Šta je novo?

Kucni NAS - kako?

mikiziki

Cenjen
Učlanjen(a)
01.01.2010
Poena
154
Postovanje!

Vec neko vreme razmatram da kreiram kucni NAS. Trenutno u svojoj kucnoj mrezi imam kablovski internet i modem sa Wifi koji sam dobio od operatera ([1]). Moj kucni komp. je direktno prikljucen na njega lan kablom a ostali uredjaji bezicno (laptop, tablet, telefon).

Ono sto me zanima je sledece, zelim da kupim ovaj ext.hdd koji ima LAN prikljucak (npr. [2]) i da ga koristim za cuvanje fajlova izmedju svih uredjaja u kuci (tog kucnog kompa, jednog laptopa, tableta, telefona, itd.), zeleo bih da imam pristup njemu a da mi kucni komp. ne mora biti ukljucen. Moje pitanje je kako to da radim, tj. sta mi treba jos od opreme pored ovog ext.hdd-a (ako moze i preporuka za konkretnu opremu)?

[1] Cisco DPR/EPR2320 - http://www.cisco.com/web/consumer/su...m_DPR2320.html

[2] WESTERN DIGITAL 2TB 7k LAN/USB3.0 My Cloud - http://www.amazon.com/Cloud-WDBCTL00.../dp/B00EVVGAFI

Hvala !

Pošto vidim da će razni uređaji da pristupaju NAS-u, i to većina njih bežično, moj savet je da, ako hoćeš da ti sve radi kako treba, napraviš ili kupiš "krešten" NAS + solidan, po mogućstvu GBit-ni Wi-Fi ruter.
Ovo nije jeftino, ali se po meni ulaganje višestruko isplati.

Dakle, kakav NAS?

1.

Ako planiraš da praviš mašinu, biće ti potrebno neko mini ITX kućište sa napajanjem, matična ploča sa dovoljno snage i mesta za hard diskove, neki mali SSD i RAM.
Sve ovo može da se skocka za oko 150-200 evra, pri čemu se dobija ozbiljna NAS mašina.
Što se tiče kućišta zavisi koliko hard diskova planiraš, meni se sviđa ovo:
http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16811119299
Pretpostavljam da ni kod nas nije skupo, a po meni je jako funkcionalno.
Matična ploča bi mogla da bude ova:
http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16813157494
Uz nju 4GB RAM memorije (imaj u vidu da na ITX ploče ne ide klasična memorija) + bilo koji minijaturni SSD za OS - najmanji i najeftiniji.
Na sve to OS FreeNAS i imaćeš jako moćan NAS u koji ćeš moći da staviš 2x3,5" SATA3 + 1x3,5" SATA2 HDD (jedno SATA2 mesto će ti "pojesti" SSD).

2.

Ako planiraš gotovo rešenje po meni samo dva proizvođača treba da gledaš: QNAP i Synology:
http://www.qnap.com/i/useng/
https://www.synology.com/en-global/

Hvala na odgovoru.

Sto se tice sastavljanja, nemam vremena trenutno da se time pozabavim ozbiljnije, treba mi neko brze resenje koje mogu da kupim + konfigurisem. Ovo za QNAP i Synology znam, medjutim, ne vidim sta ce mi to tacno doneti u odnosu na npr. ovaj gore WD My Cloud, s obzirom da cu na tom NAS-u cuvati fajlove koji mi nisu od neke kriticne vaznosti (za to koristim onedrive, dropbox, github, ext.hdd van lokacije za kriticne backup-e, itd.)?

Doneće ti komforan rad.
Ne znam koje su specifikacije WD-a pošto nigde to ne piše, ali je sigurno daleko ispod i najslabijeg QNAP-a ili Synology-a. Radiće, ali je pitanje kako, pogotovo ako često barataš sa velikom količinom podataka.

Taj WD je smesan za svaku ozbiljniju primenu. RingeRaja ti je vec objasnio, ako iole zelis da sve radi na nivou odmah zaobidji taj wd i predji na qnap.

Jasno mi je to, medjutim, ono sto mi je prvobitno trebalo jeste jos jedan ext.hdd. Od toga sam dosao do ovog jefitnog WD resenja koje kosta ~ 140e, a sada mi predlazete neki Synology ili Qnap uredjaj od ~ 200e i uz to jos dva diska od 2TB od po 80-90e da bi imao replikaciju podataka, sto ce sve izaci na 400e! To mozda jeste pravo i minimalno resenja za bilo sta ozbiljnije, ali mi to prevazilazi budzet koji sam planirao. Ono sto mi ovde nije jasno jeste da se preporucuje WD diskove za Synology i Qnap resenja, a njihovo NAS resenje ne valja nista ?

btw - imate li preporuku za Gb switch? Valja li ovako nesto [1] ?

[1] TP-LINK TL-SG1005D, http://www.tp-link.rs/Proizvodi/Switch/Unmanaged Gigabit 101001000 Mbps Switch/TL-SG1005D.aspx

Poslednja izmena:
Ja imam wd my cloud od 3tb. Njega koristim da smestim neke fajlove, filmove i muziku kojima zelim da pristupim sa svih racunara u kuci. I za to zaista odlicno sluzi. Bilo za android bilo za windows. Prenos fajlova na njega je negde oko 70MB/s na gigabitnoj mrezi

Jasno mi je to, medjutim, ono sto mi je prvobitno trebalo jeste jos jedan ext.hdd. Od toga sam dosao do ovog jefitnog WD resenja koje kosta ~ 140e, a sada mi predlazete neki Synology ili Qnap uredjaj od ~ 200e i uz to jos dva diska od 2TB od po 80-90e da bi imao replikaciju podataka, sto ce sve izaci na 400e! To mozda jeste pravo i minimalno resenja za bilo sta ozbiljnije, ali mi to prevazilazi budzet koji sam planirao. Ono sto mi ovde nije jasno jeste da se preporucuje WD diskove za Synology i Qnap resenja, a njihovo NAS resenje ne valja nista ?

btw - imate li preporuku za Gb switch? Valja li ovako nesto [1] ?

[1] TP-LINK TL-SG1005D, http://www.tp-link.rs/Proizvodi/Switch/Unmanaged Gigabit 101001000 Mbps Switch/TL-SG1005D.aspx

Ok, sad su stvari malo jasnije. Tebi ustvari i ne treba NAS već neki eksterni hard disk, ali WD NAS ti se čini kao jeftino rešenje, pa si rešio da pitaš (ako sam dobro razumeo).
Savet: kupi onda dobar eksterni disk, bolje rešenje nego taj sakati WD NAS.
A što se tiče opaske da ti nije jasno što se preporučuju WD diskovi za Synology i QNAP, a NAS im ništa ne valja, ne vidim razlog za čuđenje. Trenutno imaš 2 +1 proizvođača diskova (WD i Seagate + Toshiba), od kojih sva tri prave relativno lošije diskove nego pre par godina, ali su se navodno WD Red pokazali bolje od svojih Seagate parnjaka. Da li je to tačno ne znam, nisam koristio Seagate NAS modele, ali mogu da ti kažem da sam do juče imao 4 x 2TB WD Red i radili su perfektno, bez ikakvih problema. Ipak, WD je sa Red-ovima od 4TB u početku imao ozbiljnih problema koje su otklonili. S druge strane, ima i Seagate 3TB i 4TB, i to "ozloglašenu" DM seriju koja crkava samo tako (pogotovo oni od 2TB), pa meni rade bez ikakvih problema evo više od godinu dana. Ne klikću, ne cakću, ne greju se, a prlično su brzi diskovi.
WD je odlučio u jednom trenutku da iskoristi ime i napravi NAS, te tako proširi svoju gamu proizvoda. Za početak su napravili konfekcijski NAS sa specifikacijama koje su takve kakve su, takvih pandama imaš širom interneta, prave ih i poznati i nepoznati. Uređaj će naravno raditi, ali loše. Ja bih na tvom mestu ipak kupio neki dobar eksterni hard disk pre nego ovaj NAS.

Hvala na odgovoru. Da, tako nekako, moja dva ext.hdd-a (od 500Gb i 320Gb) su puna i hteo sam da uzmem neki veci. Medjutim, mimo toga vec odavno me privlaci ideja da imam neki "kucni" server na kojem bi cuvao sve fajlove i delio to izmedju razlicitih uredjaja, bez da moj glavni komp mora biti ukljucen. Ono sto me je dodatno privuklo ovim NAS resenjima je to da mogu prici fajlovima spolja, van kucne mreze, cak i ako mi je komp. iskljucen. Sto se tice backup-a, ta redudansa mi nije toliko bitna jer sve sto je bitno mi stoji u pravom cloud-u i na ext.hdd-ovima van lokacije.

@RingeRaja: gore kaze "...po mogućstvu GBit-ni Wi-Fi ruter", da li mi u ovoj mojoj konfiguraciji treba Wi-fi ruter ili moze i obican, s obzirom da mi kablovski modem ima Wi-fi (moze li ovaj gore TP-LINKov)?

