Šta je novo?

kucishte bez ventilatora?

tiramisu

Slavan
Učlanjen(a)
21.07.2007
Poena
301
pozdrav,

alergican sam na prashinu, moze li da se kupi/napravi resenje za racunar bez ijednog ventilatora?

hvala

Pa komp u principu ne izbacuje prašinu kad pogledaš koliko je uvlači u kućište :d , tako da ne znam kakav problem može da ti izazove kulerčić u tvom kućištu :crash: . ako ti je otvorena stranica - zatvori je. :banana:

pa imas kulere bez ventilatora [npr silent tower od thermaltake, mislim da je taj bas bez ventilatora], a i water cooling resenja koja nemaju ventilatora [ako imas dublji dzep]

pa imas kulere bez ventilatora [npr silent tower od thermaltake, mislim da je taj bas bez ventilatora], a i water cooling resenja koja nemaju ventilatora [ako imas dublji dzep]

bash taj thermaltake ima fan

od water cooling reshenja najbolji izgleda zalman reserator 1 ili 2 ali mislim da toga nema ovde?

a cak i da ima ostaje pitanje hladjenja napajanja (taj zalman to ne radi)

video sam da postoji ovde neko napajanje do 350W koje nema fan, puno rupica ali to znaci da se oslanja na protok vazduha koga ovde naravno ne bi bilo posto ne zelim da mi nishta dize prashinu u sobi

za one duhovite, krenucu i na terapiju za alergiju ali to lecenje ce godinama da traje :(

znam da ima zalman tnn nesto koji je totalno zatvoren, pravo reshenje i kosta dosta ali mislim da i njega nema ovde u slobodnoj prodaji?

imas razne filtere za prasinu, ja sam sebi uzeo xilence kuciste napajanje i filtere za prasinu, cekam da mi stigne u ponedeljak, javljam sta sam ucinio i da li vredi. U sustini treba zapusiti sve rupe a protok napraviti da ide kroz usis za ventilator kroz filter. videcu da li cu uspeti, posto imam problem sa prasinom, svaki mesec cistim komp a ovako uzmem usisivac i samo one filtere usisam... sve u svemu, videcemo...

Tiramisu, k'o sto kaze amd mad, imas raznih filtera, mozes iskoristiti i nesto tipa filter za aspirator, mada on malo vise opstruira protok vazduha. Moglo bi se pomoci i secenjem otvora na gornjoj strani kucista (pa i tu da se jos stavi filter) ali mislim da gledas problem s pogresne strane. I ja imam problema s alergijom, mada verovatno ne koliko ti. Da li razmisljas o uredjenju tvoje sobe na nacin koji bi eliminisao prasinu sto je vise moguce (ako to vec nisi uradio(la))? Znaci uklanjanje tepiha, teskih zavesa, nekih debelih prekrivaca po krevetima...., parket, laminat... Meni se kuciste nalazi u uglu sobe i jos ispod stola pa su samim tim i turbulencije vazduha bitno smanjene.

u sobi je sve sredjeno kao sto treba za nekoga ko je alergican na prashinu ali kompjuter pravi problem

radim ceo dan za kompjuterom i skoro sam imao velikih problema, nisam mogao da dishem, zavrshio u bolnici

zato me i interesuje reshenje bez ventilatora ako je iko to ovde napravio/kupio

moze i nesto sto ima da se kupi u nemackoj pa cu da angazujem nekoga da mi donese

hvala

Covece citas li sta ti ljudi pisu,filteri za prasinu!filteri za prasinu!
Jednostavno ih stavis na ventilatore i bez obzira da li su intake ili outtake,
nema prasine ni u sobi ni u kompu,kada se isprljaju,a mozes i redovnije da
ih cistis,ako je ta alergija bas tako izrazena,mozes i da ih peres i usisavas,
sta god hoces,a za male pare mogu veoma kvalitetni da se nabave i to kod nas.
Ako ne hladis neku azdaju od procesora u kucistu,moze i dobar pasivan hladnjak
[TT Silent Tower,CM Geminll],graficku stavis sa pasivnim hladnjakom,ima ih danas
i na pretek i to sa super performansama,jedino na napajanje stavis jedan pomenuti
filter i uzmes po mogucstvu sa 12cm ventom i stavis jednu 12-icu napred,jednu nazad
montiras na njih dobre filtere,redovno ih peres i nema prasine.Ali pazi kompjuter kao celina
je pravi magnet za prasinu i tu nema pomoci[dok ne naprave elektroniku zasnovanu na
usmerenom kretanju fotona,a ne elektrona :D].Jedino filteri,njihovo redovno
ciscenje i ostalo sto sam naveo,jedino racionalno resenje.
:wave: Dobrodosao na forum

