Šta je novo?

Kuda ide naše školstvo a.k.a. ucionice u stanju raspadanja

@Luxor, od kako si se ozenio nesto si se raspisao :d , ali u pravu si da se Lezaja rasturao od posla. Steta sto u MG nismo imali fore da se sigramo u mrezi ;-)

Pitam se kakvo je sada stanje... Nadam se da nije kao u petoj. Mada, vi iz pete stvarno bi mogli da se organizujete i popravite te kompove tamo. Od 10 krsheva sigurno bar 5 mozete da sklopite da rade kako treba! Mozda cak i vise, samo treba malo inicijative.

Mogu da te utesim da je u Matematickoj stanje mnogo bolje, da ne kazem odlicno. Najbolja drugarica mi je u matematickoj, i kaze da stvarno sve radi super. Sve je umrezeno, imaju system administratora (valjda neki profesor, pojma nemam), pogasili su im sve USB portove i optiku i maltene napravili radne terminale na kojima nista ne moze da se edituje. Svaki ucenik ima svoj nalog i jedan svoj folder i cao.

Moj fakultet je tek koma.

Tft monitori od 22" su u biblioteci za pregled arhive nakacheni na rachunare od 1.5ghz i pitaj boga chega integrisanim na 256 rama, dok mi koji imamo Core2Duo kompove u kabinetu muchimo vid na 17" belina pre hrista crtovima koje ako uradish sluchajno degaus imaju tedenciju da crknu, a pritom nisu ni flat. Ja sam odlazio ko ***** sa lapom na fax poshto poshtujem svoje ochi.

...propali i razvaljeni kompovi po informatickim kabinetima (koji se takodje izmedju ostalih - jednako raspadaju) su samo vrh ledenog brega degradacije skolstva. mi hvatamo zapadni sistem - gde obrazovan covek ne treba (pre svega amerika). profesori su pri tome placeni prakticno da cute, da otaljaju svoj posao (situacija u 90% slucajeva), da se ne zameraju nikome, pogotovu ne ucenicima - jer od toga samo moze da ih boli glava. bio sam nedavno nesto poslom u svojoj bivsoj osnovnoj skoli. na zidu veeelik pano - PRAVA UCENIKA. lepo. a gde su OBAVEZE ? pa nekada se znao RED ako nista i profesori su se postovali.
danas dodje klinja od 12 godina, pljune na oci zeni spremacici dole na pod i kaze: brisi, ti si placena za to, ili: iscupa ucenik vodokotlic sa zida izbaci ga kroz prozor, naravno ufate ga, daj roditelji u skolu. i sta se desi? roditelj kaze: TO MOJE DETA NIJE URADILO. I CAO. ili dodje ucenik i mlatara profesorici pred licem sa oba srednja ispruzena prsta i kaze: ne mozes mi nista !!! ili: prozove profesorica djaka i on cuti. okrene se dalje da prica sa ostalima. profesorica opet: ajde da odgovaras - pricas na casu, znaci znas - ajde na tablu. ovaj ni 5 ni ses': pu*i k***c!!! ....... ovo je samo par detalja da ne ulazim u dublje svinjarije posto je i meni mama profesor i znam da je svake godine samo gore i gore. (btw setih se neke 95-6' kad je jednom dosla kuci uplakana... da ne pricam sta je bilo - verujem da bi se mnogu zgrozili (neki ni ne bi verovali da se to desilo) - i ja lepo. ajde, ko je to bio. kaze ona. ok. znam mu starijeg brata. uvatim malog kriminalca, prislonim ga uz zid - ovaj se us*o, ali samo zbog cinjenice da sam ga ja pritero i da je na****... al se malo gov*o ni u momentu ne kaje sta je uradio. naravno da sam mu razbio pi**u tako da ce zapamtiti kad je to uradio mojoj kevi. al opet kazem: ja treba da sam u toj situaciji da moram rodjenu kevu na NJENOM RADNOM MESTU DA BRANIM od huligana???)
sva prica zavrsena. dok ne postoji funkcionalna celina (da ne kazem celija) drustva koja se zove porodica, iz koje ce deca poneti vrednosti, dzaba sva prica. deca su vaspitavana na ulici. sva vrednost i sav njihov cilj - je ulica. nema postovanja, nema misljenja glavom - ima samo ulica. a i to je vrh ledenog brega. metastaza je zestoka.
a roditelji su u celoj prici izgubljeni ko burek u svemiru....
nek prica ko sta hoce to je tako

