Šta je novo?

Kuciste i struja

anaanci

Cenjen
Učlanjen(a)
09.02.2012
Poena
151
Danas mi je decko ocistio kuciste, ukljucio racunar i sve je bilo OK... Ali je zaboravio da vrati drugu stranu kucista, kako je kuciste u uskom prostoru kada je vracao stranu udario je stranicom o maticnu plocu (i culo se kvrc) i monitor se iskljucio ali je racunar radio normalno i dalje. Posle restarta je sve bilo ok, i kada je resio da zasrafi osetio je kako ga je drmnula struja...

Ja sam pipnula sam sraf kao i on i nista se ne desava, on je uzeo multimetar ali nista se nije pokazalo... Ali je onda shvatio da mu se to desilo jer je u tom uskom prostoru dok je hteo da zasrafi pipnuo i radijator. Da bi potvrdio tu sumnju probao je opet da pipne sraf i radijator u isto vreme i definitivno osetio kako struja prolazi kroz njega.

Kako da se utvrdi kroz sta prolazi struja, jer definitivno kroz nesto prolazi, ili kuciste ili radijator?

edit:

Crkla je integrisana zvucna... Zvucnici rade, ali zvuka nema... Da li je moguce da je nekakav kratki spoj sjebao zvucnu i sada struja sa maticne "curi" po kucistu?

Poslednja izmena:
Kako da ispita uzemljenje?? PC je prikljucen ovako:

uticnica-produzni-produzni na kom je prikljuceno napajanje...

Ili utičnica nema uzemljenje (manje šanse) ili jedan od dva produžna nema treću žicu (veće šanse x2).

upravo, zato proveri produzni, ili kupi neki koji nije od kineza.... metroa i slicna sranya

Vrh Dno