Šta je novo?

Kuciste za +/- 1000e

Y2K986

Slavan
Učlanjen(a)
13.11.2007
Poena
330
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600X + Lian Li Galahad 2 LCD 360
Matična ploča
ASUS ROG Strix B550-F Gaming Wifi II
RAM
64Gb Corsair Vengeance RGB RT
GPU
Sapphire RX 7800 XT Nitro+ Gaming OC
Zvuk
Klipsch The Fives
PSU
Corsair RM850x SHIFT 80 PLUS Gold
Kućište
Lian-Li O11D Evo RGB
Monitor
LG UltraGear 32GP850-B
Miš & tastatura
Logitech G G900 Chaos Spectrum + Razer BlackWidow V4 Pro
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pozdrav svima.
Par nedelja unazad citam po forumu, pratim desavanja, pa je doslo vreme i da se izadje sa konkretnim pitanjima. Dakle u planu je kupovina kompletnog kompjutera, jedan po jedan deo. Budzet nije upitan, svi predlozi su dobrodosli, i sve ideje su dobrodosle. Fora je kupiti u ovom trenutku nesto sto bi se uklopilo u Best bang for the buck. Dakle nije poenta frljati se parama vec kupiti nesto sto ce bez problema gurati igre u 1080p, a i 2k donekle, a kasnije se moze lako nadograditi zamenom odredjenih komponenti.
Kompjuter ce se pretezno koristiti za gejming, mada zbog posla pitanje je u kolikoj kolicini. Podesavanja mi nisu od prevelikog znacaja, ali bih voleo recimo da imam normalnu igrivost na 1080p rezolucija i High podesavanjima.
OC cu verovatno uraditi jednom u prvih nedelju dana po preporuci neke od tema i to je to. Nemam nameru da se previse igram u tom segmentu.

Evo ideje:

Kuciste:
Ne znam jos. Najmanje bitna stavka u ovom trenutku.

Napajanje:
EVGA SuperNOVA 750 G3 80+ Gold ~115e

Procesor:
AMD Ryzen 5 1600 ~210e

Maticna ploca: Ideje dobrodosle.
Gigabyte GA-AB350-Gaming 3 ~100e
Gigabyte GA-AX370-Gaming K3 ~135e

Graficka: - Naginjem ka Nvidia, dajte preporuku za konkretan model
Nvidia 1060 6Gb
RX 580 8Gb

RAM: - Naginjem ka G.Skill zbog RGB, ideje dobrodosle
Corsair CMR16GX4M2C3000C15 ~140e
G.SKILL F4-3000C16D-16GTZR ~150e
Ripjaws F4-3000C15D-16GVGB ~140e

SSD:
Samsung SSD 850 Evo 500GB ~150e

Hvala unapred ! :)

Poslednja izmena:
Ja bih uzeo/zadržao Strix. Čudi me da cene za RX570/80 nisu drastično skočile, zbog veće potrošnje pretpostavljam?

Mislim da je fora ta sto uzimam u radnji koja je ekskluzivni diler za Asus. To znaci da vrv prvi dobijaju karte pa onda svi ostali. Zato se i frljaju sa cenama. 40% veca cena u roku od 4dana. :D :D Ludilo...

Sto se Gigabyte-a tice nema prevelike fame za njim, otprilike svi dobijaju karte u isto vreme pa zato i cene ne variraju previse.

Verovatno cu otkazati Aorus, Strix mi se vise svidja. A i da prodam Aorus kasnije verovatno necu moci nesto mnogo da izvucem kao sto bih izvukao sa Strix-om.

Ako su slicne cene, Strix.

Doplata od 115e je van pameti za istu kartu, a drugu izvedbu :D

S obzirom na to da ce ovo biti prva konfiguracija koju cu da sastavljam sam i od nule, jel mogu ovde vas da gnjavim ako imam neka pitanja ili da otvorim negde posebnu temu ? Nagledao sam sedosta klipova po netu, ali eto, za svaki slucaj. :D
Postoji li mozda vec otvorena slicna tema gde ljudi sa svojim komponentama mogu da pitaju sta tacno ide i gde ?

S obzirom na to da ce ovo biti prva konfiguracija koju cu da sastavljam sam i od nule, jel mogu ovde vas da gnjavim ako imam neka pitanja ili da otvorim negde posebnu temu ? Nagledao sam sedosta klipova po netu, ali eto, za svaki slucaj. :D
Postoji li mozda vec otvorena slicna tema gde ljudi sa svojim komponentama mogu da pitaju sta tacno ide i gde ?

Ako te zanima sastavljanje cele kofe i planirana ili slicna suma iz naslova, pitaj ovde, ako ne otvori svoju temu ili nadji ako postoji slicna

https://forum.benchmark.rs/forumdisplay.php?41-konfiguracija-i-laptopova
https://forum.benchmark.rs/forumdisplay.php?42-ploča-procesora-kulera-i-memorija

ukoliko hoces da diskutujes po komponentama ide na https://forum.benchmark.rs/forumdisplay.php?4-»-Hardver

Ovo me trenutno buni. Gde idu tacno ovi kablici ?

19648330_10154952445939118_197148043_o.jpg
19650242_10154952446989118_1180653005_o.jpg

To ide u maticnu. Ne znam kakav je to adapter, nisam video do sad, verovatno da ubodes sve u njega pa njega u maticnu.

Na samoj maticnoj i/ili u uputstvu imas tacan raspored gde sta i kako.

Najbitnije ti je da ubodes Power SW, bez svega ostalog mozes.
Hdd ti je lampica koja svetli kad hdd radi, p+ led i p- led su ti za power button lampicu.