Poslednja izmena:
Lepo je to shto ti pricash ali ovde se pricha o IT-u u nashem shkolstvu tj. ochajnom stanju istog. :)

A vaspitne i ukori su iz raja izashli da ne zalazim u off.

@Dark
totalno si u pravu, samo da vidish shta mi sve radimo eeeeej! :s

EDIT:
@staljin
ma kakav crni ukor bre, daju ukor i shta?! Na kraju godine niko ga nema u knjizhici, a tek sad oko batinjanja, cushnesh neko dete i odma letish sa posla...

Poslednja izmena:
Momci idete u polako u off. Da profesor moze da zagorcha zivot bezobraznom ucheniku - moze i pri tom da ga ni ne pipne.

Danas sam imao racunare, prva dva casa sam odremao pa sam posle se setio ove teme i reko da napravim par fotki,
Evo kao sto se moze videti nije tako lose ( renovirano prosle godine ) ali su kompovi isti ko i ranije.
Seleron 2.4, 512MB, ati 9250 ali ok je za autocad ili sta god se radi na casu ( mada ja ne radim jer sam baron :d )

Ovo je na pola casa kad profesor nije tu, nismo ni mi :)

Moj ortak Crni, on ima 5....

Eh i moje mesto :) Kao sto se moze videti na kompu fura cmd prompt gde druge smaram sa porukama preko mreze dok oni rade :D:D

