi, dok svabo zna da mu je zakonom subota i nedelja slobodna, koliko kosta prekovremen rad, bonusi i ostalo. Ima i firmi koje drze vecinom istocnjacku radnu snagu, jer ne moraju onda suvise cesto i suvise naglo da dizu plate, za razliku od situacije kada su ti u timu sve svabe i ti jedini stranac. Cenu rada su bili oborili Poljaci, a posle i Bacuske, koji bi radili i za mnogo manje pare, samo da ne sede u Rusiji.
Koji god da fakultet zavrsis, ako hoces da radis u svetu, to ti nije dovoljno. Mozda je dovoljno da uhvatis prikljucak i ucis radeci. Veruj mi da ja licno nikada nisam tako napredovao dok nisam zaglavio u projekte do grla. Nijedan nas fakultet ne uci aktuelne tehnologije koje se koriste. To sto se uci ovde ili onda c++ ili oracle, to je suva osnova od osnove i nista vise. Cesto se pronosila fama kako se nasi programeri cene napolju. Na to mogu da kazem samo jedno: HA! Cene se oni koji su ostali na nogama. Konkurencija je jaka i koriste se vrlo rado i vrlo brzo nove stvari (cesto i u experimentalnom stanju), koje ne da nisi ucio na fakultetu, nego ponekad nemas ni knjige, nego radis prema uputstvu uz proizvod. Samo zavisi da li imas kliker, da formiras ideju i da imas dovoljno znanja i brzine da je implementiras pre drugih, cesto uz sijaset improvizacija. Ja sam krv propisao dok nisam postao team leader u firmi. Ne mozes da zamislis koliko covek moze da napreduje samo za jednu godinu pressinga (uz drastican gubitak zivaca). Sto rece Range, ne vaze ni subota ni nedelja ni praznici, radilo se i preko noci nekoliko dana zaredom, ne po 8 sati dnevno, nego 20-tak.
Tako da vas sve molim da se ostavite fantasticnih prica "cuo sam o nekoga ko zna nekoga" kako tamo negde na zapadu lezi lova do krova, pa treba samo da dodjes i kazes "ja sam programer", pa ce ti je svi trpati u dzepove, nema veze sto nemas preterano znanja ili iskustva. To je bio moj glavni i jedini razlog da udarim reply, ne da bih demantovao pare, nego dezinformacije.