Šta je novo?

Kucista za NAS i File server - predlozi

^ Jesi razmisljao o Antec Solo? Sigurno je tise od ovih "specijalizovanih", 4 diska na silikonska podnozja ili 3 na suspenzioni sistem, plus 4 u 4x5.25" ili 3 ako se odlucis za DIY lastis/pertle ili ovako nesto. Znaci, 8 max ili 6-7 "u vazduhu". Ovi gornji bi se mogli hladiti uz Scythe Kama Bay ili neku home-made varijantu.
Jedina mana je sto nije hot-swap, ali i ne mora da bude mana, uz sve druge prednosti. :)

Poslednja izmena:
^ Jesi razmisljao o Antec Solo? Sigurno je tise od ovih "specijalizovanih", 4 diska na silikonska podnozja ili 3 na suspenzioni sistem, plus 4 u 4x5.25" ili 3 ako se odlucis za DIY lastis/pertle ili ovako nesto. Znaci, 8 max ili 6-7 "u vazduhu". Ovi gornji bi se mogli hladiti uz Scythe Kama Bay ili neku home-made varijantu.
Jedina mana je sto nije hot-swap, ali i ne mora da bude mana, uz sve druge prednosti. :)

To što nema hot-swap nije mana, bar s moje tačke gledišta. Nemam potrebu da baš često menjam diskove, a i u slučaju da mi zatreba jedan "izmenljivi" kupio bih internu ili eksternu fioku.

kuciste koje ja koristim u par svojih kucnih servera je Cooler Master 590, on dolazi sa jednim kavezom koji drzi 4 diska ali mogu da se stave jos 2 kaveza (onda nemoze optika niti fan kontroleri) za total od 12 diskova. a pritom je prilicno lepo i nije skupo

Za ive oare vec zalazimo u cene gotovih NAS resenja ako ih vec i nismo presli..

Zasto koristiti tolike grdosije kad moze i ovako nesto :
D-Link DNS343

Zasto 2TB kad moze 7x1.5 ili 7x2 ili vise? :) I sta kad se popuni tih 2TB, kupuj novo? :)
I kakav je odnos hladjenja/buke/tisine takvog resenja spram akusticki-tretiranog kucista sa npr. Scythe S-Flex D/Gentle Typhoon, Nexus D12SL-12 ili nekim drugim silent fanovima?

Poslednja izmena:
Pa ja u kuci imam DNS323 i nema nikakve buke :)
Radi, a ne cuje se...hladjenje....hmmm.....prosek temperature HDD-a je 40C (sto i jeste malo vislje nego sto bih ja voleo)....

Ako je kapacitet stavka, onda definitivno treba ici ili na ozbiljniji SAN sistem, ili na neko custom resenje...

Ma daaj... 750 EUR za NAS sa 2 TB prostora... Da nisu malo preterali? Za te pare kupim i rek i kućište i sklopim mašinu i kupim diskove i odem na letovanje...

:zgran:

Nisam znao da toliko kosta u Srbiji...ovde je nov od dobavljaca 320eur...

Meni je za kućni NAS ovo kućište pun pogodak. Samo da smislim kako da ga dovučem kod nas jer FD kod nas niko ne uvozi :(

Array R2 je tesan kad se spakuju svi diskovi, mada odlično izgleda. Moj pick - LianLi Q25. :)

Dobro deluje i LianLi. Oba imaju estetsko odobrenje od lepše polovine da ih unesem u kuću :)

Jedini je bedak što sve moram da vučem odnekud kad idem na put, naši uvoznici/distributeri su beda živa. Al dobro, odraz su našeg tržišta. :(

Odlična su i ta kućišta, samo ko zna kada će ih biti kod nas. Meni je jedna od bitnih stavki bila da mora da prima microATX ploču zbog PCI slota, koji je na miniITX velika retkost (sem na Atomima).

kako ih dovlachite i koje su cene ako nije tajna?

Ovaj LianLi Q25 ima lepo odradjen management za napajanje HDD-va, jako dobro kuciste, komotno jeste, nadam se da je provetrenost u njemu ok iako nema rostilje na bocnoj stranici. Koja li mu je cena vani/ovde, gde god ?

Poslednja izmena:
Kako vam se ovaj model CFI A7879 Mini-ITX kucista cini ? LINK
Evo i neki video gde covek pravi mali fajl server LINK

Poslednja izmena:
lep je...ali asbis iako uvozi cfi nema nameru da uzme dati model. Zashto? pa cena je 150e :)

Da, to i jeste problem ovih kopakno-funkcionalnih kucista, da je mala para, nije.

da li si kupio kod nas u mikrosistemsu ili si naruchio od napolje?

U Microsystems, dodali su za mene to kućište u njihov naredni uvoz.

Poručio sam danas ovo kućište za NAS. Jedva čekam da stigne. :p

Zaista mnogo lepo kućište, sa gomilom detalja o kojima je prozivođač razmišljao. Moja primedba je što ima dva eksterna 5.25" bay-a, potpuno nepotrebno na tako malom kućištu, jedino može da znači ljudima koji koriste fan kontrolere i sl. front panele... Takođe, HDD kavez je mogao biti bolje odrađen, da su recimo ubacili silikonske distancere, kao što to radi Lian-Li.

Lično bih išao sa kombinacijom SSD (skroz dole) + jedan poveći storage hard od bar 2TB gore u 5.25" bay, a HDD cage bih uklonio radi boljeg airflow-a.

I kad vidim ovako malo lepo kućište, nije mi jasno zašto ljudi imaju potrebu da kupuju ona ogromna tower kućišta velika kao omanji frižideri, kad u recimo ovako nešto stane SVE, full size napajanje, veliki kuler, bilo koja grafička, gomila storage-a, plus ima odličan airflow, cable management....

Poslednja izmena:
psihologija, malo kuciste nemocan komp, veliko mocan.

...ili potreba da u kućište staviš ATX ploču, vodeno sa trostrukim hladnjakom, više od 4 diska...

Pojavila se Fractal Design kućišta kod nas - Arc, Core i Define modeli. :banana:
Gledao sam juče Arc Mini i razmišljao se da ga pazarim da prebacim NAS u njega, ali sam ipak odustao jer nije baš praktično za NAS.
Array R2 je najzanimljiviji za NAS, ali ga nisu uvezli u ovoj turi. Ostaje nada da će u nekoj od sledećih porudžbina stići i ono pa da pravim review. :eyebrows:

Vrh Dno