Da se i ja priključim, nadam se da imam pravo pošto sam profesor informatike u jednoj gimnaziji, neću navoditi kojoj. Već 14 godina predajem, počeo sam kao apsolvent FON-a, kao malo ću da radim u školi dok ne završim faks i eto tako ostadoh već čitavih 14. godina! Za ovo vreme sam prošao put od TIM011 do IBM-ovih DualCore računara u kabinetu informatike! Imamo dva kabineta sa po 13 računara. U jednom je mreža,u drugom ne. Mrežu su nam namestili tako što su postavili kablove, svič i ostavili meni da ih umrežim! Na to je kasnije dodato i nameštanje kablovskog interneta i preko rutera spajanje mreže na internet! Sve računare, 26, mrežu, održavanje godinama sam radim, za to nisam dobio ni prebijenog dinara od škole, a sami znate koliko to košta kada se radi privatno! Zato i razumem vaše profesore, jednostavno ono što se ne plaća neće niko ni da radi! Pa živimo u kapitalizmu u kome si plaćen onoliko koliko radiš, samo što kod nas u školstvu to još funkcioniše na bazi dobrovoljnog socijalističkog rada. Na primer, takmičenja, ako su u gradu Beogradu, a održavaju se subotom ili ne daj Bože nedeljom, profesor koji učenike vodi na takmičenje ne dobija ni dinara za to, nema dnevnice za vašu subotu ili nedelju! Eventualno samo karte za autobus. I pazite, ja odvedem decu, sedimo tamo 6-7 sati, deca žedna, gladna, možda njihovi roditelji namaju novca da im plate, i šta profesor treba da radi? Naravno, izvadi svoj novac i kupi hranu i piće toj deci. A pri tome i on ima kući decu koja verovatno čekaju da i njima sve to kupi, a sa njegovom platom, koja je smešna za beogradska primanja! Eto takav je sistem u našem školstvu, mrak, tama! Radimo program sa djacima od 1-4 razreda, program koji mi ne biramo, koji nam je poslat iz ministarstva, a koji su pisali uglavnom penzionisani profesori sa matematičkog fakulteta i program koji je toliko zastareo i toliko zaostao za savremenim programima, da je to tragedija. Često me djaci pitaju zašto ne uče konkretne stvari, tipa programa za rezanje diskova, gledanje slika i tako nešto slično! U programu je kompletan Office, uključujići i Access, pa čak i Pascal i Delfi. Razumem da se programiranje radi u matematičkom smeru, ali koja svrha je raditi programiranje dve cele godine u jezičkom smeru? To mi nikako ne ide u glavu. I još jedna bitna stvar, mi radeći Office po planu i programu promovišemo Microsoft u Srbiji, a za to kao nagradu oni naplaćuju licence školama i za XP i za taj Office! Zar to nije veliki bezobrazluk i zar nema u ministarstvu neko ko može to da uredi na drugi način! Pa postoji i Linux i OpenOffice i mnoštvo besplatnih programa koji mogu da se primene, a mi kosristimo baš Microsoftove programe i vršimo njihovu popularizaciju u sistemu, a oni to ničim ne stimulišu. Dobro, to na stranu, činjenice su sledeće : kompjuteri u školama su ili zastareli, ili su dobijeni novi za koje se neko dobro ugradio, a poslati kompjuteri sa najgorim performansama u toj klasi. Pre 3 godine naši političari (neću navoditi ime političara, jer nije ovde mesto da se pričao o njima, daleko im lepa kuća) su obećavali, pa i pokrenuli tender da se svakoj školi nabavi po 2-3 nova kabineta informatike! I šta je bilo od toga? Ništa, pare negde nestale! Šta tu profesori mogu? Ne mogu ništa! Takodje da se zna da za svoj rad nisu adekvatno nagradjeni, u suštini bolje prodju oni što ništa i ne rade. Ako kojim slučajem saznaju da odlično barataš računarima, onda ti daju da održavaš sve računare u školi, a niko te za to ne plaća, pa makar slobodan dan da dobiješ, ništa, baš ništa! Program treba menjati i prilagoditi smerovima. Matematičari treba da se što više bave programiranjem, ali ne jezicima koji su zastareli i koje niko ne koristi, već novim savremenim programiranjem. Jezičari treba da koriste što više Word, Excel, PowerPoint, Corel i Photoshop, da znaju da koriste uslužne programe itd. A što se tiče CS-a, zašto da ne?! Zar je strašno da ako učenik dobro odradi sve što mu je zadato, kao nagradu ne dobije i da odigra partiju CS-a! Pa sistem školstva i treba da se zasniva na radu i nagradi, samim tim učenik se stimuliše da odradi zadato i da posle uživa u rezultatima toga! Prozapadni sistem školovanja, koji diktiraju naši pedagozi i psiholozi u potpunosti uništava naše školstvo! I u porodici, i u državi, i u vojsci, pa i u školi mora da se zna ko je profesor, a ko učenik, dok to ne bude tako, dotle će se i dešavati sve ovo što nam se dešava! Mora da se poštuje autoritet, bez toga nema ni uredjene države ni ekonomskog napretka! Sve svoje profesore sam poštovao, danas sam sa mnogima kolega, ali i dalje postoji ta doza respekta i poštovanja. Imao bih još mnogo toga da pišem, ali za sada dosta.
Pozdrav svima!

Da, nazalost, ti (uh sto mi cudno da profesoru kazem ti :)) si jedan od retkih sa kojima se slazem. To sto ti odrzavas svoj kabinet i sve sto stignes je divan primer nesebicnosti, pare ce da dodju i odu, a ti si bar siguran da si uradio sve sto si mogao da svojim djacima pruzis nesto.

Naravno, sto se tice raspada od programa se takodje slazem, rekla mi je profesorka da su za vreme Slobe mnogi radili neke "na svoju ruku" programe, ali sada je to nemoguce, neka kontrola ipak postoji.

Poslednja izmena:
ja ucim u elektro skolu u pg...
od kad je doshao novi direktor sve je mnogo mnogo mnogo bolje...
kupljeni su novi kompovi ...neki stari sklopljeni...u glavnom svi rade ok..
postoji i mrezha ali kako je sve to novo jos...mora se sacekati dok se to sve podesi i prispoji..
vecina ploca je sa integrisanim grafikama i dual core ili cistim intelima ..poneki celeron...sa 256...512 rama..kako koji...
sta ce meni npr za programiranje vise od toga..podjemo u racunarsku i kucamo programe u paskal ...meni ne treba nikakva bijesna mashina da bi dobio ono sto treba da dobijem...

racunari...plan je debilan!!!!!!!!!!!!!
posto sam jedan od VIP kod te profesorice dala mi je jednom da vidim plan i program...pffffff ochaj..
skoro nam je po programu bilo kvarovi na mishu...
ih..to je super..
paint...aplikativni software..ochaj ljudi ochaj..i onda ona izmisli nesto da radimo...zada nam nesto...
no ***..kad god pocne nesto ozbiljno da se radi ima onih koje to ne zanima..koji su upisali elektro jer nisu znali sto ce..a i majka i tata im pricaju da rasturaju komp jer igraju igrice po vas bogovjetni dan...

ovo je slika jedne od racunarskih ucionica a lik koji stoji je profesor koji je doktor za kompove...sve on to radi...planira..sklapa..dodaje..mice...
respect!!!!!!!

ima..intel celeron.. :D
najprljavije nesto.. :D

nije mi predavao..a i nije nesto posebno opasan..

.
sva prica zavrsena. dok ne postoji funkcionalna celina (da ne kazem celija) drustva koja se zove porodica, iz koje ce deca poneti vrednosti, dzaba sva prica. deca su vaspitavana na ulici. sva vrednost i sav njihov cilj - je ulica. nema postovanja, nema misljenja glavom - ima samo ulica. a i to je vrh ledenog brega. metastaza je zestoka.
a roditelji su u celoj prici izgubljeni ko burek u svemiru....
nek prica ko sta hoce to je tako

Bravo za tebe DarkHorus! Konacno je neko ubo tamo gde treba! Apsolutno se slazem sa tobom. Vezano za skolstvo i uopstenu situaciju u zemlji, ili necu imati dece (ovo je najmanje sto zelim) ili ona sigurno nece ziveti u ovoj zemlji sa ovakvim propalitetima. Iako je ovo surova istina, zao mi je sto moram da kazem da sve pocinje razdorom porodice, roditelji preokupljeni svojim svadjama nesvesno prepustaju decu ulici, a porodice koje misle da su im deca pametna i da ce se snaci u zivotu dozvoljavaju im sve, ne sumnjajuci koliko ce ovi ostali da ga povuku na dno. Dovoljna je samo jedna budala, ostavljena na ulici od strane nesavesnih roditelja, da uzdigne sebe u nebesa (jelte, jer nema ko da brine o njemu), a dobra i poslusna decica, koja od roditelja nisu smela ni da mrdnu, odjednom se osile od price jednog tamo nekog "mafijasa" (obicnog smrdljivca), pa krecu i njegovim stopama (ma ko je on k****, ja mogu da budem veca faca od njega). Ajde da kazem da je i to neki period prolaznosti u zivotu vezan za pubertet, ali danas!!! Pa, danas klinka jos ni ne zna sta je pubertet, a kamoli je zasla u njega a vec se satire od K****! A profesori, jedne budale na stranu, koji osim svojih cuvenih izreka "Bog zna za 5, ja za 4, a vi ni za 3", ne mare ni za skolstvo ni za svoju profesiju, ne znaju ni sta je dete (cemu to sluzi), bitno da tata dodje, plati veceru, donese rakiju i nahrani gladni guzicu, jednog nazovi profesora, kome je "malo" plate od ove propale drzave, pa mora malo i "sa strane" da bi se skrpio pred penziju i da sacuva koji dinar i ostavi komsijama da ga sahrane kad umre, jer je decu jos odavno oterao od kuce u beli svet (koja su ne igrom slucaja, nego Bozijom voljom postali dobri i pamteni ljudi, intelektualci i profesionalci u svom zanatu), a ovi drugi (secam se svojih profesora i profesorki iz srednje skole, mladi, pametni i poletni ljudi), svaka im cast, trude se i da rade i zarade, i stvarno daju sve od sebe ne samo da nauce decu, nego i tamo gde roditelj nije uspeo, da vaspitaju i usmere na pravi put, ali dzaba! Ne samo sto su i oni prolazili kroz traume kod profesora (onih prvih kojih sam spomenuo), koji su im kasnije postali kolege, nego moraju da strahuju od tamo nekog lokalnog "mafijasa"! Jos i kad krenu da unapredjuju nesto, da se bore za cast skole u kojoj rade, bivaju sprecavani od svojih starijih kolega (sta ce ti to, to ti ne treba, cuti i uzivaj (kradi, primaj mito, tuci male neposlusnike i na kraju ce te ne sin, ne cerka, nego komsija sahranjivati))... Pa tri tackice... Onda sada malo pobegnemo od tog problema... Pa svi cutimo... Pa onda...

Ma, krivo nam ministarstvo, kriv ministar, kriva drzava, ne ulaze se mnogo u prosvetu, niko ne mari za obrazovanje... I tako u nedogled. A krivi smo mi sami, mi! Dajte, recite mi koliko stvarno ljudi zeli bolje obrazovanje, bolje uslove, bolje ucionice, super racunare, bolje knjige, bolji nastavni i obrazovni program? Mnogo malo, a niko nije tolika budala da investira u nesto sto se zove propast! Zalosno je zbog samo malog broja talentovanih ljudi koji ce da se pate zbog takvog skolstva, a drzava je digla ruke od takvih bas zbog 1000000 budala oko njega, bukvalno kao da trazi iglu u plastu sena. A koliko puta ste svi u zivotu rekli, banalno, zbog bilo kakve sitacije, ono poznato: "Ma, daj, gde cu ja sad zbog jednog..."
Ajde da je situacija na primer 80% dece koja zna sta hoce od svog zivota i koja zeli da uci, a 20% propaliteta, pa da se i razmislja o nekom poboljsanju, unapredjenju prosvete, o novim kabinetima informatike... A kod nas je realno (vise je nerealno, jer ni ja ne mogu da verujem da postoji toliko budala kod nas) 10% pametnih, naspram 90% budala!

I ja da sam drzava, pa ni dinar ne bih dao za kompjuter za tolike skole, jer niko nije lud da ulaze u nesto sto nema buducnosti bar za sada, a ono imalo pametno sto propadne od vec propalih, e to se zove kolateralna steta! Dosta smo mi sanjali Evropu, dosta je bilo tih povrsnih i lakih razmisljanja da ce cvetati ruze ako (IKADA) udjemo u tu Evropsku uniju. Dok sami sebi ne presudimo i rascistimo sa nekim djavolima iz proslosti i jos gore sadasnjosti (ne daj Boze, jos najgore buducnosti), nema nam leka ni za sta! Jer neke stvari nije lako u zivotu preskociti, kao da nisu ni bile niti postojale, tako ni san da ce nam biti (ipak) bolje ako krenemo napred (u Evropu), moze preko noci srediti neke stvari. Mozemo ih preskociti, ali ostace iza nas, za nama, prateci nas kroz ceo zivot. Krenimo od pocetka, a ne od kraja.

Dok sami sebi ne presudimo i rascistimo sa nekim djavolima iz proslosti i jos gore sadasnjosti (ne daj Boze, jos najgore buducnosti), nema nam leka ni za sta! Jer neke stvari nije lako u zivotu preskociti, kao da nisu ni bile niti postojale, tako ni san da ce nam biti (ipak) bolje ako krenemo napred (u Evropu), moze preko noci srediti neke stvari. Mozemo ih preskociti, ali ostace iza nas, za nama, prateci nas kroz ceo zivot. Krenimo od pocetka, a ne od kraja.

auuuu kakvih par recenica. da mogu stvaio bi u potpis ..

s' poshtovanjem JA:smoke:

Ja sam kod mene u skoli pokusavao da budem "fin" da im uradim neki sajt,malo pomoci itd,pomagao pedagozima itd.Svaka cast pedagozima,profesorima koji su bili drusteveni nastrojeni da pomognu itd i da se zahvale.Al kad sam video da kad sam uradio sajt nisu ni hvala rekli]