Poslednja izmena:
19749644_10154955556204118_482161667_o.jpg

Odradjen test run danas. Izgleda mi da je sve u redu posto su se svi elementi ukljucili, a nista nije zasmrdelo posle nekih 5min rada. :D

Cekaju se jos dva elementa sledece nedelje da stignu i bice sve kompletno:
Grafika: Asus RX580 Strix
TV: LG 65C6V

Kada sve bude kompletno krecem sa instalacijom Windows-a, update Bios-a itd... Tu cu verovatno opet malo da vas gnjavim. :D Preporucite mi i koje testove da izvrtim cisto da budem siguran da je sve ok. ( Temp, blagi overclok i sl. )

Elementi koji se nalaze u kucistu:

Kuciste: NZXT S340 Black/Blue
Napajanje: EVGA SuperNOVA 750 G3 80+ Gold
Procesor: AMD Ryzen 5 1600
Maticna ploca Gigabyte GA-AB350-Gaming 3
RAM: G.SKILL F4-3000C16D-16GTZR
SSD: Samsung SSD 850 Evo 500GB
Mis: Logitech G G900 Chaos Spectrum
Tastatura: Logitech G910 Orion Spark RGB

Ako nekom treba bilo kakav savet u vezi sa pobrojanim elementima ili zeli da odradim neki test stojim na raspolaganju. A probajte i da smislite da nadjemo nacin da zalijemo vasu pomoc i savete. :)

Poslednja izmena:
cim ne smrducka i nije izbacio beli dim....onda si ga sklopi bolje ne go Djenka ;), u zdravlju da te sluzi, pored takvog budzeta trebao si da uklopis 1600X ali i ovako je OK.

Hvala Nesa07. :)
Razlika izmedju 1600 i 1600x nije prevelika, u svakom smislu. Ali s obzirom na to da mi je prvi put da sastavljam kompletan kompjuter lakse mi je bilo da uzmem proc sa stoc kulerom i pastom koja je vec nanesena, nego da se zezam i sa tim.
A i cela platforma je poprilicno nova, malo je i rizik ulagati previse para i energije na nesto sto mozda nece zaziveti ili nece raditi valjano. A ako se pokaze kako treba lako cu ga zameniti za nesto bolje, ako bude potrebe. Mislim da je ovo sasvim, sasvim korektno za sad.

Vec je zazivelo, i radi valjano [emoji4]
Sto se tice paste stavljanja paste, nije nikakav bauk.

Poslednja izmena:
Sad znam. Ali pre mesec dana nije bilo sjajno. Vidi koje probleme sad ima Intel sa svojim novim procesorima, pa cak i delom sa 7700k. Ponekad se ne treba zalitati. ,)
Video sam ovaj klip, objasnjava neke stvari. Ali i dalje se diskutuje o tome koji princip je u stvari najbolji. A za nekoga ko nije nikada sastavljao kompjuter sam, to je jos jedna glavolomka koja mi u tom trenutku nije trebala. :d :d
A krenuo sam vec da merkam neke kulere. Svidja mi se ovaj Kraken X62. Ali prvo da sve pustim "u pogon", da vidim kako radi, pa cemo kasnije da se igramo i modifikujemo. :)

Blagi update:
Grafika jos uvek nije stigla, nema ih uopste. :D Ono sto je zanimljivo je sledece:
Porucena i placena: 19.06.17 - 306chf ( ~275e )
Cena 3 dana kasnije: 22.06.17 - 429chf ( ~390e )
Cena danas: 26.07.17 - 522chf ( ~475e ) :D :D

Dakle 200e razlike posle pet nedelja. Posto sam imao jednu finu raspravu sa njima preko mejla zbog kasnjenja kazu da ce mi rado izaci u susret i anulirati porudzbinu. Ljudi misle da sam jeo bunike. Kre*eni. :D

Ne razumem gde je tu logika kad vec za 678chf ( ~620e ) moze da se nadje Asus ROG Strix GeForce GTX 1080 8G Gaming. Ludilo... Sad cu da im pisem da mozemo da anuliramo ponudu ako mi isplate nazad trenutnu cenu. Bas me zanima sta ce da kazu. :d :d

Savet :

Da ja lepo uzmem ASUS GeForce GTX 1050 Ti STRIX O4G (4GB, Beginner) za 170e i da teram ove godine ?

Ne, nego uzmi najjeftiniju 1050Ti za 140-150e i teraj.

170e je previse za tu kartu.

Pozdrav.
Koje programe koristite za overclock. Sta je popularno ovde na sajtu ?

Opet ja. Blagi update situacije. Svi znamo da je haos trenutno sa grafickim kartama i da je cekanje nenormalno. Sreca koju sam ja imao je da sam porucio i rezervisao dve karte na dva razlicita mesta ( po starim cenama ), pa koja stigne prva. :d Situacija trenutno je da obe stizu u otprilike isto vreme, oko 7-8 jula.

Samo da javim da je tek danas stigla karta, nakon sto sam im pripretio advokatima... :smash:
Posto su cene sada dosta jake, ide na dobos zajedno sa 1050Ti koju vec imam. Ako uspem da utopim obe super. Ako ne, jbm li ga, 'oce neko 1050Ti ?? :d :d :d

RX580.jpg

U pitanju je ASUS GeForce GTX 1050 Ti STRIX O4G

Inace graficka savrseno radi posao, ako nekoga interesuje. Na 1920x1080, 72Hz monitoru, guta bez problema sve sto sam pustio. CIV6, DOOM, The crew...
Pozitivno sam iznenadjen. Mislio sam da cu imati nekih problema tu i tamo, ali za sad sve radi kao sat. :)

Nazad
Vrh Dno