Završio sam matematičku gimnaziju (bg) kada sam kretao u školu imali smo 2 kabineta (po 10-15 kompova) na kojima je bio Win98 i još 2 kabineta sa po 20 kompova tipa 286,386 ... Na sve to je postojala još jedna manja prostorija gde su bili serveri 2,3 kompa neke "zverine" (za to vreme)
Nastava se odvija tako što prvih nekoliko časova informatike + jedna ili dve blok nastave (6 časova za redom na kompovima) smo radili stvari tipa windows, office, internet itd... (tada se internet odvijao preko ISDN linije - 128k koja se delila ostalim kompovima preko servera)
Nakon toga po planu i programu je bio PASCAL tako da su 286 i 386 kompovi bili i više nego dovoljni, potom PROLOG, C i Asembler .. za sve to vreme ti kompovi su to savršeno pokrivali.
Nakon toga posle ulaganja, donacija itd... do mog trećeg razreda izbačene su mašine 286, 386, ostala je pokoja mašina nakojoj je nekada bio 98 i na kraju smo imali 4 kabineta sa po 20 kompjutera na kojima su super funkcionisali bilo win 2000 bilo XP (mada je više bilo 2000), tako da smo mogli da radimo svi lepo i Access (4. razred ako se ne varam)
Pozadina svega ovoga je da se moj razredni otkidao od posla oko tih kompova, visio je u školi 00-24 i rasturao se da ta mreža radi normalno, da svi kompjuteri funkcionišu itd... povremeno su mu neki od nas pomagali oko instalacija, povremeno i drugi profesori informatike, ali on je sve to nosio i kidao se od posla...
Teorija:
Kompovi neki u rangu P3 da može da se pogura Windows (XP,2000,98) i Office i ništa više od toga nije
neophodno u školi (ako neka škola ima lovu i donacije - još bolje)
Microsoft je imao potpisan ugovor sa ministarstvom prosvete (i sporta nekad) da škole prijave broj licenci i za šta su im potrebne, ministarstvo to prosledi njima, a oni lepo pošalji aktivacije tako da sav softver u školi bude legalan ... to se malo izjalovilo iz nekoliko razloga: profesori (ili oni koji su zaduženi da popišu potrebe škole) su slali dopise kako im je potrebno na primer 100 licenci za windows i office i 20 licenci za servere, dalje je naše ministarstvo bilo veoma sporo u komunikaciji sa microsoftom i sada na kraju cela ova situacija pauzirani su svi ugovori tako da se je ta "legalizacija" stala ...
O legalizaciji govorim jer potpuno dž može da se skine softver (uz onaj famozni "Validation" required) Microsoft Steady State. Za neupućene "google" a kratki opis: to je softver namenjen "javnim" kompjuterima, instalira se na komp, administrator podesi sve moguće parametre koje obični korisnik može da vidi (dakle potupno nestanu sve ikonice tipa control panel, run, network place, printers itd.) kada se windows pokrene korisnik u stvari radi u "zaštićenom" okruženju šta god da se zezne ili obriše ili skine sa interneta, nakon resetovanja mašine sve je po starom... brišu se svi dodati fajlovi, vraćaju se obrisani, podešavanja se resetuju itd. jedini način da se fajlovi sačuvaju to je druga particija ili neki mrežni disk. Ovakvi programi značajno olakšavaju administraciju i održavanje.
Praksa:
Ogromnu većinu profesora mrzi i neće da se cimaju (sa druge strane znam njih jedno 50ak koji bi hteli ali ne znaju) oko održavanja i administracije. Ipak jedna školska institucija koja ima sigurno 20 - 50 kompjutera traži veliku posvećenost da sve funkcioniše kako treba.
Komunikacija sa ministarstvom nikada nije valjala, pa je i mogućnost pribavljanja softvera (poput steady state) otežana, a zamišljena je lako i elegantno, da se nisu profani kurobecali i da su malo svi ažurniji već bi sve škole imale legalan windows i office čime bi neki drugi programi postali poptuno normalni za korišćenje.
Rezultat je potpuno rasulo, kompovi koji su tu ali ne rade (znam nekoliko škola koje su dobile donaciju kao ceo "kabinet" dakle svi kompovi, umreženo sve živo, ali nikada nije pokrenuto u pogon "da se nešto ne desi ko će to posle da popravlja"), profesori koji znaju neće da se mrdnu, profesori koji bi se mrdnuli ne znaju, direktori koji napakuju nekoj svojoj firmi "sponzorstvo" i mažnjavaju ko zna kolike pare, ministarstvo koje je totalno nesposobno .... (na kraju i učenici koji bi da igraju CS

- morao sam da podbodem, nemo' se ljutiš

)
Na kraju, nisu problem konfiguracije - problem su ljudi, ako se lepo organizuju profesori sa učenicima, direktorom, ministarstvom itd ... veoma bi lako sve to doveli u red i dalje bi se to vrlo lako održavalo (za veoma malo para)
zvinte na smoru sa dugim pisanjem :wave: