.
sva prica zavrsena. dok ne postoji funkcionalna celina (da ne kazem celija) drustva koja se zove porodica, iz koje ce deca poneti vrednosti, dzaba sva prica. deca su vaspitavana na ulici. sva vrednost i sav njihov cilj - je ulica. nema postovanja, nema misljenja glavom - ima samo ulica. a i to je vrh ledenog brega. metastaza je zestoka.
a roditelji su u celoj prici izgubljeni ko burek u svemiru....
nek prica ko sta hoce to je tako
Bravo za tebe DarkHorus! Konacno je neko ubo tamo gde treba! Apsolutno se slazem sa tobom. Vezano za skolstvo i uopstenu situaciju u zemlji, ili necu imati dece (ovo je najmanje sto zelim) ili ona sigurno nece ziveti u ovoj zemlji sa ovakvim propalitetima. Iako je ovo surova istina, zao mi je sto moram da kazem da sve pocinje razdorom porodice, roditelji preokupljeni svojim svadjama nesvesno prepustaju decu ulici, a porodice koje misle da su im deca pametna i da ce se snaci u zivotu dozvoljavaju im sve, ne sumnjajuci koliko ce ovi ostali da ga povuku na dno. Dovoljna je samo jedna budala, ostavljena na ulici od strane nesavesnih roditelja, da uzdigne sebe u nebesa (jelte, jer nema ko da brine o njemu), a dobra i poslusna decica, koja od roditelja nisu smela ni da mrdnu, odjednom se osile od price jednog tamo nekog "mafijasa" (obicnog smrdljivca), pa krecu i njegovim stopama (ma ko je on k****, ja mogu da budem veca faca od njega). Ajde da kazem da je i to neki period prolaznosti u zivotu vezan za pubertet, ali danas!!! Pa, danas klinka jos ni ne zna sta je pubertet, a kamoli je zasla u njega a vec se satire od K****! A profesori, jedne budale na stranu, koji osim svojih cuvenih izreka "Bog zna za 5, ja za 4, a vi ni za 3", ne mare ni za skolstvo ni za svoju profesiju, ne znaju ni sta je dete (cemu to sluzi), bitno da tata dodje, plati veceru, donese rakiju i nahrani gladni guzicu, jednog nazovi profesora, kome je "malo" plate od ove propale drzave, pa mora malo i "sa strane" da bi se skrpio pred penziju i da sacuva koji dinar i ostavi komsijama da ga sahrane kad umre, jer je decu jos odavno oterao od kuce u beli svet (koja su ne igrom slucaja, nego Bozijom voljom postali dobri i pamteni ljudi, intelektualci i profesionalci u svom zanatu), a ovi drugi (secam se svojih profesora i profesorki iz srednje skole, mladi, pametni i poletni ljudi), svaka im cast, trude se i da rade i zarade, i stvarno daju sve od sebe ne samo da nauce decu, nego i tamo gde roditelj nije uspeo, da vaspitaju i usmere na pravi put, ali dzaba! Ne samo sto su i oni prolazili kroz traume kod profesora (onih prvih kojih sam spomenuo), koji su im kasnije postali kolege, nego moraju da strahuju od tamo nekog lokalnog "mafijasa"! Jos i kad krenu da unapredjuju nesto, da se bore za cast skole u kojoj rade, bivaju sprecavani od svojih starijih kolega (sta ce ti to, to ti ne treba, cuti i uzivaj (kradi, primaj mito, tuci male neposlusnike i na kraju ce te ne sin, ne cerka, nego komsija sahranjivati))... Pa tri tackice... Onda sada malo pobegnemo od tog problema... Pa svi cutimo... Pa onda...
Ma, krivo nam ministarstvo, kriv ministar, kriva drzava, ne ulaze se mnogo u prosvetu, niko ne mari za obrazovanje... I tako u nedogled. A krivi smo mi sami, mi! Dajte, recite mi koliko stvarno ljudi zeli bolje obrazovanje, bolje uslove, bolje ucionice, super racunare, bolje knjige, bolji nastavni i obrazovni program? Mnogo malo, a niko nije tolika budala da investira u nesto sto se zove propast! Zalosno je zbog samo malog broja talentovanih ljudi koji ce da se pate zbog takvog skolstva, a drzava je digla ruke od takvih bas zbog 1000000 budala oko njega, bukvalno kao da trazi iglu u plastu sena. A koliko puta ste svi u zivotu rekli, banalno, zbog bilo kakve sitacije, ono poznato: "Ma, daj, gde cu ja sad zbog jednog..."
Ajde da je situacija na primer 80% dece koja zna sta hoce od svog zivota i koja zeli da uci, a 20% propaliteta, pa da se i razmislja o nekom poboljsanju, unapredjenju prosvete, o novim kabinetima informatike... A kod nas je realno (vise je nerealno, jer ni ja ne mogu da verujem da postoji toliko budala kod nas) 10% pametnih, naspram 90% budala!
I ja da sam drzava, pa ni dinar ne bih dao za kompjuter za tolike skole, jer niko nije lud da ulaze u nesto sto nema buducnosti bar za sada, a ono imalo pametno sto propadne od vec propalih, e to se zove kolateralna steta! Dosta smo mi sanjali Evropu, dosta je bilo tih povrsnih i lakih razmisljanja da ce cvetati ruze ako (IKADA) udjemo u tu Evropsku uniju. Dok sami sebi ne presudimo i rascistimo sa nekim djavolima iz proslosti i jos gore sadasnjosti (ne daj Boze, jos najgore buducnosti), nema nam leka ni za sta! Jer neke stvari nije lako u zivotu preskociti, kao da nisu ni bile niti postojale, tako ni san da ce nam biti (ipak) bolje ako krenemo napred (u Evropu), moze preko noci srediti neke stvari. Mozemo ih preskociti, ali ostace iza nas, za nama, prateci nas kroz ceo zivot. Krenimo od pocetka, a ne od kraja.