Poslednja izmena:
Kao prvo zanima me cime se bavis na racunaru. Da li ti treba sirova snaga procesora tipa rendering ili radis neki manje zahtevan posao....
Mogu ti pomoci jer sam imao racunar bez i jednog ventilatora. Kuciste je neko dosta godina staro, Lian-Li mislim da je, aluminijumsko. Napajanje je Antec Phantom 350W bez ventilatora. E sad, napajanje je jako masivno i kompletno kuciste istog je osmisljeno kao hladnjak tako da se to poprilicno zagreje , u zavisnosti koliko je optereceno. Kuciste posto je od aluminijuma je jako dobro odvodilo toplotu ali za letnje dane nije bas imati ga pored sebe. Sto se tice hladjenja procesora, koji je tada bio Venice3000+ koristio sam cooler master hyper 6+. Na DFI Lanparty ultraD postoji mogucnost da se fino podesi od koje temperature cooler pocne da se okrece i na kojoj temp da daje svoj maximum. Temperatura cpu-a je bila oko 55C a ventilator se nije ni jednom okrenuo :d
Sadasnja konfiguracija je Core2Duo i 8800GTS i ventilatora naravno mora da ima. Srecom meni prasina ne smeta (meni je bitno da se masina ne cuje) ali uz Antec P180 stizu i filteri za prasinu koji po meni nisu ono sto tebi treba ali mogu se nabaviti bolji.
Najbitnije ti je da sredis mesta kao sto su napajanje i ventilatori (ako ih ima) koji izbacuju topao vazduh iz kucista.

Imao sam i ja jednu epizodu sa gusenjem, nadam se da se nece ponoviti jer bi mogla biti i poslednja :S: tako da te razumem. Kao sto ti rekose, ima dosta pasivnih resenja za hladjenje, kako od samih napajanja tako do kulera za procesore i graficke. Ja bih se verovatno upustio u eksperimentisanje sa filterima, ogranicio kretanje vazduha kroz ulaz napred i izlaz nazad (preko napajanja i out fana), gde bih nazad sa spoljasnje strane napravio "suplju kutiju", odnosno samo okvir koji predstavlja ivice te kutije, koja poklapa izlaze vazduha nazad. U tu "kutiju" bih ubacio filtere koji bi predstavljali same stranice te kutije, tako da bi se dobila veca povrsina kroz koju topao i prasnjav vazduh moze da izlazi naravno preciscen, i sto je bitno - sa mnogo manjom brzinom, jer je spreceno direktno izbacivanje iz ventilatora u okolni prostor. Naravno, ako nisi vican alatu, zaboravi ovo. :smash:

Jos jedan predlog - u slucaju kada radis u nekoj okolini punoj alergena a da to ne mozes da izbegnes, savetujem ti kupovinu i neke dobre maske tipa 3M sa odgovarajucim filterima za prasinu. Ja npr imam 6200 model, koja mi dobro dodje kada radim s drvetom (smirglanje, brusenje) i sa njom prakticno nikakvih problema nemam, sto govori o kvalitetu filtera.

hvala na savetima, igracu se sa filterom za aspirator

ja sam programer, radim po ceo dan (bukvalno) i od ranije imam problema sa alergijom ali vec jedno 10ak godina nishta ozbiljnije do sada

razmisljam i o laptopu, on treba da ima mali ventilator kao i o usb kablovima za monitor/tastaturu/misha pri cemu bih komp izbacio u drugu prostoriju

au bre al si kilav.... nema potrebe da ga izbacujes u drugu prostoriju... jednostavno kupi filtere za prasinu (ja ih imam na thermaltake xaser3) i stavi izmedju kulera i lima i to je to... ipin ti je lepo rekao sta za procesor.... poz

Poslednja izmena:
Meni samo nije jasno otkud prašina u računaru ako je nema u sobi? Filteri pomažu da prašina ne uđe u računar, a to je prašina koja se nalazi u sobi...ili?

@ vectorman
Pa uvek mora biti bar malo prasine u sobi,da je ne znam kakva soba.
A i racunar radi na struju secas se,a da stvar bude jos "gora",
radi na jednosmernu struju i zato je magnet za prasinu ma koliko je malo bilo,
bez obzira da li je nesto uduvava unutar kucista ili ne.

Pazi nisi ti verovatno samo alergican na prasinu vec i na sve one degenericne* cestice koje jednosmerna struja, 220V koje przi po ceo dan i MHz stvaraju, oko toga se lome koplja u medicini dal to sve steti coveku ili ne al koce cekati da se oni dogovore!
Uzmi TFT, nabodi ga u desktop ili lap svejedno, rupu u zidu kroz nju produzni kablovi za tast+misa i vozi.
+na svakih sat moras OBAVEZNO 5min na otvoren prozor
deluje sasavo, al pomaze

*-sve zivo sto ne mozes da sretnes u normalnoj prirodi, tako je bilo i sa azbestom, neverne tome su ga branile i zidale kuce od njega, a kako su se proveli ljudi koji su ziveli/zive u njima?? to samo oni znaju

Nazad
Vrh Dno