Tako sam i ja napravio casopis za osnovnu skolu... Pa kad je dosao red da se napise ko je radio casopis moje ime je bilo na sredini, naravno onaj ko je organizovao stavio je svoje ime na prvo mesto(nastavnica) :wall:

O skolstvu nemam reci, sve vise profesora mrzi da drze dopunske casova, dok na redovnim drze za 2-3 ucenika, a mi ostali smo ****** i sedimo i prepisujemo :zgran:
Praksu nisam imao u prvoj godini jer je profesor pricao kako mi nemamo uslova za rad, nemam lemilice, unimere...
A iza njega u plakaru stoje lemilice, novi unimeri...:mad:

ako sam dobro cuo,po novom zakonu od skora profesori nemaju pravo da drze dopunske i dodatne casove,jedan nastavnik matematike koji je stvarno extra covek,hoce da prenese znanje itd drzao je uredno dopunske i dodatne sve do prosle godine dok nije neko od "gore" jedan dan rekao da ne moze vise ...

Raspadnute ucionica i losi kompovi se daju srediti, postoji nesto mnogo bitnije sto je spomenuo neko na pocetku teme.

http://www.youtube.com/watch?v=E6EE4NFZX6Y

Ovo je jedini snimak, a slicnih situacija ima mnogo vise u doticnoj skoli.
Kad vidim one plakate "skola bez nasilja" sticem utisak da deca dobijaju batine od nastavnika, ali situacija je nazalost obrnuta.
Nastavnici nemaju nikakva prava, za razliku od dece koja mogu bukvalno da rade sta hoce.
|Ovo se odnosi samo na obavezno skolovanje|

Par nastavnika su prosli kao ova devojcica i par ucenika, neki konstatno, a neki cekaju da dodju na red.
Mali i dalje pohadja redovnu nastavu... i ponasa se kako hoce, kad hoce, skim hoce...
Dok svi ostali strahuju sta ce danas/sutra da uradi... , psovke i dobacivanja u toku predavanja se ignorisu kao da nisu ni izrecena, jer svaka opomena od strane nastavnika ka malom sa snimka moze da rezultuje fizickim napadom, treskanjem i razbijanjem.
Organi zaduzeni za takve slucajeve jos uvek nisu nikako reagovali, zasto? Pa nemam pojma... gremlini xD

Nastavnici neka obaveste roditelje, pa ako ga oni ne izlemaju posteno, nek' to ucine profesori. Pa da vidis da li bi onda vilenio. :)

Majku nije video nikada, a cale kaze "moj Ivan!? Moj Ivan je dobro dete"...
edit, sumnjam da je video i ovaj clip
A lemanje od strane nastavnika tj. bilo kakva povreda deteta od strane nastavnika rezultuje otkazom, skoro je bilo na b92 da je neki nastavnik u nekoj beogradskoj skoli dobio otkaz na zahtev roditelja zbog sumnje da se deca drogiraju...

Poslednja izmena:
Udaljili smo se od teme. Ovde mozete pogledati kako su neki ljudi imali entuzijazma da pomognu svojim nepotrebnim komponentama. Nazalost, plemenita ideja se pretvorila u prevaru (???).
Mislim da ako neko od ucenika ima zelju i volju da ucini nesto konkretno za sebe i svoje drugove uvek moze ovde da postavi novu temu sa slicnom tematikom. Sklopili bi smo sigurno bolje racunare od P3 na 600Mhz. Uostalom, ja bih za svoju decu uvek povadio stare komponente iz stola.
Druga je stvar, kao sto rece Zagor-Te-Nej, sto u skolstvu nezadovoljni radnici (iako i sam profesor) uvek iskoriste i zloupotrebe ovakvu volju roditelja i skupljanje novca (neretko i vecih kolicina) pretoce u sopstvene dzepove, a deci ostave otpad.

Hmm bas cudno posle postavljanja linka snimka na bench na kom mali terorise klince, snimak je obrisan...
opet gremlini...

Poslednja izmena:
Vrh Dno