Poslednja izmena:
Što se tiče Seagate NAS diskova imam ih više komada od 2TB i svi rade bez problema preko godinu dana, tako da što se tiče pouzdanosti su sasvim u redu. Obzirom da nećeš praviti NAS, možda ti je bolja varijanta da uzmeš neki WD disk.

@hummingbird: kao sto sam rekao, neophodna mi je mogucnost pristupa tom disku spolja i sa vise uredjaja (kucni komp, laptop, telefon) a da mi kucni komp ne mora biti ukljucen. Mislim da mi za to treba NAS ili postoji neko drugo resenje ?

@maxa007: da, upravo sam taj i gledao. Takodje i sledeci model koji ima podrsku za usb 3.0 - DS215j, ali on je za dva diska.

Poslednja izmena:
Dali si možda razmišljao o malo drugačijem pristupu. Ja sam napravio nas pomoću besplatnog softvera koji se zove Freenas i to radi odlično. Imaš ogroman broj opcija za podešavanje upravo prema svojim potrebama i kroz pluginove možeš da napraviš od njega nas po svojoj meri. Sve što ti treba je usb i računar koji više ne koristiš. Ja sam upotrebio mini itx ploču i sa njom napravio nas a koristim plex plug-in za dlna i sambu pošto je Linux upitanju za pristup mreži da bi ga ostali računari u mreži prepoznali kao Windows računar.

Ne, kao sto sam rekao, nemam mnogo vremena da se bavim ovim, treba mi brzo i efikasno resenje.

Da bi pristupao sa vise uredjaja tipa laptopovi, smart televizori, telefoni, ostali racunari jednom centralnom skladisnom mestu a da to centralno mesto uvek bude dostupno, da ponudi sve moguce servise za pristup, od samba, apple protokola pa sve do dlna i ostalih zezalica sa sve maksimalnim propisnim brzinama za jednu Gbit mrezu to mora biti neki od nas uredjaja koji su ti vec predlozeni.

Ako zelis da ti povremeno mrezni folder nestaje sa mreze, kopiranje ili stream pucaju ili rade uzasno sporo ti idi na neki od mreznih hard diskova i dobices vrlo ubrzo ovo sto pomenuh.

Ja imam WD my cloud i fritzbox 7390 sa gigabitnim lanom i sve mi radi besprekorno. Na mrezi su dva laptopa preko wifi i 3 androida i dva apple tv. I svi pristupaju WDmycloud. I NIKAD nisam imao ni jedan jedini problem sa streamingom, kopiranjem ili bilo čim drugo.
Mislim da je osnovni problem sa mrezama u ruteru a ne NAS uredjaju. Moraš da imaš pouzdan ruter.

@hummingbird: kao sto sam rekao, neophodna mi je mogucnost pristupa tom disku spolja i sa vise uredjaja (kucni komp, laptop, telefon) a da mi kucni komp ne mora biti ukljucen. Mislim da mi za to treba NAS ili postoji neko drugo resenje ?
Obzirom da želiš da imaš u suštini još jedan računar i da se njemu pristupa s različitih uređaja, nema nikakve dileme, uzmi NAS. Koji, zavisi od tebe, ali već je rečeno da se izbor svodi između QNAP ili Synology. Verovatno ti je dovoljan uređaj koji podržava samo jedan disk, ali možda ima smisla da uzmeš i neki s dva mesta kako bi obezbedio podatke u slučaju kvara jednog diska.

@boki99: kakva je brzina citanja/pisanja kod veliki a kolika kod mnogo manjih fajlova? Da li je ovo tacno da sve uspori da dosta malu brzinu prenosa? Neka preporuka za Gigabitni switch?

Pogledaj slike kako radi kod mene. Meni je ovo dovoljno. Jedna slika je za veliki fajl a druga za mnoštvo malih.veliki.jpgmnostvo malih.jpg

@boki99: ne izgleda lose ta brzina. Sta je jos u mrezi povezano gigabitnim lanom, pored ovog rutera? Staj je bitno jos, kabl cat 6, itd. ? Pretpostavljam i da strimovanje sa njega na tv HD 1080p ne moze wireless-om jer je nekad ukupni bitrate oko 30Mbps, dok Wifi 802.11g u proseku daje oko 20Mbps?

Pomenuti ruter fritzbox 7390 je n standarda. Kod mene je synology 213j uparen sa tplink wr-2543nd (ddwrt firmware) i dobijam brzine kao i boki. Na wifi veliki fajlovi oko 17MB/s a mali oko 10MB/s na macbook koji se kaci na ruter sa 217mbps dok se pc laptop kaci sa 74mbps i ima srazmerno manje brzine.

Prijatno sam iznenadjen sa wd my cloud, nisam ocekivao da tako radi.

Nazad
Vrh Dno